Alone in the Dark: Μία τίμια προσπάθεια επιστροφής

Alone in the Dark: Μία τίμια προσπάθεια επιστροφής

Η σειρά Alone in the Dark έχει ήδη καταγράψει μια μακρά πορεία στο χώρο των video games, αλλά είναι δεδομένο ότι τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Το παιχνίδι έκανε την εμφάνισή του όταν δεν υπήρχε ανταγωνισμός, κάτι που το έκανε εύκολο στο να εντυπωσιάσει τους πάντες και τα πάντα. Με τόσα action horror video games εκεί έξω και τόσες ωραίες ιστορίες, αλλά και την δεδομένα μικρή εμπειρία της Atari να διαχειριστεί τη σειρά στη σύγχρονη εποχή, η μετριότητα ήταν αναπόφευκτη. Το νεότερο Alone in the Dark έρχεται όμως με άλλα δεδομένα και κυκλοφορεί τώρα για PS5 και Xbox Series X, σε μια απόπειρα να αναβιώσει το franchise.

Η ιστορία και το reboot

Η Emily Hartwood μαθαίνει πως ο θείος της Jerremy έχει εξαφανιστεί από την έπαυλη Derceto που νοσηλευόταν. Ο χώρος αυτός είναι φτιαγμένος για να περιποιείται ψυχικά ασθενείς και αναλαμβάνει μια αποστολή να εξερευνήσει τι συμβαίνει, ζητώντας και τη βοήθεια του ντετέκτιβ Edward Carnby. Διασχίζοντας την γραφική Λουιζιάνα του 1920, μαθαίνεις τι έχει συμβεί και στη συνέχεια επιλέγεις ποιον από τους δύο ήρωες θα παίξεις. Η επιλογή αυτή παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η ιστορία που θα δεις μπροστά σου θα είναι εντελώς διαφορετική. Και δεν μιλάμε για απλά μια διαφορετική απόδοση της ίδιας ιστορίας, αφού κάθε χαρακτήρας βλέπει διαφορετικά cutscenes και ζει διαφορετικά την ιστορία, με την Emily να παίζει περισσότερο και με τα συναισθήματά της. Μιας και οι δύο ήρωες δεν είναι πολεμιστές και δεν έχουν μάθει να αξιοποιούν όπλα, η διαδικασία της μάχης με τα πλάσματα που θα τους εμφανιστούν δεν είναι κλασική με γρήγορο ρυθμό. Ο αγχωτικός τρόπος με τον οποίο οι δύο χαρακτήρες θα γεμίσουν ακόμη και το όπλο τους αλλάζει όλο το χαρακτήρα του τίτλου που στρέφεται περισσότερο προς την επιβίωση. Χρειάστηκε, δε, να εξερευνήσω κάθε άκρη του σπιτιού για να βρω αντικείμενα και οφείλω να ομολογήσω πως δεν είχα ποτέ θέμα με τα πυρομαχικά, όπως σε πολλά σύγχρονα video games της κατηγορίας.

Η τεράστια έπαυλη

H έπαυλη που θα συναντήσετε είναι αρκετά μεγάλη και αυτό σημαίνει πως υπάρχουν αρκετοί χώροι για να εξερευνήσετε. Θα μπεις σε πολλά δωμάτια, θα βγεις σε αρκετά εξωτερικά τμήματα, αλλά συνεχώς θα βρίσκεις και κλειδωμένες πόρτες για τις οποίες θα πρέπει να ψάξεις το σχετικό κλειδί που της ανοίγουν. Όχι ότι πάντα μέσα θα συναντήσεις χρήσιμα αντικείμενα, αλλά όλο αυτό θα σε οδηγήσει σε ένα ασταμάτητο ψάξιμο. Ο σχεδιασμός της έπαυλης είναι old-school και από ένα σημείο και μετά θα μπορείς να θυμηθείς εύκολα που ψάχνεις τι. Σε όλα αυτά έρχεται να σε βοηθήσει και ο χάρτης που είναι αρκετά αναλυτικός και έχει πολλές σημάνσεις. Σε όλα αυτά έρχονται και οι γρίφοι που μπορεί απλά να σου ζητούν να βρεις ένα αντικείμενο και να τοποθετήσεις κάπου ή να μετακινήσεις κάτι άλλο για να ξεκλειδώσεις έναν μηχανισμό. Η δυσκολία των γρίφων αυτών ποικίλει και δεν είναι απίθανο να αναζητήσεις και σχετική βοήθεια σε οδηγούς στο YouTube.

To old school gameplay

Πέραν του old school σχεδιασμού του κόσμου, έχουμε και το gameplay που παραμένει κι αυτό στην… παλιά σχολή. Το animation δεν είναι πλούσιο, οι χαρακτήρες είναι «ρηχοί» και δεν θα σε κάνουν να «δεθείς» μαζί τους σε κανένα σημείο. Το σύστημα μάχης είναι απλοϊκότατο με τα όπλα και τα αντικείμενα, αλλά αρκετές φορές ίσως και να μην μπορείς να στοχεύσεις καλά και να χάνεις απλά χρόνο. Σε μέτρια επίπεδα κινείται και η τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντάς σου να ξεφύγεις από δύσκολες μάχες και στιγμές με σχετικά μεγάλη ευκολία.

Αξίζει;

Το Alone in the Dark δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία των περιπτώσεων με τα σύγχρονα videogames της κατηγορίας, όπως τα Resident Evil. Είτε από πλευράς αδυναμίας να το αναθέσει σε ένα τρίτο μεγάλο στούντιο, είτε λόγω απόφασης να το κρατήσει χαμηλά σε επίπεδο budget, η THQ Nordic του έχει δώσει έναν χαρακτήρα ΑΑ παραγωγής και αξίζει να μπει στην συλλογή σου αν ασχολείσαι με το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών και μόνο.

Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα:

Στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνω τα εξής:

  • Ξεχωρίζει από τα άλλα παιχνίδια της κατηγορίας
  • Ο κόσμος έχει ενδιαφέρον
  • Η μουσική
  • Η μεταφορά του από το original είναι όσο πιστή θα μπορούσε 

Στα αρνητικά:

  • Τεχνικός τομέας
  • Μέτριο σύστημα μάχης
  • Αδιάφοροι οι χαρακτήρες του κόσμου

Σχετικά Άρθρα

Πως βίωσα το Star Wars Outlaws, όντας φανατικός ακόλουθος του franchise
Τα πιο σημαντικά videogames που κυκλοφορούν τον Σεπτέμβριο

Το Xbox κάνει άνοιγμα σε PS5 και Nintendo Switch με 4 games του!
Επίσημο το Call of Duty: Black Ops  6, έρχεται και στο Game Pass