Τι ηχοσύστημα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ηχοσυστημάτων

Τι ηχοσύστημα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ηχοσυστημάτων

Ένα ηχοσύστημα στο αυτοκίνητο προσφέρει πολλά παραπάνω εκτός από μουσική στον οδηγό. Η χρήση του βελτιώνει την οδηγική εμπειρία αλλά προσφέρει και αρκετά πλεονεκτήματα.

Παλαιότερα το γνωρίζαμε ως ραδιόφωνο αλλά πλέον οι δυνατότητες του είναι πολλές παραπάνω από αναπαραγωγή ραδιοφωνικών συχνοτήτων. Τα σύγχρονα ηχοσυστήματα έχουν καταφέρει να γίνουν “υπολογιστές” αυτοκινήτου όπου με την χρήση τους, μπορείς να βλέπεις στην οθόνη τους οδηγίες πλοήγησης (GPS), να απαντάς σε κλήσεις (Handsfree), να βλέπεις βίντεο & φωτογραφίες ακόμη και να ενημερώνεσαι για την πίεση των ελαστικών σου, αν έχεις στην κατοχή σου αυτοκίνητο με σύστημα TMPS.

Τι ηχοσύστημα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ηχοσυστημάτων

Γιατί θέλεις να αντικαταστήσεις το υπάρχον ηχοσύστημά σου;

Αυτή είναι μία από τις πρώτες ερωτήσεις που χρειάζεται να απαντήσεις, πριν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς για το νέο σου ηχοσύστημα. Είτε απλώς θέλεις να αντικαταστήσεις ένα ελαττωματικό ηχοσύστημα, είτε θέλεις να αναβαθμίσεις τα χαρακτηριστικά του που δεν έχει αυτή τη στιγμή, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να σε βοηθήσει να επικεντρωθείς σε αυτό που σου λείπει, αλλά και σε αυτό που θέλεις να πετύχεις με ένα νέο ηχοσύστημα.

Τι χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει το νέο σου ηχοσύστημα;

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να αποκτήσεις ένα νέο ηχοσύστημα είναι να επεκτείνεις τις επιλογές ακρόασης σου, αλλά και να βελτιώσεις την οδηγική σου εμπειρία με νέα χαρακτηριστικά όπως:

#Εύκολος έλεγχος: Μήπως έχεις στην κατοχή σας αυτοκίνητο με χειριστήρια τιμονιού; Τότε σίγουρα θα ξέρεις και πόσο σημαντικά είναι! Η δυνατότητα σύνδεσης ενός ηχοσυστήματος με τα χειριστήρια του τιμονιού σου, θα σε βοηθήσει να μην αποσπάς την προσοχή σου από τον δρόμο αλλά και να προσαρμόζεις εύκολα τις ρυθμίσεις που χρειάζεσαι.

#Σύστημα hands-free: Ένα ενσωματωμένο σύστημα hands-free θα σου επιτρέψει να πραγματοποιείς τηλεφωνικές κλήσεις μέσω bluetooth, χωρίς να χρειάζεται να κρατάς το τηλέφωνο στο χέρι, βοηθώντας σε έτσι να έχεις μια πιο ασφαλής οδήγηση.

#Ενσωματωμένο GPS: Ένα ηχοσύστημα με ενσωματωμένο GPS μπορεί να παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες για την κίνηση, βοηθώντας σε να πλοηγείται εύκολα και με ασφάλεια.

#Συμβατότητα με κάμερα οπισθοπορείας: Εάν το αυτοκίνητο σου διαθέτει κάμερα οπισθοπορείας, το ηχοσύστημα σου θα πρέπει να είναι συμβατό με αυτήν, έτσι ώστε να εμφανίζει live εικόνα όταν το όχημα σου κινείται με την οπίσθεν.


Τι ηχοσύστημα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ηχοσυστημάτων

Πως θα βρεις το κατάλληλο μέγεθος ηχοσυστήματος για το αυτοκίνητο σου;

Για να βρεις το κατάλληλο ηχοσύστημα είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι έχεις επιλέξει ένα νέο ηχοσύστημα που να ταιριάζει στο ταμπλό σου. Θα πρέπει λοιπόν να ξέρεις εάν το αυτοκίνητο σου διαθέτει υποδοχή 1 DIN ή 2 DIN. Σε περίπτωση που δεν ξέρεις τι είναι το DIN, το μόνο θα πρέπει να γνωρίζεις είναι πως το DIN είναι  ένα πρότυπο μέγεθος για την εγκατάσταση ηχοσυστημάτων στα αυτοκίνητα. Το DIN αντιπροσωπεύει τις αρχικές γερμανικές λέξεις "Deutsche Industrie Norm," που σημαίνει "Γερμανικό Βιομηχανικό Πρότυπο."

Τα DIN πρότυπα καθορίζουν τις διαστάσεις και τη γεωμετρία της κεντρικής μονάδας του ηχοσυστήματος, με τα δύο κύρια DIN πρότυπα που χρησιμοποιούνται συνήθως να είναι:

Πρότυπο 1-DIN: Τα ηχοσυστήματα 1 DIN διαθέτουν ύψος περίπου 2 ιντσών (5 εκατοστά) και πλάτος περίπου 7 ιντσών (18 εκατοστά). 

Πρότυπο 2-DIN: Τα ηχοσυστήματα 2 DIN διαθέτουν το διπλάσιο ύψος από τα 1 DIN. Το ύψος τους είναι περίπου 4 ίντσες (10 εκατοστά) και πλάτος περίπου 7 ίντσες (18 εκατοστά). 

Επιπλέον, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αρκετοί κατασκευαστές ηχοσυστημάτων κατασκευάζουν ηχοσυστήματα Εργοστασιακής Εφαρμογής, δηλαδή για χρήση σε συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τα DIN, παρά μόνο την μάρκα, το μοντέλο και την χρονολογία του αυτοκινήτου σου.

Τι ηχοσύστημα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ηχοσυστημάτων

Πώς ακούς τη μουσική σου;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι το επόμενο βήμα για την επιλογή του κατάλληλου ηχοσυστήματος. Γνωρίζοντας ποιες επιλογές είναι "must-haves" θα σε βοηθήσει να περιορίσεις την αναζήτησή σου και να επικεντρωθείς στα χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για εσένα, ώστε να μπορείς να ακούς με τους τρόπους που προτιμάς: 

Μουσική από το τηλέφωνό σου μέσω Bluetooth: Αν θέλεις να αναπαράγεις μουσική από το smartphone σου μέσω Bluetooth, τότε ένα ηχοσύστημα με ενσωματωμένο Bluetooth θα σου προσφέρει έλεγχο του τηλέφωνό σου και ευκολία χρήσης.

Μονάδες αποθήκευσης (USB) & συσκευές αναπαραγωγής μουσικής (MP3 Players): Το ηχοσύστημα αυτό υποστηρίζει συνδεσιμότητα USB με συσκευές όπως smartphone και MP3 players, έτσι ώστε να μπορείς να αναπαράγεις την αγαπημένη σου μουσική. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις μια έτοιμη βιβλιοθήκη μουσικής στο αυτοκίνητό σου, φορτωμένη σε ένα στικάκι ή σε ένα MP3 Player. Επιπλέον, ορισμένα ηχοσυστήματα διαθέτουν και υποδοχές για κάρτες μνήμης SD.

Ενσωματωμένο CD Players ( Ναι, πολλοί από εμάς εδώ εξακολουθούν να το κάνουν)Ακούς μουσική από CD; Τότε ένα ηχοσύστημα με ενσωματωμένο ένα CD player είναι η εναλλακτική λύση που χρειάζεσαι. Αυτό θα σου επιτρέψει να ακούς την αγαπημένη σου μουσική από την δική σου προσωπική συλλογή με CD.

Τι ηχοσύστημα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ηχοσυστημάτων

Πως θα το εγκαταστήσεις;

Η εγκατάσταση ενός ηχοσυστήματος αυτοκινήτου μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Για αυτό τον λόγο εάν δεν είσαι σίγουρος πώς να το εγκαταστήσεις, προτείνεται να ζητήσεις τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Επιλέγοντας τον θα μπορέσεις να επωφεληθείς από την τεχνική του γνώση και εμπειρία, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το ηχοσύστημα σου θα εγκατασταθεί σωστά χωρίς προβλήματα. 

 Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Έχοντας κατά νου τα σημεία που αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο, γράψε σε μια λίστα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα φίλτρα στην κατηγορία Ηχοσυστήματα Αυτοκινήτου έτσι ώστε να περιορίσεις τη λίστα.

Αφού έμαθες τα βασικά χαρακτηριστικά, δες και τη λίστα μας με τα Καλύτερα Ηχοσυστήματα Αυτοκινήτου για το 2023

Σχετικά Άρθρα

Ποια είναι τα καλύτερα ηχοσυστήματα αυτοκινήτου για το 2024;
Χιονοαλυσίδες / Χιονοκουβέρτες: Πότε είναι υποχρεωτικές;
Χιονοκουβέρτες ή Αλυσίδες; Τι Αλυσίδες Χιονιού να Πάρω;
Μάθε πως να βάλεις τις χιονοκουβέρτες στο αυτοκίνητό σου. (Video)
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες