Καλησπερα φίλοι,
Αρχικά να πω ότι αν και έμπειρος ψήστης σε κάρβουνο, σε υγραερίου(μπάρμπεκιου) ήμουν εντελώς αρχάριος και στην αρχή μου φάνηκε δύσκολο το ψήσιμο σε αυτήν εδω. Θα πω 2-3 πράγματα κυρίως για να βοηθήσω κάποιον καινούργιο να μην "παιδευτεί" πολύ με βάση το πως έμαθα να ψήνω εγώ σε αυτή την ψησταριά.
Τα βασικότερα σημεία που πρέπει να σταθούμε είναι τα εξής:
1) Σωστή ρύθμιση του ρυθμιστή πιέσεως αερίου.
Θέλει προσοχή η πίεση γιατί αλλιώς μπορεί να γίνει ατύχημα!
Πρέπει να τον ρυθμίσουμε έτσι ώστε όταν το έχουμε στο χαμηλό η φλόγα να είναι ευδιάκριτα πιο χαμηλή από το δυνατό. Φαίνεται με το μάτι αυτό. Γενικά το εύρος ρύθμισης της φλόγας να είναι χαμηλά. Υπάρχουν κάποιοι ρυθμιστές που είναι με εξωτερική πεταλούδα και μπορεις να ρυθμίζεις και να αλλάζεις όλο το εύρος της πίεσης ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να χρειαστεί αυτό σε ειδικές περιπτώσεις. Αν πετύχουμε σωστή φωτιά έχουμε πετύχει το βασικότερο και πάμε παρακάτω.
2) Θερμοκρασία ψησίματος. Από μερικά πειράματα που έκανα, το πιο αποδοτικό σαν αποτέλεσμα συνολικά(και ωραίο ψήσιμο αλλά και εύκολα χωρίς να πιάνει καθόλου φωτιά) είναι μια θερμοκρασία περίπου 200-230 βαθμούς. Για να πιάσουμε και να κρατήσουμε αυτούς του βαθμούς σημαίνει ότι ανοίγουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το καπάκι. Εγώ αφού βάλω τα κρέατα το ανοίγω γύρω στις 6 φορές για γύρισμα (μπορεις και με λιγότερες) και αυτό όσο πιο γρήγορα μπορώ για να μην πεσει η θερμοκρασία. Αν έχεις 200 ανοιγεις καπάκι, γυρίζεις κρέατα, και κλείνεις και έχει πάει 180. Αν αργήσεις και πάει 130 θέλει ώρα να ξαναζεστάνει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να δυναμώσεις την φωτιά και να σου καίγονται, να παίρνει φωτια κλπ.
3) Καλό καθάρισμα-προθέρμανση. Την πρωτη φορα που έψησα ολα καλά αν και δεν είχα ρυθμίσει σωστά την φλόγα. Την δεύτερη φορά ΧΑΛΙΑ. Ολο έπαιρνε φωτιά και βασανίστηκα. Λέω γιατι?? Μετά κατάλαβα ότι το Α και το Ω είναι καθε φορά που θα ψήσεις να την έχεις καθαρίσει. Και οταν λεμε καθάρισμα, εννοούμε καθάρισμα 2-3 λεπτά μαξ, ίσα ίσα να φύγουν τα κολλημενα συσσωματώματα λίπους που αν πάρουν φωτια ....βράστα... Καθαρίζεις τα χοντρα και το "λαδι" που μενει πανω το αφήνεις να καεί όταν θα την προθερμάνεις την επόμενη φορά. Πιάνει 180-200 βαθμούς και τότε βάζεις και ψήνεις στην θερμοκρασια 200-250.
4) Δεν έχει τελείως ομοιόμορφο ψήσιμο. Στους καυστήρες καίει λιγότερο και στα ενδιάμεσα κενά περισσότερο. Οπότε αν ψήνεις 4-5 μπριζόλες πχ μπορεις να τις βάλεις όλες πάνω από τους καυστήρες. Αν έχεις περισσότερα και διαφορετικά κρέατα επιλέγεις πιο θελει περισσότερο και λιγότερο και τα βάζεις ανάλογα.
5) Bormann BBQ3000 vs BBQ2000. Με 2 ή 3 βραστήρες και το αντίστοιχο μέγεθος. Εγω έλεγα να πάρω την μικρή (και πιο φτηνη) η γυναίκα επέμενε για την μεγάλη. Τελικά πήρα την μεγάλη και διαπίστωσα τα εξής. Οτι η μικρή σαν χώρο για μια οικογένεια θα ήταν μια χαρά(όπως το σκεφτόμουν και πριν), όμως η μεγάλη σου δίνει μια μεγάλη δυνατότητα: να σβήσεις τελείως τον ένα καυστήρα πχ τον μεσαίο ή να τον βάλεις στο χαμηλό και εκει να ψήσεις κρέας ή ψάρι που είναι πιο λιπαρό χωρίς να σου πιάνει φωτιά. Αν και αν ρυθμίσεις σωστα την φωτιά όπως είπα παραπάνω και την έχεις και καθαρή από λίπη δεν θα πιάσει ποτέ φωτιά !!
6) Για παν ενδεχόμενο έχε και ενα μπουκαλακι με νερό και μικρή τρύπα στο στόμιο αν παρει καπου φωτια να σβήσεις (όπως και στο κάρβουνο)
Ολα τα παραπάνω κάποιος που τα διαβάζει θα σκεφτεί ότι είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα..?? Οχι.. αν τα κάνεις σωστά είναι παιχνιδάκι το ψήσιμο!! Πίνεις το τσιπουράκι σου και ψήνεις ξέγνοιαστος χωρίς να περιμένεις να ανάψουν τα κάρβουνα, χωρίς να λερώσεις τα χέρια σου και οικονομικά.
Το βασικό πλεονέκτημα μιας τέτοιας ψησταριάς είναι η ευκολία χρήσης. Γιατί μου λέει ένας κολλητός: αν τα 170 ευρώ τα έπαιρνες κάρβουνο θα έψηνες 3 χρόνια που αυτή μπορει να έχει χαλάσει σε 3 χρόνια.. ομως η ουσία έιναι ότι στα κάρβουνα βαριόμουν την διαδικασία και έψηνα πλέον μόνο στις γιορτές ενώ με την υγραερίου ψήνω κάθε σκ.
Την συστήνω!