Διάλεξε το καλύτερο baby monitor για να είσαι πάντα δίπλα στο μωρό σου

Διάλεξε το καλύτερο baby monitor για να είσαι πάντα δίπλα στο μωρό σου

Όλα όσα θες να ξέρεις για να επιλέξεις σύστημα ενδοεπικοινωνίας

Ο ερχομός ενός ή περισσότερων μωρών στο σπίτι, φέρνει ευτυχία, πρωτόγνωρα συναισθήματα και πολλές χαρούμενες στιγμές, αλλά μαζί φέρνει και αγωνία, άγχος, κούραση και αϋπνία. Ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας, θα βοηθήσει τους νέους γονείς να απολαύσουν κάποιες στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης, αλλά και θα τους χαλαρώσει όταν για πρακτικούς λόγους δεν θα μπορούν να βρίσκονται πάνω από το λίκνο ή την κούνια του μωρού.

Για να επιλέξεις το baby monitor που ταιριάζει στις ανάγκες σου, υπάρχει πλήθος επιλογών, με πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ας δούμε τα βασικά από αυτά, που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις το καλύτερο baby monitor για το μωρό σου!

Είδη συστημάτων ενδοεπικοινωνίας

Baby monitors μόνο με ήχο

Πρόκειται για τα συστήματα που μεταφέρουν μόνο ήχο και δεν έχουν οθόνη για να βλέπεις ταυτόχρονα το μωρό σου. Υπάρχουν τα μονόδρομης και αμφίδρομης επικοινωνίας. Τα πρώτα μεταφέρουν απλά ήχους από τον πομπό που είναι τοποθετημένος στο δωμάτιο του μωρού, προς τον δέκτη που βρίσκεται στον χώρο που είναι ο γονιός. 

Τα αμφίδρομης επικοινωνίας, σου δίνουν τη δυνατότητα πατώντας ένα κουμπί, να μιλήσεις στο μωρό για να το ηρεμήσεις, σε περίπτωση που κλαίει, να του τραγουδήσεις ένα νανούρισμα ή να του διαβάσεις ένα παραμύθι (αν και σίγουρα θα το κάνεις από κοντά).

Τα συστήματα audio διαθέτουν πλέον υψηλής ευαισθησίας μικρόφωνα, που σου επιτρέπουν να ακούς πεντακάθαρα όλους τους ήχους του μωρού, ακόμα και τους πιο χαμηλούς.


Baby monitors με εικόνα & ήχο

Με αυτό τον τύπο συστημάτων ενδοεπικοινωνίας, εκτός από το να ακούς τους ήχους του μωρού μπορείς ταυτόχρονα να το βλέπεις χάρη στην κάμερα με το ενσωματωμένο μικρόφωνο πάνω στον πομπό και την οθόνη που διαθέτει ο δέκτης. 

Τα περισσότερα από αυτά, δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του μωρού κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού διαθέτουν λειτουργία υπέρυθρης νυχτερινής όρασης. Επιπλέον στα baby monitors με κάμερα θα βρεις συσκευές που λειτουργούν με WiFi, οι οποίες διαθέτουν πολύ περισσότερες λειτουργίες ελέγχου του μωρού και του περιβάλλοντός του, και άλλες που λειτουργούν μέσω ραδιοσυχνότητας.

Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο baby monitor;

Το πρώτο που θα επιλέξεις είναι αν θέλεις μόνο με ήχο ή και με εικόνα μαζί, τα οποία είδαμε παραπάνω. Στη συνέχεια, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που καλύπτουν τις ανάγκες σου και ταιριάζουν στον χώρο σου. Keep in mind ότι ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας που συνδυάζει κάμερα και σύνδεση WiFi, διαθέτει περισσότερα και πιο προηγμένα χαρακτηριστικά από μία απλή συσκευή ήχου. 

Ποια είναι αυτά; Ας τα δούμε αναλυτικά:

Τεχνολογία DECT 

Είναι το αρκτικόλεξο του Digital Enhanced Cordless Telecommunications (Ψηφιακές Ενισχυμένες Ασύρματες Τηλεπικοινωνίες). Η τεχνολογία αυτή εξαλείφει τις παρεμβολές στο σήμα και παρέχει κρυπτογράφηση δεδομένων για ασφαλή παρακολούθηση και προστασία της ιδιωτικής σου ζωής. Είναι ιδιαίτερα σημαντική και ειδικά όταν γύρω υπάρχουν κι άλλα baby monitors, αφενός γιατί επηρεάζεται η ποιότητα της λειτουργίας του συστήματος κι αφετέρου γιατί μπορεί να παρεμβάλλονται εικόνες από τα γειτονικά συστήματα (και το αντίστροφο), γεγονός που θέτει θέμα προστασίας της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας.

Εμβέλεια (και ειδοποίηση όταν βγεις εκτός)

Τα περισσότερα συστήματα ενδοεπικοινωνίας σήμερα έχουν μέγιστη εμβέλεια 300 μέτρων όσον αφορά σε εξωτερικό χώρο. Στον εσωτερικό χώρο, στο σπίτι ή στο διαμέρισμα, η εμβέλεια μειώνεται στα 50 μέτρα, καθώς παρεμβάλλονται εμπόδια (τοίχοι, έπιπλα κ.α.) τα οποία επηρεάζουν τη μετάδοση. Κάθε συσκευή αναφέρει στα τεχνικά χαρακτηριστικά της την εμβέλεια, τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό χώρο, οπότε μπορείς να υπολογίσεις αν καλύπτει τις ανάγκες σου. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι ότι σε κάποιες υπάρχει ηχητική ειδοποίηση όταν βγεις εκτός εμβέλειας και δεν έχεις έλεγχο του baby monitor λόγω του ότι έχεις απομακρυνθεί από τον πομπό.

Πρόσβαση από όπου κι αν βρίσκεσαι

Οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας που χρησιμοποιούν Wi-Fi για να συνδεθούν στο οικιακό σου δίκτυο, σου επιτρέπουν να έχεις πρόσβαση σε live βίντεο και ήχο του μωρού σου από οπουδήποτε διαθέτεις σύνδεση στο internet. Έτσι ακόμα κι όταν επιστρέψεις στη δουλειά και το μωρό σου κοιμάται στο σπίτι με τη γιαγιά, τον παππού ή όποιον/όποια το προσέχει, θα μπορείς να του ρίχνεις κλεφτές ματιές για να βεβαιωθείς ότι όλα βαίνουν καλώς.



Μέγεθος & ανάλυση οθόνης (και άλλα χαρακτηριστικά)

Εάν επιλέξεις σύστημα ενδοεπικοινωνίας με κάμερα, δώσε βάση στο μέγεθος και την ανάλυση της οθόνης για καλύτερη ποιότητα εικόνας. Επιπλέον μπορείς να βρεις baby monitors με έγχρωμη οθόνη, οθόνη αφήςκάμερα με ψηφιακό zoom, υπέρυθρη νυχτερινή λήψη και δυνατότητα περιστροφής για να έχεις πλήρη εικόνα του δωματίου.

Λειτουργία VOX 

Η ενεργοποίηση της συσκευής, γίνεται μέσω ήχου. Η μονάδα του μωρού παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας όσο το μωράκι κοιμάται και ενεργοποιείται αυτόματα όταν ανιχνευθεί κάποιος ήχος ή κλάμα, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια

Οπτική ένδειξη του ήχου

Η συγκεκριμένη λειτουργία σε ειδοποιεί, με κάποιο φωτάκι συνήθως, όταν ακουστεί κάποιος ήχος από το δωμάτιο του μωρού. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιπτώσεις που μπορεί να έχεις βάλει ηλεκτρική σκούπα ή απορροφητήρα, αλλά και για άτομα με δυσκολίες στην ακοή.


Δυνατότητα να συνδέσεις περισσότερες κάμερες 

Ορισμένα baby monitors διαθέτουν λειτουργία πολλαπλών οθονών έτσι ώστε να μεταδίδεται εικόνα σε παραπάνω από μία συσκευή, επιτρέποντας σε περισσότερα μέλη της οικογένειας να παρακολουθούν ταυτόχρονα το μωρό. Επίσης κάποια παρέχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με επιπλέον κάμερες, ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε πολλά δωμάτια, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρετε συνεχώς το baby monitor.

Σύνδεση μέσω app

Σε πολλές εταιρείες υπάρχουν διαθέσιμα apps που "απογειώνουν" τις δυνατότητες του baby monitor που διαθέτεις και σου δίνουν τη δυνατότητα να το αναβαθμίσεις, προσθέτοντας λειτουργίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά σου με το μωρό και να το χειρίζεσαι μέσω του smartphone σου.

Νανουρίσματα, κύματα, ήχοι της φύσης & φωτάκια

Πολλά baby monitors θα γίνουν το δεξί σου χέρι, στο βρεφικό δωμάτιο και πολύτιμος σύμμαχός σου σε ένα ήρεμο και απερίσπαστο ύπνο (του μωρού και δικό σου). Διαθέτουν ποικιλία ήχων της φύσης, πουλάκια, βροχή, κύματα, χτύπους καρδιάς και άλλους λευκούς ήχους που ενεργοποιούνται, εναλλάσσονται και απενεργοποιούνται στον χρόνο που θα επιλέξεις. Επιπλέον έχουν χαλαρωτικές μελωδίες και φωτάκια που ανάβουν δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας στο μωρό ή ακόμα και προτζέκτορα με εικόνες που θα ηρεμήσουν το αγγελούδι σου.


Θερμοκρασία & κλίμα δωματίου

Είναι μία χρήσιμη λειτουργία που διαθέτουν αρκετά συστήματα ενδοεπικοινωνίας, που δείχνει τη θερμοκρασία μέσα στο βρεφικό δωμάτιο και το επίπεδο υγρασίας, ενημερώνοντάς σε για το αν οι συνθήκες είναι καλές για την άνεση και υγεία του μωρού σου.

Λειτουργία Eco για λιγότερη ακτινοβολία & εξοικονόμηση ενέργειας

Για μείωση της ακτινοβολίας και προστασία του περιβάλλοντος υπάρχουν baby monitors με λειτουργία eco, που ενεργοποιείται όταν το βρέφος είναι ακίνητο. Η μονάδα ενδοεπικοινωνίας εκπέμπει σήμα μόνο όταν το μωρό κουνηθεί ή είναι ανήσυχο. 

Ενδοεπικοινωνία με ανίχνευση αναπνοής, ποιότητα ύπνου κ.α.

Στην αγορά θα βρεις πλέον ιδιαίτερα προηγμένα συστήματα ενδοεπικοινωνίας, που συνδέονται με αισθητήρες που τοποθετούνται κάτω από το βρεφικό στρωματάκι και σε ειδοποιούν σε περίπτωση άπνοιας, πρωτοποριακά καλτσάκια, ειδικά σχεδιασμένα, με αισθητήρα για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων οξυγόνου ή βραχιολάκι με ενδείξεις παλμών και ποιότητας ύπνου του μωρού.

Άλλα χαρακτηριστικά που ίσως επηρεάσουν την αγορά σου:

  • Τροφοδοσία: Ρεύμα ή επαναφορτιζόμενη μπαταρία
  • Αυτονομία λειτουργίας 
  • Τρόπος τοποθέτησης (αν διαθέτει βάση & αν περιλαμβάνεται)

Τι πρέπει να προσέξεις χρησιμοποιώντας baby monitor: 

Τοποθέτηση βάσης / κάμερας σε απόσταση ασφαλείας από το μωρό

Τοποθέτησε τον πομπό σε σημείο στο οποίο δεν έχει πρόσβαση το παιδί (ειδικά αν έχει καλώδια) και σε απόσταση περίπου 2-3 μέτρων. Αν η συσκευή διαθέτει κάμερα θα πρέπει να την τοποθετήσεις σε σημείο από το οποίο θα έχεις πλήρη εικόνα του δωματίου και της κούνιας

Βάλε τον δέκτη ή την οθόνη σε εμφανές σημείο 

Τοποθέτησε τον δέκτη ή την οθόνη σε πάγκο, γραφείο ή τραπέζι, για να μπορείς να παρακολουθείς εύκολα το μόνιτορ ή να ακούς τους ήχους από το δωμάτιο του μωρού. Ορισμένα συστήματα διαθέτουν κλιπ για ζώνη ή λουράκι για το λαιμό, έτσι ώστε να έχεις τον δέκτη ή το μόνιτορ πάντα μαζί σου.

Μην βασίζεσαι αποκλειστικά στο baby monitor

Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική επίβλεψη. Με τη συσκευή ενδοεπικοινωνίας θα ακούσεις το μωρό όταν φωνάζει ή κλαίει, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και η υπερβολική ησυχία είναι ανησυχητική. Να το ελέγχεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για ασφάλεια.


Σχετικά Άρθρα

Τα καλύτερα συστήματα ενδοεπικοινωνίας μωρού (baby monitors) για το 2024
Τα καλύτερα relax μωρού του 2024 για στιγμές άνεσης & χαλάρωσης
Επιστροφή από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό
Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρεκλάκι Φαγητού - Οδηγός Αγοράς