Οδηγός Αγοράς για Activity Trackers

Οδηγός Αγοράς για Activity Trackers

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις activity tracker!

Σε πετύχαμε στο ψάξιμο για Activity Tracker; Μην τρέχεις από ‘δω κι από ‘κει! 

Δες παρακάτω τα κύρια χαρακτηριστικά τους, σε ποια απ’ αυτά πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα, με βάση τη χρήση που θες να κάνεις και επίλεξε το καλύτερο για τις ανάγκες σου!

Αλλά πριν ξεκινήσουμε, καλό είναι ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι βασικές διαφορές ενός activity tracker από ένα smartwatch

  • Χρήση: Τα smartwatches προσφέρουν ευρύ φάσμα λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων ειδοποιήσεων, εφαρμογών, κλήσεων, ενώ τα activity tracker κυμαίνονται γύρω από κυρίως λειτουργίες, όπως μετρήσεις καρδιακών παλμών, GPS κλπ. 
  • Διάρκεια μπαταρίας: Συνήθως, οι μπαταρίες των smartwatch έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με αυτές των activity trackers. 
  • Σχεδιασμός: Τα smartwatch έχουν σχεδιασμό που θυμίζει περισσότερο ψηφιακό ρολόι, με μεγαλύτερη οθόνη και περισσότερες επιλογές προσαρμογής.

Ξέρεις το άθλημα για το οποίο σε ενδιαφέρει και δεν θες να μπλέξεις με χαρακτηριστικά; Σου το έχουμε κάνει εύκολο. Απλά επίλεξε το άθλημα από το αντίστοιχο φίλτρο στη σελίδα της κατηγορίας!

Οδηγός Αγοράς για Activity Trackers

1. Βασικές λειτουργίες

Όταν επιλέγεις ένα αθλητικό tracker, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη τις δυνατότητες που θες, ανάλογα και με το τι σ’ ενδιαφέρει περισσότερο. Οι κυριότερες είναι:

  • Θερμιδομετρητής: Υπολογίζει πόσες θερμίδες έχεις κάψει σε μια μέρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, για να μπορέσεις να ελέγχεις πόσες επιπλέον θερμίδες καις μέσα στη μέρα, πέραν του βασικού μεταβολικού σου ρυθμού. 
  • Ειδοποιήσεις Εφαρμογών: Τρέχεις ή κάνεις κάποιο άθλημα και θες παράλληλα να μπορείς να βλέπεις τις ειδοποιήσεις σου από social media, sms και μηνύματα; Τότε θες σίγουρα ένα Activity Tracker με ειδοποιήσεις εφαρμογών! 
  • GPS: Συνηθίζεις να τρέχεις σε απομακρυσμένα σημεία ή σε σημεία που δεν πιάνουν καλά τα δεδομένα; Με την τεχνολογία GPS μπορείς να έχεις εικόνα της ακριβής γεωγραφικής σου θέσης κάθε στιγμή και να καταγράφεις τη διαδρομή! 
  • Παλμογράφος: Καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς, οπότε μπορείς ανά πάσα στιγμή να τους ελέγχεις κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Υπενθύμιση Αδράνειας: Ειδοποιήσεις παρατεταμένης ακινησίας. Ιδανικό για δουλειές γραφείου και καθιστική ζωή, καθώς σου υπενθυμίζει να κινείσαι σε τακτά διαστήματα για βελτίωση της υγείας.

Οδηγός Αγοράς για Activity Trackers

 2. Συμβατότητα & Εφαρμογές

Android ή iPhone; Πριν αγοράσεις, βεβαιώσου ότι το Activity tracker είναι συμβατό με το smartphone σου.

3. Σχεδιασμός & Άνεση

Πιθανότατα θα το φοράς στο χέρι σου για μεγάλο μέρος της μέρας, οπότε επίλεξε κάτι που σου αρέσει αισθητικά και είναι από υλικό που είναι άνετο για το χέρι σου.

4. Μπαταρία 

Τα περισσότερα activity tracker έχουν πάνω κάτω 100-200 mAh χωρητικότητα μπαταρίας.

Το μέγεθος όμως δεν είναι πάντα ενδεικτικό της αυτονομίας, καθώς αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χαρακτηριστικά του activity tracker και τις λειτουργίες που έχεις κάθε φορά ενεργές.

Για παράδειγμα, ένα activity tracker με μεγάλη έγχρωμη οθόνη αφής και 24ωρη μέτρηση καρδιακών παλμών θα χρειάζεται συχνότερα φόρτιση ακόμα και αν έχει μεγαλύτερη μπαταρία από ένα πιο απλό.

5. Αδιαβροχοποίηση

Δες στα χαρακτηριστικά του προϊόντος κατά πόσο είναι αδιάβροχο για βύθιση σε γλυκό νερό ή αν είναι ανθεκτικό στον ιδρώτα και στη βροχή, για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων κατά τη διάρκεια της άσκησης!

Οδηγός Αγοράς για Activity Trackers

6. Έξτρα μετρήσεις

Πέραν των βασικών αισθητήρων και μετρήσεων που αναφέραμε παραπάνω, όπως το GPS, τον παλμογράφο και τον θερμιδομετρήση, με τα οποία ένα activity tracker σού δίνει την απαραίτητη πληροφορία, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι αναλόγως με τις ανάγκες σου. Επίλεξε ένα που να έχει τους αισθητήρες που είναι σημαντικοί για σένα.

  • Γυροσκόπιο: Αισθητήρας που βοηθάει τη συσκευή να αναγνωρίζει τη θέση της στον χώρο. Για παράδειγμα, επιτρέπει στην οθόνη να ανάβει, όταν στρέψουμε το χέρι μας για να την κοιτάξουμε. 
  • Επιταχυνσιόμετρο: Ο αισθητήρας αυτός επιτρέπει στην συσκευή να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στην επιτάχυνση, π.χ. με αυτόν τον αισθητήρα μπορεί και μετράει τα βήματα που κάνουμε. 
  • Οξύμετρο: Μετρά την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα. Σε γενικές γραμμές, ποσοστά κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα από 95 έως και 100% είναι υγιή. Σε περίπτωση που τα ποσοστά είναι χαμηλότερα από 93, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. 
  • Παρακολούθηση Ύπνου: Καταγραφή καρδιακού ρυθμού κι αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και διάγνωση προβλημάτων ανάλογα με το προϊόν. (πχ ανήσυχος ύπνος, έλλειψη βαθύ ύπνου κτλ)

7. Οθόνη

Οι οθόνες των activity trackers είναι κατά κανόνα 0.5-1.5 ίντσα, με τα περισσότερα να έχουν ~1 και άνω, ενώ υπάρχουν διαφορετικοί τύποι: Oι TFT, οι OLED και οι Amoled.

Ο τύπος της οθόνης επηρεάζει το πόσο ζωντανά ή ρεαλιστικά είναι τα χρώματα, πόσο φωτεινό και εύκολο στην χρήση σε εξωτερικό χώρο με ήλιο, πόσο αλλοιώνεται η εικόνα όταν το κοιτάμε υπό γωνία, και πόση μπαταρία καταναλώνει. 

οθόνες ΤFT είναι η εξέλιξη των LCD, προσφέροντας μεγαλύτερη ευκρίνεια και ακόμα υψηλότερη φωτεινότητα στο φως του ηλίου σε σχέση με τις απλές LCD, διατηρώντας την ρεαλιστική απεικόνιση χρωμάτων. Καταναλώνουν περισσότερη μπαταρία σε σχέση με τους άλλους τύπους οθονών και είναι πιο βαριές και ογκώδεις.

Οι οθόνες AMOLED είναι μια αναβάθμιση των OLED με καλύτερη οπτική εμπειρία, σχεδόν τέλεια απόδοση του μαύρου, λεπτές και ελαφριές αλλά με μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας από τις Super AMOLED.

Μην ξεχνάς, ότι πολλές φορές μπορεί να υπάρχει διαφορά σε ένα προϊόν, με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του αλλά και την κατασκευή. Πριν αποφασίσεις, διάβασε και τις κριτικές άλλων χρηστών, για να δεις και τη δική τους γνώμη και να τα συγκρίνεις με τη χρήση που θες να κάνεις εσύ!

Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στον οδηγό με τα καλύτερα activity tracker για το 2024, όπου θα βρεις τις καλύτερες επιλογές με βάση το feedback των χρηστών.

Σχετικά Άρθρα

Τα καλύτερα Activity Trackers για το 2024
Άλλαξε επίπεδο στην προπόνηση σου με ένα smartwatch
Τα top gadgets που θα σε συντροφεύσουν στον Μαραθώνιο
Smartwatch: Ένας έξυπνος φίλος στο χέρι σου!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες