Το τηλέφωνο βγήκε στην αγορά μια δεκαετία πριν από τη σερβιέτα!

Το τηλέφωνο βγήκε στην αγορά μια δεκαετία πριν από τη σερβιέτα!

"Και τι έκαναν μέχρι τότε στην περίοδο;;" - Ε, λοιπόν θα σας τα πω όλα KAI TO KAΛΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΤ, ειδικά αν ΔΕΝ έχετε βιώσει περίοδο!

Όσο αποκτούμε σφαιρικές γνώσεις γύρω απο το ανθρώπινο σώμα, τόσο καλύτερα μπορούμε να κατανοήσουμε τους συνανθρώπους μας. Αρχικά στις ΗΠΑ ήταν απαγορευμένες οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις για προϊόντα περιόδου μέχρι και το 1972! Η ΛΕΞΗ "ΠΕΡΙΟΔΟΣ" ΗΤΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 1985!

Οι διαφημιστικές εταιρείες μάλιστα δε θέλανε να μιλάνε καθόλου για την περίοδο γιατί θεωρούσαν πως οι γυναίκες τη χρησιμοποιούσαν σαν δικαιολογία για να μην κάνουν δουλειές στο σπίτι! Αδιανόητο το μυστήριο και το ταμπού που υπάρχει γύρω από μια ΤΟΣΟ φυσιολογική διεργασία που συμβαίνει σε ένα πραγματικά τεράστιο κομμάτι του ανθρώπινου (και όχι μόνο) πληθυσμού!

ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΕΤΑ! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΛ ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ! Η σερβιέτα είναι ένα απορροφητικό κομμάτι υφάσματος που φοριέται μέσα από το εσώρουχα με σκοπό την απορρόφηση της ροής του αίματος από τον κόλπο, συνήθως κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας (της περιόδου δηλαδή). Η σερβιέτα βέβαια είναι χρήσιμη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που υπάρχει η ανάγκη για απορρόφηση της ροής του αίματος όπως στην αιμορραγία που προκύπτει μετά τη γέννα, κατά την ανάρρωση από μια γυναικολογική εγχείρηση, σε περιπτώσεις αποβολής εμβρύου, έκτρωσης κ.λ.π! 

Πριν συνεχίσουμε πάμε λίγο να δούμε ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ! Για αρχή έχουμε τον έμμηνο κύκλο, που όπως λέει και το όνομά του, κρατάει γύρω στον ένα μήνα και είναι μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στη μήτρα και τις ωοθήκες που καθιστούν δυνατή την εγκυμοσύνη! Η περίοδος λοιπόν (αλλιώς εμμηνόρροια ή έμμηνος ρύση) είναι αυτή η φάση του έμμηνου κύκλου που αποβάλλεται το τοίχωμα της μήτρας, το ενδομήτριο! Το ενδομήτριο έχει την εμφάνιση ιστών μαζί με αίμα και επενδύει την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου το πάχος του αυξάνεται για να προετοιμαστεί για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Στην περίπτωση λοιπόν που δε συμβεί εγκυμοσύνη το ενδομήτριο αποβάλλεται ως “περίοδος”! 

Λέγεται πως η περίοδος διαρκεί συνήθως 4 με 5 μέρες και η μέση ποσότητα αίματος που χάνεται κατά τη διάρκεια αυτή είναι 35 χιλιοστά του λίτρου (λίγο λιγότερο απο μισό φλυτζάνι αίμα). Βέβαια, να πούμε πως η περίοδος είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία για το κάθε άτομο. Ο μόνος λόγος που αναφέρομαι σε τέτοιες στατιστικές έρευνες είναι για να έχουμε μια εικόνα πως το αίμα που χάνεται ας πούμε, δεν είναι ένας κουβάς!!! Κι όμως το 1983 οι μηχανικοί της ΝASA, κάποια δηλαδή απο τα τοπ μυαλά της εποχής, ρώτησαν την αστροναύτη Σάλι Ράηντ αν είναι αρκετά ΕΚΑΤΟ ταμπόν για μια εβδομάδα στο διάστημα!!! 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ 

