Κάτοχος του μύλου εδώ και 4 μήνες, σε συνδυασμό με μηχανή Delonghi Dedica EC685.
Δεν έχω εμπειρία από άλλους μύλους, ούτε άλλες μηχανές, όντας πρωτάρης στο άθλημα.
Είχα μηχανή με κάψουλες και είπα να αναβαθμίσω τον espresso μου και το πέτυχα.
Μετά από ένα μήνα δοκιμών σε κοψίματα και ποικιλίες, πίνω σταθερά καλό καφέ.
Κατάλαβα ότι πρέπει να προσαρμόζεις το κόψιμο ανάλογα με την ποικιλία και ο συγκεκριμένος μύλος
δεν αγαπά ιδιαίτερα τις συχνές αλλαγές. Όπως επίσης, κι η συγκεκριμένη μηχανή δεν συμπαθεί τα πολύ λεπτά κοψίματα.
Πρώτα απ’ όλα, να πω ότι το φίλτρο μου είναι με unpressurized basket. Έτσι, ξεκίνησα με κόψιμο στο 2 (επηρεασμένος από άλλες γνώμες) και δεν έτρεχε ο καφές. Κατέληξα σταδιακά στο 8 και δεν έχει χρειαστεί εδώ και 3 μήνες να το αλλάξω. Αλλάζοντας όμως ποικιλίες, παίρνω διαφορετικές εκχυλίσεις, άλλοτε λιγότερο από 25” και άλλοτε περισσότερο. Οπότε παίζω με το πάτημα γιατί αν κάνω ότι αλλάζω το κόψιμο, χάθηκε η μπάλα.
Εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να μου κόβει σταθερές ποσότητες καφέ, και με το μάτι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσεις κοντά, δεν κόβω ποτέ απευθείας στο portafilter αλλά σε dosing cup. Συν όλα τα άλλα (tamperer, leverer) έχω πάρει και ζυγαριά ακριβείας, προζυγίζω τον καφέ που θέλω να κόψω και αρχίζω το άλεσμα.
Η αλήθεια είναι ότι, για να πάρω πίσω όλο τον καφέ που έβαλα, χρειάζεται να ρίξω λίγο ξύλο στο μύλο αλλά εν τέλει τα παίρνω. Δεν κάνει να μένει μέσα καφές για αυτό φροντίζω μία φορά τουλάχιστον τη βδομάδα να ρουφάω με σκούπα, από την έξοδο του μύλου, τυχόν υπολείμματα. Για να πω την αλήθεια, αν και όλοι προτείνουν τακτικό καθάρισμα, τον έχω ανοίξει μόνο μία φορά για να δω πως γίνεται.
Είναι μικρό το διάστημα που τον έχω για να μιλήσω για φθορές, ροδέλες κ.λπ αλλά το ότι με κόψιμο στο 7, ο καφές τρέχει με δυσκολία, σημαίνει ότι έχω μπροστά μου καιρό για τροποποιήσεις.
Επίσης, αυτό που κατάλαβα από τα διαφορετικά κοψίματα που δοκίμασα, είναι ότι οι βαθμίδες έχουν μεγάλη διαφορά η μία με την άλλη, θα ήθελα η διακύμανσή τους να είναι πολλή μικρότερη.
Επιπλέον, άλλες ποικιλίες δεν αφήνουν καθόλου υπολείμματα και άλλες αφήνουν μέσα έως και 4γρ καφέ (εκεί πέφτουν γερά χαστούκια).
Στο θέμα του θορύβου, δεν τον λες αθόρυβο αλλά ούτε και φασαριόζο.
Πάντως το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ δεν συγκρίνεται με τίποτα.
Ό,τι καφέ αλεσμένο αγόρασα, δεν με κάλυψε ενώ τα καφεκοπτεία δεν έχουν όλες τις επιθυμητές μάρκες.
Για αυτό και άξιζε η αγορά του, έχω δοκιμάσει πάνω από 10 ποικιλίες και συνεχίζω.
Θα έλεγα είναι ένας τίμιος μύλος με περιορισμένες δυνατότητες, η τελική ποιότητα που εισπράττω με καλύπτει απόλυτα.
ΥΓ. Στη συσκευασία εμπεριέχονται:
-δοχείο συλλογής καφέ για 12 δόσεις(με αντιστατικά τοιχώματα)
-ροδέλες για τροποποίηση των βαθμίδων
-πιατάκι-δίσκος συλλογής υπολειμμάτων καφέ
-πλαστικός αντάπτορας-χωνί για το portafilter
update 07.10.22
Μετά από ένα χρόνο και έχοντας καταλήξει στη βαθμίδα 8, άρχισε να αλλοιώνεται το κόψιμο
κι είπα να παίξω με τις ροδέλες. Έτσι έβαλα 2 και οδηγήθηκα σε κόψιμο 21, ώστε να παίρνω
σωστό καφέ στον σωστό χρόνο.
Άφησε πρώτος το σχόλιό σου!