Ο Θάλαμος αρ. 6
Λογοτεχνικά Βιβλία στα Ελληνικά

Ο Θάλαμος αρ. 6Κωδικός: 437087

Η νουβέλα "Ο θάλαμος αρ. 6" αποτελεί μια τομή στην πνευματική και λογοτεχνική εξέλιξη του Τσέχοφ. Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ρούσκαγια Μισλ το Νοέμβριο του 1892. Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος αναφέρει...

Δες όλη την περιγραφή

Η νουβέλα "Ο θάλαμος αρ. 6" αποτελεί μια τομή στην πνευματική και λογοτεχνική εξέλιξη του Τσέχοφ. Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ρούσκαγια Μισλ το Νοέμβριο του 1892. Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος αναφέρει πως πολλοί κριτικοί διέκριναν ότι μ' αυτή του τη νουβέλα ο Τσέχοφ αποκόπηκε από την τολστόια επιρροή κι έκτοτε διέγραψε τη δική του μοναδική λογοτεχνική...

Δες όλη την περιγραφή
  • Συγγραφέας: Anton Chekhov
  • Εκδότης: Εκδόσεις Γκοβόστη
  • Μορφή: Μαλακό Εξώφυλλο
  • Έτος έκδοσης: 2012
  • Αριθμός σελίδων: 111
  • Κωδικός ISBN-13: 9789604461776
  • Διαστάσεις: 21×14
3,60
ΠαράδοσηΠαρ, 04 Οκτ - Τρί, 08 Οκτ
+5,00 €μεταφορικά

Αναφορά προϊόντος

από 3,50 €

Περιγραφή

Η νουβέλα "Ο θάλαμος αρ. 6" αποτελεί μια τομή στην πνευματική και λογοτεχνική εξέλιξη του Τσέχοφ. Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ρούσκαγια Μισλ το Νοέμβριο του 1892. Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος αναφέρει πως πολλοί κριτικοί διέκριναν ότι μ' αυτή του τη νουβέλα ο Τσέχοφ αποκόπηκε από την τολστόια επιρροή κι έκτοτε διέγραψε τη δική του μοναδική λογοτεχνική πορεία.

Σε μια, λοιπόν, ανώνυμη πόλη της ρωσικής επαρχίας υπάρχει ένα δημοτικό νοσοκομείο στο οποίο επί μια 20ετία εργάζεται ως γιατρός διευθυντής ο Αντρέι Εφίμιτς Ράγκιν. Στο νοσοκομείο αυτό, το οποίο περιγράφεται σαν ένα εγκαταλελειμμένο από τις αρχές της πόλης ίδρυμα, υπάρχει μια πτέρυγα στην οποία στεγάζεται ο Θάλαμος αρ. 6. Εκεί "φιλοξενείται", όπως θα λέγαμε σήμερα, η ψυχιατρική κλινική-άσυλο του Νοσοκομείου. Στο θάλαμο αυτό διαμένουν πέντε νοσηλευόμενοι με τη διάγνωση "τρελοί". Τους επιβλέπει ο Νικήτας, ο οποίος με την συμπεριφορά του εκφράζει την πιο ακραιφνή κατασταλτική βία εμποτισμένη με την αξία του καθήκοντος και της "τάξης". Όπως θα έλεγε ένας Έλληνας συγγραφέας που έζησε για χρόνια στο Δαφνί: "Οι νοσοκόμοι που είναι στο ψυχιατρείο [...] δεν είναι σαν τους νοσοκόμους που ξέρει ο καθένας, που ξέρουν ν' αλλάζουν πληγές, να κάνουν ενέσεις και γενικά να περιποιούνται έναν ασθενή. Αυτοί είναι γεροί άντρες με σκληρή καρδία που ξέρουν να δέρνουν τους τρελούς, όπως ο θηριοδαμαστής τα θηρία του".

Ένα συνταρακτικό δείγμα γραφής αποτελεί ο "Θάλαμος αρ. 6" (1892). Μετά από επτά περίπου δεκαετίες (1964) το μετέφρασε στα ελληνικά ο Άρης Αλεξάνδρου που ξεκινούσε τη λαμπρή σταδιοδρομία του ως μεταφραστής της ρωσικής λογοτεχνίας. Η επανέκδοση τώρα του "Θαλάμου αρ. 6" πιθανόν να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας ανάγνωσης αυτού του έργου εμπλουτισμένης με τη σύγχρονη εμπειρία μας.

Χαρακτηριστικά

Χαρακτηριστικά

Είδος
Κλασική Λογοτεχνία
Μορφή
Μαλακό Εξώφυλλο
Αριθμός σελίδων
111
Έτος έκδοσης
2012
Διαστάσεις
21x14 cm

Πρόσθετα Χαρακτηριστικά

Βραβευμένο
Όχι
Μεταφερμένο στην Οθόνη
Όχι

Σημαντική πληροφορία

Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται από τις επίσημες σελίδες των προϊόντων. Επιβεβαίωσε τα στοιχεία πριν προχωρήσεις στην τελική αγορά. Εάν παρατηρήσεις κάποιο πρόβλημα μπορείς να το αναφέρεις εδώ.

Αξιολογήσεις

  1. 1
  2. 4 αστέρια
    0
  3. 3 αστέρια
    0
  4. 2 αστέρια
    0
  5. 1 αστέρι
    0
Αξιολόγησε το προϊόν
  • Μία εξαιρετική νουβέλα από τον Α. Τσέχοφ η οποία διαπραγματεύεται θέματα κοινωνικά, ψυχολογίας και φιλοσοφίας με το χαρακτηριστικό ρεαλιστικό ύφος.

    Ο Τσέχοφ αφηγείται τη ζωή ενός ιατρού σε μια επαρχιακή περιοχή της Ρωσίας. Ο ιατρός λαμβάνει μια θέση στον θάλαμο 6, όπου κρατούνται οι ψυχικά ασθενείς αλλά σταδιακά εμφανίζονται διάφορα προβλήματα στη ζωή του.

    Μέσα από την ιστορία αυτή, ο Τσέχοφ καταφέρνει να παραδόσει μια ισχυρή κριτική της στάσης του συστήματος υγείας της εποχής προς τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. Το ζήτημα του στιγματισμού από τον κοινωνικό περίγυρο έχει κεντρικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας ενώ στο νοσοκομείο επικρατεί η αμέλεια και η διαφθορά. Η υποτίμηση, η έλλειψη σεβασμού, η χρήση βίας, η καταναγκαστική "θεραπεία", η κράτηση και η παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτυπώνονται άκρως ρεαλιστικά από έναν συγγραφέα που ήταν και ιατρός. Η ιδιότητα του αυτή έδωσε στον Τσέχοφ τη δυνατότητα να δημιουργήσει με εντυπωσιακή ακρίβεια τα προφίλ των ασθενών καθώς και την παρακμή του πρωταγωνιστή. Παράλληλα, υπαρξιακά θέματα τίθενται μέσα από τη ζωή των χαρακτήρων και τις φιλοσοφικές τους απόψεις.

    Διαβάζοντας το έργο αυτό, κατανοεί κανείς την πληθώρα των προβλημάτων που μπορούν να ταλαιπωρήσουν έναν άνθρωπο. Ακόμα και όσοι θεωρούνται ότι έχουν μια αξιοπρεπή ζωή στην πραγματικότητα μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίξοες καταστάσεις που τους λυγίζουν. Το μυαλό του ανθρώπου φαίνεται να είναι εν τέλει ένα ευαίσθητο κατασκεύασμα που μερικές φορές μπορεί να στραφεί ενάντια στον εαυτό του. Τέλος, κάτι που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι η στάση του συστήματος υγείας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά από την εποχή που περιγράφει ο Τσέχοφ: αν και έχουν γίνει αλλαγές προς μια καλύτερη πορεία, τα βασικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

    • Ποιότητα χαρτιού
    • Ήταν ευκολοδιάβαστο
    • Ήταν αρκετά ενδιαφέρον
    • Μου άρεσε το ύφος γραφής
    • Θα διάβαζα βιβλίο του ίδιου συγγραφέα
    • Θα το πρότεινα για ανάγνωση
    Σου φάνηκε χρήσιμη;

Ερωτήσεις

Έχεις απορία για το προϊόν;

14 χρήστες έχουν το προϊόν και μπορούν να σε βοηθήσουν

Ρώτησε για το προϊόν
Όνομα χρήστη