Θα μιλήσω ως τεχνικός οικ. συσκευών.
Η κουζίνα αγοράστηκε γύρω στα 450. Από την αρχή κατάλαβα ότι έχει θέμα με το ψήσιμο στον αέρα.
Ό,τι κι αν ψήσεις, από φαγητό, πίτα, μέχρι γλυκό, έχει θέμα. Ψήνει ανομοιόμορφα ακόμα και αν χαμηλώσεις την θερμοκρασία (όπου και πρέπει να περιμένεις πολύ περισσότερη ώρα να τελειώσει το ψήσιμο)
Χρησιμοποιείς την πιο κλασσική θέση (την μεσαία) στον αέρα και το φαγητό αρπάζει από πάνω και από κάτω είναι άψητο. Ειδικά οι πίτες!
Χρησιμοποιείς την κάτω θέση για να ψηθεί το φαγητό από κάτω μέρος και καίγεται αν δεν το κοιτάς συνέχεια.
Τα κέικ πρέπει να είσαι πολύ τυχερός να βρεις συνδυασμό θέσης, θερμοκρασίας και προγράμματος για να ψηθεί σωστά και να φουσκώσει. Γενικώς πρέπει να είσαι τυχερός για να ψηθεί κάτι καλά.
Ως τεχνικός βλέπω ότι η κουζίνα έχει κατασκευαστικό πρόβλημα. Οι γρίλιες που έχει στη μέση της πλάτης όπου και βγαίνει ο καυτός αέρας, δεν είναι σωστά κατασκευασμένες με αποτέλεσμα ό,τι βάζεις στη μεσαία θέση, να σου το αρπάζει από πάνω. Η κίνηση του αέρα μέσα στο θάλαμο του φούρνου είναι λάθος κι αυτό οφείλεται όπως είπα στη κατασκευή του φούρνου και της πλάτης στην οποία μέσα λειτουργεί το βεντιλατερ και η αντίσταση του αέρα και στο πως διαχέεται ο θερμός αέρας στο χώρο. Ψήσιμο με το πάνω κάτω ή το γκριλ, δεν έχει κάποιο πρόβλημα, αρκεί στο πάνω κάτω να την βάλεις χαμηλά την σχάρα διότι η απόδοση της κάτω αντίστασης είναι ισχνή.
Ειδοποίησα τεχνικό για να δω τι θα μου πει. Ήρθε στο σπίτι, μέτρησε αντιστάσεις κτλ και μου λέει ..."όλα λειτουργούν άψογα"
Όταν του είπα, ξέρω πολύ καλά ότι δεν έχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα και πως όλες οι αντιστάσεις λειτουργούν σωστά, αλλά το πρόβλημα οφείλεται σε κατασκευαστικό σφάλμα, άρχισε να μου λέει το αφήγημα που προφανώς το λένε όλοι οι τεχνικοί της Πίτσος στις νοικοκυρές! Και το έλεγε σε μένα που εξασκώ το επάγγελμα περισσότερα χρόνια από αυτόν!
Όταν κατάλαβε ότι είμαι τεχνικός, άρχισε διάφορα και ότι είναι ευρωπαϊκές οδηγίες να είναι έτσι κι ό,τι άλλα "φίδια" σκέφτηκε να πει για να καλύψει το πρόβλημα. Επίσης μου έλεγε ότι πρέπει να μαγειρεύω ΜΟΝΟ στα μαύρα ταψιά που δίνει μαζί η κουζίνα γιατί έλεγε πως διαχέουν καλύτερα την θερμοκρασία. Δηλαδή να πετάξουμε ότι ΠΥΡΕΞ έχουμε και να ψήνουμε στα τεράστια ταψιά. Αν δηλαδή θες να κάνεις φαγητό γιατί είσαι εργένης, πρέπει να βάλεις το τεράστιο ταψί, επειδή τα πυρέξ, δεν κάνουν!
Ζήτησα αντικατάσταση της κουζίνας και με παρέπεμψε στον υπεύθυνο στην εταιρεία όπου και με πήρε τηλ.
Μου είπε κι αυτός το ίδιο αφήγημα...πράγμα που δηλώνει ότι γνωρίζουν το πρόβλημα γιατί πρέπει να έχει παραπονεθεί το μεγαλύτερο μέρος πελατών όσων αγοράζουν κουζίνες της Πίτσος (κάποιοι που δεν παραπονέθηκαν είναι γιατί είτε το θεωρούν φυσιολογικό ή δεν ασχολούνται) και το αφήγημα το έφτιαξαν για να το λένε σε όλους ώστε να αποφεύγουν αποζημιώσεις και αντικαταστάσεις.
Εντελώς ανάρμοστη η συμπεριφορά του υπευθύνου που αρνήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα έχει η κουζίνα σε όσα στοιχεία κι αν του έδινα. Δεν παρέκλεινε από το αφήγημα με τίποτα! (Υπόψιν...τα περισσότερα μοντέλα της Πίτσος, λειτουργούν παρόμοια πλέον και έχουν θέμα με την ομοιομορφία του ψησίματος όταν χρησιμοποιείται ο αέρας. Το βλέπω στη δουλειά μου που παραπονιέται ο κόσμος και η Πίτσος σφυρίζει αδιάφορα)
Απαράδεκτη πλέον συμπεριφορά στον πελάτη από μία ιστορική εταιρία.
Πέραν του φούρνου, οι εστίες είναι "τα ζώα μου αργά". Χρειάζονται πολύ περισσότερη ώρα από την παλιά μου Pitsos κουζίνα με τα κλασσικά μάτια να βράσουν το νερό! Απαράδεκτη απόδοση από μια σύγχρονη υποτίθεται κουζίνα, είτε γιατί έχουν τοποθετήσει μικρότερης ισχύος εστίες (δεν την έλυσα για να ξέρω τι έβαλαν ακριβώς) ή γιατί είναι τέτοια η κατασκευή τους.
Το θέμα των υδρατμών που τρέχουν από το τζάμι της πόρτας, η Πίτσος λέει ότι είναι φυσιολογικό λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών για την μόνωση του φούρνου που δεν πρέπει να έχει ενεργειακές απώλειες.
Εγώ λέω να πάνε εκεί στην Πίτσος να κοιτάξουν άλλες εταιρίες που φτιάχνουν κουζίνες, πως διαχειρίζονται την ίδια ευρωπαϊκή οδηγία, γιατί μάλλον οι άλλοι φτιάχνουν σωστούς φούρνους που δεν τρέχουν νερά. Δεν υπόκειται μόνο η Πίτσος στις ευρωπαϊκές οδηγίες ενέργειας που μου έλεγε ο υπεύθυνος της εταιρίας στο τηλέφωνο.
Φίδια, φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλάει πλέον η εταιρία...και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ θεωρώντας ότι οι κουζίνες τους είναι άψογες.
Στα ίδια χρήματα πρότεινα σε φίλη μία Indesit η οποία είναι μακράν καλύτερη σε όλα. Και στο ψήσιμο με αέρα και στα μάτια και επιπλέον δεν βγάζει καθόλου νερά.
Η δική μου έχει μπει για πώληση και πάω σε άλλη μάρκα. Τέρμα η Πίτσος για μένα και κυρίως για την αντιμετώπισή τους μετά την αγορά.
(ΥΓ: Το inox κάνει εύκολα σημάδια που δεν καθαρίζουν)