![Τηγάνια](https://d.scdn.gr/ds/categories/1080/20200928162643_f792272f.jpeg)
Μαντεμένιο σκεύος (τηγάνι, σαγανάκι, ταψί, γάστρα κτλ) σημαίνει πως όλο το σκεύος είναι κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο ή αλλιώς γνωστό ως μαντέμι. Αυτό συνήθως σημαίνει πως το σκεύος είναι μονοκόμματο κι όλα τα μέρη του είναι κατασκευασμένα από μαντέμι, εξ' ου και το γεγονός πως σαν σκεύος είναι ιδιαίτερος βαρή. Το μαντεμένιο σκεύος, συνήθως έρχεται έχοντας υποστεί μια επεξεργασία λαδώματός, που το βοηθάει να γίνει αντικολλητικό. Με την χρήση και την σωστή συντήρηση η αντικολλητικότητα αυξάνεται σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σκεύη που φθείρονται. Ακόμα και ένα μαντεμένιο τηγάνι 100 χρόνων που έχει πιάσει σκουριά, κατόπιν συντήρησης υπάρχει δυνατότητα να επανέλθει και να γίνει σαν καινούργιο. Καλό πάντως είναι πριν προβείς σε αγορά να έχεις ψάξει κανόνες συντήρησης και πλυσίματος του σκεύους, καθώς διαφέρουν από αυτούς για ένα πχ αλουμινένιο ή teflon σκεύος. Επίσης να έχεις υπόψιν πως χρειάζεται προσοχή στον χειρισμό, καθώς είναι εξαιρετικά εύκολο να ξεχαστείς και να το ακουμπήσεις με γυμνά χέρια την ώρα του μαγειρέματος και να καταλήξεις με ένα καλό έγκαυμα.
Όχι. Το μαντέμι είναι το είδος μετάλλου και μάλιστα πολύ ακριβό. Πολλοί σε κουζίνες κάνουν ένα προμαγειρεμα μόνο με λάδι για να μη κολλάει στο μαγείρεμα. Το μαντεμι μάλιστα είναι το πιο ακριβό είδος στα σκεύη
Ειναι από τα καλύτερα σκεύη, προσοχή όμως γιατί απελευθερώνεται σίδηρος και πρέπει να προσέχουν όσοι προσλαμβάνουν πολύ σίδηρο από τα τρόφιμα (τρώνε πολύ συκώτι, κρέας κλπ τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο).
Καλύτερα σκεύη τα οποια εχουν γανωθει με ολων των ειδών τα σπορελαια απο τα οποια εν συνεχεία σχηματιζεται η προστατευτική αντικολλητική κρούστα απο την καρβουνίλα τους. Και οι διοξίνες απο τα καμμένα αυτά σπορέλαια; Δεν μεταφέρονται στον αερα του δωματίου της κουζίνας καθώς και στην τροφη με κάθε χρήση του τηγανιού; Μην παρασυρόσαστε παιδιά, γνώσεις όλοι έχετε, απλα χρησιμοποιήστε τις, μη σας θεωρουν μωροπίστευτους και άβουλους.
Το μαντέμι δεν έχει αντικολλητική επίστρωση και δεν φθείρεται εύκολα. Είναι εξαιρετικό για το μαγείρεμα γιατί έχει την ιδιότητα να απλώνει την θερμοκρασία. Ειδικά οι γαστρες από μαντέμι μαγειρεύουν εξαιρετικά.