Οδηγός Αγοράς για Επιτραπέζιες Εστίες

Οδηγός Αγοράς για Επιτραπέζιες Εστίες

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις επιτραπέζια εστία, αν είσαι φοιτητής που δε μαγειρεύει συχνά, αν πηγαίνεις για camping ή αν χρειάζεσαι μια εστία στο χώρο σου για ένα γρήγορο μαγείρεμα!

Έχεις ξεκινήσει, λοιπόν, την έρευνα αγοράς για τη νέα σου επιτραπέζια εστία; Βεβαιώσου πως θα διαλέξεις το προϊόν που θα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σου. Υπάρχουν εστίες επαγωγικές, κεραμικές, εύκολες στο καθάρισμα και σε διάφορα μεγέθη. Αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις την καλύτερη εστία για τις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις.

1. Τύπος Εστιών

Υπάρχουν 4 βασικοί τύποι εστιών, με βάση την κατασκευή τους αλλά και την πηγή τροφοδοσίας, δηλαδή με το αν λειτουργούν με ρεύμα ή υγραέριο.

  • Επαγωγικές εστίες: Σε αυτό τον τύπο εστιών η επιφάνεια μαγειρέματος θερμαίνεται μόνο κάτω από το σκεύος, χρησιμοποιώντας λιγότερη από τη μισή ενέργεια σε σχέση με τις τυπικές εστίες. Το μαγείρεμα σε επαγωγική εστία παρέχει ταχύτερη θέρμανση, βελτιωμένη θερμική απόδοση και πιο ακριβή έλεγχο. Σε σύγκριση με τις συμβατικές εστίες, οι επαγωγικές μπορούν να μειώσουν ακόμα και στο μισό τον χρόνο μαγειρέματος ενώ καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια.
Ωστόσο, μην ξεχνάς πως απαιτούνται ειδικά σκεύη για επαγωγικές εστίες.
  • Κεραμικές εστίες: Αυτές οι εστίες χρησιμοποιούν θερμαντικές αντιστάσεις κάτω από μια υαλοκεραμική επιφάνεια, οι οποίες ζεσταίνονται και μεταφέρουν τη θερμότητα στην επιλεγμένη ζώνη μαγειρέματος. Από άποψη απόδοσης, οι κεραμικές εστίες αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή. Παράγουν θερμότητα άμεσα και ανταποκρίνονται γρήγορα στις αλλαγές θερμοκρασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερους χρόνους μαγειρέματος και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
  • Εμαγιέ εστίες: Αποτελούν μια "παραδοσιακή" λύση καθώς είναι αρκετά ανθεκτικές. Ωστόσο, χρειάζονται καλό και σχολαστικό καθάρισμα και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τύπους. Αυτό οφείλεται στο ότι χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι να φτάσουν την απαιτούμενη θερμοκρασία και να ζεσταθούν.
  • Εστίες υγραερίου: Οι εστίες υγραερίου είναι ιδανική επιλογή για μαγείρεμα στο τηγάνι και ιδιαίτερα για συνταγές που μαγειρεύονται σε τηγάνι wok. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στην ένταση της θερμότητας φαίνονται από το μέγεθος της μπλε φλόγας. Αυτό βοηθά στην ασφάλεια του μαγειρέματος και η παροχή αερίου κλείνει κάθε φορά που η φλόγα σβήνει. Για να λειτουργήσουν απαιτείται λάστιχο, ρυθμιστής και σύνδεση με φιάλη υγραερίου.

Οδηγός Αγοράς για Επιτραπέζιες Εστίες

2. Ισχύς & Απόδοση

Η ισχύς των εστιών μετριέται σε Watt ή σε KW. Λαμβάνοντας υπόψη και το είδος της εστίας που θα επιλέξεις, αλλά και των αριθμό των εστιών, τα Watt επηρεάζουν την απόδοση, την ταχύτητα και τη συνολικότερη αποτελεσματικότητα. 

Αν ενδιαφέρεσαι για μονή εστία και θες, π.χ. να μαγειρεύεις, τα 1000W+ πιθανότατα είναι μια καλή επιλογή, ενώ αν σε μία συσκευή υπάρχουν 2 εστίες, επίλεξε το φίλτρο 2000W+ κι αν έχεις σκοπό να ανάβεις και τα 2 μάτια ταυτόχρονα, ακόμα περισσότερα! 

Μεγαλύτερες και πιο χρονοβόρες παρασκευές θα χρειαστούν μία εστία με μεγαλύτερη ισχύ για να ετοιμαστούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα:

3. Εύρος Θερμοκρασίας

Επιλέγοντας μία εστία, δώσε σημασία στο εύρος της θερμοκρασίας που μπορεί να ρυθμιστεί. Οι περισσότερες εστίες δίνουν ένα μεγάλο εύρος από 70-80 βαθμούς μέχρι 220-260. Αυτό είναι αρκετό για μία μεγάλη γκάμα παρασκευών, όπως μαγείρεμα στην κατσαρόλα, βράσιμο κλπ.

4. Μέγεθος, Διάμετρος & Αριθμός Εστιών

Το μέγεθος μετράει! Επειδή μπορεί να σε μπερδέψει μια φωτογραφία, φρόντισε να μάθεις τις ακριβείς διαστάσεις της εστίας που σε ενδιαφέρει, για να σιγουρευτείς αν χωράει στον χώρο σου ή στις αποσκευές σου, σε περίπτωση που θες να την έχεις μαζί σου π.χ. για camping. 

Ακόμη, δώσε βάση και στη διάμετρο των ματιών. Είναι στο μέγεθος των σκευών που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις; Μπορεί να χρειάζεσαι μικρότερο ή μεγαλύτερο μάτι, για να κάνεις την εργασία που θες!

Τέλος, αναλόγως τις ανάγκες και τον αριθμό των ατόμων που θα εξυπηρετεί η νέα σου συσκευή θα χρειαστεί να επιλέξεις πόσες εστίες θα έχει. 

  • Ενδεικτικά 1 εστία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για ψήσιμο καφέ ή για παρασκευή ενός γεύματος. 
  • 2 εστίες είναι ιδανικές για παράλληλο μαγείρεμα 2 παρασκευών.
  • 3 εστίες μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες 2 ατόμων.
  • Ενώ από 4 εστίες και άνω είναι μία πολύ καλή επιλογή για οικογένειες.

5. Καθαρισμός

Επαγωγικές Εστίες: Είναι γνωστές για τον εξαιρετικά εύκολο καθαρισμό τους! Απαιτούν μόνο ένα σκούπισμα με βρεγμένο πανί. Kι επειδή θερμαίνεται μόνο το σκεύος, σε περίπτωση που χυθεί κάτι στην επιφάνεια της εστίας δεν καίγεται.

Κεραμικές Εστίες: Είναι εύκολες στο καθάρισμα και διαθέτουν μοντέρνο φινίρισμα, αλλά μπορεί να χρειαστείς ειδικό καθαριστικό για επίμονους λεκέδες.

Εμαγιέ εστίες: Είναι σχετικά πιο απαιτητικές και χρειάζονται καλό και σχολαστικό καθαρισμό.

Εστίες αερίου: Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τις καθαρίσεις, καθώς οι σχάρες και οι καυστήρες θα πρέπει να αφαιρούνται κάθε φορα.

6. Επιπλέον Λειτουργίες

Χρονοδιακόπτης: Είναι πολύ χρήσιμος, για να μπορείς να προγραμματίζεις τον χρόνο μαγειρέματος.

Δείκτες Θερμότητας: Συνήθως είναι μία φωτεινή ένδειξη, η οποία σκοπό έχει να προειδοποιήσει για το αν μία επιφάνεια συνεχίζει να είναι ζεστή και μετά το μαγείρεμα. Προειδοποιούν για ζεστές επιφάνειες ακόμη και μετά την απενεργοποίηση της συσκευής.

Οδηγός Αγοράς για Επιτραπέζιες Εστίες

7. Χρήση

Αναρωτιέσαι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία επιτραπέζια εστία και αν η αγορά σου θα πιάσει τόπο; Πάμε να δούμε μερικές μόνο από τις καταστάσεις και τις ιδανικές τοποθεσίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία επιτραπέζια εστία:

  • Camping & εξωτερικές δραστηριότητες: Ιδανική επιλογή για προετοιμασία γευμάτων κατά τη διάρκεια ενός camping, πικ-νικ ή μιας εξόρμησης στο βουνό, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε κανονική κουζίνα. 
  • Μπαλκόνι, κήπος ή αυλή: Πρόκειται για barbeque με φίλους, για πάρτι ή ένα οικογενειακό γεύμα; Μία επιτραπέζια εστία είναι μία καλή επιλογή για παρασκευή και θέρμανση των ορεκτικών όσο ψήνονται τα υπόλοιπα.
  • Μικρά διαμερίσματα ή ξενώνες: Ένα φοιτητικό σπίτι ή ένα μικρό διαμέρισμα προς ενοικίαση είναι κατάλληλοι χώροι για την προσθήκη μιας επιτραπέζιας εστίας, που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες 1-2 ατόμων.
  • Εξοχική κατοικία: Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για χρήση μιας επιτραπέζιας εστίας, από ένα εξοχικό σπίτι που επισκέπτεσαι λίγες εβδομάδες το χρόνο. Είναι η κατάλληλη λύση για να έχεις μία συσκευή μαγειρέματος και να μην ξοδέψεις ένα σωρό χρήματα.
  • Διακοπή ρεύματος: Μία επιτραπέζια εστία υγραερίου μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε περιόδους διακοπής ρεύματος, για να μην ξεμείνεις ποτέ από φαγητό.
  • Ως έξτρα εξοπλισμό μαγειρέματος: Αν μαγειρεύεις πολύ επειδή υπάρχει πολύς κόσμος στο σπίτι ή λόγω ενός τραπεζιού με αρκετούς προσκεκλημένους, μία επιτραπέζια εστία θα βοηθήσει να είναι όλα έτοιμα στον ίδιο χρόνο.

Μην ξεχνάς! Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει διαφορά σε ένα προϊόν, με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του αλλά και την κατασκευή. Πριν αποφασίσεις, διάβασε και τις κριτικές άλλων χρηστών, για να δεις και τη δική τους γνώμη!

Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στον οδηγό με τις καλύτερες επιτραπέζιες εστίες της αγοράς, όπου θα βρεις τις καλύτερες επιλογές με βάση το feedback των χρηστών.

Σχετικά Άρθρα

Οι καλύτερες επιτραπέζιες εστίες
Τα καλύτερα Air Fryers (Φριτέζες Αέρος) για το 2024
Οδηγός Αγοράς για Φριτέζες: Βρες την καλύτερη για σένα
Γιατί να μην αγοράσεις air fryer!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες