Η εφεύρεση του fidget spinner!

Η εφεύρεση του fidget spinner!

Θυμάστε τα Fidget Spinners και το χαμό που είχε γίνει με αυτά πριν λίγα χρόνια;;;

To fidget spinner εφευρέθηκε το 1993 από τη χημική μηχανικό Κάθριν Χέτιντζερ. Η Χέτιντζερ ήθελε να φτιάξει ένα περιστρεφόμενο παιχνίδι γιατί πίστευε πως θα βοηθούσε παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού να συγκεντρώνονται!

Επίσης, λέγεται πως εφηύρε τα fidget spinners γιατί παρατηρούσε κάτι παιδάκια να πετάνε πέτρες σε αστυνομικούς! Ήθελε, λοιπόν, να φτιάξει ένα παιχνίδι σαν μια χαλαρωτική εναλλακτική ώστε να ασχολούνται με αυτό, αντί για να λιθοβολούν κόσμο!

Αν και πολλοί μέχρι και σήμερα υποστηρίζουν πως τα fidget spinners μπορεί να είναι βοηθητικά για τα άτομα με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) ή που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, επιστημονικά κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεδειγμένο!

Γιατί όμως έτσι στα καλά καθούμενα μια 20ετία αργότερα έγιναν τόσο δημοφιλή;;;

Ούτε κάποια διαφήμιση στην τηλεόραση έπαιξε, ούτε ανέβασε στόρι με fidget spinner η Ιωάννα Τούνη. Λέγεται πως η φάση ξεκίνησε με κάποιο παιδάκι να το φέρνει στην αυλή του σχολείου του για να παίξει και ΜΠΟΥΜ οι πωλήσεις μέσα σε ένα καλοκαίρι απογειώθηκαν! #ΙΝΦΛΟΥΕΝΣΕΡ

Βέβαια, αυτή η τρέλα κράτησε μόνο για κανένα χρόνο (σαν το αείμνηστο Pokemon GO!).

Παρ’ όλο τον χαμό, η Χέτιντζερ δεν έβγαλε φράγκο από όλο αυτό! Όταν εκείνη εφηύρε το fidget spinner, εμπορικά δεν είχε καμία επιτυχία οπότε το 2005 επέτρεψε την παύση της πατέντας που της είχε κατοχυρωθεί!

Βέβαια, και να μην το είχε κάνει αυτό, μέχρι το 2017 που ξεκίνησε ο χαμός θα είχαν ήδη περάσει 20 χρόνια από την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας οπότε δε θα είχε το μονοπώλιο (αχ Κάθριν, αχ).

Βέβαια, ένα άλλο κουτσομπολιό λέει πως την πατέντα την κατοχύρωσε το 1997 και μετά δεν είχε τα 400 δολάρια που χρειάζονταν για να την ανανεώσει αλλιώς θα γινόταν πάμπλουτη!

ΦΑΝ ΦΑΚΤ 

Σε πολλά σχολεία της Αγγλίας τα Fidget Spinners έχουν απαγορευτεί! Οι δάσκαλοί λένε πως αποσπούν την προσοχή των παιδιών και δεν παρακολουθούν στην τάξη!

Επίσης, στη Ρωσία λέγεται πως τα Fidget Spinners είναι εθιστικά, υπνωτίζουν τον χρήστη και τον μετατρέπουν σε ζόμπι! Επίσης, σε κάνουν να θέλεις να ανατρέψεις το υπάρχον πολιτικό καθεστώς (εγώ πάντως μια φορά πήρα ένα ΚΑΙ ΕΝΙΩΣΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ!)