Προφανώς, υπήρχαν τρόποι για τη διαχείριση της περιόδου εκατοντάδες χρόνια πριν τη χρήση εμπορικών προϊόντων υγιεινής όπως οι σερβιέτες! Δυστυχώς, λόγω του στίγματος που υπήρχε γύρω από την περίοδο δεν υπάρχουν και πολλές πληροφορίες αλλά λέγεται πως οι γυναίκες στην αρχαιότητα και για εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν συνηθισμένα κουρέλια για να την απορρόφηση του εμμηνορροϊκού αίματος και αλλά απορροφητικά υλικά όπως μαλλί προβάτου και γούνα κουνελιού! ΠΟΛΥ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΦΑΚΤ! Το κόνσεπτ της σερβιέτας μιας χρήσης προέκυψε από τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν! Ο γνωστός εθνοπατέρας των Η.Π.Α σκαρφίστηκε μια εφεύρεση που έμοιαζε με τη σερβιέτα για τη φροντίδα των πληγών των στρατιωτών!  Η ιδέα για τις πρώτες αναλώσιμες εμπορικές σερβιέτες προέκυψε γύρω στα 1880 στη Γαλλία από νοσοκόμες που έφτιαναν κάτι επιδέσμους από χαρτοπολτό, επίσης για τις πληγές των στρατιωτών! Αυτές οι "σερβιέτες" ήταν πολύ απορροφητικές και το υλικό ήταν αρκετά φτηνό ώστε μετά από μια χρήση να μπορείς να τις πετάξεις! Το 1888 λοιπόν, η αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson παίρνει αυτή την ιδέα και βγάζει στην αγορά τις πρώτες σερβιέτες μίας χρήσης! Αυτές οι πρώτες σερβιέτες ήταν εφαρμοσμένες σε μια άβολη ζώνη που φοριόταν μέσα από τα εσώρουχα.

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΛΥΠΗΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 1956 η Αμερικανή Μαίρη Κέννερ εφηύρε μια αναπροσαρμοζόμενη ζώνη σερβιέτας με μια τσέπη ανθεκτική στην υγρασία! Η τρομερή αυτή τύπισσα, αφού έδωσε όλες τις οικονομίες της για να κατοχυρώσει την πατέντα της, η εταιρεία που είχε δείξει ενδιαφέρον για την εφεύρεσή της, την απέρριψε μόλις ανακάλυψε πως η Μαίρη είναι αφροαμερικάνα! Κάπως έτσι, πέρασαν τα χρόνια, η πατέντα της έληξε και μετά δημοσιοποιήθηκε κι έτσι ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΛΕΟΝ *άλλες* εταιρείες να βγάλουν στην αγορά το προϊόν αυτό και έτσι η Μαίρη δεν έβγαλε τίποτα από αυτή την υπόθεση! (ΑΔΙΚΟ!)

Στα τέλη της δεκαετίες του 1980, βγήκαν στην αγορά οι πρώτες σερβιέτες με κολλητική ταινία που μπορούσαν να προσαρτηθούν στον καβάλο των εσωρούχων και έτσι η φάση με τη “ζώνη σερβιέτα” εξαφανίστηκε. 

Βέβαια, ακόμα και αφού είχαν βγει στην αγορά οι σερβιέτες οι γυναίκες συνέχιζαν να χρησιμοποιούν τις δικές τους παραδοσιακές σπιτικές μεθόδους γιατί θεωρούταν μεγάλο έξοδο η αγορά προϊόντων μιας χρήσης. Ακόμα και όταν οι σερβιέτες έγιναν πιο οικονομικές, οι γυναίκες ντρεπόντουσαν να τις ζητήσουν στο ταμείο οπότε τους επιτρεπόταν να αφήνουν χρήματα σε ένα κουτί μέσα στο κατάστημα και διακριτικά να παίρνουν τις σερβιέτες χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσουν για να τις αγοράσουν! Πάμε τώρα να δούμε μερικά αλλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο πέρα από τη σερβιέτα! Τα ταμπόν είναι μιας χρήσεως απορροφητικά υφάσματα σε σχήμα κύλινδρου που εισάγονται στον κόλπο και απορροφούν το αίμα! Τα ταμπόν υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και τα έφτιαχναν από υλικά όπως το μαλλί, ακόμα και από πάπυρο! Η πρώτη πατέντα για το ταμπόν καταχωρήθηκε το 1931 από τον Αμερικάνο εφευρέτη Έρλ Χάς και βγήκε στην αγορά 5 χρόνια αργότερα με την ονομασία “Τάμπαξ Ταμπόν”!

Ο Έρλ εφηύρε το ταμπόν γιατί θεωρούσε τις σερβιέτες εκείνης της εποχής κουρέλια και αναζητούσε κάτι καλύτερο για τη γυναίκα του! Την ιδέα την πήρε από μια φίλη του στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α που του είπε πως χρησιμοποιεί σφουγγάρι στον κόλπο της για την απορρόφηση της περιόδου!  Όταν το ταμπόν βγήκε στην αγορά απευθυνόταν μόνο σε παντρεμένες γυναίκες γιατί θεωρούσαν πως μπορεί “να αφαιρέσει την παρθενιά” (ΛΟΛ)! Το ταμπόν πήρε το όνομα του από τη μεσαιωνική γαλλική λέξη “tampion” που σημαίνει “ένα κομμάτι ύφασμα για να σταματήσει μια τρύπα, μια σφραγίδα, βύσμα ή πώμα.” 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ 

Το κύπελο περιόδου (ή εμμηνορροϊκό κύπελο) είναι μια συσκευή υγιεινής που εισάγεται στον κόλπο, συλλέγει το υγρό της εμμηνόρροιας αντί για να το απορροφά και έτσι εμποδίζει τη διαρροή του στα ρούχα.  Τα κύπελο περιόδου είναι φτιαγμένα από σιλικόνη και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μέχρι και για 10 χρόνια! Αυτό τα κάνει πολύ πιο οικονομικά και οικολογικά από τις σερβιέτες και τα ταμπόν που είναι αναλώσιμα και μιας χρήσης!

Υπολογίζεται, πως στην Αμερική μόνο, κάθε χρόνο πετιούνται γύρω στις 12 δισεκατομμύρια σερβιέτες και 7 δισεκατομμύρια ταμπόν! Τα κύπελα περιόδου θεωρούνται ασφαλή και δεν έχει βρεθεί κάποιος κίνδυνος που μπορεί να προκύψει στην υγεία με τη χρήση τους! Το πρώτο λειτουργικό, εμπορικό κύπελο περιόδου εφευρέθηκε από την Αμερικανίδα ηθοποιό, συγγραφέα και εφευρέτρια Λιόνα Τσάλμερς το 1937! Ήταν φτιαγμένο από καουτσούκ και πολύ πιο βολικό στη χρήση από παρόμοιες πατέντες που είχαν γίνει στο παρελθόν. 

Δυστυχώς, εκείνη την εποχή ακόμα καλά-καλά τα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα περιόδου όπως οι σερβιέτες δεν είχαν εδραιωθεί στην αγορά. Επίσης, η προώθηση αυτών των κυπέλων περιόδου, για να γίνουν γνωστά, ήταν σχεδόν αδύνατη γιατί οι λέξεις “κόλπος” και “περίοδος” ήταν απαγορευμένο να χρησιμοποιούνται στη διαφήμιση όπως είπαμε προηγουμένως! 

ΦΑΝ ΦΑΚΤΣ

Το 2020 η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει τα προϊόντα περιόδου δωρεάν!  Ένα μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται τόσο στην Ελλάδα όσο και πολλές χώρες του εξωτερικού είναι πως οι σερβιέτες δε θεωρούνται είδος πρώτης ανάγκης, με τον Φ.Π.Α (φόρος προστιθέμενης αξίας), να κάνει δύσκολη την πρόσβαση στο προϊόν! Υπολογίζεται μάλιστα πως ο μέσος άνθρωπος που έχει περίοδο χαλάει γύρω στα 6000 ευρώ κατά τη διάρκεια όλης του της ζωής σε σερβιέτες και ταμπόν!!!