Νέα ενεργειακή ετικέτα ελαστικών αυτοκινήτου: Τι άλλαξε;

Νέα ενεργειακή ετικέτα ελαστικών αυτοκινήτου: Τι άλλαξε;

Η ενεργειακή ετικέτα των ελαστικών αυτοκινήτου άλλαξε από 1η Μαΐου 2021 και απέκτησε νέα κλίμακα, η οποία κυμαίνεται από A έως E.

Νέα ενεργειακή ετικέτα ελαστικών αυτοκινήτου: Τι άλλαξε;

Tι σημαίνει αυτό πρακτικά; 

1. Εξοικονόμηση καυσίμου

Ανάλογα με την αντίσταση κύλισης του ελαστικού η απόδοση του καυσίμου κυμαίνεται από την κατηγορία Α έως την κατηγορία Ε. Στην πρώτη κατηγορία θα βρούμε τα λάστιχα με μικρότερη αντίσταση κύλισης και με καλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου, και στην τελευταία κατηγορία θα βρούμε τα λάστιχα με περισσότερη αντίσταση κύλισης και μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Ακολούθως τα λάστιχα με χαμηλή αντίσταση κύλισης εκτός από την εξοικονόμηση καυσίμου, προσφέρουν και μειωμένο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

2. Κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα

Το κράτημα (πρόσφυση) σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι ένα σημαντικό και ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικό των ελαστικών. Η βαθμολογία σε βρεγμένο οδόστρωμα μας δείχνει την ικανότητα του ελαστικού να αποδώσει σε βρεγμένες συνθήκες. Η απόδοση του κατατάσσεται μεταξύ των κατηγοριών A έως E. Στην πρώτη κατηγορία θα βρούμε λάστιχα που χρειάζονται μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα, και στην τελευταία λάστιχα που χρειάζονται μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος.

3. Επίπεδο θορύβου

Το επίπεδο θορύβου, μας δείχνει τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης του ελαστικού μετρημένο σε ντεσιμπέλ (dB). Στην νέα ενεργειακή ετικέτα διακρίνουμε το επίπεδο θορύβου βαθμολογημένο και αυτό σε κατηγορίες από A έως C.

Νέα ενεργειακή ετικέτα ελαστικών αυτοκινήτου: Τι άλλαξε;

Επίσης στο κάτω μέρος της ενεργειακής ετικέτας διακρίνουμε και πρόσθετα εικονίδια (εάν τα διαθέτει το ελαστικό), τα οποία υποδεικνύουν την καταλληλότητα του ελαστικού για συνθήκες έντονου χιονιού ή και το κράτημα του σε συνθήκες παγετού. Το εικονίδιο με την νιφάδα χιονιού υποδεικνύει πως το συγκεκριμένο λάστιχο έχει δοκιμαστεί σε καθορισμένες χειμερινές συνθήκες και παρέχει την απαιτούμενη απόδοση σε έντονο χιόνι.

Νέα ενεργειακή ετικέτα ελαστικών αυτοκινήτου: Τι άλλαξε;

Το εικονίδιο με το χιονισμένο βουνό το διακρίνουμε σε χειμερινά λάστιχα το οποίο υποδεικνύει πως το συγκεκριμένο λάστιχο έχει δοκιμαστεί σε μια καθορισμένη δοκιμή πρόσφυσης στον πάγο. Αυτά τα ελαστικά είναι κατάλληλα μόνο για επιφάνειες δρόμων που καλύπτονται με πάγο και συμπαγές χιόνι.

Νέα ενεργειακή ετικέτα ελαστικών αυτοκινήτου: Τι άλλαξε;

Ποιες οι διαφορές της παλιάς ενεργειακής ετικέτας με την νέα;

1. Πλέον η κλίμακα αποτελείται από τις κλάσεις A, B, C, D, E σε σύγκριση με την παλιά που είχε περισσότερες κλάσεις όπως A, B, C, D, E, F, G. Τα λάστιχα που ανήκουν στην κλάση Α (με χρωματισμό πράσινο & μπλε) είναι αυτά με τη καλύτερη βαθμολόγηση, συνεπώς χαμηλότερη κατανάλωση και καλύτερη απόδοση στο βρεγμένο. Ενώ λάστιχα που ανήκουν στην κλάση E (με χρωματισμό κόκκινο & γαλάζιο) είναι αυτά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου και μικρότερη απόδοση στο βρεγμένο.

2. Νέα προσθήκη στην ενεργειακή ετικέτα είναι η διάσταση του ελαστικού με τους δείκτες ταχύτητας και φορτίου (βλέπε περισσότερα εδώ) αλλά και ο κωδικός C1, C2, C3 που υποδηλώνει το είδος οχήματος π.χ C1 επιβατικά αυτοκίνητα, C2 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα και C3 για εμπορικά οχήματα βαρέως τύπου.

3. Τρίτη προσθήκη κατά σειρά έχουμε τον κωδικό QR στην πάνω δεξιά γωνία της ετικέτας. Σαρώνοντας τον κωδικό με smartphone αποκτάμε πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων “EPREL”, η οποία παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τα προϊόντα που φέρουν ενεργειακή σήμανση.

4. Στο κάτω τμήμα της ετικέτας εμφανίζεται και το εικονίδιο με το επίπεδο θορύβου του ελαστικού το οποίο προϋπήρχε και στην παλιά ετικέτα. Τέλος μια ακόμη νέα προσθήκη είναι τα 2 οπτικά σύμβολα όπου υποδηλώνουν αν πρόκειται για ελαστικό με πρόσφυση στο χιόνι ή αν πρόκειται για ελαστικό με πρόσφυση στον πάγο. 


Η νέα ετικέτα ελαστικών που αφορά όλα τα νέα ελαστικά που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους οδηγούς αυτοκινήτων να επιλέγουν ελαστικά τα οποία θα συμβαδίζουν με τις ανάγκες τους. Όπως για παράδειγμα η πληροφορία που αφορά την χαμηλή αντίσταση κύλισης μπορεί να προσφέρει στον οδηγό σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων αλλά και μειωμένες εκπομπές ρύπων.

Για να ενημερωθείς περισσότερο πριν κάνεις την αγορά των επόμενων ελαστικών σου, μπορείς να διαβάσεις τον αναλυτικό οδηγό μας -----> Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών


  • Σχετικά Άρθρα

    Φθαρμένα Ελαστικά Αυτοκινήτου: Σημασία, Έλεγχος, και Νομοθεσία (Video)
    Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών
    Το 1ο αυτοκίνητο που κατάφερε να πιάσει τα 100 χλμ/ώρα
    Οι καλύτερες χιονοαλυσίδες αυτοκινήτου