H παραγωγή της D-3 στο ανθρώπινο σώμα είναι μία φωτοχημική αντίδραση που επιτελείται κατά την έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVB). Επιπλέον περιέχεται σε λίγες τροφές κυρίως ζωϊκές, όπως o σολωμός, ο τόνος, η σαρδέλα, το μανιτάρι και ο κρόκος αυγού.
Επίσης είναι γνωστό πως συμβάλλει στην κανονική απορρόφηση/αξιοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, στα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, στη διατήρηση των φυσιολογικών οστών, στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών, στη διατήρηση των φυσιολογικών δοντιών, στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και έχει ένα ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.