Μάθε σε 8 Βήματα πως να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σου (Video).

Μάθε σε 8 Βήματα πως να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σου (Video).

Η απρόσμενη εκφόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου σου αποτελεί ένα πρόβλημα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, ειδικά όταν συμβαίνει την ώρα που χρειάζεται να μετακινηθείς π.χ σε κάποιο ραντεβού. Σε αυτήν την κατάσταση, καθώς κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και η καθυστέρηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο πρόγραμμά σου, είναι ουσιώδους σημασίας να αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση αποτελεσματικά. Γι' αυτό, σου παραθέτουμε μια λεπτομερή και αποτελεσματική διαδικασία που θα σε βοηθήσει να επαναφέρεις το αυτοκίνητό σου σε λειτουργία, χρησιμοποιώντας καλώδια εκκίνησης αυτοκινήτου.

Χρήσιμες συμβουλές: 
  • Μην βάλεις μπροστά με καλώδια ένα αυτοκίνητο που διαθέτει διαφορετική τάση με κάποιο άλλο π.χ ένα αυτοκίνητο με μπαταρία 12V δεν μπορεί να συνδεθεί με μπαταρία μια 24V. 
  • Μην συνδέσεις τα καλώδια σε αυτοκίνητα με διαφορετικούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Τα διαφορετικά αμπέρ (Ah) ψυχρής εκκίνησης (CCA) που διαθέτουν θα προκαλέσουν φθορές στο ηλεκτρικό κύκλωμα των αυτοκινήτων.

Βήμα 1

Μετακίνησε το αυτοκίνητο το οποίο θα σε τροφοδοτήσει με ρεύμα είτε με το μπροστινό του μέρος να “κοιτάζει” το όχημα με την αποφορτισμένη μπαταρία είτε μετακίνησε στο πλάι έτσι ώστε να είναι απέναντι ο ένας μπροστινός τροχός με τον άλλο. Φρόντισε να διαθέτουν μια απόσταση μεταξύ τους περίπου 40 με 50 εκατοστά, έτσι ώστε να φτάνουν με ευκολία τα καλώδια τροφοδοσίας στους πόλους της μπαταρίας.

#Tipsbyskroutzteam: Να είσαι προσεκτικός στο παρκάρισμα των αυτοκινήτων, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην ακουμπάνε μεταξύ τους.

Μάθε σε 8 Βήματα πως να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σου (Video).

Βήμα 2

Αν διαθέτεις αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων τότε επίλεξε την ταχύτητα  “Park”, σε διαφορετική περίπτωση που έχεις στην κατοχή σου ένα αυτοκίνητο με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων τότε επίλεξε νεκρά (Neutral).


#Tipsbyskroutzteam: Πριν ξεκινήσεις την παρακάτω διαδικασία βεβαιώσου πως έχεις σβήσει τον κινητήρα του αυτοκινήτου του οποίου θα σου παρέχει ρεύμα, και διασφάλισε πως έχεις τραβήξει το χειρόφρενο και στα δύο οχήματα.

Βήμα 3

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι πως πρέπει να έχεις βγάλει τα κλειδιά από τον κεντρικό διακόπτη και των 2 αυτοκινήτων και να έχεις ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου με την αποφορτισμένη μπαταρία.

Προσοχή: Το παραπάνω βήμα είναι απαραίτητο σε αυτοκίνητα τα οποία διαθέτουν immobilizer, καθώς σε περιπτώσεις που το αυτοκίνητο τροφοδοτηθεί με ρεύμα, υπάρχει ενδεχόμενο να κλειδώσουν αυτόματα οι πόρτες του αυτοκινήτου.

Βήμα 4 

Άνοιξε το καπό και στα δύο αυτοκίνητα και βρες την μπαταρία. Ενδέχεται σε αρκετά αυτοκίνητα η θέση της μπαταρίας να διαφέρει, δηλαδή η μπαταρία να βρίσκεται είτε δεξιά είτε αριστερά. Επιπλέον, σε αυτοκίνητα νέας γενιάς οι μπαταρίες καλύπτονται με πλαστικά καπάκια χωρίς να είναι ιδιαίτερα εμφανής, συνήθως διαθέτουν στο πάνω μέρος τους αυτοκόλλητο ή ανάγλυφο το σήμα της μπαταρίας.

#Tipsbyskroutzteam: Σε περίπτωση που δεν μπορείς να βρεις το ακριβές σημείο της μπαταρίας τότε μπορείς να ανοίξεις το manual (εγχειρίδιο κατόχου) του αυτοκινήτου. 


Μάθε σε 8 Βήματα πως να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σου (Video).

Βήμα 5

Βρες τους πόλους στο πάνω μέρος της μπαταρίας οι οποίοι χαρακτηρίζονται με το κόκκινο χρώμα (θετικός), ο οποίος διαθέτει συνήθως το λεκτικό “POS” (Positive) ή το σύμβολο “+”. Ακολούθως ο πόλος με το μαύρο χρώμα (αρνητικός), διαθέτει το λεκτικό “NEG” (Negative) ή το σύμβολο “-“. Στην συνέχεια αν χρειάζεται, καθάρισε τυχόν άλατα ή οτιδήποτε ξένο σώμα πάνω στους πόλους με την χρήση μιας συρματόβουρτσας ή γυαλόχαρτου.

#Tipsbyskroutzteam: Κατά την σύνδεση των καλωδίων εκκίνησης στους πόλους των αυτοκινήτων, να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός να ΜΗΝ μπερδέψεις τους πόλους. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταφέρεις να κάψεις τις ασφάλειες του αυτοκινήτου, να προκαλέσεις βραχυκύκλωμα κ.ά.


Μάθε σε 8 Βήματα πως να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σου (Video).

Βήμα 6 

Πάρε στα χέρια σου τα καλώδια εκκίνησης, τα οποία αποτελούνται από 2 καλώδια χρώματος κόκκινο και μαύρο. Έπειτα σύνδεσε τα με την παρακάτω σειρά:

Τοποθέτησε το κόκκινο κλιπ (κροκοδειλάκι) στον θετικό πόλο (+) της άδειας μπαταρίας, ενώ την άλλη μεριά του κόκκινου καλωδίου τοποθέτησε την στον θετικό πόλο (+) της μπαταρίας που θα σε τροφοδοτήσει με ρεύμα.

Έπειτα το μαύρο κλιπ (κροκοδειλάκι) τοποθέτησε το στον αρνητικό πόλο (-) της μπαταρίας του αυτοκινήτου που θα σε τροφοδοτήσει με ρεύμα ενώ την άλλη μεριά του μαύρου καλωδίου τοποθέτησε την, σε κάποιο μεταλλικό σημείο του αυτοκινήτου με την αποφορτισμένη μπαταρία, που να μην είναι βαμμένο όπως π.χ σε κάποια βίδα ή παξιμάδι στο κινητήρα.

Προσοχή: Βεβαιώσου πως τα καλώδια εκκίνησης δεν ακουμπούν σε κινούμενα μέρη του κινητήρα όπως π.χ σε ιμάντες και φτερωτές.

Μάθε σε 8 Βήματα πως να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σου (Video).

Βήμα 7

Βάλε μπροστά τον κινητήρα του αυτοκινήτου που θα σου προσφέρει ρεύμα και άφησε τον σε λειτουργία για 15 με 20 λεπτά και έπειτα σβήσε τον. Στην συνέχεια προσπάθησε να εκκινήσεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου με την αποφορτισμένη μπαταρία. Σε περίπτωση που πάρει μπροστά μην σβήσεις τον κινητήρα και άφησε τον σε λειτουργία για 15 με 20 λεπτά έτσι ώστε να φορτιστεί για λίγο η μπαταρία του.

Σε αντίθετη περίπτωση που το αυτοκίνητο δεν πάρει μπροστά, τότε πραγματοποίησε την παραπάνω διαδικασία από την αρχή.

Προσοχή: Όσο είναι σε λειτουργία ο κινητήρας του αυτοκινήτου που σου προσφέρει ρεύμα ΜΗΝ γυρίσεις την μίζα του αυτοκινήτου με την άδεια μπαταρία, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να προκαλέσεις βλάβη στο δυναμό.

Μάθε σε 8 Βήματα πως να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σου (Video).

Βήμα 8

Αν τελικά κατάφερες να εκκινήσεις το αυτοκίνητο με την αποφορτισμένη μπαταρία θα πρέπει να αποσυνδέσεις τα καλώδια με τα αντίθετα βήματα που τα σύνδεσες, δηλαδή:

  • Αποσύνδεσε πρώτα το μαύρο (αρνητικό) καλώδιο το οποίο είναι συνδεδεμένο στο μεταλλικό μη βαμμένο τμήμα του αυτοκινήτου.
  • Έπειτα, αποσύνδεσε την άλλη πλευρά του μαύρο καλωδίου, από τον αρνητικό πόλο του αυτοκινήτου που σου παρέχει ρεύμα.
  • Στην συνέχεια αποσύνδεσε το κόκκινο καλώδιο από τον θετικό πόλο (+) του αυτοκινήτου που σου παρέχει ρεύμα.
  • Και τέλος, αποσύνδεσε τον θετικό πόλο από την μπαταρία που ήταν άδεια.

#Tipsbyskroutzteam: Αν ύστερα από αρκετές προσπάθειες το αυτοκίνητο σου δεν παίρνει μπροστά τότε ίσως να χρειάζεται να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, καθώς η μπαταρία σου ενδέχεται να χρειάζεται φόρτιση σε κάποιο ειδικό μηχάνημα ή να χρειάζεται να αντικατασταθεί. Επίσης, εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει ένα μεγάλο ενδεχόμενο να αντιμετωπίζει διαφορετικό πρόβλημα το αυτοκίνητο σου, όπως να υπάρχει βλάβη στην μίζα σου, στον κεντρικό σου διακόπτη ή να έχουν καεί κάποιες ασφάλειες.

Αν έχεις ακόμη απορίες σχετικά με τον τρόπο που θα βάλεις μπροστά το αυτοκινήτου σου, τότε το παρακάτω βίντεο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ακόμη καλύτερα τα βήματα που προαναφέραμε. Τέλος, αν είσαι αυτός ο τύπος που θέλεις κάτι πιο γρήγορο και άμεσο τότε σου έχουμε και για αυτό λύση! Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στους εκκινητές μπαταρίας, όπου με την χρήση τους με εύκολο και γρήγορο τρόπο θα βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σου ακόμη και την μοτοσυκλέτα σου. 

Σχετικά Άρθρα

Πως να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τον χειμώνα.
Χιονοαλυσίδες / Χιονοκουβέρτες: Πότε είναι υποχρεωτικές;
Τι ηχοσύστημα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ηχοσυστημάτων
Χιονοκουβέρτες ή Αλυσίδες; Τι Αλυσίδες Χιονιού να Πάρω;