Ψήσε την τέλεια μπριζόλα και γίνε ο master chef της Τσικνοπέμπτης!

Ψήσε την τέλεια μπριζόλα και γίνε ο master chef της Τσικνοπέμπτης!

Μοσχαρίσια ή χοιρινή; Ψησταριά κάρβουνου, υγραερίου ή ηλεκτρική; Εδώ θα βρεις όσα πρέπει να ξέρεις ακόμα κι αν δεν είσαι μάστερ στο ψήσιμο, για να φτιάξεις την τέλεια μπριζόλα.

Ψήσε την τέλεια μπριζόλα και γίνε ο master chef της Τσικνοπέμπτης!

Μοσχαρίσια ή χοιρινή;

Αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα γούστου και καθεμία έχει τη νοστιμιά της. Αυτό που έχει σημασία, είναι το μέρος του ζώου απ' όπου προέρχεται η μπριζόλα, ο τρόπος κοπής και φυσικά το πού και πώς θα ψηθεί.


Όσον αφορά στις μοσχαρίσιες μπριζόλες οι βασικές επιλογές σου είναι:

  • Σπαλομπριζόλα: Είναι τα 4-5 πρώτα πλευρά της ράχης. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες μπριζόλες που δίνει το μοσχάρι.
  • Μπριζόλα: Μέρος της ράχης σε συνέχεια των σπαλομπριζολών. Κομμένο σε φέτες με το κόκαλο, είναι ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα ή το τηγάνι.
  • Κόντρα: Το πίσω μέρος της ράχης του ζώου, σε συνέχεια των μπριζολών. Κόβεται σε λεπτές μπριζόλες για ψήσιμο στη σχάρα ή στο τηγάνι. Η μπριζόλα T-bone περιλαμβάνει το κόντρα φιλέτο και το φιλέτο (τα χωρίζει ένα κόκαλο σε σχήμα «Τ») – ιδανική για σχάρα, τηγάνι, φούρνο.
  • Rib eye: Είναι από το πάνω μέρος της σπάλας, κάτω από τις σπαλομπριζόλες. Πρόκειται για τρυφερό κομμάτι κρέατος, που κόβεται σε μπριζόλες για σχάρα, γκριλ ή φούρνο.

Ψήσε την τέλεια μπριζόλα και γίνε ο master chef της Τσικνοπέμπτης!

Στις χοιρινές μπριζόλες θα επιλέξεις από τα παρακάτω:

  • Μπριζόλα λαιμού: Μπριζόλα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος που γίνεται πολύ νόστιμη στη σχάρα
  • Σπαλομπριζόλα και παΐδια: Κόβεται από το επάνω μέρος της σπάλας και τα πλευρά (παΐδια). Έχει μέτριο λίπος και είναι ιδανική για σχάρα και τηγάνι
  • Μπριζόλα κόντρα: Έχει λίγο ενδομυϊκό λίπος και γίνεται καλύτερα στο τηγάνι 
Ψήσε την τέλεια μπριζόλα και γίνε ο master chef της Τσικνοπέμπτης!

Μαρινάρουμε το κρέας; 

Μία ωραία μαρινάδα θα δώσει γεύση στο κρέας που έχεις επιλέξει και περισσότερη υγρασία. Μπορείς να φτιάξεις μία με βάση την μπύρα, μέλι, μουστάρδα, ρίγανη και άλλα μυρωδικά όπως θυμάρι και δενδρολίβανο. Οι παραδοσιακοί ψήστες προτιμούν το κρέας μόνο με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Αν θες το κάτι διαφορετικό στη γεύση, θα βρεις πολλές συνταγές για νόστιμες μαρινάδες στο internet. Το μαρινάρισμα μπορεί να διαρκέσει από 1 ώρα έως δύο ημέρες. Κατά τη διάρκειά του πρέπει να ανακατεύεις τα υλικά συχνά.

Tip: Πριν τοποθετήσεις το κρέας στη σχάρα ή το τηγάνι για ψήσιμο, να ταμπονάρεις το κομμάτι με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσεις την περίσσια μαρινάδας, ειδικά αν περιλαμβάνει υλικά που "αρπάζουν" και θα αλλοιώσουν τη γεύση του κρέατος.


Κρέας εντός ή εκτός ψυγείου;

Οι μπριζόλες είτε είναι μοσχαρίσιες ή χοιρινές, θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, για να πετύχεις τον επιθυµητό βαθµό ψησίµατος στο εσωτερικό τους. Βγάλ' τες από το ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα πριν το ψήσιμο, καλύπτοντας με μεμβράνη για προστασία από σκόνη και έντομα. Λίγο πριν τις βάλεις στη φωτιά, λίγο αλάτι και πιπέρι αρκούν (σε περίπτωση που δεν έχεις επιλέξει να τις μαρινάρεις).


Ψήσε την τέλεια μπριζόλα και γίνε ο master chef της Τσικνοπέμπτης!

Επιλογές ψησίματος

Το καλύτερο ψήσιμο για Τσικνοπέμπτη δεν είναι άλλο φυσικά από την ψησταριά. Επίλεξε αυτή που ταιριάζει στον χώρο σου, ψησταριά με κάρβουνα, υγραερίου ή ηλεκτρική γκριλιέρα / ψηστιέρα. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την τεχνική!

Η ψησταριά υγραερίου είναι μία πολύ καλή λύση για εσένα που δεν θες κάρβουνα και προσανάμματα ή μένεις για παράδειγμα σε πολυκατοικία. Για να επιλέξεις τη σωστή δες τον Οδηγό Αγοράς που θα σου λύσει όλες τις απορίες. Η ψησταριά κάρβουνου σαφώς και δίνει πολύ καλύτερη γεύση στο κρέας, απλά θέλει καλύτερα κήπο ή αυλή και όσο να 'ναι, τα κάρβουνα είναι μεγαλύτερος μπελάς. Η ηλεκτρική από την άλλη, είναι μία λύση ανάγκης αν δεν έχεις τίποτα από τα παραπάνω.



Τα 4 μυστικά του τέλειου ψησίματος:

1. Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά

Φροντίζουμε να έχουμε προθερμάνει την ψησταριά μας για να ψηθούν τέλεια οι μπριζόλες. Η δυνατή φωτιά είτε είναι σε ψησταριά με κάρβουνα ή σε υγραερίου, είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί μία εξωτερική κρούστα που θα θωρακίσει τους γευστικούς χυμούς της μπριζόλας.

2. Συχνό γύρισμα της μπριζόλας

Διάσημοι σεφ συμβουλεύουν, το γύρισμα για τέλεια κρούστα να γίνεται κάθε 17-20 δευτερόλεπτα, ό,τι κομμάτι κι αν ψήνουμε, όση ώρα κι αν το ψήσουμε. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν το γύρισμα μόνο μία φορά, στα μισά του ψησίματος, αλλά αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει και με το πόσο τρυφερό ή σιτεμένο είναι το κρέας. Το συχνό γύρισμα είναι πιο ελεγχόμενο, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι διαταράσσεις το καλό ψήσιμο. Μάλλον η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

3. Θερμομέτρηση για τέλειο αποτέλεσμα (για μοσχαρίσιες μπριζόλες)

Μπορεί να σου φαίνεται too much το να χρησιμοποιήσεις θερμόμετρο, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις το ψήσιμο που θέλεις. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος, γίνεται όταν δούμε ότι το κρέας έχει ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και βάζουμε το θερμόμετρο στο πιο χοντρό σημείο του κομματιού, χωρίς να αγγίξει το οστό, αν υπάρχει.

Βαθμοί ψησίματος:

  • για rare 50-52°C
  • για medium rare 58-60°C
  • για medium 63°C
  • και για well done 65-70°C

Προσοχή!

Αν έχεις επιλέξει χοιρινές μπριζόλες, πρέπει να είναι καλοψημένες, χωρίς να στεγνώσουν. Τηρούμε τους χρόνους ψησίματος και προς το τέλος ελέγχουμε αν έχει ψηθεί καλά το κρέας ως εξής: Κάνουμε μια μικρή τομή στο πιο χοντρό σημείο του ψαχνού αλλά και κοντά στο κόκαλο για να διαπιστώσουμε αν παραμένει ροζ στο κέντρο – δείγμα ότι χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο. Ο καλύτερος χρόνος ψησίματος για μια χοιρινή μπριζόλα στα κάρβουνα είναι γύρω στα 20 λεπτά.

4. Άσε την μπριζόλα να ξεκουραστεί

Μόλις βγάλεις τις μπριζόλες από τη φωτιά άφησε τες σε ένα πιάτο σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί η θερμοκρασία για 6-7 περίπου λεπτά. Για τα πρώτα 2 λεπτά η θερμοκρασία της μπριζόλας συνεχίζει να ανεβαίνει και στη συνέχεια αρχίζει να πέφτει σταδιακά. Οι ιστοί του κρέατος συστέλλονται, κρατώντας μέσα όλους τους χυμούς και έτσι το κρέας θα παραμείνει ζουμερό και μαλακό.

Ψήσε την τέλεια μπριζόλα και γίνε ο master chef της Τσικνοπέμπτης!
  • Broil King Instant Read Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα

    Broil King Instant Read Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα

    από 31,50 €
  • Weber Instant-Read Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα

    Weber Instant-Read Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα

    από 32,39 €
  • Outdoorchef Gourmet Check Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα

    Outdoorchef Gourmet Check Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα

    από 53,96 €
  • Outdoorchef Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα και Bluetooth

    Outdoorchef Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα και Bluetooth

    3
    5
    3
    από 116,00 €
  • Αναλογικό Θερμόμετρο BBQ 0°C / +250°C

    Αναλογικό Θερμόμετρο BBQ 0°C / +250°C

    από 4,26 €
  • Broil King Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα

    Broil King Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα

    από 58,00 €
  • Gefu Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα +50°C / +300°C

    Gefu Ψηφιακό Θερμόμετρο BBQ με Ακίδα +50°C / +300°C

    από 30,00 €

Tips & Dips

  • Σέρβιρε το κρέας με ανθό αλατιού και πιπέρι (δοκίμασε το καπνιστό!), που θα ολοκληρώσουν το αποτέλεσμα
  • Ψήσε ψωμάκι που θα πασπαλίσεις με λαδορίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ανάθεσε σε κάποιον να φροντίσει για τραγανές χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες. Στο air fryer θα έχεις εξίσου καλό αλλά πιο υγιεινό και γρήγορο αποτέλεσμα
  • Μία ποικιλία σε dips, από παραδοσιακά όπως τζατζίκι, τυροσαλάτα και τυροκαυτερή, έως πιο gourmet όπως Jack Daniel's sauce, chutney καραμελωμένου κρεμμυδιού, BBQ και άλλα, θα δώσουν το έξτρα κάτι στη γεύση
  • Jukeros Sauce BBQ 280gr

    Jukeros Sauce BBQ 280gr

    0
    0
    από 2,70 €
  • Jukeros Chutney με Καραμελωμένα Κρεμμύδια & Βαλσάμικο Ξίδι 250gr

    Jukeros Chutney με Καραμελωμένα Κρεμμύδια & Βαλσάμικο Ξίδι 250gr

    1
    5
    1
    από 4,50 €
  • Grate Goods Sauce Carolina Mustard BBQ 265ml

    Grate Goods Sauce Carolina Mustard BBQ 265ml

    1
    5
    1
    5,00 €
  • Not Just BBQ Sauce Whisky Pepper 250ml

    Not Just BBQ Sauce Whisky Pepper 250ml

    1
    5
    1
    7,00 €
  • Grate Goods Sauce Alabama BBQ 265ml

    Grate Goods Sauce Alabama BBQ 265ml

    1
    5
    1
    5,00 €
  • Stubb's Sauce BBQ Original 510gr

    Stubb's Sauce BBQ Original 510gr

    1
    5
    1
    9,90 €
  • Jack Daniel's Sauce Honey BBQ 553gr

    Jack Daniel's Sauce Honey BBQ 553gr

    2
    5
    2
    από 10,50 €
  • Mamellada Chutney Κρεμμύδι 250gr

    Mamellada Chutney Κρεμμύδι 250gr

    0
    0
    4,75 €
Ψήσε την τέλεια μπριζόλα και γίνε ο master chef της Τσικνοπέμπτης!

Τα απαραίτητα εργαλεία του καλού και οργανωμένου ψήστη

Η σωστή επιλογή των εργαλείων, θα απογειώσει την εμπειρία ψησίματος και θα σε αναδείξει στον καλύτερο ψήστη, ακόμα κι αν είσαι αρχάριος στο BBQ. Φρόντισε να έχεις όσα θα χρειαστείς για να γίνουν οι μπριζόλες σου λουκούμια!

  • Πιρούνα: Δεν τρυπάμε ποτέ το κρέας την ώρα που ψήνεται. Θα σου χρειαστεί για να βγάλεις τις μπριζόλες από την ψησταριά.
  • Λαβίδα-τσιμπίδα: Άκρως απαραίτητη για να γυρίζεις τις μπριζόλες με τρυφερότητα και αγάπη, κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Πινέλο σιλικόνης: Χρησιμεύει για να αλείψεις το κρέας με ελαιόλαδο ή τη μαρινάδα σου, προκειμένου να προσθέσεις έξτρα γεύση.
  • Σπάτουλα grill: Ιδανική για να γυρνάς το κρέας ή τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα, αν βάλεις (που θα βάλεις).
  • Θερμόμετρο ψησίματος: Αναλύσαμε πιο πάνω το πόσο σημαντική είναι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Γάντια ψησίματος: Είναι πολύ σημαντικό να προστατέψεις τα χέρια σου από τη θερμότητα της ψησταριάς και τα συγκεκριμένα έχουν φτιαχτεί για πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
  • Ποδιά ψήστη: Σου χρειάζεται αφενός γιατί δίνει κύρος και αφετέρου για να μην λερώσεις τα ρούχα σου ψήνοντας.
  • Extra αξεσουάρ: Πρόσθεσε στον εξοπλισμό σου μία επιφάνεια κοπής, ένα καλό μαχαίρι και μία πιατέλα που θα βάζεις ό,τι έχει ψηθεί.

Βρες εδώ ολοκληρωμένα σετ εργαλείων για BBQ

Επιπλέον θα χρειαστείς:

  • Καύσιμες Ύλες Καύσιμες Ύλες
  • Αξεσουάρ για Ψησταριές Αξεσουάρ για Ψησταριές
  • Λάστιχα & Ρυθμιστές Υγραερίου Λάστιχα & Ρυθμιστές Υγραερίου
  • Ανταλλακτικά Ψησταριών Υγραερίου Ανταλλακτικά Ψησταριών Υγραερίου

The end...

Πέτυχες το τέλειο ψήσιμο, υπήρχαν όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, ψητό ψωμάκι με λαδορίγανη, πατάτες τηγανιτές, σαλατούλα, το απαραίτητο τζατζικάκι, μπύρες, κρασιά και όλα τα καλά. Εσύ μπορείς να ξεκουραστείς. Κάποιοι όμως πρέπει να αναλάβουν το καθάρισμα. Δώσ' τους τα απαραίτητα και απόλαυσε την παγωμένη μπύρα σου με το χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπό σου. Ο τελευταίος να σκεπάσει την ψησταριά.

  • Βούρτσες Καθαρισμού BBQ Βούρτσες Καθαρισμού BBQ
  • Καθαριστικά για Ψησταριές Καθαριστικά για Ψησταριές
  • Καλύμματα για Ψησταριές Καλύμματα για Ψησταριές

Σχετικά Άρθρα

Βρες την καλύτερη ψησταριά για το απόλυτο BBQ
Ποια είναι η καλύτερη ηλεκτρική ψησταριά για το 2024;
Οδηγός Αγοράς Ηλεκτρικής Ψησταριάς: Βρες αυτήν που σου ταιριάζει
Rohnson R-2858 Review: Μια value for money φριτέζα αέρος
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες