Ο ρόλος της αναπηρίας στο μαραθώνιο τρέξιμο: Ιστορίες έμπνευσης

Ο ρόλος της αναπηρίας στο μαραθώνιο τρέξιμο: Ιστορίες έμπνευσης

Για να πάρεις την έμπνευση που χρειάζεσαι σήμερα

Στον υπέροχο κόσμο του μαραθωνίου τρεξίματος, οι αθλητές με αναπηρία έχουν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο, και οι ιστορίες που προκύπτουν είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας. Παρόλο που ο μαραθώνιος είναι γνωστός για την απόσταση και την απαιτητικότητα του, άνθρωποι με αναπηρίες αναλαμβάνουν τον αγώνα με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Alex Roca ο πρώτος δρομέας με 76% εγκεφαλική παράλυση που ολοκλήρωσε Μαραθώνιο

Μια ιστορική στιγμή έζησε ο Μαραθώνιος της Βαρκελώνης 2023, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία έκοψε το νήμα του τερματισμού ένας άντρας με ποσοστό αναπηρίας 76%. Ο 32χρονος Ισπανός δρομέας Alex Roca, με εγκεφαλική παράλυση, τερμάτισε σε χρόνο 5:50:51, εκπληρώνοντας έτσι ένα όνειρο ζωής.

Ο Alex Roca αποφάσισε να προετοιμαστεί για να τρέξει έναν μαραθώνιο και να μπορέσει να στείλει το δικό του μήνυμα «Τα όρια είναι στο χέρι σου και αν θέλεις να πετύχεις έναν στόχο, όποιες δυσκολίες και αν έχεις, με διάθεση, θέληση, επιμονή και ανθεκτικότητα, μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Αλλά ακόμα και αν δεν πετύχεις, πρέπει να νιώσεις ικανοποιημένος και μόνο που προσπάθησες»

Ο Αχιλλέας τρέχει Μαραθώνιο μαζί με τον Γιάννη και το αμαξίδιο του

Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν ο Αχιλλέας υπέστη έναν τραυματισμό και αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μη συμμετάσχει στον Μαραθώνιο. Εκείνη τη στιγμή, πληροφορήθηκε για τον Αμερικανό δρομέα Ντικ Χόιτ, ο οποίος έτρεχε με τον τετραπληγικό γιο του ωθώντας το αμαξίδιο σε ανάλογη διοργάνωση. Αυτός ο συνδυασμός συνέβαλε στην απόφασή του να απευθυνθεί στον Σύλλογο ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας. Εκεί ρώτησε αν υπήρχε κάποιο παιδί που θα ήθελε να τρέξει μαζί του στον Μαραθώνιο, και εκεί γνώρισε τον Γιάννη.

Η συνάντησή τους άλλαξε τις ζωές τους, καθώς οι δυο τους αποφάσισαν να τρέξουν μαζί στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Από τότε, έχουν τρέξει όλους τους Μαραθώνιους της πόλης μαζί, εκτός από έναν, που ακυρώθηκε λόγω προσωπικών προβλημάτων. Έκτοτε οι συμμετοχές πολλαπλασιάστηκαν, πάνω από 100 δρομείς που ωθούν αμαξίδια στέκονται πίσω από την εκκίνηση του αγώνα, και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Ο Γιάννης και ο Αχιλλέας έχουν ένα πολύ όμορφο όραμα. Θέλουν να μοιραστούν τη χαρά της συμμετοχής χωρίς κανέναν περιορισμό, και να το κάνουν αυτό με όλους, ανεξάρτητα από τυχόν αναπηρίες που μπορεί να έχουν άλλα άτομα. Το όραμα τους είναι να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου η αλληλεγγύη, η κατανόηση και η συμπαράσταση είναι οι κυρίαρχες αξίες.

Η ιστορία τους δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή έμπνευσης, αλλά και πίστης στην ανθρώπινη δύναμη.

Στέργιος Σιούτης ένας τυφλός δρομέας ανάμεσά μας

Ο Στέργιος Σιούτης ξεκίνησε την αγάπη του για το τρέξιμο από μικρή ηλικία, συμμετέχοντας ως ουραγός σε διάφορους λαϊκούς αγώνες. Στα πρώτα του βήματα, η ταχύτητα δεν ήταν η κύρια σκέψη του. Αντιθέτως, αγαπούσε τους μικρούς και αργούς ρυθμούς που τον έκαναν να νιώθει συνδεδεμένος με το έδαφος. Τότε, ακόμα διέθετε αρκετή όραση που του επέτρεπε να κινείται ανεξάρτητα και να τρέχει χωρίς βοήθεια.

Σήμερα, αυτός ο τυφλός ερασιτέχνης αθλητής με τη βοήθεια συνοδού δε συμμετέχει απλώς στους λαϊκούς αγώνες. Πρωταγωνιστεί με τον τρόπο του, με τις αθλητικές του επιδόσεις, ενώ όσοι σπεύδουν να τον ρωτήσουν για την προπόνησή του γνωρίζουν μια άλλη πλευρά του: το ήθος και την προσωπικότητά του.

Ο Στέργιος Σιούτης συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπά: να τρέχει ολοκληρώνοντας στο Τορόντο τον 48ο Μαραθώνιο της ζωής του στέλνοντας το δικό του μήνυμα «Όταν τα όνειρα γίνονται στόχοι, με δουλειά, ομαδικό πνεύμα και πρόγραμμα, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».

"Σε αυτόν τον αγώνα, τρέχουμε όλοι ενωμένοι"

Οι αθλητές μας δείχνουν ότι η ανθρώπινη δύναμη και η αποφασιστικότητα μπορούν να ξεπεράσουν τα πάντα. Είναι πηγή έμπνευσης, υπενθυμίζοντάς μας ότι ακόμη και με όλες τις προκλήσεις και τις αναπηρίες, μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλα πράγματα και να ενθαρρύνουμε τους άλλους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Έτσι, ας συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε από αυτούς τους αξιοθαύμαστους ανθρώπους και να τρέξουμε μαζί τον μαραθώνιο της ζωής μας! 

Ο ρόλος της αναπηρίας στο μαραθώνιο τρέξιμο: Ιστορίες έμπνευσης

Σχετικά Άρθρα

Πώς ξεκίνησε ο μαραθώνιος
Αναπνοή και τρέξιμο: 7 Τεχνικές Αναπνοής για Τρέξιμο Μεγάλων Αποστάσεων
Οι 3 καλύτεροι χρόνοι που έχουν γίνει ποτέ στον μαραθώνιο
10 Facts που δεν ήξερες για το Μαραθώνιο