Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο κράνος μηχανής

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο κράνος μηχανής

Αν είσαι λάτρης των δύο τροχών, τότε γνωρίζεις πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός κράνους στην οδήγηση μοτοσυκλέτας. Το σωστό κράνος δεν είναι απλώς ένα αξεσουάρ, είναι ένα ζωτικής σημασίας αξεσουάρ ασφαλείας που μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε μια κατάσταση ακραίας ανάγκης.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κρανών διαθέσιμα, επομένως είναι σημαντικό να κάνεις την έρευνά σου και να επιλέξεις ένα που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σου. Λάβε υπόψη τον τύπο μοτοσυκλέτας που οδηγείς, τον τύπο οδήγησης που κάνεις και το επίπεδο προστασίας που χρειάζεσαι.

Ξεκινώντας, ας δούμε ποιοι είναι οι βασικοί τύποι κράνους. Γενικά, υπάρχουν διαφορετικά είδη κράνους για να επιλέξεις όπως τα full face, τα jet ή αλλιώς open face, τα flip-up, τα modular, τα motocross και τα on-off.

Τύποι κράνους

Κράνη μηχανής Full face

Αν ξεκινήσουμε με τα κράνη full-face τα οποία είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή από τους αναβάτες μοτοσυκλετών καθώς καλύπτουν ολόκληρο το κεφάλι και προσφέρουν πλήρη προστασία 

Εκτός της βασικής κάλυψης, διαθέτουν κάλυψη στο πίσω μέρος η οποία προστατεύει μέρος του αυχένα, αλλά και το πηγούνι. Τα μάτια δε θα μπορούσαν να μείνουν απροστάτευτα και για αυτό το λόγο υπάρχει ειδική ανοιγόμενη ζελατίνα. 

Θετικά

  • Προσφέρουν πλήρη προστασία στο πρόσωπο και το κεφάλι του αναβάτη.
  • Καλύτερη απομόνωση θορύβου προσφέροντας άνεση σε παρατεταμένη οδήγηση.

Αρνητικά

  • Σε ζεστό καιρό με υψηλές θερμοκρασίες ή κατά τη διάρκεια παρατεταμένης οδήγησης αυξάνουν την θερμοκρασία στο εσωτερικό του κράνους.

# Κατάλληλα για χρήση από όλους τους τύπους μοτοσυκλετών μικρού και μεγάλου κυβισμού. Επιπλέον, είναι ιδανικά για μεγάλες αποστάσεις και ταξίδια.

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο κράνος μηχανής

Κράνη μηχανής Jet (open face)

Τα κράνη μηχανής Jet, γνωστά και ως open face ή τριών τετάρτων, είναι ένας δημοφιλής τύπος κράνους που προσφέρει μερική προστασία στο κεφάλι του αναβάτη, καλύπτοντας το πίσω μέρος και τα πλευρικά σημεία, αφήνοντας το πρόσωπο ακάλυπτο. Αυτό στους αναβάτες μπορεί να προσφέρει περισσότερη ελευθερία κατά την οδήγηση αλλά τους καθιστά ευάλωτους σε περίπτωση ατυχήματος.

Θετικά: 

  • Ιδανικά για οδήγηση σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Μπορούν να φορεθούν και να αφαιρεθούν γρήγορα.

Αρνητικά:

  • Μειωμένη προστασία καθώς αφήνουν εκτεθειμένο το πρόσωπο του αναβάτη σε κρούσεις, αντικείμενα ή καιρικές συνθήκες.
  • Λόγω της ανοιχτής σχεδίασης δεν παρέχουν την ίδια απομόνωση θορύβου με τα full face κράνη. 

# Κατάλληλα για χρήση σε μικρού και μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες που κινούνται μέσα στην πόλη με μικρές ταχύτητες.

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο κράνος μηχανής

Κράνη μηχανής Flip up

Τα κράνη μηχανής Flip up προσφέρουν ευελιξία στη χρήση και συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα ενός full face και ενός open face κράνους. Και τα δύο στυλ κρανών συνδυάζονται σε ένα σχεδιασμό, παρέχοντας τόσο πλήρη προστασία όσο και άνεση στον αναβάτη.

Είναι αρκετά ασφαλή όταν είναι κλειστά, σχεδόν όπως τα full face, και ταυτόχρονα βολικά αφού ανάλογα με τη διαδρομή ή τη διάθεση του αναβάτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανοιχτά.

Θετικά: 

  • Δυνατότητα χρήσης ακόμη και τις ζεστές μέρες καθώς η ανύψωση του μπροστινού μέρους προσφέρει καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.
  • Καλύτερη απομόνωση θορύβου όταν χρησιμοποιούνται κλειστά, προσφέροντας άνεση σε παρατεταμένη οδήγηση.

Αρνητικά: 

  • Συνήθως έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα υπόλοιπα κράνη λόγο του εσωτερικού μηχανισμού που διαθέτουν.

# Κατάλληλα για χρήση σε μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες ιδανικά για μεγάλες αποστάσεις.

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο κράνος μηχανής

Κράνη μηχανής modular

Τα κράνη μηχανής modular προσφέρουν και αυτά ευελιξία στη χρήση όπως τα  Flip up συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα ενός full face και ενός open face κράνους. Με την μόνη διαφορά πως το μπροστινό τους μέρος δεν κινείται προς τα πάνω όπως στα Flip up αλλά αφαιρείται τελείως.

Θετικά: 

  • Δυνατότητα χρήσης ακόμη και τις ζεστές μέρες καθώς η αφαίρεση του μπροστινού μέρους προσφέρει καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.

Αρνητικά:

  • Χρειάζεται κάθε φορά που αφαιρέσεις το μπροστά μέρος τους να το αποθηκεύεις, πράγμα δύσκολο σε μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες που δεν διαθέτουν χώρο.
  • Λιγότερη απομόνωση θορύβου σε σύγκριση με τα full face κράνη.

# Κατάλληλα για χρήση σε μεγάλου κυβισμού scooter & sport touring μοτοσυκλέτες, ιδανικά για την πόλη αλλά και μεσαίες αποστάσεις.

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο κράνος μηχανής

Κράνη Motocross

Τα κράνη motocross είναι εξειδικευμένα κράνη που σχεδιάζονται ειδικά για χρήση motocross αλλά και enduro. Έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για τις απαιτητικές συνθήκες του off-road περιβάλλοντος.

Καλύπτουν ολόκληρο το κεφάλι και το πηγούνι, ενώ διαθέτουν ένα μικρό γείσο για την προστασία από τον ήλιο, το χώμα και τη λάσπη. 

Σε αντίθεση με τα full face, τα off road κράνη διαθέτουν μεγάλο άνοιγμα στην περιοχή των ματιών για καλύτερο οπτικό πεδίο με σκοπό τη χρήση ειδικών γυαλιών ή μάσκας μηχανής. Όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με μάσκα, παρέχουν εξαιρετικά υψηλή προστασία.

# Κατάλληλα για χρήση εκτός δρόμου σε off road διαδρομές αλλά και σε πίστες motocross. 

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο κράνος μηχανής

Κράνη μηχανής On-Off

Τα κράνη μηχανής On-Off, γνωστά επίσης και ως Adventure κράνη, είναι σχεδιασμένα για αναβάτες που επιθυμούν να απολαμβάνουν τόσο την οδήγηση επί της ασφάλτου όσο και την οδήγηση off-road. Αυτά τα κράνη συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των full face κρανών με αυτά των motocross κρανών, προσφέροντας ένα ευέλικτο και πολυδιάστατο εργαλείο προστασίας.

Θετικά: 

  • Κατάλληλα για διάφορες συνθήκες οδήγησης είτε για οδήγηση στον δρόμο είτε για off-road διαδρομές, προσαρμόζοντας την ζελατίνα και τους αεραγωγούς ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Προσφέρουν πλήρη προστασία στο πρόσωπο και το κεφάλι του αναβάτη.

Αρνητικά:

  • Λόγω της ενισχυμένης κατασκευής και των επιπλέον χαρακτηριστικών, τα κράνη On-Off μπορεί να είναι λίγο βαριά σε σύγκριση με άλλα είδη κρανών. 
Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο κράνος μηχανής

Υλικά κατασκευής 

Και αφού πλέον γνωρίζεις όλα τα είδη κρανών, τα θετικά και τα αρνητικά τους, ας δούμε τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις πριν καταλήξεις στο ιδανικό κράνος για σένα. 

Το υλικό κατασκευής παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την επιλογή, καθώς τα κράνη μοτοσυκλέτας διαθέτουν ανθεκτικό εξωτερικό κέλυφος το οποίο προστατεύει τόσο από μικροαντικείμενα που πιθανόν "εκτοξεύονται" κατά την οδήγηση, αλλά κυρίως από πιθανή πρόσκρουση. 

Συνήθως είναι κατασκευασμένα είτε από απλά θερμοπλαστικά, είτε από πιο σύνθετα υλικά, όπως carbon, καθένα από τα οποία προσφέρει στο κράνος διαφορετική αντοχή και διάρκεια ζωής. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο δημοφιλή υλικά κατασκευής που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

  • Πολυκαρβονικά κράνη: Είναι οικονομικά και ανθεκτικά, αλλά συνήθως είναι πιο βαριά σε σύγκριση με άλλα υλικά. 
  • Κράνη από fiberglass: Είναι πιο ελαφριά από τα πολυκαρβονικά και προσφέρουν καλύτερη διασπορά ενέργειας σε περίπτωση κρούσης. 
  • Κράνη από ανθρακονήματα (carbon): Είναι τα πιο ελαφριά και ανθεκτικά, αλλά είναι και τα πιο ακριβά.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα κράνος που να έχει πιστοποιηθεί από αξιόπιστους οργανισμούς όπως το DOT (Department of Transportation) των Ηνωμένων Πολιτειών και το ECE (Economic Commission for Europe) του ΟΗE. Αυτές οι πιστοποιήσεις σημαίνουν ότι το κράνος έχει υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμές και έχει κριθεί ασφαλές για χρήση στο δρόμο.

Πλέον, όσον αφορά τις πιστοποιήσεις του ΟΗE υπάρχει μια νέα πιο αυστηρή πιστοποίηση η ECE 22.06, η οποία αντικατέστησε την παλιά ECE 22.05 και απαιτεί από τα κράνη να πληρούν υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς απαιτεί και ελέγχει στα κράνη  18 σημεία ελέγχου πρόσκρουσης αντί για 6 που ήταν παλαιότερα.

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο κράνος μηχανής

Εφαρμογή

Το βασικότερο κριτήριο για την αγορά κράνους είναι η σωστή εφαρμογή στο κεφάλι σου.

Όπως και με όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ, το κράνος πρέπει να εφαρμόζει σωστά για να σου παρέχει την καλύτερη δυνατή προστασία και άνεση για μακροχρόνια χρήση. Ένα πολύ μεγάλο κράνος μπορεί να κουνιέται ή να περιστρέφεται κατά μεγάλο ποσοστό γύρω από το κεφάλι σου, αφήνοντάς σε χωρίς προστασία σε κρίσιμα σημεία.

Αντίστοιχα, ένα πολύ μικρό κράνος μπορεί να προκαλέσει πόνο ή άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού σου, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πόνους στο μέτωπο, τα αυτιά κ.α. Για αυτό λοιπόν έχουμε γράψει για σένα έναν ξεχωριστό οδηγό, όπου θα σε βοηθήσει βήμα-βήμα να επιλέξεις το σωστό μέγεθος κράνους.

Όλα τα παραπάνω είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις ποιο είναι τελικά το ιδανικό κράνος για σένα.

Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου μόλις αποφασίσεις είναι πως το καλό κράνος είναι αυτό που εφαρμόζει τέλεια στο κεφάλι σου, είναι πιστοποιημένα ασφαλές, δεν κουράζει τον αυχένα και διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θεωρείς απαραίτητα για την οδήγηση της δικής σου μοτοσυκλέτας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, εάν δεν τους προσέξεις κατά την αγορά του κράνους, μπορεί να σε κουράσουν και να σε κάνουν αργά ή γρήγορα να σκεφτείς να οδηγήσεις χωρίς αυτό.

Αφιέρωσε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να ψάξεις περισσότερο και να βρεις το κατάλληλο για σένα, αξίζει!

# Be safe and enjoy the ride

Τελικά ποιος τύπος κράνους ταιριάζει στις ανάγκες σας;

Σχετικά Άρθρα

Ποια είναι τα καλύτερα κράνη μηχανής για το 2024;
Πως να επιλέξεις το σωστό μέγεθος κράνους μηχανής.
Εσύ τι τακάκια θα βάλεις στην μηχανή σου;
Τι πρέπει να έχω στο αυτοκίνητό μου βάση νομοθεσίας;