Τα 10 πιο αγαπημένα κλασικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Τα 10 πιο αγαπημένα κλασικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Μακράν και με διαφορά τα Χριστούγεννα είναι η πιο δημοφιλής γιορτή στον πλανήτη. Και όχι αδίκως θα προσθέσω εγώ, αφού συνεπάγεται με ξέφρενο γλέντι, φαγοπότι, ανταλλαγή δώρων και όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Και για να γιορτάσεις ακόμα πιο όμορφα φέτος, σου έχω ετοιμάσει την απόλυτη κλασική playlist χριστουγεννιάτικων τραγουδιών που είναι σαν το καλό ουίσκι· όσο μεγαλώνουν, τόσο πιο υπέροχα είναι.

Τα 10 πιο αγαπημένα κλασικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

1. Bing Crosby - "White Christmas" 

Και ξεκινάμε τη λίστα μας με το πιο δημοφιλές τραγούδι, αφού το single έχει πάνω από 50 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως και βρίσκεται παράλληλα και στο ρεκόρ γκίνες. Γραμμένο από τον κύριο Irving Berlin, έπαιξε ζωντανά σε ραδιοφωνικό σταθμό πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1941, μόλις λίγες βδομάδες μετά την επίθεση στο Pearl Harbor. Μερικούς μήνες αργότερα, ηχογραφήθηκε από τον το Bing Crosby το 1942, μέσα σε 18 (!) λεπτά.

Το τραγούδι είναι μελαγχολικό και ταυτόχρονα σου ζεσταίνει την καρδιά. Και φυσικά έχει διασκευαστεί ουκ ολίγες φορές (περισσότερες από 500) από καλλιτέχνες από Bob Marley και Elvis Presley, μέχρι Lady Gaga και Gwen Stefani.

"I'm dreaming of a white Christmas
Just like the ones I used to know
Where the treetops glisten and children listen
To hear sleigh bells in the snow"

2. Frank Sinatra - "Have Yourself a Merry Little Christmas"

Δεύτερο στη λίστα μας, δε γίνεται να λείπει το Have Yourself a Merry Little Christmas, σε διασκευή του μοναδικού Frank Sinatra. Η αρχική εκτέλεση ανήκει στην Judy Garland το 1944, όμως ο Frank το διασκεύασε περίφημα και άλλαξε μάλιστα ορισμένους στίχους, όταν το ηχογράφησε το 1957. Το πήγε σε τέτοιο επίπεδο, που η Judy Garland αργότερα το τραγουδούσε με τους δικούς του στίχους, και όχι τους δικούς της!

"Through the years we all will be together
If the fates allow
Hang a shining star upon the highest bough
And have yourself a merry little Christmas now"

3. Nat King Cole - "The Christmas Song"

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι με την απίστευτη φωνή του Nat King Cole, με πρώτη ηχογράφηση το 1946, δεύτερη το 1953, τρίτη το 1961. Από τον ίδιο. Ναι, το ηχογράφησε 3 φορές! 

Ο δημιουργός του τραγουδιού Mel Tormé είχε δηλώσει ότι το έγραψε καλοκαιράκι μέσα στη ζέστη, σκεπτόμενος ότι θα δροσιστεί άμα κάνει παγωμένες σκέψεις... Και μέσα από τις λέξεις που έγραψε σε ένα χαρτί 'Chestnuts roasting..., Jack Frost nipping..., Yuletide carols..., Folks dressed up like Eskimos.' γεννήθηκε μετά από 40 λεπτά το τραγούδι!

"And so I’m offering this simple phrase
To kids from one to ninety-two
Although it’s been said many times, many ways
Merry Christmas to you"

4. Dean Martin - Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!

Ένα τραγούδι αφιερωμένο στο χιόνι, χωρίς να αναφέρει γιορτές και Χριστούγεννα, κι όμως είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Γραμμένο την πιο ζεστή μέρα του 1945 από δύο ταλαντούχους μουσικούς που, αντί να πάνε στη θάλασσα να δροσιστούν, σκέφτηκαν γιατί όχι να γράψουν ένα χειμωνιάτικο σουξέ. Ε, και η εκτέλεση αργότερα το 1959 από τον Dean Martin είναι σίγουρα η καλύτερη από όλες!

"And the fire is slowly dying
And, my dear, we're still goodbying
But as long as you'd love me so
Let it snow! Let it snow and snow!"

5. Ella Fitzgerald - "Frosty The Snowman"

Το τραγούδι πρώτη φορά ηχογραφήθηκε το 1950, και 10 χρόνια αργότερα το 1960 η τραγουδίστρια της jazz μουσικής Ella Fitzgerald το διασκεύασε σε αυτή την ονειρεμένη εκτέλεση. 

Το τραγούδι αν και δεν αναφέρει άμεσα τα Χριστούγεννα στους στίχους, μιλάει για έναν χιονάνθρωπο που ζωντάνεψε και πήγε να παίξει με τα παιδάκια μια ηλιόλουστη μέρα του χειμώνα... Πολύ ηλιόλουστη, καθώς στο τέλος ο χιονάνθρωπος έλιωσε και με ατάκα Terminator τους είπε "I'll be back". Καφρίλα;

For Frosty the snowman
Had to hurry on his way
But he waved goodbye
Saying, "Don't you cry
I'll be back again some day"

6. Brenda Lee - "Rockin' Around the Christmas Tree"

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1958, και ενώ έχει διασκευαστεί από τότε κάμποσες φορές, η πρώτη εκτέλεση της Brenda Lee κυριαρχεί με πάνω από 25 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.

Δημιουργός του τραγουδιού ήταν ο Johnny Marks, και αν δε σου λέει κάτι το όνομα του, θα σου πω πως το προηγούμενο hit που είχε γράψει ήταν το "Ρούντολφ το Ελαφάκι". Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ίδιος ζήτησε προσωπικά την Brenda Lee για να τραγουδήσει το κομμάτι του, σε ηλικία μόλις 13 ετών.

"You will get a sentimental feeling when you hear
Voices singing, let's be jolly
Deck the halls with boughs of holly"

7. Andy Williams - "It's the Most Wonderful Time of the Year"

Συνεχίζουμε με τραγούδι γραμμένο και ηχογραφημένο το 1963, για τον πρώτο χριστουγεννιάτικο δίσκο του Andy Williams. Και φυσικά έγινε τεράστια επιτυχία. Το τραγούδι αναφέρεται στις γιορτινές ημέρες όπου φίλοι και συγγενείς μαζεύονται για να γιορτάσουν όλοι μαζί τρωγοπίνοντας, παρτάροντας και λέγοντας τρομαχτικές ιστορίες. Τι ωραία εποχή του χρόνου indeed it is!

There'll be parties for hosting
Marshmallows for toasting
And caroling out in the snow
There'll be scary ghost stories
And tales of the glories of
Christmases long, long ago

8. Bobby Helms - "Jingle Bell Rock"

Τραγούδι υπογραφή για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη καθώς το Jingle Bell Rock είναι συνυφασμένο με τον Bobby Helms. Η πρώτη εκτέλεση ηχογραφήθηκε το 1957 και παραμένει σταθερή και αμετάβλητη στον χρόνο.

Το τραγούδι βρέθηκε στα δικαστήρια, καθώς ο Bobby Helms μαζί με τον κιθαρίστα του διεκδίκησαν τα δικαιώματα του τραγουδιού (δεν είχαν κανένα). Μέχρι και τον θάνατό τους δεν δικαιώθηκαν ποτέ. Παρόλα αυτά στην ιστορία και την καρδιά μας θα μείνει για πάντα η δική του εκτέλεση.

Giddy-up jingle horse, pick up your feet
Jingle around the clock
Mix and a-mingle in the jinglin’ feet
That’s the jingle bell rock

9. Perry Como - "It's Beginning to Look a Lot Like Christmas"

Αν και εκτελεσμένο από πολλούς και διάφορους μεγάλους καλλιτέχνες, η ηχογράφηση του Perry Como το 1951 είναι αυτή που έχει χαραχτεί στο μυαλό και τις καρδιές όλων μας. Ένα μήνα μετά το ηχογράφησε και ο Bing Crosby, και έκανε φυσικά επιτυχία, όχι όμως σαν του Perry Como. Και το τραγούδι μιλάει για τι άλλο, τα Χριστούγεννα!

"It's beginning to look a lot like Christmas
Soon the bells will start
And the thing that'll make 'em ring is the carol that you sing
Right within your heart"

10. Eartha Kitt - "Santa Baby"

Κλείνουμε αυτό το γιορτινό μας playlist με την εμβληματική Eartha Kitt! Στο συγκεκριμένο τραγούδι η αγαπημένη μας Eartha ζητάει κυριολεκτικά κότερα και ελικόπτερα από τον Άγιο Βασίλη.

Κυκλοφόρησε το 1953 και φυσικά προκάλεσε ανάμικτες κριτικές και αντιδράσεις, αφού θεωρήθηκε αρκετά προκλητικό για την τότε πουριτανή εποχή. Ακολούθησαν ένα σωρό διασκευές έκτοτε, από τραγουδίστριες όπως η Madonna, Kylie Minogue, Taylor Swift και Ariana Grande. Σιγά που δε θα θέλανε!

Santa baby, I want a yacht and really that's not a lot
Been an angel all year
Santa baby, so hurry down the chimney tonight

Καλές γιορτές σου εύχομαι φίλε αναγνώστη, και ό,τι κι αν κάνεις φρόντισε να έχεις πάντα την κατάλληλη μουσική υπόκρουση!

Σχετικά Άρθρα

10 Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που δεν θέλουμε να ξανακούσουμε
11 Old time classic τραγούδια για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς
Οι 6+1 καλύτερες Χριστουγεννιάτικες ταινίες horror
Οι 7+1 καλύτερες ταινίες θρίλερ που έλαβαν μέρος τα Χριστούγεννα