Η ιστορία της μάσκαρας!

Η ιστορία της μάσκαρας!

Ταγκάρετε άτομα που ασχολούνται με το make up, γιατί σήμερα θα μιλήσουμε για ΤΗ ΜΑΣΚΑΡΑ - ένα καλλυντικό που σκουραίνει, μακραίνει και πυκνώνει τις βλεφαρίδες και κάνει το βλέμμα πιο έντονο και που υπάρχει εδώ και ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ!!!! Απίστευτο;!

Έρευνες δείχνουν πως στην αρχαία Αίγυπτο από το 4000 π.Χ, άντρες και γυναίκες, χρησιμοποιούσαν ένα καλλυντικό που λέγεται "κοχλ" για να σκουρύνουν τα βλέφαρα, τις βλεφαρίδες και τα φρύδια τους, επειδή έτσι πίστευαν πως έδιωχναν τα κακά πνεύματα!

Το κοχλ προέκυπτε από το άλεσμα ενός μαύρου ορυκτού, του αντιμονίτη, το οποίο αναμείγνυαν με μέλι, νερό και κοπριά κροκόδειλου -ΓΙAΜΙ! Το έβαζαν σε ένα σωληνάριο και το εφάρμοζαν με ένα μικρό εργαλείο (σαν οδοντογλυφίδα) από οστό ή ελεφαντόδοντο!

Η μόδα της μάσκαρα πέρασε γρήγορα στην Ευρώπη και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι διαφόρων κουλτουρών της Μέσης Ανατολής, επειδή σύμφωνα με την θρησκεία τους, η μάσκαρα βελτιώνει την όραση!

Η μάσκαρα έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, εφευρέθηκε τον 19ο αιώνα από τον γαλλικής καταγωγής Βρετανό χημικό Γιουτζίν Ρίμελ!

Ο Ρίμελ, σαν βασικό συστατικό για την εφεύρεση της σύγχρονης μάσκαρας, χρησιμοποίησε τη βαζελίνη που μόλις είχε ανακαλυφθεί! Έτσι, το όνομα της γνωστής εταιρείας καλλυντικών Ρίμελ έγινε συνώνυμο με τη μάσκαρα και σε πολλές γλώσσες η λέξη “ρίμελ” μεταφράζεται ως “μάσκαρα”!

Μέχρι και το 1933, τα συστατικά των καλλυντικών δεν ελέγχονταν από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Φαρμάκων (όπως τα φάρμακα για παράδειγμα, ώστε να είναι σίγουρο πως είναι ασφαλή για κατανάλωση) μέχρι που κάτι πήγε ΠΟΛΥ στραβά και αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα!

Το 1933 βγήκε ένα προϊόν στην αγορά που σκούραινε μόνιμα τα βλέφαρα! Μια γυναίκα που έκανε χρήση του, πήγε στα δικαστήρια γιατί έπαθε μόλυνση στα μάτια της, όπως και άλλες 15 γυναίκες μέχρι που μία ΠΕΘΑΝΕ από βακτηριακή μόλυνση!

Ε, μετά από αυτό το περιστατικό, οι μάσκαρες -και τα υπόλοιπα καλλυντικά- ξεκίνησαν να ελέγχονται ώστε να είναι σίγουρο πως είναι ασφαλή για χρήση.

ΒΕΒΑΙΑ, αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα προϊόντα αυτά ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ δοκιμάζονται πάνω σε ζώα, που είναι κρίμα, γιατί αφενός δεν είναι ασφαλή τα αποτελέσματα που προκύπτουν, αφού κάτι που δεν προκαλεί ερεθισμό σε ένα ζώο μπορεί ΜΙΑ ΧΑΡΑ να προκαλεί ερεθισμό στον άνθρωπο και αφετέρου η τεχνολογία πλέον μας δίνει τη δυνατότητα να μιμηθούμε εργαστηριακά την ανθρώπινη αντίδραση βασιζόμενοι σε κύτταρα.

ΚΟΥΛ ΦΑΚΤ

Η πρώτη αδιάβροχη μάσκαρα βγήκε στην αγορά το 1938, αλλά προκαλούσε δάκρυα και ερεθισμούς! (η απόλυτη ειρωνεία! Είναι σαν να λέμε πως το πρώτο αλεξικέραυνο έκανε τον ουρανό να ρίχνει βροντές!)

Δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι για την προέλευση της λέξης. Μία θεωρία είναι ότι η μάσκαρα παίρνει το όνομα της από την ισπανική λέξη máscara που σημαίνει “μάσκα” ή “λεκές”. Μια άλλη λέει ότι προέρχεται από την ιταλική λέξη maschera που επίσης σημαίνει “μάσκα” (γιατί όταν σκουραίνεις το βλέμμα σου μοιάζεις σαν να φοράς μάσκα υποθέτω).

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΨΑΡΩΤΙΚΟ ΦΑΚΤ 

Οι περισσότερες μάσκαρες περιέχουν μια ουσία που λέγεται “γουανίνι” και παρασκευάζεται από λέπια ψαριών!