Το πράσινο σημειωματάριο της Clare Pooley!

Το πράσινο σημειωματάριο της Clare Pooley!

Το ιδανικό βιβλίο για χουχούλιασμα στον καναπέ.

Φαντάσου πως εκεί που δουλεύεις, βρίσκεις ξαφνικά ένα μικρό πράσινο τετραδιάκι, και επειδή είσαι περίεργη, το ανοίγεις.

Μέσα λοιπόν, γράφει μια πρόταση η οποία σε παρακινεί να γράψεις μια κρυφή σου αλήθεια, που δεν παραδέχεσαι οριακά ούτε στον εαυτό σου, και μετά να το αφήσεις κάπου για να το βρει ο επόμενος.

Τι κάνεις; Γράφεις ή όχι;

Αυτή είναι πάνω κάτω η υπόθεση του –τόσο γνωστού πλέον βιβλίου- Το πράσινο σημειωματάριο, το οποίο έκανε κατά κάποιον τρόπο την αρχή των feelgood βιβλίων για την Ελλάδα.

Το Πράσινο Σημειωματάριο

Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια;

Αυτό αναρωτιέται ο Τζούλιαν Τζεσόπ, ένας εκκεντρικός ζωγράφος εβδομήντα εννέα ετών. Αποφασίζει να καταγράψει την αλήθεια για τη ζωή του σε ένα πράσινο σημειωματάριο και να το αφήσει στο καφέ της Μόνικα στην oδό Φούλαμ. Κι όσο η ιστορία ξετυλίγεται, το σημειωματάριο, που ο Τζούλιαν το έχει ονομάσει «Πείραμα της Αυθεντικότητας», αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων που το πιάνουν στα χέρια τους.
Μέσα από αυτή την πρωτότυπη ανταλλαγή μυστικών οι ήρωες αποκαλύπτουν τις ενδόμυχες αλήθειες και επιθυμίες τους και μαθαίνουν πως η ειλικρίνεια δεν είναι τόσο τρομακτική όσο μοιάζει. Απεναντίας, μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία.

Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με ξεχωριστούς χαρακτήρες, συγκίνηση και χιούμορ, άρωμα Λονδίνου και έντονο κινηματογραφικό αέρα.

Ο Τζούλιαν αποφασίζει να καταγράψει την αλήθεια για τη ζωή του σε ένα πράσινο σημειωματάριο και να το αφήσει στο καφέ της Μόνικας. Έτσι λοιπόν ξεκινάει η ιστορία μας, καθώς το συγκεκριμένο τετραδιάκι θα περάσει από έξι διαφορετικούς ανθρώπους, κάνοντας τους να παραδεχτούν και να συνειδητοποιήσουν αλήθειες που μέχρι πρότινος αγνοούσαν.

Οι πρωταγωνιστές είναι οι εξής:

  • Η Μόνικα που είναι τελείως ανεξάρτητη όμως φοβάται πως δε θα γίνει ποτέ μαμά

  • Ο Χάζαρντ η ψυχή του πάρτυ που έχει πρόβλημα εθισμού

  • Ο Τζούλιαν ο γνωστός ζωγράφος που νιώθει φρικτά μόνος

  • Η Άλις που είναι influencer αλλά τα βρίσκει σκούρα με τη μητρότητα

  • Ο Ράιλι ο γλυκός Αυστραλός που χάνει την αυθεντικότητά του

  • Η Λίζι η καλοπροάρετη εθελόντρια που της αρέσει να ψαχουλεύει

Αυτό το πείραμα αυθεντικότητας θα φέρει κοντά τους παραπάνω ανθρώπους, αλλάζοντας τις ζωές τους με τρόπο που κανένας τους δεν περίμενε. 

Θα συνειδητοποιήσουν πως τα πιο κρυφά τους μυστικά δεν ήταν τελικά τόσο τρομακτικά και πως είναι μεγάλο λάθος να κρίνεις κάποιον όταν δεν τον ξέρεις. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που φαίνονται και συχνά μας εκπλήσσουν θετικά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο έπεσε στα χέρια μου την πιο κατάλληλη περίοδο καθώς έψαχνα να διαβάσω κάτι ξεκούραστο. Ομολογώ πως δεν περίμενα πως θα μου άρεσε τόσο αλλά πραγματικά με γοήτευσε η υπόθεση και η ζεστασιά που μετέφεραν οι χαρακτήρες. Ήταν ένα πολύ γλυκό ανάγνωσμα που κυλούσε αβίαστα χωρίς να κουράζει. Οι χαρακτήρες θα μπορούσα να πω πως ήταν ρεαλιστικοί μιας και πολλές φορές βλέπουμε κάποιον να φαίνεται «τέλειος» και ευτυχισμένος όμως στη πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι περνάει. Εμένα προσωπικά με έβαλε σε αρκετούς προβληματισμούς και θα το πρότεινα σίγουρα!

Η ιστορία δεν κουράζει καθόλου, ενώ το βιβλίο έχει σχετικά μικρά κεφάλαια, που χωρίζονται ανάλογα με το ποιος αφηγείται, δίνοντάς μας έτσι την δυνατότητα να βλέπουμε διάφορες οπτικές γωνίες.

Επίσης, λάτρεψα την όλη ατμόσφαιρα που μετέφερε, το χειμωνιάτικο κρύο, το ζεστό καφέ και τις διάφορες ξεχωριστές προσωπικότητες των πρωταγωνιστών που εν τέλει έδεναν όμορφα μεταξύ τους.

Είμαι αρκετά σίγουρη πως η συγγραφέας είναι φαν της σειράς FRIENDS μιας και το βιβλίο βγάζει κατά κάποιο τρόπο παρόμοια vibes ( κάτι που είναι πολύ θετικό για μένα αφού αγαπώ τη σειρά! ).

Αν λοιπόν αναζητάτε ένα γλυκό, πρωτότυπο και ζεστό βιβλίο, το Πράσινο σημειωματάριο είναι η καλύτερη επιλογή. Απλά φτιάξτε το αγαπημένο σας ρόφημα, βολευτείτε στον καναπέ με μια κουβέρτα, και όλα τα άλλα αφήστε τα πάνω στο βιβλίο!

Σχετικά Άρθρα

Rebecca Yarros: Η συγγραφέας - φαινόμενο του BookTok & το βιβλίο που θα γίνει σειρά
Τα must haves ενός βιβλιόφιλου!
Ψάχνεις ρομαντικά βιβλία; Ανακάλυψε τρεις wholesome ιστορίες αγάπης!
Book Review: Τα εκατό χρόνια της Λέννι & της Μάργκο, Marianne Cronin!