Οδηγός Αγοράς για Σύστημα Σιδερώματος

Οδηγός Αγοράς για Σύστημα Σιδερώματος

Μπορεί το σιδέρωμα να είναι μια από τις πιο βαρετές δουλειές του σπιτιού, αλλά κάπως πρέπει να γίνει και αυτό, τι να κάνουμε!

Και αφού πρέπει να γίνει, θα πρέπει να σιγουρευτείς πως έχεις την καλύτερη και κατάλληλη συσκευή για να σε βοηθήσει. Και αυτή δεν είναι άλλη από το σύστημα σιδερώματος!

Τι είναι όμως το σύστημα σιδερώματος; Στα παραδοσιακά ατμοσίδερα, όλες οι λειτουργίες και η παραγωγή ατμού, γίνονται στο σώμα της συσκευής. Στο σύστημα σιδερώματος από την άλλη, ο ατμός παράγεται στο boiler και διοχετεύεται στο σίδερο μέσω του καλωδίου σωλήνα. Είναι αρκετά ισχυρότερο από το ατμοσίδερο, καθώς παράγει περισσότερο ατμό και μεγαλύτερη πίεση.

Πως θα διαλέξεις λοιπόν το καλύτερο σύστημα σιδερώματος; Πάμε να δούμε ένα ένα τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά:

ΙΣΧΥΣ (WATT)

Σε ένα σύστημα σιδερώματος, η ισχύς (Watt) μετράει το πόσο γρήγορα θα φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, ώστε να είναι έτοιμο για χρήση. Μπορεί να είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, αλλά θα ήταν λάθος η αγορά να γίνει λαμβάνοντας υπόψη την ισχύ, καθώς τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά παρακάτω έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο σιδέρωμα και συνολικά την χρήση.

BARS

Τα bars είναι ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να κοιτάξεις όταν ψάχνεις για το κατάλληλο σύστημα σιδερώματος για εσένα. Ουσιαστικά, μετράνε την πίεση με την οποία παράγεται ο ατμός στο boiler, και κατά συνέπεια την δύναμη με την οποία αυτός θα βγαίνει από την πλάκα. Τα υψηλότερα bar συνήθως σημαίνουν και μεγαλύτερη απόδοση ατμού.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΤΜΟΥ

Ο ατμός σε ένα σύστημα σιδερώματος μετριέται σε γραμμάρια ανά λεπτό (gr/min) και χωρίζεται σε δύο λειτουργίες. Πρώτον, αυτός που παράγεται όσο το σίδερο είναι σε λειτουργία, συνεχώς δηλαδή και δεύτερον στην βολή ατμού, που είναι ο επιπλέον δυνατός ατμός όταν πατάμε το συγκεκριμένο κουμπί. Σε πολλά συστήματα σιδερώματος υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του παραγόμενου ατμού, ανάλογα με το ύφασμα. Προφανώς, όσο πιο δυνατή η παραγωγή ατμού τόσο πιο εύκολο είναι να σιδερωθούν καλύτερα και πιο γρήγορα τα υφάσματα, καθώς ο ατμός διεισδύει βαθύτερα στις ίνες των ρούχων.

ΠΛΑΚΑ

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι πλάκας, και είναι συνήθως αποτέλεσμα του κάθε κατασκευαστή και αναλόγως το κόστος του συστήματος σιδερώματος, όσο αφορά το υλικό κατασκευής και τον σχεδιασμό τους.

Συνήθως οι περισσότερες πλάκες διαθέτουν αντικολλητική ή κεραμική επίστρωση για καλύτερο γλίστρημα στα υφάσματα. Υπάρχουν πλάκες κατασκευασμένες από αλουμίνιο, κάποιες οι οποίες είναι ανοξείδωτες ή και αντιχαρακτικές, ακόμα και πλάκες με επίστρωση παλλαδίου.

Αλλά εκτός από το υλικό κατασκευής, σε μια πλάκα είναι σημαντική και η κατανομή των οπών, από τις οποίες βγαίνει ο ατμός. Καλύτερη κατανομή σημαίνει καλύτερη διείσδυση του ατμού στο ύφασμα. Επιπλέον, η μύτη και οι εγκοπές της πλάκας πρέπει να είναι λεπτές για να σιδερώνονται εύκολα τα δύσκολα σημεία, όπως τα κουμπιά και οι τσακίσεις.

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΤΥΠΟΣ ΔΟΧΕΙΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ο ατμός σε ένα σύστημα σιδερώματος παράγεται από το νερό στο boiler, που στη συνέχεια μεταφέρεται στο σίδερο. Υπάρχουν δύο τύποι δοχείων, αυτά με την βαλβίδα και τα refill. Στον πρώτο τύπο απαιτείται το ξεβίδωμα της βαλβίδας, ώστε να γεμίσεις εκ νέου το δοχείο, ενώ στα συστήματα refill η αναπλήρωση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, για άνεση και ταχύτητα, είτε αυτό είναι αποσπώμενο, είτε όχι. Η μεγαλύτερη  χωρητικότητα του δοχείου βοηθάει στην μείωση του χρόνου ανάμεσα στα γεμίσματα.

Και τώρα που ξέρεις τι να ψάξεις σε ένα σύστημα σιδερώματος, δες κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις!

  • Stiroplus SP-2010 Σύστημα Σιδερώματος Πίεσης 6.8bar με Δοχείο 1.8lt

    Stiroplus SP-2010 Σύστημα Σιδερώματος Πίεσης 6.8bar με Δοχείο 1.8lt

    από 80,99 €
  • Philips Σύστημα Σιδερώματος Πίεσης 6.5bar με Δοχείο 1.5lt

    Philips Σύστημα Σιδερώματος Πίεσης 6.5bar με Δοχείο 1.5lt

    από 148,00 €
  • Tefal Σύστημα Σιδερώματος Πίεσης 6.6bar με Δοχείο 1.8lt

    Tefal Σύστημα Σιδερώματος Πίεσης 6.6bar με Δοχείο 1.8lt

    από 164,90 €

Σχετικά Άρθρα

Τα Καλύτερα Σίδερα Ατμού της αγοράς
Ποιο είναι το καλύτερο ατμοσίδερο με μπόιλερ για το 2024;
5 έξυπνες συμβουλές για αποτελεσματικό σιδέρωμα!
Ποιος είναι ο καλύτερος ατμοκαθαριστής
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες