Συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια
Η περίοδος πριν το Πάσχα μπορεί να θεωρείται νηστεία, αλλά έχει έντονα τη μυρωδιά και τα αρώματα από τις δεκάδες λιχουδιές που ετοιμάζουμε για την ημέρα του Πάσχα.
Μία από αυτές είναι και τα λαχταριστά και αφράτα πασχαλινά κουλουράκια. Ποιος δεν έχει παιδικές αναμνήσεις από την κουζίνα της μαμάς και της γιαγιάς να πλάθουν και να ψήνουν τα πιο νόστιμα κουλουράκια; Κουλουράκια, που δεν επιτρεπόταν να φας εκείνη τη στιγμή. Και αυτό ήταν που τα έκανε ακόμη πιο νόστιμα την Κυριακή του Πάσχα.
Πάμε να δούμε, λοιπόν, πως μπορείς να φτιάξεις αυτά τα κουλουράκια και να αναβιώσεις τις μνήμες.
![Συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια](http://c.scdn.gr/ds/skroutz_press_image_components/3410/medium_20240405154735_pexels_pavel_danilyuk_6996302.jpeg)
Κλασικά πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 300 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 γρ. μαστίχα, προαιρετικά
- 7 γρ. μαχλέπι, προαιρετικά
- 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
- 100 γρ. γάλα πλήρες
- 900 γρ. μαλακό αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα
Για την επάλειψη
- 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Κουλουράκια με πορτοκάλι
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 250 γρ. βούτυρο
- 2 πρέζες αλάτι
- 60 γρ. χυμό πορτοκαλιού (1 μεγάλο πορτοκάλι)
- 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 140 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι
- 1/8 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κρόκους αυγών
- 15 ml κονιάκ
- 2 δάκρυα μαστίχας
Για την επάλειψη
- 1 μικρό αυγό
- 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Κουλουράκια με αμμωνία
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 1250 γρ. αλεύρι
- 500 γρ. βούτυρο
- 500 γρ. άχνη ζάχαρη
- 5 αυγά
- 125 γρ. γάλα
- 3 βανίλιες
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αμμωνία
Για την επάλειψη
- 2 κρόκους
- 5 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. ζάχαρη
![Συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια](http://a.scdn.gr/ds/skroutz_press_image_components/3427/medium_20240408160641_pasxalina_koulourakia_ammonia.jpeg)
Εκτέλεση:
- Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει κρέμα.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά στο μείγμα.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο λίγο το γάλα και την αμμωνία.
- Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και αφού μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, αρχίζουμε και πλάθουμε στρογγυλά κουλούρια.
- Τα τοποθετούμε σε ταψια με λαδόκολλα.
- Βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με πιρούνι.
- Αλείφουμε δύο φορές με το διάλυμα αυγού.
- Ψήνουμε καλά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170°C στον αέρα για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Χρήσιμος εξοπλισμός
Θα χρειαστείς ακόμη:
Μπορείς να σχηματίσεις τα κουλουράκια σου όπως θέλεις. Είτε κλασικά σε πλεξουδάκια, είτε να χρησιμοποιήσεις τσέρκια σε διάφορα σχέδια (αυγό, κουνελάκι, κλπ) και να δημιουργήσεις τα πιο πασχαλινά σχέδια.
Μπορείς, ακόμη, να διακοσμήσεις τα κουλουράκια με ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα, να δημιουργήσεις σχέδια ή ακόμη και να φτιάξεις μία βουτυρόκρεμα. Ολοκλήρωσε τις δημιουργίες σου με διάφορα toppings και απογείωσε τα πασχαλινά σου κουλουράκια. Σέρβιρε σε μία πιατέλα και...έτοιμα!
Αν πάλι δεν έχεις να αφιερώσεις τον χρόνο για να δημιουργήσεις τα δικά σου πασχαλινά κουλουράκια, μπορείς πάντα να βρεις πολλές έτοιμες επιλογές για να μην ξεμείνεις και να υπάρχουν όλα τα καλά στο τραπέζι τις ημέρες του Πάσχα.
Άφησε πρώτος το σχόλιό σου!