Γιατί να διαβάσεις την Τετραλογία της Νάπολης;

Γιατί να διαβάσεις την Τετραλογία της Νάπολης;

Ναι, αυτή την ερώτηση έκανα στον εαυτό μου που λέτε τα τελευταία 3 χρόνια που γλυκοκοίταζα τη σειρά αυτή!

Όλοι φαντάζομαι έχετε ακουστά την τετραλογία της Νάπολης, όπως την είχα για πολύ καιρό και εγώ αλλά δεν είχα κινητοποιηθεί να τη διαβάσω. Ο πρόσφατος όμως ντόρος με έκανε να δώσω μια ευκαιρία παρόλο που γενικά θεωρούσα πολύ πιθανό να μη μου ταίριαζε. 

Διαβάζω το πρώτο βιβλίο, και λέω οκ, ωραίο αλλά γιατί έχουν κολλήσει όλοι;; Μετά το τέλος του δεύτερου βιβλίου ήμουν εντελώς hooked. Όλα όσα μου έλειπαν τα βρήκα και όχι μόνο μου άρεσε αλλά έπιασα το τρίτο κατευθείαν, και το τέταρτο μια με δυο εβδομάδες αργότερα.

  • Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν

    Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν

    3
    5
    3
    από 12,97 €
  • Η ιστορία της χαμένης κόρης

    Η ιστορία της χαμένης κόρης

    1
    5
    1
    από 12,97 €
  • Το νέο όνομα, Μυθιστόρημα

    Το νέο όνομα, Μυθιστόρημα

    1
    5
    1
    από 12,97 €
  • Η υπέροχη φίλη μου

    Η υπέροχη φίλη μου

    1
    5
    1
    από 12,39 €

Έχοντας πλέον κλείσει τον κύκλο, νομίζω πως έχω μόνο όμορφα πράγματα να πω. Κι αν είχα κάτι αρνητικό, το επισκίασαν τα θετικά!

Αρχικά, η γραφή της Φεράντε σε συνδυασμό με την εξαιρετική μετάφραση της Δήμητρας Δότση, δίνουν στα βιβλία μια εντελώς άλλη διάσταση. Νιώθεις πως διαβάζεις κάποιο ημερολόγιο, μια αληθινή ιστορία, που ίσως έτσι να είναι. [ Μιας και το όνομα ‘’Έλενα Φεράντε’’ είναι ψευδώνυμο, και η ιστορία είναι πολύ συγκεκριμένη, αρκετοί θεωρούν πως ίσως είναι κατά κάποιον τρόπο η αυτοβιογραφία της] 

Πάμε τώρα στην υπόθεση. Τα βιβλία λοιπόν, ακολουθούν την ζωή δύο κοριτσιών της Λενού και της Λίλας, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους την δεκαετία του ‘50 έως τα βαθιά γεράματα. Δύο κοπέλες εντελώς διαφορετικές, γραπωμένες η μία από την άλλη σφιχτά σε μια φιλία που ακόμη δεν έχω καταλήξει αν τις τράβαγε και τις δύο κάτω ή αν τις έκανε να εξελίσσονται.

Γιατί να διαβάσεις την Τετραλογία της Νάπολης;

Η συγγραφέας περιγράφει άριστα την πολυπλοκότητα της γυναικείας φιλίας, με πολυδιάστατους, και άριστα ψυχογραφημένους χαρακτήρες που πολλές φορές θες να χτυπήσεις από το πόσο ηλίθια φέρονται, αλλά αυτό είναι που τους κάνει ρεαλιστικούς. 

Μας μιλάει επίσης για την φτωχική γεμάτη βία Νάπολη, για τους χειμαρρώδεις έρωτες που σε παρασέρνουν σε λάθος αποφάσεις και σου τρώνε τη ζωή, για την συνεχώς μεταβαλλόμενη πολιτική, για την οικογένεια με τις δυσκολίες της, αλλά ναι, κυρίως για την φιλία των δύο αυτών κοριτσιών, που σε καμία περίπτωση δε θα έλεγα υγιή, αλλά σίγουρα θα την έλεγα εθιστική στο να τη διαβάζεις.

Γιατί να διαβάσεις την Τετραλογία της Νάπολης;

Μπορεί το τέλος να μη με ικανοποίησε όπως, τουλάχιστον εγώ, θα ήθελα, αλλά σκέφτομαι πως αν σκεφτεί κανείς ότι είναι θεωρητικά πραγματική ιστορία, βγάζει νόημα, γιατί είναι ρεαλιστικό. Ή ποιος ξέρει, ίσως κάπου να ετοιμάζεται και ένα 5ο βιβλιαράκι [Στον ύπνο μου ίσως]

 Το σίγουρο είναι πως το ταξίδι άξιζε, και πως από εμένα η Τετραλογία της Νάπολης παίρνει 5/5 αστεράκια!

 2 φίλες

 4 βιβλία

 2.144 σελίδες 

Μια ιστορία που πραγματικά, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, δεν πρέπει να χάσετε.

[Να  πω επίσης πως η Τετρλογία της Νάπολης έχει γίνει και σειρά με τίτλο My Brilliant Friend, η οποία ευτυχώς είναι πολύ πιστή στο βιβλίο! Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από εκει.]

Σχετικά Άρθρα

Αξίζουν τα βιβλία του BOOKTOK;
Rebecca Yarros: Η συγγραφέας - φαινόμενο του BookTok & το βιβλίο που θα γίνει σειρά
Το πράσινο σημειωματάριο της Clare Pooley!
Τα must haves ενός βιβλιόφιλου!