Οδηγός Αγοράς για DSLR Φωτογραφικές Μηχανές

Οδηγός Αγοράς για DSLR Φωτογραφικές Μηχανές

Οι DSLR (Digital Single-Lens Reflex) φωτογραφικές μηχανές είναι ιδανικές για όσους απαιτούν την καλύτερη δυνατή ποιότητα και απόδοση εικόνας, καθώς και τον απόλυτο δημιουργικό έλεγχο. Το βασικό χαρακτηριστικό οποιασδήποτε DSLR μηχανής είναι η δυνατότητα αλλαγής φακών ωστέ να ταιριάζει στην κάθε σου λήψη - από τηλεφακούς για μακρινά θέματα έως φακούς Macro για κοντινά πλάνα.

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα DSLR φωτογραφικών καμερών στην αγορά αυτή τη στιγμή, οπότε αν προσπαθείς να αποφασίσεις ποια είναι η καλύτερη για σένα, αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να καταλήξεις στην απόφασή σου.

Είτε σκέφτεσαι να αγοράσεις την πρώτη σου φωτογραφική μηχανή DSLR είτε να κάνεις αναβάθμιση από το τρέχον μοντέλο, πρέπει να λάβεις υπόψη μια σειρά από πολύ σημαντικούς παράγοντες.

Χρήση

Το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις είναι για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιήσεις τη φωτογραφική σου μηχανή

Εάν επιθυμείς να φωτογραφίζεις μέσα στο σπίτι, την οικογένειά σου, τους φίλους σου και τις καθημερινές σου στιγμές, έχεις διαφορετικές ανάγκες από αυτές που θα είχες αν θες να φωτογραφίζεις ζώα, αθλητικά γεγονότα ή αγώνες ταχύτητας. Η δεύτερη περίπτωση απαιτεί μία φωτογραφική που θα δίνει πολλά καρέ ανά δευτερόλεπτο και δε θα καθυστερεί, με αποτέλεσμα να χάνεται η κίνηση και η δράση.

Ποιο είναι το καλύτερο DSLR kit για αρχάριους;

Για την πρώτη σου DSLR, είναι πολύ λογικό να προμηθευτείς κάποιο kit που να περιλαμβάνει σώμα και φακό. Το kit προτείνεται να περιέχει έναν ευρυγώνιο φακό με ζουμ, για να καλύπτει μεγαλύτερο μέρος από τις φωτογραφικές σου ανάγκες (π.χ. 18mm-55mm ή 18mm-105mm), και όχι κάποιον νορμάλ φακό (50mm ή 75mm), οι οποίοι δεν δίνουν μεγάλη ευελιξία στις λήψεις. 

Τώρα ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά μιας κάμερας στα οποία πρέπει να δώσεις σημασία κατά την αγορά σου. 

Megapixels

Στις μέρες μας φαίνεται να υπάρχει εμμονή με τον αριθμό των megapixel, και παρόλο που είναι σίγουρα σημαντικό, δεν είναι σε καμία περίπτωση το καθοριστικό χαρακτηριστικό μιας καλής κάμερας.

Όσο περισσότερα megapixel έχουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της εικόνας. Φωτογραφίες που αποτελούνται από πολλά megapixels, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπωθούν σε πολύ μεγάλες διαστάσεις χωρίς προβλήματα

Επίσης, όσο περισσότερα είναι τα megapixels, τόσο πιο εύκολη γίνεται η λήψη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αφού ο αισθητήρας αποτυπώνει περισσότερες πληροφορίες, συνεπώς καταλήγουμε σε καλύτερο αποτέλεσμα. 

Μέγεθος Αισθητήρα 

Ο αισθητήρας της φωτογραφικής μηχανής είναι πολύ πιο σημαντικός από τον αριθμό των megapixels. 

Ο αισθητήρας της κάμερας συλλαμβάνει το φως για την εγγραφή μιας εικόνας, είναι αυτό που μετατρέπει αυτό που βλέπεις μέσα από το σκόπευτρο σε φωτογραφία. Τα δύο μεγέθη για τα οποία είναι πιο πιθανόν να ακούσεις είναι full-frame και crop frame (ή APS-C).  

Οι κάμερες Full Frame, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, είναι οι μεγαλύτερες από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις. Λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του αισθητήρα, μπορούν να καταγράφουν μεγαλύτερο τονικό εύρος, έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας, αποδίδουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και επιτρέπουν πολύ μεγαλύτερο έλεγχο βάθους πεδίου. Στις κάμερες Full Frame δεν υπάρχει παράγοντας περικοπής, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που βλέπεις μέσα από το εικονοσκόπιό σου είναι ακριβώς αυτό που καταγράφεται. 

Οι κάμερες με αισθητήρα APS-C είναι το πιο κοινό μέγεθος αισθητήρα. Είναι περίπου 23,5 x 15,6 mm σε σύγκριση με τον αισθητήρα Full Frame 36 x 24 mm, γεγονός που τους καθιστά μικρότερους και ελαφρύτερους από τους αντίστοιχους πλήρους καρέ. Αυτό σημαίνει, βασικά, ότι η εικόνα που έχει εγγραφεί έχει ήδη υποστεί μια προκαθορισμένη περικοπή, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για φωτογράφηση άγριας φύσης ή αθλητικές φωτογραφίες, όπου συχνά χρειάζεσαι μεγαλύτερες εστιακές αποστάσεις. 

Οι κάμερες DSLR με αισθητήρες APS-C είναι φθηνότερες από αυτές με αισθητήρες Full Frame και γενικά μικρότερες και ελαφρύτερες.

Οδηγός Αγοράς για DSLR Φωτογραφικές Μηχανές

Σημεία εστίασης και AF

Χωρίς καθυστέρηση κλείστρου, οι κάμερες DSLR είναι σχεδιασμένες για γρήγορη λήψη. Αυτό σημαίνει ότι η κάμερα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να τραβήξει μια γρήγορη διαδοχή καρέ στον χρόνο που σου παίρνει για να κάνεις αυτές τις κινήσεις - δεν θα χρειαστεί να περιμένεις να είναι έτοιμη η κάμερα και δεν θα χάσεις ποτέ κάποια λήψη.

Όταν αγοράζεις μια νέα DSLR, θα θες επίσης να ελέγξεις το σύστημα αυτόματης εστίασης (Autofocus - AF) και το ρυθμό ριπής - ιδιαίτερα σημαντικό εάν σκοπεύεις να ασχοληθείς με τις φωτογραφίες δράσης. Ένα καλό σύστημα εστίασης θα έχει πολλές επιλογές για εστίαση σε ακίνητα και κινούμενα θέματα. Εάν μπορείς, προτίμησε μια φωτογραφική μηχανή DSLR με σύστημα εστίασης που καλύπτει μεγάλο ποσοστό καρέ, με πολλά σημεία εστίασης - ένα καλό σύστημα AF θα κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές λιγότερες λήψεις που χάνονται.

Οθόνη

Όλες οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές DSLR είναι εξοπλισμένες με μεγάλες LCD οθόνες στις οποίες έχεις πρόσβαση στο μενού και μπορείς να προβάλλεις τις εικόνες σου. Η ανάλυση της LCD μιας φωτογραφικής μηχανής υπαγορεύει πόσο καθαρά μπορείς να δεις τη σκηνή μπροστά σου αλλά και τις εικόνες που έχεις τραβήξει. 

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ανακλινόμενη οθόνη, που διευκολύνει ιδιαιτέρως σε δύσκολες λήψεις ή όπου το θέμα είναι ιδιαίτερα χαμηλά ή ψηλά και στη λήψη αυτοπορτρέτων (selfies).

Οδηγός Αγοράς για DSLR Φωτογραφικές Μηχανές

Video

Οι περισσότερες entry level (ερασιτεχνικές) DSLR μηχανές έχουν εξαιρετικής ποιότητας video, με μέτριο ως ικανοποιητικό ήχο. Αν κάποια μηχανή δεν έχει την επιλογή του video, τότε θα πρέπει να αναλογιστείς αν αυτό το χαρακτηριστικό θα σου λείψει στο μέλλον. Αν, ωστόσο, το video είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσεις πολύ, δώσε προσοχή στους ρυθμούς καρέ - όσο υψηλότεροι, τόσο το καλύτερο και στον έλεγχο της εγγραφής ήχου. 

Αν πρόκειται να ασχοληθείς εντατικά με την εγγραφή βίντεο, αξίζει να αγοράσεις μια DSLR που επιτρέπει τη σύνδεση ενός εξωτερικού μικροφώνου.

Κατασκευή & Εμφάνιση

Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές SLR είναι κατασκευασμένες με υψηλά πρότυπα, με λιγότερο πλαστικό και περισσότερο μέταλλο, και είναι κατάλληλες για χρήση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. 

Μια entry level DSLR μηχανή ζυγίζει περίπου 400-500 γραμμάρια, χωρίς το φακό της ή κάποιο άλλο παρελκόμενο.

Η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί σημαντικό παράγοντα αφού κανείς δεν θέλει να κρατά μία μηχανή που δεν τον ελκύει. Επομένως, θα πρέπει να δώσεις σημασία τόσο στη λαβή αλλά και στο βάρος της, ώστε να έχεις πάντα τη διάθεση να φωτογραφίζεις χωρίς να κουράζεσαι. 

Η επιλογή μιας κάμερας DSLR θα πρέπει να είναι συναρπαστική παρά να σου προκαλεί άγχος. Σκέψου λοιπόν καλά όλα τα σημεία που αναφέρονται σε αυτόν τον οδηγό και διάλεξε τη μηχανή που θα ανεβάσει τη φωτογραφία σου στο επόμενο επίπεδο!

Νέο: Δες τώρα και μεταχειρισμένες φωτογραφικές μηχανέςμηχανές DSLR στο Skoop by Skroutz, τη νέα υπηρεσία πώλησης μεταχειρισμένων του Skroutz!

Σχετικά Άρθρα

Oι καλύτεροι φακοί φωτογραφικών μηχανών
Οι καλύτερες αναλογικές φωτογραφικές μηχανές
Οι καλύτερες DSLR Φωτογραφικές Μηχανές για το 2024
Οδηγός Αγοράς για Compact Camera