Οδηγός αγοράς συστημάτων CCTV

Οδηγός αγοράς συστημάτων CCTV

Πως να επιλέξεις το κατάλληλο σύστημα παρακολούθησης.

Ένα σύστημα παρακολούθησης είναι ένα σετ 2 ή και περισσότερων καμερών με σκοπό την καταγραφή της δραστηριότητας, τον έλεγχο και εν τέλει την προστασία ή την αποτροπή εκτέλεσης μίας παράνομης πράξης σε ένα χώρο ή μία εγκατάσταση. Μπορεί να τοποθετηθεί σε επαγγελματικούς ή ακόμα και σε οικιακούς χώρους παρέχοντας τη δυνατότητα καταγραφής αλλά και της αποθήκευσης των λήψεων σε 24ωρη βάση. Ποιες είναι όμως οι διαφορές των συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και τι πρέπει να γνωρίζεις για τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, πριν προχωρήσεις σε μία αγορά;

Τι περιλαμβάνει συνήθως ένα σύστημα παρακολούθησης;

Πέρα φυσικά από τις κάμερες ένα σύστημα CCTV συνήθως συνοδεύεται από ένα καταγραφικό, το οποίο κατά κύριο λόγo, επιτρέπει την αποθήκευση αλλά και την ανασκόπηση του οπτικοακουστικού υλικού που έχει καταγραφεί. Επιπλέον, κάποιες επιλογές περιλαμβάνουν και οθόνη, για άμεση και σε ζωντανό χρόνο προβολή των εικόνων, υλικά καλωδίωσης για σύνδεση των διάφορων μερών του συστήματος, τροφοδοτικό ή ακόμα και αυτοκόλλητες προειδοποιητικές πινακίδες, που ενημερώνουν για την ύπαρξη συστήματος παρακολούθησης στο χώρο.

Σύστημα αναλογικών (CCTV) ή IP δικτυακών καμερών;

Η πρώτη βασική διάκριση των συστημάτων παρακολούθησης που κυκλοφορούν, αφορά τον τύπο και την τεχνολογία που χρησιμοποιούν για την καταγραφή και την αποθήκευση των λήψεων. Έτσι, ένα CCTV σύστημα αναλογικών καμερών, αποτελεί την παλαιότερη τεχνολογικά, αλλά ταυτόχρονα και την πιο προσιτή οικονομικά επιλογή για την παρακολούθηση ενός χώρου. Πρακτικά, τα συστήματα αυτού του τύπου συνδέονται μέσω ενός ομοαξονικού καλωδίου με ένα καταγραφικό DVR (Digital Video Recorder), όπου και γίνεται η καταγραφή των εικόνων που καταγράφουν οι κάμερες τους.

Από την άλλη ένα σύστημα δικτυακών IP καμερών, αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνολογικά επιλογή, παρέχοντας καταρχάς, υψηλότερη ανάλυση αλλά και καλύτερη ποιότητα εικόνας σε σχέση με τα αναλογικά. Παράλληλα, κάποια από αυτά προσφέρουν περισσότερες επιλογές αποθήκευσης επιτρέποντας τη δυνατότητα μεταφοράς των λήψεων σε NVR καταγραφικά (Network Video Recorders), σε μία υπηρεσία cloud μέσω αντίστοιχης συνδρομής ή και τοπικά σε κάρτες SD που τοποθετούνται σε συγκεκριμένες υποδοχές στις κάμερες.

Οδηγός αγοράς συστημάτων CCTV

Συστήματα με Control Hub

Εναλλακτικά, κάποια από τα συστήματα συνοδεύονται και από κάποιο Control Hub που λειτουργεί ως το κεντρικό σημείο ελέγχου και σύνδεσης των καμερών μεταξύ τους, επιτρέποντας και την αποθήκευση των δεδομένων των λήψεων. Επιπλέον, ένα Control Hub μπορεί να λειτουργήσει και ως κόμβος ελέγχου για σύνδεση και άλλων έξυπνων συσκευών ή αισθητήρων, επιτρέποντας την εφαρμογή διάφορων έξυπνων σεναρίων ή και την υποστήριξη φωνητικών εντολών μέσω των οικοσυστημάτων της Alexa και Google Home.

Οδηγός αγοράς συστημάτων CCTV

Ασύρματη συνδεσιμότητα & τροφοδοσία

Με τον όρο ασύρματη συνδεσιμότητα σε ένα σύστημα παρακολούθησης εννοούμε τη δυνατότητα της μεταφοράς των δεδομένων των λήψεων των καμερών, χωρίς τη χρήση κάποιου καλωδίου. Σε αντίθεση με τις ενσύρματες επιλογές συστημάτων, όπου χρησιμοποιούνται καλώδια για τη σύνδεση των καμερών με το καταγραφικό τα ασύρματα, συνδέονται μέσω δικτύου Wi-Fi, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο την μεταφορά αλλά και την αποθήκευση των δεδομένων, που καταγράφουν. 

Οι παραπάνω περιπτώσεις εκτός του ότι παρέχουν ελευθερία και ευελιξία κατά την εγκατάσταση στο χώρο, επιτρέπουν και την απομακρυσμένη παρακολούθηση του χώρου εγκατάστασης ζωντανά, μέσα από το κινητό, το tablet ή και τον υπολογιστή μας, μετά και από την εγκατάσταση της συμβατής εφαρμογής ή προγράμματος.

Οδηγός αγοράς συστημάτων CCTV

#Skroutz tipΑκόμα μεγαλύτερη ευελιξία κατά την εγκατάσταση παρέχουν τα συστήματα παρακολούθησης, των οποίων οι κάμερες τροφοδοτούνται μέσω επαναφορτιζόμενων μπαταριών και όχι μέσω ενός τροφοδοτικούΣε αυτή την περίπτωση η τοποθέτηση μπορεί να γίνει ακόμα και σε σημεία, όπου δεν είναι άμεσα προσβάσιμη κάποια πρίζα.

#Skroutz tip: Έναν ακόμα τρόπο, για μια πιο απλοποιημένη και εύκολη εγκατάσταση ενός δικτυακού συστήματος παρακολούθησης σε ένα χώρο παρέχει η τεχνολογία PoE (Power over Ethernet). Μέσω αυτής, οι κάμερες, με τη χρήση ενός μόνο καλωδίου δικτύου, μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα αλλά και να τροφοδοτούνται ταυτόχρονα.

Προτάσεις: συστήματα καμερών με ασύρματη σύνδεση Wi-Fi

  • Eufy Eufycam 2 Pro Ολοκληρωμένο Σύστημα CCTV Wi-Fi με Control Hub και 2 Ασύρματες Κάμερες 4MP 2K

    Eufy Eufycam 2 Pro Ολοκληρωμένο Σύστημα CCTV Wi-Fi με Control Hub και 2 Ασύρματες Κάμερες 4MP 2K

    από 319,00 €
  • TP-LINK Tapo Ολοκληρωμένο Σύστημα CCTV Wi-Fi με 2 Ασύρματες Κάμερες 1080p

    TP-LINK Tapo Ολοκληρωμένο Σύστημα CCTV Wi-Fi με 2 Ασύρματες Κάμερες 1080p

    από 178,90 €
  • Sricam NVS-002 Ολοκληρωμένο Σύστημα CCTV Wi-Fi με 4 Ασύρματες Κάμερες 1080p

    Sricam NVS-002 Ολοκληρωμένο Σύστημα CCTV Wi-Fi με 4 Ασύρματες Κάμερες 1080p

    από 159,40 €

Επιλογή ανάλυσης video

Βασικό χαρακτηριστικό, που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, κατά την επιλογή ενός συστήματος παρακολούθησης αποτελεί και η ανάλυση video που υποστηρίζουν οι κάμερες, καθώς αυτή καθορίζει την ποιότητα, την ευκρίνεια αλλά και την λεπτομέρεια των λήψεων. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γνωρίζεις πως όσο περισσότερα είναι τα megapixel των καμερών του συστήματος που θα προμηθευτείς, τόσο καλύτερη θα είναι και η ποιότητα της εικόνας που θα καταγράφουν οι κάμερες σου. 

Για παράδειγμα ένα σετ παρακολούθησης με κάμερες Full HD ανάλυσης στα 1080p θα σου προσφέρει καλή ποιότητα εικόνας επιτρέποντας και τη σχετικά καλή αναγνωρισιμότητα σε πρόσωπα αλλά και αντικείμενα. Για καταγραφή ακόμα υψηλότερης ανάλυσης με πολύ καλή ευκρίνεια, μπορείς να επιλέξεις ένα σύστημα με Full HD+ κάμερες, ενώ μία επιλογή με ανάλυση στα 4K θα σου επιτρέψει να διακρίνεις ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Καθόρισε τη βασική σου ανάγκη αλλά και τις απαιτήσεις παρακολούθησης του χώρου εγκατάστασης και επίλεξε βάσει αυτής!


Οδηγός αγοράς συστημάτων CCTV

Εσωτερική ή εξωτερική εγκατάσταση;

Θέλεις να ελέγχεις τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού ή της επιχείρησής σου, ή σκοπεύεις να τοποθετήσεις τις κάμερες του συστήματος εξωτερικά, για παρακολούθηση του περιβάλλοντος χώρου μιας εγκατάστασης; Στη δεύτερη περίπτωση βεβαιώσου πως διαθέτουν την κατάλληλη πιστοποίηση προστασίας που θα επιτρέψει την ασφαλή εγκατάστασή τους σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες.

Οδηγός αγοράς συστημάτων CCTV

Πόσες κάμερες θα χρειαστώ;

Η αλήθεια είναι, πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, καθώς η επιλογή του αριθμού των καμερών και κατ' επέκταση η αγορά ενός συστήματος εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με το μέγεθος του χώρου που θες να επιβλέψεις και το αν αυτός ο χώρος είναι μία επαγγελματική επιχείρηση ή το σπίτι σου. 

Στην πρώτη περίπτωση, θα μπορούσες να εστιάσεις σε σετ με τουλάχιστον 4 κάμερες, καθώς όπως είναι λογικό, οι απαιτήσεις μπορεί να είναι αυξημένες, δεδομένης της ύπαρξης περισσότερων ευαίσθητων χώρων, που μπορεί να σχετίζονται με την παρουσία πελατών ή υπαλλήλων, χώρους συναλλαγών ή και παραλαβής εμπορευμάτων. Από την άλλη, σε έναν οικιακό χώρο, συστήματα με 2 ή και 3 κάμερες πιθανότατα θα καλύψουν ικανοποιητικά την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη επίβλεψη και προστασία, των εσωτερικών αλλά και των εξωτερικών χώρων του σπιτιού σου.

Οδηγός αγοράς συστημάτων CCTV

Σε ποια σημεία επιτρέπεται η εγκατάσταση καμερών σύμφωνα με την νομοθεσία;

Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζεις πως αν οι κάμερες καταγράφουν αποκλειστικά τον ιδιωτικό μας χώρο δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και άρα δεν προκύπτουν και υποχρεώσεις από αυτή. Από κει και πέρα, αν θες να τοποθετήσεις μία κάμερα στο μπαλκόνι του σπιτιού σου θα πρέπει να σιγουρευτείς πως το πεδίο λήψης της βρίσκεται αποκλειστικά εντός των ορίων του και δεν επεκτείνεται σε δημόσιο δρόμο ή στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχεις κατά νου πως η βιντεοσκόπηση και η καταγραφή ενός χώρου εκτός των αυστηρών ορίων του σπιτιού μας ή θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά σε σημεία δικής σου χρήσης ή στην περίπτωση που επηρεάζονται άλλοι ένοικοι, θα πρέπει πρώτα να έχεις τη σύμφωνη γνώμη τους. Για παράδειγμα, σε ένα κοινόχρηστο parking η κάμερα μπορεί να εστιάζει μόνο το δικό σου όχημα και όχι σε άλλα παραπλήσια, ενώ στην περίπτωση τοποθέτησης μια κάμερας που θα ελέγχει την είσοδο του σπιτιού μας στον διάδρομο μια πολυκατοικίας, θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση αλλά και συναίνεση των άλλων ενοίκων, που βρίσκονται στον όροφο.

Οδηγός αγοράς συστημάτων CCTV

Σχετικά Άρθρα

Οδηγός για Πυροπροστασία σπιτιού
Οι καλύτερες κάμερες παρακολούθησης της αγοράς (2024)
Πώς λειτουργούν οι αισθητήρες κίνησης που ανάβουν το φως;
Ψάχνεις κάμερα ασφαλείας για το σπίτι;
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες