Αν απολαμβανετε το ψησιμο στα καρβουνα, μια weber αποτελει μακροχρονη επένδυση που ανοιγει γευστικους οριζοντες.
Το κοστος της ειναι λογικό για την ποιοτητα κατασκευής, τα χρονια που θα την κρατησετε και για τη γευση που αποδιδει. Εχω ξοδεψει αρκετα σε ψησταριες-μαγγαλια της μιας χρησης αλλα και σε επωνυμες που κρατησαν 2-3 μηνες. Η εμαγιε πορσελανινη επικαλυψη της καμπανας προσδιδει αντοχή αλλά και διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή.
Το λειτουργικό design της ειναι ιδιο εδω και 70 χρόνια παροτι ειναι σχετικά προσφατη στη χωρα μας (10-15 χρονια?) και μπορεί να ξενισει σε μερικούς το ψησιμο με κλειστο καπάκι αλλα ειναι απαραιτητο για το αποτελεσμα που δινει. Λαχανικά, θαλασσινά, ψάρια, κρέατα, pizza (ναι δοκιμαστε το!) καλύτερα από πολλά εστιατόρια. Πραγματικά μια αποκάλυψη το ψησιμο.
Μαθαίνεται εύκολα η χρήση της, απλα διαλέγεις άμεσο ή έμμεσο ψήσιμο αναλογα με το κομματι που ψηνεις. Άμεσο για γρηγορο ψήσιμο πανω απο τη φωτια, έμμεσο για αργό απο τον καυτο αέρα της καμπάνας. Καθαριζει πολύ εύκολα που βοηθά στη συντήρηση και στην καλή γεύση. Χρησιμο το θερμόμετρο που έχει αλλα ειναι ενδεικτικό, όχι ακριβειας.
Απαραίτητο αξεσουάρ το δοχείο εκκίνησης (charcoal chimney) περίπου 25€ κανει και θα σας λυσει τα χερια για το άναμα των καρβουνων. Καλο θα ηταν να παρετε και ενα καλυμμα για την ψησταρια ωστε να την κρατησετε σε καλη κατασταση για χρονια.
Προσοχή στα καυσιμα που χρησιμοποιείτε, παρτε επωνυμα και καλης ποιότητας, αφου εχετε καλο γκριλ κριμα ειναι να χαλατε τη γευση με "καρβουνα" γεματα πριονιδι και χημικα. Δοκιμασα weber ξυλοκαρβουνα και μπρικετες. Τα ξυλοκάρβουνα δίνουν πιο καπνιστή γευση (την προτιμω) αλλα ειναι πιο δυσκολα στη χρηση, δεν εχουν ομοιομορφη θερμοκρασία και μπορει να σβησουν αν δεν εχουν παρει καλα ή δεν ειναι σωστη ποσοτητα. Οι μπρικετες (χωρις χημικα, ειναι δεμενες με αμυλο - σαν αλευροκολλα) αναβουν πιο ευκολα, διατηρουν φλογα περισσοτερη ωρα και πιο ομοιομορφη αλλα εχουν πιο διακριτική οσμή (τις προτιμα η γυναικα μου). Συνηθως κανω μιξη των 2.
Το μεγεθος της ειναι τέλειο για οικογενεια 4-6 ατομων, για BBQ με περισσοτερους από 8-9 θα πρεπει ή να βγαζεις μεζεδες συνεχεια ή να ψησεις καποιο μεγαλο κομμάτι για πολλές ώρες.
Βολικό μέγεθος, εύκολη στη χρήση και στο καθάρισμα, ανετα τη χρησιμοποιείς εβδομαδαία, εκπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα. Τι περιμενετε?