Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών

Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών

Τα ελαστικά είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου σου. Αφού η ασφάλεια και η πρόσφυση του αυτοκινήτου εξαρτώνται από αυτά, είναι σημαντικό να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή όταν πρόκειται να τα αντικαταστήσεις. Για να καταλήξεις στη σωστή απόφαση, πρέπει να λάβεις υπόψη πολλούς παράγοντες και να κατανοήσεις τις ανάγκες του οχήματός σου, τον τύπο της οδικής σου χρήσης, τις καιρικές συνθήκες της περιοχής σου και πολλά άλλα.

Στον πλήρη οδηγό αγοράς που ακολουθεί, θα σου παρουσιάσουμε αναλυτικά και βήμα-βήμα τα στοιχεία που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την επιλογή των ελαστικών σου. Από την κατανόηση των διαστάσεων και των ετικετών μέχρι τη διατήρηση και τη συντήρηση των ελαστικών σου.

Βήμα 1: Κατανόησε τις ανάγκες σου

Πριν αγοράσεις ελαστικά, πρέπει να κατανοήσεις τις ανάγκες του αυτοκινήτου σου:

  • Τύπος Οχήματος: Το είδος του αυτοκινήτου σας (π.χ. Επιβατικό, 4x4 / SUV, Ελαφρύ Φορτηγό) επηρεάζει την επιλογή των ελαστικών.
  • Κλίμα και Καιρικές Συνθήκες: Ζεις σε περιοχή με συχνή βροχή, χιόνι, ή υψηλές θερμοκρασίες; Αυτό πρέπει να το λάβεις υπόψη πριν κάνεις την επιλογή σου.
  • Τύπος Οδικής Χρήσης: Χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο για καθημερινές μετακινήσεις, ταξίδια, ή αγωνιστική οδήγηση;

Βήμα 2: Κατανόησε τις ετικέτες και τα χαρακτηριστικά των ελαστικών.

Οι σημαντικές πληροφορίες περιλαμβάνουν:

  • Διαστάσεις (π.χ. 205/55R17): Το πρώτο νούμερο είναι η πλάτος του ελαστικού, το δεύτερο είναι η αναλογία ύψους προς πλάτος, και το τρίτο είναι η διάμετρος της ζάντας.
  • Δείκτες Ταχύτητας και Φορτίου: Δείχνουν την μέγιστη ταχύτητα και το μέγιστο φορτίο που μπορεί να υποστηρίξει το ελαστικό.
  • Ετικέτα Κατανάλωσης Καυσίμου, Κρατήματος σε Βρεγμένο & θορύβου: Η ετικέτα αυτή αξιολογεί την οικονομία καυσίμου, την πρόσφυση του ελαστικού σε υγρές συνθήκες αλλά και τα επίπεδα θορύβου του. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή ετικέτα μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω οδηγό που εξηγεί όλες τις σημάνσεις της νέας ενεργειακής ετικέτας των ελαστικών.
  • Τύποι Ελαστικών: Τα ελαστικά χωρίζονται σε κατηγορίες με ανάλογα την εποχή και την χρήση τους π.χ. all-season ή 4 εποχών, χειμερινά και καλοκαιρινά/θερινά.
  • Ειδικά Χαρακτηριστικά & Σημάνσεις: Κάποια ελαστικά διαθέτουν ειδικά χαρακτηριστικά και σημάνσεις όπως τα Runflat και τα XL.

Πως να αναγνωρίσεις τις διαστάσεις και τους δείκτες των ελαστικών σου;

Όταν αναφερόμαστε στην διάσταση ενός ελαστικού, στην πραγματικότητα μιλάμε για τις ακόλουθες πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται στο προφίλ του ελαστικού:

Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών
  • Το πρώτο νούμερο μας πληροφορεί για το πλάτος του ελαστικού π.χ. 205 χιλιοστά.
  • Το δεύτερο νούμερο αναφέρεται στο ύψος του ελαστικού σε ποσοστό π.χ. 55. Αυτή η αναλογία συνεπάγεται από το ύψος του προφίλ ενός ελαστικού και του πλάτους του ελαστικού.
  • Το γράμμα R αναφέρεται στον τύπο του ελαστικού π.χ. το γράμμα R σημαίνει radial και είναι η εσωτερική κατασκευή του ελαστικού (Ακτινωτή).
  • Το νούμερο μετά τον τύπο αναφέρεται στην διάμετρο της ζάντας σε ίντσες π.χ. 17 ίντσες.
  • Το νούμερο π.χ. 91 είναι ο δείκτης φορτίου ο οποίος αντιστοιχεί σε ένα μέγιστο φορτίο που μπορεί να υποστηριχθεί από ένα μόνο ελαστικό.
  • Το γράμμα π.χ. V είναι ο δείκτης ταχύτητας ο οποίος αντιστοιχεί στη μέγιστη ταχύτητα με την οποία μπορεί να μεταφέρει ένα ελαστικό το μέγιστο φορτίο του.

Περισσότερες πληροφορίες και αντιστοιχίες για τους παραπάνω δείκτες φορτίου και ταχύτητας θα βρεις στο τέλος του οδηγού αγοράς.

#Tipsbyskroutzteam: Εκτός από το πλαϊνό του ελαστικού μπορείς να βρείς τις ακριβείς διαστάσεις των ελαστικών σας στο manual του αυτοκινήτου ή στο αυτοκόλλητο που συνήθως βρίσκεται στο πλάι στην πόρτα του οδηγού.

Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών

Ποιες οι διαφορές των διαφορετικών τύπων ελαστικών αυτοκινήτου;

Οι βασικοί τύποι των ελαστικών αυτοκινήτου είναι τρεις όπως τα καλοκαιρινά/θερινά, τα χειμερινά και τα all-season ή 4 εποχών.

Που διαφέρουν τα καλοκαιρινά \ θερινά ελαστικά;


Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών

Τα καλοκαιρινά ελαστικά αυτοκινήτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν το καλοκαίρι π.χ από Απρίλιο έως τον Οκτώβριο σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την πρόσφυση στην άσφαλτο, να μειώνουν την αντίσταση κύλισης και να επιτρέπουν πιο ομαλή οδήγηση σε περιόδους χωρίς χιόνι.

Επίσης, δεν είναι κατάλληλα για χρήση κάτω από τους 7ºC καθώς αρχίζουν να χάνουν την πρόσφυση τους καθώς το ελαστικό ξεκινά να σκληραίνει.

Πλεονεκτήματα:

  • Σε στεγνό οδόστρωμα, προσφέρουν μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, μειωμένο θόρυβο και καλύτερο κράτημα από οποιοδήποτε άλλο τύπο ελαστικού.

Μειονεκτήματα:

  • Σε βρεγμένο οδόστρωμα προσφέρουν μικρότερη πρόσφυση.

Που διαφέρουν τα χειμερινά ελαστικά;

Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών

Τα χειμερινά ελαστικά αυτοκινήτου προσφέρουν καλύτερη απόδοση σε κρύο καιρό, γι' αυτό και αποτελούν μια καλή εναλλακτική αντί για την χρήση χιονοαλυσίδων. Αυτού του είδους τα ελαστικά είναι ιδανικά για χιόνι και πιο άνετα στη χρήση σε σύγκριση με τις χιονοαλυσίδες . Κυρίως επειδή δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις οτιδήποτε και επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείς για θέματα όπως για τυχόν φθορές που προκαλούν συνήθως οι χιονοαλυσίδες.

Επιπλέον, τα χειμερινά ελαστικά είναι ειδικά σχεδιασμένα που σου επιτρέπουν να οδηγείς σε χιονισμένο και παγωμένο έδαφος ακόμη και σε βρεγμένο. Είναι επίσης κατάλληλα για οδήγηση σε εδάφη όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από 7 βαθμούς. Τα χειμερινά ελαστικά συνήθως υποδεικνύονται με το εικονίδιο M+S: Λάσπη και χιόνι.

Πλεονεκτήματα:

  • Προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση και έλεγχο του αυτοκινήτου σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες - χιονιού και πάγου.
  • Προσφέρουν χαμηλότερη αντίσταση κύλισης σε συνθήκες χιονιού και πάγου με αποτέλεσμα μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Μειονεκτήματα:

  • Συνήθως απαιτούν αλλαγή δύο φορές το χρόνο, μία φορά το φθινόπωρο και μία φορά την άνοιξη.
  • Προσφέρουν μειωμένη απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Που διαφέρουν τα ελαστικά 4 εποχών;

Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών

Τα ελαστικά 4 εποχών ή all season είναι ελαστικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Διαθέτουν καλύτερη απόδοση σε ψυχρά κλίματα αλλά και σε περιβάλλοντα με υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν πλήρως τα καλοκαιρινά ή χειμερινά ελαστικά καθώς δεν προσφέρουν 100% την ίδια απόδοση. Για αυτό τον λόγο μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στα διαφορετικά είδη χιονοαλυσίδων, στον πλήρη οδηγό αγοράς της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Η επιλογή και η χρήση τους εξαρτάται από το που βρίσκεσαι γεωγραφικά, καθώς το κλίμα του τόπου σου, όπου π.χ οι εξωτερικές θερμοκρασίες δεν είναι πολύ ακραίες και παραμένουν λίγο-πολύ σταθερές όλο το χρόνο τότε τα ελαστικά 4 εποχών (all-season) είναι ιδανικά για σένα.

Πλεονεκτήματα:

  • Προσφέρουν καλή πρόσφυση και απόδοση σε ήπιες συνθήκες, όπως στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλο το χρόνο, χωρίς να χρειάζονται αλλαγή.

Μειονεκτήματα:

  • Δεν προσφέρουν την ίδια απόδοση με τα χειμερινά ή θερινά ελαστικά σε ακραίες συνθήκες, όπως πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βαριές χιονοπτώσεις ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
  • Φθείρονται πιο γρήγορα από τα χειμερινά ή θερινά ελαστικά, επειδή πρέπει να ανταπεξέρχονται σε ένα ευρύ φάσμα καιρικών συνθηκών.

Τι σημαίνουν τα ειδικά χαρακτηριστικά XL και Runflat;

Ελαστικά με ειδική σήμανση XL

Κάποια ελαστικά διαθέτουν στο πλάι την ένδειξη XL το οποίο σημαίνει πως μπορούν ανταπεξέλθουν σε επιπλέον φορτίο. Τα ελαστικά αυτά έχουν ενισχυθεί ώστε να μπορούν να μεταφέρουν φορτία μεγαλύτερου βάρους από τα τυπικά ελαστικά των ίδιων διαστάσεων. Συνεπώς, αυτός ο τύπος ελαστικών χρησιμοποιείται συνήθως σε βαρύτερα οχήματα π.χ σε οχήματα SUV.

Ελαστικά Runflat

Τα ελαστικά Runflat έχουν σχεδιαστεί με ενισχυμένα πλαϊνά, τα οποία βοηθούν ώστε να προσφέρουν υποστήριξη στο βάρος του αυτοκινήτου, επιτρέποντάς του να συνεχίσει να κινείται μετά από απώλεια πίεσης.

Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών

#Tipsbyskroutzteam:

Ηλικία ελαστικού

Υποστηρίζεται ότι η ημερομηνία παραγωγής ενός ελαστικού δεν παίζει ρόλο στις επιδόσεις του με την προϋπόθεση ότι αποθηκεύεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Ωστόσο επειδή στην πράξη είναι ιδιαίτερα δύσκολο τα ελαστικά να φυλάσσονται στις ιδανικές συνθήκες, προτείνεται να αποφεύγουμε τα ελαστικά με ηλικία μεγαλύτερη των τριών ετών.

Πως να μάθετε την ημερομηνία παραγωγής του ελαστικού;

Σε κάθε ελαστικό αναγράφεται ένας τετραψήφιος αριθμός που υποδεικνύει την ημερομηνία παραγωγής του ελαστικού και μπορούμε να την διακρίνουμε εύκολα στα δεξιά της σήμανσης DOT. Τα δύο πρώτα ψηφία αναφέρονται στην εβδομάδα παραγωγής και τα δύο τελευταία στο έτος παραγωγής. Συγκεκριμένα εάν ένα ελαστικό έχει κωδικό παραγωγής “4020”, τότε το ελαστικό έχει παραχθεί την 40η εβδομάδα του 2020. (1η-7η Αυγούστου).

Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών

Πώς να βρεις τη σωστή πίεση ελαστικών;

Η σωστή πίεση των ελαστικών είναι σημαντική για τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών σου. Κάθε πτυχή της οδήγησης επηρεάζεται από την υποπίεση ή την υπερπίεση, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς ποια πρέπει να είναι η πίεση των ελαστικών σου και να ελέγχεις τακτικά την πίεση τους.

Η συνιστώμενη πίεση για τα ελαστικά σου βρίσκεται στο εγχειρίδιο του οχήματός σου ή, εναλλακτικά, θα πρέπει να είναι ορατή στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού ή στο πορτάκι του ρεζερβουάρ.

Η οδήγηση με τη σωστή πίεση των ελαστικών θα εξασφαλίσει βέλτιστο χειρισμό και πρόσφυση σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, η πίεση των ελαστικών έχει θετικό αντίκτυπο στις αποστάσεις πέδησης (φρεναρίσματος) και στην αποδοτικότητα καυσίμου.

Επίσης, ένα λανθασμένα φουσκωμένο ελαστικό φθείρει γρηγορότερα τα πέλματα των ελαστικών σου, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις νωρίτερα. Συνεπώς, η χρήση ενός μετρητή πίεσης ελαστικών είναι η ιδανική λύση για να γνωρίζεις άμεσα εάν τα ελαστικά σου χρειάζονται αέρα ή διαθέτουν σωστή πίεση.

Τι λάστιχα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ελαστικών

Αν διάβασες όλα τα παραπάνω για τα ελαστικά αλλά παρ' όλ' αυτά έχεις απορίες και ερωτήσεις; Τότε ρώτησε μας οποιαδήποτε απορία έχεις για τα ελαστικά αυτοκινήτου και με την πρώτη ευκαιρία κάποιος skroutzer θα σου απαντήσει! 

Δείκτες Ταχύτητας

Σύμβολα Ταχύτητας Ταχύτητα (km/h) Σύμβολα Ταχύτητας Ταχύτητα (km/h)
F 80 T 190
G 90 U 200
J 100 H 210
K 110 V 240
L 120 W 270
M 130 Y 300
N 140 (Y) 300+
P 150
Q 160
R 170
S 180

Δείκτες Φορτίου

Δείκτες Φορτίου Μέγιστο Φορτίο (kg) Δείκτες Φορτίου Μέγιστο Φορτίο (kg) Δείκτες Φορτίου Μέγιστο Φορτίο (kg) Δείκτες Φορτίου Μέγιστο Φορτίο (kg)
62 265 80 450 98 750 116 1250
63 272 81 462 99 775 117 1285
64 280 82 475 100 800 118 1320
65 290 83 487 101 825 119 1360
66 300 84 500 102 850 120 1400
67 307 85 515 103 875 121 1450
68 315 86 530 104 900 122 1500
69 325 87 545 105 925 123 1550
70 335 88 560 106 950 124 1600
71 345 89 580 107 975 125 1650
72 355 90 600 108 1000 126 1700
73 365 91 615 109 1030
74 375 92 630 110 1060
75 387 93 650 111 1090
76 400 94 670 112 1120
77 412 95 690 113 1150
78 425 96 710 114 1180
79 437 97 730 115 1215

Σχετικά Άρθρα

Φθαρμένα Ελαστικά Αυτοκινήτου: Σημασία, Έλεγχος, και Νομοθεσία (Video)
Νέα ενεργειακή ετικέτα ελαστικών αυτοκινήτου: Τι άλλαξε;
Χιονοαλυσίδες / Χιονοκουβέρτες: Πότε είναι υποχρεωτικές;
Τι ηχοσύστημα να βάλω στο αυτοκίνητο; Οδηγός αγοράς ηχοσυστημάτων