Scanner: Οδηγός αγοράς

Scanner: Οδηγός αγοράς

Τι να προσέξεις και ποιος τύπος είναι ο κατάλληλος για εσένα;

Λόγοι αγοράς ενός Scanner

  • Εάν χρειάζεται να σαρώσεις μεγάλο αριθμό εγγράφων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Eίναι πολύ εύκολο στη χρήση του. 
  • Εάν θέλεις φωτογραφίες υψηλής ποιότητας στον υπολογιστή σου, ένας σαρωτής είναι μια εξαιρετική επένδυση.
  • Τα Scanners προσφέρουν μεγάλο βάθος χρώματος, λαμπερά δυναμικά χρώματα έως 48bit.
Scanner: Οδηγός αγοράς

Ποια είναι τα είδη των Scanners;

Δεν είναι όλα τα Scanners ίδια και κάθε ένα είναι κατασκευασμένο για συγκεκριμένες περιστάσεις. Πάμε να αναλύσουμε τα είδη τους, τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα τους και ποιο είδος θα ταίριαζε καλύτερα στις ανάγκες σου.

Sheetfed Scanners

Στα Sheetfed Scanners το χαρτί εισέρχεται σε ειδική υποδοχή στο πάνω μέρος της συσκευής.

Διαθέτουν αρκετά πλεονεκτήματα όπως τα παρακάτω:

  • Είναι πιο γρήγορα από τους Flatbed Scanners και μπορούν να σαρώσουν μεγάλο όγκο εγγράφων σε σύντομο χρονικό διάστημα 
  • Είναι πιο φορητά και ελαφριά από τους Flatbed Scanners, καθιστώντας τους κατάλληλους για χρήση σε κινητές συσκευές
  • Προσφέρουν υψηλή ανάλυση σάρωσης και είναι ιδανικοί για σάρωση εγγράφων υψηλής ποιότητας 
  • Μπορούν να σαρώσουν έγγραφα μεγάλου μήκους, όπως συμβόλαια και αποδείξεις 
  • Μπορούν να σαρώσουν έγγραφα με διάφορα μεγέθη και σχήματα, όπως κάρτες επισκεπτών και αποδείξεις 

Μειονεκτήματα

  • Δεν είναι ιδανικοί για τη σάρωση αντικειμένων που δεν είναι επίπεδα, όπως βιβλία, αντικείμενα με ανωμαλίες στην επιφάνεια, ή φωτογραφίες.

Αν θέλεις να σαρώνεις εύκολα και γρήγορα τα έγγραφά σου, τότε οι Sheetfed Scanners είναι η κατάλληλη λύση για σένα. Αυτοί οι σαρωτές είναι φτιαγμένοι για να δουλεύουν σε επαγγελματικούς χώρους ή σε χώρους που χρειάζονται συχνή σάρωση μεσαίων εγγράφων. Είναι ιδανικοί για γραφεία, επιχειρήσεις, διοικητικές υπηρεσίες, νομικά γραφεία και άλλους οργανισμούς που θέλουν να έχουν τα έγγραφά τους τακτοποιημένα και αρχειοθετημένα.

Αλλά και αν θέλεις να σαρώνεις μεσαία έγγραφα στο σπίτι σου ή σε μια μικρή επιχείρηση, οι Sheetfed Scanners είναι επίσης πολύ χρήσιμοι. Μπορούν να σε εξυπηρετήσουν αν δεν χρειάζεσαι συνεχή σάρωση μεγάλων ή ασυνήθιστων αντικειμένων, αλλά θέλεις να σαρώνεις απλά και γρήγορα τα έγγραφά σου σε μορφή φύλλων.

Scanner: Οδηγός αγοράς

Flatbet Scanners

Στα Flatbet Scanners η σελίδα εισέρχεται στο επίπεδο της συσκευής.

Τα Flatbed Scanners μπορούν να σαρώσουν ένα μεγάλο εύρος εγγράφων, από μεγάλα έγγραφα έως φωτογραφίες και αποδείξεις.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα των Flatbed Scanners:

  • Προσφέρουν υψηλή ποιότητα σάρωσης και ανάλυσης. Πρόκειται για μια καλή λύση στη σάρωση εγγράφων υψηλής ποιότητας και φωτογραφιών 
  • Είναι ιδανικοί για σάρωση μεγάλων εγγράφων, όπως συμβόλαια και πίνακες 
  • Είναι πιο ευέλικτοι από τους Sheetfed Scanners και μπορούν να σαρώσουν έγγραφα με διάφορα μεγέθη και σχήματα 
  • Είναι πιο ανθεκτικοί από τους Sheetfed Scanners και δεν χρειάζονται συντήρηση ή αντικατάσταση συχνά 
  • Προσφέρουν τη δυνατότητα σάρωσης διαφανειών και αρνητικών φιλμ.

Μειονεκτήματα

  • Αργή Ταχύτητα Σάρωσης: Συνήθως, οι flatbed scanners είναι πιο αργοί σε σύγκριση με άλλους τύπους σαρωτών, καθώς η σάρωση ενός αντικειμένου απαιτεί περισσότερο χρόνο.
  • Χρήση Χώρου: Οι flatbed scanners είναι συνήθως μεγαλύτεροι σε μέγεθος σε σύγκριση με άλλους τύπους σαρωτών, πράγμα που μπορεί να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο γραφείο ή στον χώρο εργασίας.

Είναι ιδανικοί κυρίως για τα παρακάτω:

Σάρωση Φωτογραφιών, Εγγράφων κλπ: Τα Flatbed Scanners είναι χρήσιμα στο σπίτι, αν θέλεις να σαρώνεις φωτογραφίες, έγγραφα, σχέδια και άλλα αντικείμενα που έχουν συναισθηματική αξία για σένα. 

Αν είσαι δημιουργός, καλλιτέχνης ή φωτογράφος, οι Flatbed Scanners σου δίνουν τη δυνατότητα να ψηφιοποιήσεις τις δημιουργίες σου, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων, εικόνων και άλλων καλλιτεχνικών δημιουργιών. Μπορείς να έχεις ψηφιακά αντίγραφα των έργων σου ή να τα μοιραστείς με άλλους.

Scanner: Οδηγός αγοράς

Scanners χειρός

Αν θέλεις να σαρώνεις έγγραφα όπου και αν βρίσκεσαι, τότε Scanners χειρός  είναι η λύση που ψάχνεις. Αυτές οι συσκευές είναι μικρές, ελαφριές και φορητές και σου επιτρέπουν να μετατρέψεις φυσικά έγγραφα σε ψηφιακή μορφή. 

Αυτοί οι φορητοί σαρωτές είναι ιδανικοί για εσένα που χρειάζεσαι να σαρώνεις έγγραφα ενώ είσαι σε κίνηση, σε ταξίδια, συνέδρια, σε εξωτερικά μέρη ή ακόμη και στο σπίτι. 

Απευθύνονται σε χρήστες που δουλεύουν εκτός του γραφείου, επιχειρηματίες, ερευνητές ή ακόμη και άτομα που θέλουν να σαρώνουν έγγραφα εν κινήσει.

Τα πλεονεκτήματα τους είναι αυτονόητα όπως η ευκολία της φορητότητας και ότι δεν χρειάζονται ρεύμα. 

Τα μειονεκτήματα τους είναι κυρίως οτι έχουν χαμηλή ποιότητα σάρωσης. Τα scanners χειρός δεν μπορούν να σαρώσουν με την ίδια ακρίβεια και λεπτομέρεια όπως οι σταθεροί σαρωτές. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσουν παραμορφώσεις ή θολώματα λόγω της κίνησης του χεριού. Τέλος, χρησιμοποιούν μπαταρίες αυξάνοντας έτσι το κόστος.


Scanner: Οδηγός αγοράς

Film Scanners

Αν έχεις φωτογραφίες σε φιλμ και θέλεις να τις μεταφέρεις στον ψηφιακό κόσμο, τότε χρειάζεσαι έναν film scanner. Ένας film scanner είναι ένα μαγικό μηχάνημα που μπορεί να διαβάσει τις εικόνες που κρύβονται στα αρνητικά ή τις διαφάνειες και να τις μετατρέψει σε ψηφιακά αρχεία. Έτσι, μπορείς να απολαύσεις τις φωτογραφίες σου σε υψηλή ανάλυση και λεπτομέρεια, να τις βελτιώσεις με επεξεργασία και να τις μοιραστείς με τους φίλους σου στο διαδίκτυο.

Ένας film scanner είναι ιδανικός για φωτογράφους, είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες, που θέλουν να δώσουν νέα ζωή στις φωτογραφικές τους συλλογές από φιλμ. Με έναν film scanner, μπορείς να ανακαλύψεις την ομορφιά και την τέχνη που κρύβεται στα φιλμ και να τα μεταφέρεις στην ψηφιακή εποχή

Scanner: Οδηγός αγοράς

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους:

  • Ανάλυση 

Μετριέται σε DPI, όσο μεγαλύτερη ανάλυση τόσο πιο λεπτομερές το αποτέλεσμα.

  • Ταχύτητα σάρωσης

Υποδεικνύει πόσα φύλλα μπορούν να σαρωθούν ανά λεπτό.

  • Συνδεσιμότητα 

 USB/WiFI/Bluetooth/Ethernet.

  • Βάθος χρώματος 

Το βάθος χρώματος είναι σημαντικό κυρίως στην αναπαραγωγή πλούσιων χρωμάτων και λεπτομερών σε φωτογραφίες ή γραφικά. Ωστόσο, για την απλή σάρωση εγγράφων, όπως κείμενο, έγγραφα ή εκτυπώσεις, το υψηλότερο βάθος χρώματος μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητο.

  • Σάρωση διπλής όψης

Ένα scanner με δυνατότητα διπλής όψης επιτρέπει την αυτόματη σάρωση και των δύο πλευρών του εγγράφου με ένα μόνο πέρασμα.

  • Aυτόματη τροφοδοσία εγγράφων

Το σύστημα σάρωσης μπορεί να δέχεται και να σαρώνει πολλαπλά έγγραφα ή φύλλα χωρίς την ανάγκη να τα τοποθετείς χειροκίνητα ένα-ένα στο scanner.

Smartphone αντί για Scanner;

Η αλήθεια είναι ότι τα Scanner ήταν κάποτε πολύ απαραίτητα. Η τεχνολογία στα Smartphones όμως και οι εφαρμογές που έχουν κατασκευαστεί κάνουν πραγματικά καλή δουλειά. Μπορούν όμως να αντικαταστήσουν επάξια μία ξεχωριστή συσκευή Scanner; 

Η λήψη εγγράφων μόνο με την κάμερα ενός τηλεφώνου μπορεί να μην είναι αποδοτική για τους παρακάτω λόγους:

  • Ποιότητα

Η ποιότητα εικόνας του Scanner είναι ανώτερη γενικά. Μπορείς να κάνεις τη σύγκριση με μια δοκιμή.

  • Μέγεθος αρχείου

Το μέγεθος του αρχείου της φωτογραφίας του Scanner είναι πολύ μικρότερο από αυτό της φωτογραφίας της κάμερας. 

  • Φωτισμός

Το φως αντανακλάται στον φακό της κάμερας του τηλεφώνου με αποτέλεσμα hot spots στη σελίδα, λάμψη σε γυαλιστερές εικόνες κ.α

  • Εστίαση

Προσπαθώντας να πλαισιώσεις το έγγραφο η λήψη της κάμερας μερικές φορές είναι εκτός εστίασης.

  • Όψη

Η κάμερα σπάνια βρίσκεται στην ιδανική γωνία από πάνω προς τα κάτω, αλλά ο σαρωτής τοποθετεί το χαρτί εντελώς επίπεδα και στη σωστή γωνία.

  • Περικοπή

Με ένα Scanner, τα έγγραφα οποιουδήποτε μεγέθους περικόπτονται αυτόματα, είτε πρόκειται για επαγγελματική κάρτα είτε για σελίδα A4.

Ο μόνος λόγος για να σε εξυπηρετήσει ένα κινητό σε σχέση με μια συσκευή Scanner, είναι αν θεωρείσαι περιστασιακός χρήστης της λειτουργίας της σάρωσης και για προσωπική - όχι επαγγελματική χρήση.

Μπορείς να δεις, επίσης, τις καλύτερες προτάσεις μας για Scanner!

Σχετικά Άρθρα

Τα καλύτερα κουτιά υπολογιστών
Νέοι επεξεργαστές Intel Raptor Lake Refresh (14th Gen)
Τα καλύτερα Scanner της αγοράς για το 2024
Τα καλύτερα Desktop PC