Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & σύγκριση με χιονοκουβέρτες

Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & σύγκριση με χιονοκουβέρτες

Για να διαβάζεις αυτό τον οδηγό, σίγουρα θα έχεις απορίες και θα θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις χιονοαλυσίδες όπως:

  • Ποιοι τύποι αντιολισθητικών μέσων υπάρχουν;
  • Ποιες είναι οι διαφορές των αλυσίδων βάσει του πάχους τους;
  • Πώς θα βρεις εύκολα τη συμβατή διάσταση χιονοαλυσίδων, για να ταιριάζουν στα ελαστικά σου;
  • Ποιος τύπος τελικά είναι ο καλύτερος για τις ανάγκες σου;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

#Αντιολισθητικές αλυσίδες

Αυτός ο τύπος αλυσίδων είναι ο πιο γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς ήταν ο πρώτος τύπος αντιολισθητικών μέσων που εφευρέθηκε το 1904 από τον Αμερικανό Harry D. Weed. Οι αλυσίδες χιονιού αυτού του τύπου είναι κατασκευασμένες με κρίκους από γαλβανισμένο ατσάλι και διαθέτουν μεγάλη αντοχή κατά τη χρήση. Χρειάζονται συχνό καθάρισμα από το αλάτι και τον πάγο, έτσι ώστε να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και να είναι πλήρως λειτουργικές. Επίσης, η τοποθέτησή τους είναι σχετικά εύκολη αλλά είναι απαραίτητο να τις έχεις δοκιμάσει από πριν, έτσι ώστε να έχεις εξοικειωθεί με τη διαδικασία τοποθέτησης.

Πλεονεκτήματα: Η απόδοσή τους ακόμα και σε σφοδρές χιονοθύελλες, η αξιοπιστία τους και το χαμηλό κόστος αγοράς.
Μειονεκτήματα: Οι κραδασμοί που προξενούν κατά τη χρήση τους και η σχετικά δύσκολη διαδικασία τοποθέτησης.
Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & σύγκριση με χιονοκουβέρτες

#Χιονοκουβέρτες ή Υφασμάτινες αλυσίδες χιονιού

Τον πιο εύκολο τρόπο τοποθέτησης από όλα τα υπόλοιπα αντιολισθητικά μέσα, τον έχουν οι χιονοκουβέρτες. Μπορείς να το διαπιστώσεις και εσύ, σε αυτόν τον οδηγό όπου αναφέρει σε 3 απλά βήματα Πως να Τοποθετήσεις τις Χιονοκούβερτες .

Είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικό ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο καλύπτει τα ελαστικά του αυτοκινήτου. Προσφέρουν αποτελεσματική πρόσφυση στο μαλακό χιόνι αλλά και τον πάγο, αυξάνοντας την τριβή. Η σχεδίασή τους τις κάνει αθόρυβες κατά τη χρήση. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε ήπιες χιονοπτώσεις, σε χαμηλωμένα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά και σε αυτά που διαθέτουν χαμηλό προφίλ ελαστικών.

Πλεονεκτήματα: Η εύκολη τοποθέτηση, η απόδοση σε φρέσκο χιόνι και πάγο, καθώς και η αθόρυβη λειτουργία.
Μειονεκτήματα: Η χρήση τους ενδείκνυται μόνο σε ήπιες χιονοπτώσεις. Επίσης, φθείρονται σχετικά γρήγορα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εκτός πάγου ή χιονιού π.χ σε στεγνή άσφαλτο, χώμα κ.α.

Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & σύγκριση με χιονοκουβέρτες

#Αντιολισθητικές Αλυσίδες Τύπου Αράχνης

Αυτός ο τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα των απλών αλυσίδων και των αλυσίδων τύπου “Κουβέρτας”, με τη μόνη διαφορά πως χρειάζονται μια προεργασία πριν τη χρήση. Για την τοποθέτησή τους, χρειάζεται να υπάρχει πάνω στη ζάντα ένα σταθερό τμήμα, συνήθως ένα ειδικό μπουλόνι ή βάση, το οποίο θα πρέπει να είναι τοποθετημένο από την αρχή. Έχουν μεγάλη αντοχή κι εξασφαλίζουν αποτελεσματική πρόσφυση.

#Tipsbyskroutzteam: Για ασφαλέστερη τοποθέτηση, πριν ξεκινήσεις την τοποθέτηση, διάβασε και κατανόησε τις οδηγίες χρήσης τους.

Πλεονεκτήματα: Η πρακτικότητα και η ανθεκτικότητά τους στον χρόνο.
Μειονεκτήματα: Το υψηλό κόστος αγοράς.
Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & σύγκριση με χιονοκουβέρτες

#Αντιολισθητικές Δέστρες

Πρόκειται για πλαστικές δέστρες που συγκρατούνται πάνω στην ζάντα του αυτοκινήτου με ειδικούς ιμάντες και ελάσματα. Δένουν και “αγκαλιάζουν” το πέλμα του ελαστικού και αυξάνουν την πρόσφυση του. Είναι κατάλληλες για περιστασιακή χρήση και δεν ενδείκνυνται για χρήση σε συνθήκες βαριάς χιονόπτωσης.

Πλεονεκτήματα: Η εύκολη τοποθέτηση τους, η πρακτικότητα και το χαμηλό κόστος αγοράς.
Μειονεκτήματα: Η περιστασιακή χρήση τους και η μη αποδοτικότητά τους σε συνθήκες βαριάς χιονόπτωσης.
Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & σύγκριση με χιονοκουβέρτες

Ποιες είναι οι διαφορές των αλυσίδων βάσει του πάχους τους;

Οι κλασικές αντιολισθητικές χιονοαλυσίδες και οι αντιολισθητικές αλυσίδες τύπου αράχνης καθορίζονται από το πάχος (χιλιοστά / mm) των κρίκων που διαθέτουν. Συνήθως τα μεγέθη πάχους 7mm, 9mm και 10mm προορίζονται για χαμηλωμένα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά και γι' αυτά που διαθέτουν ελαστικά χαμηλού προφίλ. Επίσης, τα μεγέθη με πάχος 12mm και άνω διεισδύουν περισσότερο στο χιόνι, προσφέροντας καλύτερη πρόσφυση. Τοποθετούνται συνήθως σε αυτοκίνητα που διαθέτουν αρκετό κενό ανάμεσα στον θόλο και τον τροχό, π.χ σε SUV και 4x4.

Πώς θα βρεις τις διαστάσεις των ελαστικών σου, για να επιλέξεις τη σωστή αλυσίδα αυτοκινήτου;

Για να μπορέσεις να επιλέξεις τη σωστή χιονοαλυσίδα, η οποία θα είναι συμβατή με τα ελαστικά σου, θα πρέπει να κοιτάξεις τις διαστάσεις που αναγράφονται πάντα στο πλάι των ελαστικών σου με αυτή τη μορφή 175/65R14.

Επίσης, σε αρκετά αυτοκίνητα υπάρχει τοποθετημένο αυτοκόλλητο που αναγράφει τις εργοστασιακές διαστάσεις των ελαστικών στην πόρτα του οδηγού ή στο πορτάκι του ρεζερβουάρ στο πίσω μέρος.

Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & σύγκριση με χιονοκουβέρτες
Αρκετά αυτοκίνητα διαθέτουν διαφορετικές διαστάσεις ελαστικών, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία (185/65/15 & 195/55/16), δηλαδή άλλη διάσταση για τον μπροστά άξονα και άλλη για τον πίσω. Οπότε η επιλογή των συμβατών χιονοαλυσίδων θα γίνει με βάση τον κινητήριο άξονα του αυτοκινήτου, π.χ Η τοποθέτηση στα προσθιοκίνητα γίνεται στον μπροστινό άξονα έτσι ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά το σύστημα διεύθυνσης, στα πισωκίνητα στον πίσω άξονα και στα 4x4 που διαθέτουν κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και κατ' επιλογή κίνηση και στους πίσω, η τοποθέτηση γίνεται στον μπροστινό άξονα.

Σε περίπτωση που ισχύει το αντίστροφο, η τοποθέτηση γίνεται στον πίσω άξονα. Καλό θα ήταν, σε κάθε περίπτωση, να συμβουλευτείτε και το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, καθώς η τοποθέτηση στα 4x4 διαφέρει ανάλογα τον κατασκευαστή.

Επεξήγηση ενδεικτικής διάστασης ελαστικού: Η παρακάτω διάσταση ελαστικού αποτελείται από τρεις διαφορετικές μετρήσεις, όπως το πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά (mm), το ύψος ή προφίλ σε ποσοστό επί του πλάτους και τη διάμετρο της ζάντας σε ίντσες. Για να μπορέσεις να βρεις το σωστό μέγεθος αλυσίδας χιονιού, θα πρέπει να γνωρίζεις τη διάσταση του ελαστικού σου στο σύνολό της.

Ενδεικτικό παράδειγμα της διάστασης 175/65R14:

  • Πλάτος: 175mm
  • Ύψος/Προφίλ: 64
  • Διάμετρος: 14 ίντσες
Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & σύγκριση με χιονοκουβέρτες

Αλυσίδες Χιονιού, Χιονοκουβέρτες ή Δέστρες; Ποιος τύπος τελικά καλύπτει τις ανάγκες σου;

Για να μπορέσεις να επιλέξεις ανάμεσα σε αυτούς τους διαφορετικούς τύπους που προαναφέραμε, θα πρέπει αρχικά να λάβεις υπόψιν σου, αν διαθέτεις επιβατικό αυτοκίνητο, 4x4 ή φορτηγό. Στη συνέχεια, να συγκρίνεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, έτσι ώστε να αποκλείσεις αυτές που δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες σου.

Ακολούθως, θα πρέπει να σκεφτείς ποια θα είναι η χρήση για την οποία τις προορίζεις, π.χ θα τις χρησιμοποιήσεις περιστασιακά σε αστικό περιβάλλον, όπου συνήθως υπάρχουν ήπιες χιονοπτώσεις ή μήπως πρόκειται να τις χρησιμοποιήσεις σε πιο δύσκολες συνθήκες όπως σε ένα ορεινό χωριό;

Ο τύπος οχήματος, η συχνότητα της χρήσης αλλά ακόμη και το μέρος στο οποίο ζεις, θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τον σωστό τύπο αντιολισθητικού μέσου για σένα.


Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & σύγκριση με χιονοκουβέρτες

Βρήκες το κατάλληλο τύπο για σένα; Αν ναι, μην ξεχάσεις να εξοπλιστείς με ένα ζευγάρι γάντια εργασίας και μια ξύστρα πάγου, τα οποία θα σου χρειαστούν κατά την τοποθέτηση!

Σημαντικό: 

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η χρήση αντιολισθητικών μέσων είναι υποχρεωτική όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σχετικά Άρθρα

Χιονοαλυσίδες / Χιονοκουβέρτες: Πότε είναι υποχρεωτικές;
Μάθε πως να βάλεις τις χιονοκουβέρτες στο αυτοκίνητό σου. (Video)
Οι καλύτερες χιονοαλυσίδες αυτοκινήτου
Δες τι πρέπει να προσέξεις πριν αλλάξεις ζάντες στο Aυτοκίνητό σου
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες