Ποιο πλυστικό μηχάνημα ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες;

Ποιο πλυστικό μηχάνημα ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες;

Έλα να δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και σε ποια απ’ αυτά πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα, με βάση τη χρήση που θες να κάνεις.

Τι ακριβώς είναι τα πλυστικά μηχανήματα; 

Είναι εργαλεία καθαρισμού, που μπορούν να καθαρίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά διάφορες επιφάνειες: από το πάτωμα, το χαλί, τον δρόμο μέχρι το αυτοκίνητο! 

Κύρια χαρακτηριστικά

1. Πίεση 

Η πίεση είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη, αφού ορίζει την ισχύ, με την οποία μπορεί να πετάξει νερό το μηχάνημα και μετριέται σε bar. Συνήθως η πίεση της οικιακής παροχής νερού είναι περίπου 4 bar. Το νερό που παρέχεται στο πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης μέσω ενός λάστιχου κήπου περνά μέσα από μια αντλία ώθησης και εκτοξεύεται από ένα μικρό ακροφύσιο υψηλής πίεσης.

Προφανώς όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση ενός πλυστικού μηχανήματος τόσο ευκολότερη και γρηγορότερη η αποκόλληση των ρύπων. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη η ποσότητα του νερού που ψεκάζει, τόσο πιο εύκολη η απομάκρυνση χονδροειδών ρύπων π.χ λάσπης. Η ιδανική απόσταση του ακροφυσίου του πλυστικού μηχανήματος από την επιφάνεια προς καθαρισμό είναι τα 10 έως 30 cm.

Μηχανήματα με πίεση μικρότερη από 100 bar είναι κατάλληλα για εργασίες καθαρισμού σε επιφάνειες χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Ενδεικτικές επιφάνειες καθαρισμού είναι: 

  • έπιπλα κήπου/βεράντας/μπαλκονιού
  • ποδήλατα
  • μηχανήματα και εργαλεία κήπου
  • φράχτες και μικρά μονοπάτια κήπου ή πεζοδρόμια
  • μοτοσυκλέτες και σκούτερ
  • μικρά αυτοκίνητα

Skroutz Tip: H πίεση του νερού είναι πάντα μεγαλύτερη κοντά στο ακροφύσιο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να καθαρίσεις επίμονους ρύπους πιο εύκολα κρατώντας  το ακροφύσιο σε μικρότερη απόσταση. Η απόσταση αυξάνεται αναλόγως για ελαφριά χρήση και ευαίσθητες επιφάνειες.

2. Ρυθμός ροής 

Ο ρυθμός ροής υποδεικνύει τη μέγιστη ποσότητα νερού που μπορεί να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα μέσα σε μία ώρα, για να καθαρίσει μια συγκεκριμένη περιοχή. Μια υψηλότερη τιμή ρυθμού ροής έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερο καθαρισμό.

Μηχανήματα με ροή > 360 λίτρα νερό ανά ώρα, θεωρούνται ιδανικά για οικιακή χρήση και μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές οικιακές ανάγκες καθαρισμού (αυλή με λερωμένα σημεία ή μούχλα, αυτοκίνητα με πολλές λάσπες).

Η απόδοση καθαρισμού ενός πλυστικού μηχανήματος καθορίζεται από το συνδυασμό της πίεσης και της ποσότητας του νερού. Όσο καλύτερα συνδυάζονται οι δύο αυτοί παράγοντες, τόσο πιο εύκολα απομακρύνονται οι επίμονοι ρύποι και τόσο πιο γρήγορα καθαρίζονται μεγάλες επιφάνειες. 

Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια που πρέπει να καθαριστεί και/ή όσο πιο απαιτητικός ο καθαρισμός, τόσο υψηλότερη κατηγορία απόδοσης συνιστάται. Για τον καθαρισμό μεγάλων επιφανειών, όπως οι προσόψεις σπιτιών, συνιστάται η χρήση μιας συσκευής με πίεση 180 bar και 600 λίτρα την ώρα ποσότητα ψεκαζόμενου νερού με τα αντίστοιχα εξαρτήματα. 

Εκτός από καλύτερη απόδοση, οι συσκευές υψηλότερης κατηγορίας παρέχουν κι άλλα πρακτικά πλεονεκτήματα, όπως λάστιχα μεγαλύτερου μήκους για σημαντικά μεγαλύτερη ακτίνα εργασίας.

3. Πηγή ενέργειας

Τα πλυστικά μηχανήματα μπορούν να τροφοδοτηθούν με ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο ή βενζίνη. 

Ηλεκτρικό

Είναι η πιο δημοφιλή κατηγορία. Για τη λειτουργία τους, απαιτείται σύνδεση στο ρεύμα και στην παροχή νερού, όμως, δεν εκπέμπουν καυσαέρια και είναι πιο αθόρυβα σε σχέση με τα βενζινοκίνητα. 

Μπαταρίας

Απόλυτα φορητά, αφού δεν χρειάζονται παροχή ρεύματος ή νερού. Είναι ελαφριά, τα οποία, όμως, συνήθως έχουν χαμηλή πίεση νερού. 

Βενζίνης ή Πετρελαίου

Δεν απαιτούν σύνδεση με ρεύμα, αλλά μόνο με την παροχή νερού. Είναι πιο θορυβώδη από τα ηλεκτρικά, αλλά συνήθως προσφέρουν υψηλότερη ροή νερού και πίεση, καθιστώντας τα ιδανικά για πιο απαιτητικές εργασίες.



Skroutz TipΤα πλυστικά μηχανήματα που λειτουργούν με μπαταρία και αναφέρονται ως Solo, δεν περιλαμβάνουν στη συσκευασία τους μπαταρία και φορτιστή. Σε αυτά η αγορά των παραπάνω θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά.



4. Εξαρτήματα 

Τα πλυστικά μηχανήματα διαθέτουν διαφορετικά ακροφύσια, που προσφέρουν διαφορετικούς τρόπους ψεκασμού το νερό ή και επιπλέον δυνατότητες. Για παράδειγμα, υπάρχουν πλυστικά μηχανήματα με δοχείο απορρυπαντικού ή με αφροποιητή. Χάρη στα ειδικά εξαρτήματα, οι συσκευές μετατρέπονται σε μηχανήματα παντός καιρού: από υγρή αμμοβολή και καθάρισμα σωληνώσεων μέχρι καθάρισμα βεραντών ή λουκιών, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

5. Πρόσθετες Δυνατότητες

Επιπλέον κάποια από τα πλυστικά που κυκλοφορούν στην αγορά ενσωματώνουν πρόσθετα χαρακτηριστικά και παρέχουν περισσότερες δυνατότητες για αποτελεσματικότερο καθαρισμό.

Με δυνατότητα θέρμανσης

Τα πλυστικά με δυνατότητα θέρμανσης ενσωματώνουν συστήματα που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος σε ένα εύρος που ανάλογα με το μοντέλο κινείται από τους 40°C έως και πάνω από τους 100°C. Η δυνατότητα αυτή, όπως είναι λογικό προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη καθαρισμού σε επίμονους ρύπους όπως τα γράσα ή τα διάφορα έλαια, χωρίς την ανάγκη έντονης χρήσης χημικών καθαριστικών.

Υδρόψυκτο Μοτέρ

Παράλληλα, τα πλυστικά μηχανήματα με υδρόψυκτο μοτέρ κάνουν χρήση του νερού που χρησιμοποιείται κατά τη λειτουργία για αποτελεσματικότερη ψύξη του κινητήρα τους. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουν βελτιωμένη απόδοση, πιο ομαλή λειτουργία με χαμηλότερο θόρυβο αλλά και υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα, σε σχέση με τους συμβατικούς αερόψυκτους κινητήρες που χρησιμοποιούνται στους άλλους τύπους πλυστικών.

Μεταλλική Αντλία

Τέλος, υπάρχουν και αυτά με μεταλλική αντλία η οποία προσθέτει κάποια πρόσθετα πλεονεκτήματα στη λειτουργία ενός πλυστικού. Αρχικά μία αντλία από μέταλλο είναι αρκετά ανθεκτικότερη στη φθορά αλλά και τη διάβρωση από τη συχνή χρήση. Επιπλέον, εξασφαλίζει καλύτερη αποδοτικότητα στην άντληση του νερού και είναι ανθεκτικότερη στην επίδραση των χημικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη λειτουργία.


Για τι χρήση το προορίζεις; 

Δες τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις περισσότερο, με βάση τη χρήση που σκοπεύεις να κάνεις

Για το αυτοκίνητο, το ποδήλατο & για να το έχεις παντού μαζί 

Αν αναζητάς ένα φορητό πλυστικό μηχάνημα, που δεν απαιτεί άμεση πρόσβαση σε πρίζα και το χρειάζεσαι για πιο ελαφριές εργασίες, όπως, για παράδειγμα,  για να καθαρίζεις το αυτοκίνητο, τη μηχανή, το κλιματιστικό ή ακόμα και μια μικρή αυλή, το πλυστικά μπαταρίας είναι μια καλή επιλογή! Επιπρόσθετα μπορείς να επιλέξεις κάποιο, με δοχείο απορρυπαντικού για ακόμα πιο βαθύ καθαρισμό.

Για απαιτητικές εργασίες στο σπίτι

Αν χρειάζεσαι ένα πλυστικό μηχάνημα για το σπίτι, για λίγο πιο απαιτητικές εργασίες, όπως καθαρισμό χαλιών, βεράντας, αυλής, σκάλας κ.λπ, επίλεξε ένα ηλεκτρικό πλυστικό μηχάνημα, υψηλής πίεσης 100bar και άνω.

Για βαριές εργασίες

Για τον καθαρισμό μεγαλύτερων μηχανημάτων, φορτηγών και γενικότερα για βαριές εργασίες προτίμησε ένα πλυστικό πετρελαίου ή βενζίνης, με πίεση μεγαλύτερη από 180 bar. Τα περισσότερα με αυτή τη δυνατότητα ανήκουν στην κατηγορία των επαγγελματικών πλυστικών και προορίζονται για υψηλών απαιτήσεων εργασίες και την απομάκρυνση και των πιο δύσκολων ρύπων.

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι τα microgreens & πώς μπορείς να φτιάξεις έναν... μικρό κηπο στην κουζίνα σου;
Μήπως χρειάζεσαι στη ζωή σου έναν ατμοκαθαριστή
Σκούπα Stick Rohnson Mamba M14 - Review
Spring cleaning: Απαραίτητα οικολογικά προϊόντα
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες