Ήξερες πως τα F πλήκτρα είναι 24 και όχι 12;

Ήξερες πως τα F πλήκτρα είναι 24 και όχι 12;

Κοιτάς το Keyboard σου, βλέπεις μία σειρά στο πάνω μέρος που ξεκινάει από το «F1» και φτάνει στο «F12». Εάν έχεις μικρό Keyboard Layout όπως πχ το 60%, έχεις πάλι τα F1-F12, απλά σε συνδυασμό με το «FN» πλήκτρο.

Αυτά ονομάζονται «Function Keys», το πιο γνωστό σε όλους είναι το «F5» που χρησιμοποιείται για την ανανέωση σελίδων. 

Το ήξερες όμως ότι τα πλήκτρα αυτά, φτάνουν μέχρι και το «F24». Πλέον έχουν εξαφανιστεί τα Keyboards αυτά και είναι πολύ σπάνιο να χρησιμοποιηθούν αλλά όχι απίθανο. 

Όταν το 99.9% των Keyboards φτάνουν μέχρι το F12, δεν υπάρχει λόγος για να τα προγραμματίσουν να κάνουν κάτι οπότε υπάρχουν σαν πλήκτρα «θεωρητικά» στα Keyboards μας αλλά δε κάνουν τίποτα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε πατώντας SHIFT + F1 (μέχρι F12). Για αυτό το λόγο οι χρήστες που ψάχνουν τέτοια πληκτρολόγια, θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα «άχρηστα» πλήκτρα, για Macros, Scripts και Shortcuts. 

Επίσης, εταιρείες περιφερειακών χρησιμοποιούν μερικές φορές τα Inputs αυτά, για έξτρα πλήκτρα στα Keyboards τους για Games, προγραμματισμό και άλλα, διότι είναι πιο εύκολο για τα Windows να τα καταλάβουν επειδή ξέρουν ήδη πως υπάρχουν τα πλήκτρα αυτά, άσχετα εάν δε τα βλέπουμε. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή εάν το Keyboard σου έχει πχ το έξτρα πλήκτρο «Μ1» που είναι Macro 1 για εσένα, στην πραγματικότητα να είναι το F13.

Προσωπικά θα ήθελα να ξανά δω κάτι τέτοιο να επιστρέφει. Ο κόσμος πλέον αγοράζει έξτρα Keypads όπως το Elgato Stream deck για πολύ βασικά inputs που θα μπορούσε να τα βάλει απλά σε αυτά τα έξτρα πλήκτρα, χωρίς να του κοστίζει τόσο πολύ.

Σχετικά Άρθρα

Οι καλύτερες τσάντες laptop της αγοράς
Τι να προσέξεις προτού αγοράσεις laptop
Οδηγός αγοράς για Τσάντες Laptop
Τα καλύτερα laptop του 2024