Οδηγός Αγοράς CPU Cooler: Πώς να επιλέξεις την καλύτερη Ψύκτρα Επεξεργαστή

Οδηγός Αγοράς CPU Cooler: Πώς να επιλέξεις την καλύτερη Ψύκτρα Επεξεργαστή

Είτε ψάχνεις να ολοκληρώσεις το build σου, είτε να βελτιώσεις την απόδοση του PC σου, η αγορά της κατάλληλης ψύκτρας (CPU cooler) είναι σημαντική για την απόδοση και μακροζωία του επεξεργαστή (CPU) σου.

Τι είναι η ψύκτρα επεξεργαστή και πώς λειτουργεί;

Ο ρόλος της ψύκτρας είναι να μειώνει τη θερμοκρασία που ανεβάζει o επεξεργαστής σου. Μέσα από την επαφή της με τον επεξεργαστή απορροφά τη θερμότητα, η οποία στη συνέχεια διαχέεται σε σωληνώσεις που την απομακρύνουν από τον επεξεργαστή.

Ενεργητικές vs Παθητικές Ψύκτρες

Ενεργητικές Ψύκτρες: Είναι οι πιο δημοφιλείς. Διαθέτουν ανεμιστήρα για να απομακρύνεται η θερμότητα που έχει παγιδευτεί στις σωληνώσεις, ωθώντας την προς τους αεραγωγούς του case.

Παθητικές Ψύκτρες: Δεν διαθέτουν ανεμιστήρες και στηρίζονται αποκλειστικά στην αγωγιμότητα του μετάλλου.

Για την αποτελεσματική μεταφορά θερμότητας από τον επεξεργαστή στη ψύκτρα, εφαρμόζεις μια μικρή ποσότητα thermal paste (θερμοαγώγιμης πάστας) στο σημείο που εφάπτονται οι 2 συσκευές, για την ταχύτερη μεταφορά της θερμότητας. Οι περισσότερες ψύκτρες της αγοράς διαθέτουν τη συγκεκριμένη πάστα μέσα στη συσκευασία τους, ενώ κάποιες έχουν ήδη επάλειψη πάνω τους για να μη χρειαστεί να το κάνεις εσύ.

Skroutz Tip: Αλλαγή ψύκτρας; Προσοχή! Κάθε φορά που για κάποιο λόγο χρειάζεται να αφαιρέσεις την ψύκτρα από τον επεξεργαστή σου, χρειάζεται να αναπληρώσεις τη thermal paste στο σημείο επαφής τους πριν την επανατοποθετήσεις.

Οδηγός Αγοράς CPU Cooler: Πώς να επιλέξεις την καλύτερη Ψύκτρα Επεξεργαστή

Τι πρέπει να προσέξω πριν την αγορά ψύκτρας επεξεργαστή;

1. Συμβατότητα

Πρώτο και σημαντικότερο είναι να βεβαιωθείς πως η ψύκτρα είναι συμβατή με την αντίστοιχη εσοχή (socket) που διαθέτει η μητρική κάρτα (motherboard) που ήδη έχεις ή σκοπεύεις να αγοράσεις. Για παράδειγμα, οι τελευταίες γενιές AMD χρησιμοποιούν socket τύπου AM4, ενώ της Intel απαιτούν 1200. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς όμως, αφού οι κατασκευάστριες εταιρείες αναφέρουν στα sites τους τη συμβατότητα του εκάστοτε μοντέλου για την αποφυγή λαθών.

2. Μέγεθος

Tο μέγεθος είναι ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή σου, αφού θα πρέπει και να χωράει στο case σου, αλλά και να αφήνει αρκετό χώρο και για το υπόλοιπο hardware όπως οι RAM. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ελέγξεις το max cooler height που αναφέρει ο κατασκευαστής του case και στη συνέχεια να δεις εάν το αντίστοιχο ύψος της ψύκτρας που επιθυμείς είναι εντός των ορίων. Σπανιότερα, σε περιπτώσεις που θες να εξοπλιστείς με κάποια ψύκτρα μεγάλων διαστάσεων ή διαθέτεις κάποια motherboard τύπου small form factor, θα χρειαστεί να ψάξεις το site του κατασκευαστή για τη συμβατότητα.

Skroutz Tip: Αν το case σου είναι ιδιαίτερα μικρό σε μέγεθος, όπως ο τύπος Home Theater, προτίμησε μια ψύκτρα Low Profile, ώστε να μη σου δημιουργεί πρόβλημα χώρου.

3. Απόδοση

Η απόδοση της ψύκτρας σου, η ένδειξη TDP (Thermal Design Power) δηλαδή, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με αυτή του επεξεργαστή σου.

Για παράδειγμα, αν το TDP του επεξεργαστή σου αναφέρεται ως 65W, η ψύκτρα σου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσης ένδειξης για να μπορεί να διαχειριστεί τη θερμότητα που θα παράγεται. Παράλληλα, θα κάνει αισθητά λιγότερο θόρυβο, αφού δεν θα φτάνει στα όρια του το ανεμιστηράκι της. Μια αντίστοιχη ψύκτρα χαμηλότερου TDP θα είναι λιγότερο αποτελεσματική, θορυβώδης και μακροχρόνια, ίσως μειώσει τη ζωή και απόδοση του επεξεργαστή σου.

Skroutz Tip: Σε περίπτωση που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις επεξεργαστή με δυνατότητα overclock για να πιάσεις μέγιστες αποδόσεις, τότε το TDP της ψύκτρας σου χρειάζεται να είναι μεγαλύτερο και όχι ίσο με το αντίστοιχο του επεξεργαστή. Έτσι, θα υπάρχει περιθώριο απορρόφησης της επιπλέον θερμότητας που θα παράγεται.

4. Εμφάνιση & Φωτισμός

Πολλοί builders θέλουν το κάτι παραπάνω για την εμφάνιση του PC τους. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν ψύκτρες οι οποίες διαθέτουν τη δυνατότητα να φωτίζονται με led. Υπάρχουν δύο επιλογές, το standard RGB 12v και το aRGB 5v, το οποίο σου επιτρέπει πολύ περισσότερη παραμετροποίηση στον φωτισμό. Επίσης, μπορείς να αντικαταστήσεις τον ανεμιστήρα που διαθέτει η ψύκτρα σου με έναν τύπου RGB , χωρίς να την αλλάξεις αν αυτή που διαθέτεις δεν έχει δυνατότητα φωτισμού.

Οδηγός Αγοράς CPU Cooler: Πώς να επιλέξεις την καλύτερη Ψύκτρα Επεξεργαστή

5. Θόρυβος Ψύκτρας

Από πλευράς θορύβου, αν δεν θες να σου τραβάει την προσοχή η λειτουργία της ψύκτρας σου, εκτός από τη σωστή αντιστοίχιση της ένδειξης TDP που αναφέρθηκε παραπάνω, προτίμησε μια με χαμηλό θόρυβο ανεμιστήρα, ώστε να μην καταλαβαίνεις καν ότι υπάρχει.

Skroutz Tip: Σε περίπτωση που έχεις ήδη κάποια ψύκτρα η οποία είναι θορυβώδης, μπορείς να αντικαταστήσεις απλώς το ανεμιστηράκι με κάποιο αθόρυβο, δίχως να χρειαστεί να προβείς σε πλήρη αντικατάσταση της ψύκτρας.

Και αν θες να μάθεις με λεπτομέρεια τα πάντα για τις ψύκτρες επεξεργαστή δες το παρακάτω βίντεο!

Κλείνοντας

Γνωρίζοντας πλέον τα απαραίτητα για τις ψύκτρες επεξεργαστών, είσαι έτοιμος να απογειώσεις το build σου σε νέα επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

Τα τζιν κομμάτια που αξίζει να αποκτήσεις φέτος το φθινόπωρο
Οι κομψές μπεζ καμπαρντίνες που θα φοράς για πάντα
PS5 Pro: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο πανίσχυρο PlayStation
Τα πιο σημαντικά videogames που κυκλοφορούν τον Σεπτέμβριο