SSD Σκληροί Δίσκοι

Ερωτήσεις στην κατηγορία SSD Σκληροί Δίσκοι (29)

Κάνε μια ερώτηση

Αξιζει να πάρω SSD για backup;;(με χρηση απο λαπτοπ)

Έχω ένα λάπτοπ 8 χρονών και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο αρκετά καλό τον οποίο αγόρασα για να περνάω βίντεο και φωτογραφίες από άλλες συσκευές κινητά,κάμερες κλπ. Αξίζει να πάρω SSD και αν τι θα μου προτείνατε; Για Χωρικτικότητα ψάχνω γύρω στο 1Τ κ πάνω. Θα ήθελα δηλαδή να τον έχω για backup αρχείων για να μην φορτώνεται ο υπολογιστής.( Να πληρεί οικονομικά πλαίσια).

2 Απαντήσεις

  • Δεν ξερω τι εκανες τελικα
    Όμως οφειλω να απαντησω, για λογους παραπληροφορησης προς τους υπόλοιπους που το διαβαζουν
    ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ Ο SSD για εξωτερικος δισκος.
    Ο λογος ειναι οι μετακινησεις του, ακομη και από συρταρι σε ραφι.
    Ο μηχανικός λειτουργει με βελονα που διαβαζει μαγνητικα την επιφανεια του δισκου (βελονες και δισκακια)
    Κραδασμοι, σκονες, ακομη, χρονος λειτουργιας, ακομη και ο χρονος υπαρξεις του δισκου επιρεαζουν αρνητικα την αποδωση του και ποτε δεν ξερεις ΠΟΤΕ θα χτυπησει.
    Μπορει να σου κρατησει και πανω από 10 χρονια (εχω εναν τετοιο και πριν 2 μηνες τον αντικατεστησα, απο φοβο).
    Μπορει όμως να σου χτυπήσει και σε μερικους μηνες
    Ελπίζω να βοήθησα

    • Spiros_Margiannis

      ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ο HDD για εξωτερικός δίσκος backup. Προσοχή από κραδασμούς χρειάζεται μόνο κατά την λειτουργία του. Όταν είναι εκτός λειτουργίας οι κεφαλές παρκάρουν σε ασφαλές σημείο. Επίσης οι σκόνες δεν τον επηρεάζουν. Ακόμη με τον μηχανικό δίσκο έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε ειδοποιήσει αν κάτι πάει στραβά. Ο SSD είναι σαν την λάμπα για το φως. Την σβήνεις και την επόμενη φορά δεν ανάβει. Και φυσικά η ανάκτηση από SSD είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.

    • kyrnikos

      Χα χα χα χα Για backup ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ένας ssd και ένας hdd !!! Εξηγούμαι ... Καταρχάς η/ο Nina Kem μιλάει για εξωτερικό backup ώστε να μην φορτώνεται το λαπτοπ. Άρα ουσιαστικά για αποθήκευση σε ένα και μόνο μέσο . ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ !!! Ποτέ δεν κρατάμε ένα αντίγραφο σε ένα μέσο αποθήκευσης για προφανείς λόγους (εκτός αν μιλάμε για αρχεία άνευ σημασίας που μπορούμε να ξαναβρούμε πολύ εύκολα , οπότε ο χαμός τους θα μας κοστίσει μόνο λίγο χρόνο) . Οπότε για πολύτιμα αρχεία θέλουμε αντίγραφα σε τουλάχιστον 2 μέσα (κανονικά χρειάζονται σε 3 ) . Οπότε η πρόταση μου είναι 1 ssd και 1 hdd που θα περιέχουν τα ίδια αρχεία. Ο ssd για ταχύτητα ανάγνωσης όταν τα χρειαζόμαστε και για μεταφορά εδώ κι εκεί χωρίς να φοβόμαστε κραδασμούς/πτώσεις και ο hdd για να μπαίνει στο συρτάρι μετά από κάθε συγχρονισμό. Μου έχει πεθάνει sdd χωρίς καμία προειδοποίηση και δεν κατάφερα να ανακτήσω το παραμικρό οι δε εταιρίες ανάκτησης ζητούσαν το ένα μου νεφρό ! Έχω επίσης "σκοτώσει" hdd ( τον έριξα από το γραφείο ενώ δούλευε) και κατάφερα να τα ανακτήσω σχεδόν όλα έστω και μετά από πολύ κόπο. Γενικά από χτυπημένους hdd έχω πετύχει ανάκτηση σε ποσοστό ας πούμε 95% ενώ από ssd ποτέ και τίποτα. Με 2 μέσα πάντως είναι δύσκολο να χάσεις τα αρχεία σου , με 3 μέσα πρέπει να γίνει θεομηνία και αν το ένα είναι το cloud, μόνο με πυρηνικό πόλεμο ! Η δε πρόταση μου, όπως γράφει κι ένας άλλος φίλος, αξιόπιστο hdd/ssd και αξιόπιστη εξωτερική θήκη αντί για έτοιμο.

    • andreas_djsmashy

      ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ασχετοι να μην εχουν προσβαση στο ιντερνετ και να μπενουν και να γραφουν παπατζες ενω δεν ξερουν ποσο κανει 1+1. ssd για εξωτερικο backup..γελασαμε διχως αυριο. περα του οτι ενας hdd δεν εχει καμια αναγκη στα μισα απο αυτα που λες. το να βαλεις ssd για cold backup περα απο το οτι τον χαραμιζεις διοτι απλα θα καθεται σβηστος σε ενα συρταρι. αμα παθει ζημια ενας ssd ειναι πολυ ποιο δισκολο να τον κανεις ανακτηση απο εναν hdd. να ξερουμε τα βασικα πριν παμε και γραφουμε

    • MrLaminar

      Συμφωνώ με τον andreas_djsmashy. Απλά πράγματα:

      1) 3 αντίγραφα ασφαλείας, σε 2 διαφορετικά μέσα/φορείς, και 1 από αυτά σε άλλη τοποθεσία. Δηλαδή: α) ένα αντίγραφο σε έναν HDD,
      β) ένα ακόμη αντίγραφο σε έναν άλλο HDD (παλαιότερα, σε "tape drive"), και
      γ) ένας δίσκος σε άλλη τοποθεσία που περιέχει είτε «χειροκίνητα» περιοδικά ένα αντίγραφο ασφαλείας είτε αυτόματα περιοδικά incremental backup μέσω Internet.

      2) Η τιμή ανά GB ενός SSD είναι ακόμη υψηλότερη από εκείνη ενός HDD με την ίδια χωρητικότητα· ακόμη και ενός SATA SSD.

      3) Το πλεονέκτημα ενός SSD είναι οι δραματικά χαμηλότεροι χρόνοι τυχαίας προσπέλασης, κάτι αδιάφορο για τη χρήση τους ως αποθηκευτικό μέσο αντιγράφων ασφαλείας.

      4) Τα μειονεκτήματα του SSD είναι α) ο τρόπος αστοχίας, ο οποίος είναι πιο απότομος από εκείνον ενός HDD, ο οποίος θα εμφανίσει σταδιακά bad sectors, και
      β) η φθορά με κάθε εγγραφή, η οποία μειώνεται αν κάνεις incremental backups (π.χ. με rsync / borgbackup). Για να αντιμετωπίσεις το (β) μπορείς να αγοράσεις SSD με προδιαγραφή για περισσότερη μακροζωία (TBW, Terabytes Written), αλλά τότε επιστρέφουμε στο προηγούμενη θέμα του κόστους ανά GB.

      5) Το RAID δεν είναι αντίγραφο ασφαλείας, είναι redundancy ώστε σε αστοχία ενός ή περισσότερων HDD/SSD (ανάλογα με το RAID level) να μην υπάρχει downtime.

      6) Αντίγραφο ασφαλείας το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί για ανάκτηση, δεν είναι αντίγραφο ασφαλείας.

      7) Οι αυτοματισμοί των αντιγράφων ασφαλείας απαιτούν τους δικούς τους ελέγχους. Αν έχεις ένα cron job ή scriptάκι ή άλλο μηχανισμό που περιοδικά κρατάει νέο αντίγραφο ασφαλείας, φρόντισε να ελέγχεις ότι αυτός ο αυτοματισμός όντως δουλεύει. Μου έχει τύχει να νομίζω ότι έχω λειτουργικά incremental backups με το borgbackup, και να ανακαλύψω ότι για 6 μήνες το cron job που έτρεχε το borgbackup αποτύγχανε επειδή το borgbackup δεν έτρεχε σωστά λόγω cache corruption (και εγώ είχα βάλει "2> /dev/null" στο τέλος του cron job).

      Σχετικά με το (4α): όποιος δεν το πιστεύει, δεν έχει «καεί» από NVMe SSD που «κλείδωσε» λόγω υπερβολικής θερμοκρασίας το κατακαλόκαιρο. Άμεση και οριστική απώλεια πρόσβασης στο σύνολο των δεδομένων του.

  • Για 8 ετών laptop και για εξωτερικό δίσκο μόνο για αποθήκευση δεν θα πρότεινα SSD. Καλύτερα να πας σε εξωτερικό μηχανικό που θα είναι και πιο φθηνή λύση με περισσότερο χώρο. Θα πρότεινα τον Western Digital My Passport (2019) 2ΤΒ στα 70€-80€.

    Αν ήθελες να κάνεις και δουλειά όπως να μοντάρεις εικόνες/βίντεο στον εξωτερικό τότε ο SSD θα σου ήταν λογική επιλογή.

    • ThMstr

      Γενικά οι HDD μας δίνουν χώρο και τεράστιο αριθμό επανεγγραφών αλλά χαμηλότερη ταχύτητα στην ίδια τιμή και πάντα θέλουν προσοχή στους κραδασμούς - χτυπήματα και πεσίματα αφού έτσι καταστρέφονται!!! Όταν έχουμε να κάνουμε με HDD είναι σαν να κουβαλάμε αυγά!!! Τα SSD δεν έχουν τέτοια θέματα, αντέχουν πεσίματα - χτυπήματα και είναι γενικά πιο γρήγορα ειδικά στο access time κυρίως λόγω έλλειψης μηχανικών μερών που χρειάζονται κάποιο χρόνο για να μετάβουν απο το σημείο Α στο σημείο Β. Δεν συμπαθούν όμως το πολύ γέμισμα πάνω του 80% όπως και το γράψε - σβήσε αφού αυτό τα καταστρέφει!!! Η τελική ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων εξαρτάται και από την σύνδεση USB αλλά και από το ίδιο το μέσο αφού στους HDD είναι συνδυασμός ταχύτητας περιστροφής δίσκου - μηχανισμού και firmware ενώ στα SSD τύπος μνήμης - ελεγκτής και firmware. Οι φορητοί εξωτερικοί δίσκοι κατά 99% είναι πλέον σκληροί δίσκοι 2,5' και όχι 3,5' χωρίς έξτρα τροφοδοσία που σημαίνει ταχύτητες έως 130MB/s και αντίστοιχα στους SSD 2,5' έως 550MB/s. Αυτό πάντα κατά την αντιγραφή ενός μεγάλου αρχείου και όχι πολλαπλών μικρότερων που ρίχνουν την ταχύτητα κατά πολύ και στους 2 τύπους αποθηκευτικών μέσων! Επίσης πάντα μπορεί να υπάρχει και το bottleneck του ελεγκτή της συσκευής μας που κι αυτό βάζει το χεράκι του αρνητικά. Κατά τη σύνδεση πάντως το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει θύρα usb2 θα φτάσει έως τα 480Mbps άσχετα με την ταχύτητα που μπορεί να δώσει το μέσο αποθήκευσης και με θύρες usb3 έως 4,8Gbps. Το πιο ουσιαστικό και το σημείο που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία έτσι προσωπικά ο μόνος εξωτερικός σκληρός δίσκος που θα αγόραζα σήμερα αν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο είναι silicon power Α30, Α60, Α66 κτλ. Βάζουν καλό δίσκο έχουν καλό controller και η θήκη προστατεύει πραγματικά τον δίσκο ακόμα κι από πτώσεις!!! Κάποτε υπήρχε κάτι ανάλογο σε ADATA, Lacie ακόμα και Plextor που βέβαια τον πουλούσε πανάκριβα. Οι σημερινοί WD elements, Seagate basic και ότι άλλοι Σαρα μάρα φθηνοί κυκλοφορούν μακριά είναι αυτοκτονικοί και μόνο κατα λάθος δεν βγάζουν προβλήματα αργά η γρήγορα όπως τα SSD της patriot δηλαδή! Μια ωραία μέρα απλά δεν ανοίγουν αφού έχει χτυπήσει ο δίσκος η έχει καεί ο controller του SSD κι ας έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα. Είναι φτηνοδουλειές πάνε βάση στατιστικών ότι δεν χρησιμοποιείται συχνά και βάζουν ότι σαβούρα έχουν και δεν πληροί προδιαγραφές απο τη γραμμή παραγωγής τους. Αν δούμε απλά τιμές βλέπουμε ότι ένας εσωτερικός δίσκος 2,5' της ιδίας εταιρίας (που δεν έχει θήκη καλώδιο κτλ) είναι ακριβότερος. Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα αυτό μετά από εμπειρία 25 χρόνων εκατοντάδων σκληρών - ssd παθών και πληρών είναι μια ωραία εξωτερική θήκη δίσκου 2,5' USB 3.1 - 3.2 με UASP controller για πραγματικά γρήγορες ταχύτητες και ένα εγγυημένο SSD Samsung, Silicon Power, Crucial, έτσι ξέρεις τι παίρνεις και όλα καλά!

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες