IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

Η IFA αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογίας στον κόσμο και σίγουρα τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Φέτος, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνο, φιλοξενεί αυτές τις μέρες εκατοντάδες εταιρείες του χώρου, αλλά και χιλιάδες προϊόντα στους ατελείωτους διαδρόμους του. 

Ας κάνουμε όμως μια ανασκόπηση για το τι ξεχωρίσαμε εμείς από την IFA 2023, αλλά και το τι θα πρέπει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον.


Βιωσιμότητα και…οικονομία

Ναι οκ, ίσως χασμουριέσαι μόλις ακούς τη λέξη “βιωσιμότητα”, αλλά αν αυτή συνδυάζεται με την οικονομία και τους έξυπνους αυτοματισμούς, τότε νομίζουμε θα τη δεις με άλλο μάτι. Κι αυτό, διότι αντίστοιχες λύσεις είδαμε σχεδόν σε όλους τους μεγάλους κατασκευαστές, οι οποίοι παρουσίασαν στους εκθεσιακούς τους χώρους ακόμα και ολόκληρα σπίτια (βλ. LG), στα οποία έχουν ενσωματωθεί σύγχρονα προϊόντα για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. 

Ειδικότερα, η LG εστίασε στο οικοσύστημά της με την ονομασία ThinQ, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να επισκεφθούν ένα μικρό στούντιο δύο ορόφων, στο οποίο είχε εγκατεστημένες διάφορες τέτοιες λύσεις. Η εταιρεία έδωσε έμφαση στη δημιουργία ενός άνετου χώρου, που προσφέρει τη μέγιστη αποδοτικότητα, έχοντας όσο το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

Στο δικό της οικοσύστημα έδωσε έμφαση και η Samsung, με το SmartThings να αποτελεί το σχετικό πρότυπο της εταιρείας, προσφέροντας χρήσιμους αυτοματισμούς και κάνοντας τη ζωή του κατόχου των συσκευών, πιο εύκολη. Ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες και φυσικά τηλεοράσεις, αποτελούν κομμάτι αυτού του οικοσυστήματος το οποίο επεκτείνεται σε πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως smartphones και tablets.

Κοινή συνισταμένη των παραπάνω λύσεων είναι το πρότυπο HCA (Home Connectivity Alliance), ένα νέο πρότυπο για το έξυπνο σπίτι που «ενοποιεί» όλες τις σχετικές πλατφόρμες κάτω από ένα νέο πρότυπο που έχει τις «πλάτες» μεγάλων εταιρειών του χώρου. Είναι η πρώτη φορά που υφίσταται συνεργασία αυτού του είδους στη βιομηχανία και αναμένεται να επιταχύνει τη δημιουργία ''έξυπνων σπιτιών'', αφού ο καταναλωτής έχει στη διάθεσή του περισσότερες επιλογές από ποτέ. 

Από την εξίσωση δεν λείπει και η TCL, η οποία έχει ενσωματώσει την έννοια #TCLGreen σε όλες τις πτυχές της επιχείρησής της, από την κατασκευή πράσινων εργοστασίων, ως τη βελτιστοποίηση της πράσινης βιομηχανικής αλυσίδας της. Με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα, η οθόνη 23,8 ιντσών FHD της εταιρείας, πέτυχε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 45% σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα, ενώ το τμήμα TCL Technology μείωσε την κατανάλωση ενέργειας, κατά 2,7 δισεκατομμύρια kWh και εξοικονόμησε συνολικά 45,33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το 2021, αξιοποιώντας καινοτόμες λύσεις, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή και τα συστήματα καθαρής ανακύκλωσης νερού. 

Επιπλέον, η TCL ανακοίνωσε ότι «μπαίνει» στην αγορά ενέργειας, προσφέροντας λύσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε ένα σπίτι και αποθήκευσης ενέργειας με τη χρήση μπαταριών. Αντίστοιχες προτάσεις είχε και η Ecoflow, την οποία γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τους φορητούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που κατασκευάζει, επεκτείνοντας πλέον τις δραστηριότητές της και σε λύσεις που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας για ένα ολόκληρο σπίτι.

Smartphones & ασύρματη φόρτιση

Οι ανακοινώσεις νέων smartphone ήταν σίγουρα περιορισμένες στη φετινή IFA, ωστόσο κάποιες ξεχώρισαν. Σε άμεση συνάρτηση με τα περί βιωσιμότητας, η παρουσίαση του Fairphone 5 αποτέλεσε κάτι διαφορετικό στον χώρο. Ίσως θυμάσαι ότι είδαμε κάτι παρόμοιο τον Φεβρουάριο από τη Nokia στη MWC 2023, όμως εδώ τα πράγματα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με την ομώνυμη εταιρεία κατασκευής να παρουσιάζει ένα αρθρωτό μοντέλο το οποίο ο ίδιος ο χρήστης μπορεί εύκολα να του αλλάξει την οθόνη, το κεντρικό chipset, τη μπαταρία και τις κάμερες, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιο εξουσιοδοτημένο επισκευαστικό κέντρο. 

IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Fairphone 5 το κατατάσσουν στην μεσαία κατηγορία, ενώ εντύπωση προκαλεί η υπόσχεση της Fairphone για 10 χρόνια δωρεάν ενημερώσεις Android, αυξάνοντας την αντοχή της συσκευής στον χρόνο.

Η Honor είχε ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες στη φετινή IFA, δίνοντας έμφαση στα αποκαλυπτήρια του νέου της αναδιπλούμενου smartphone, Magic V2. Η συσκευή διακρίνεται όχι μόνο για τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και για την εμφάνιση, έχοντας ίσως το μικρότερο πάχος για smartphone με το αντίστοιχο form factor. Η εταιρεία όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού έφερε μαζί της και το Honor V Purse, το οποίο είναι ένα αναδιπλούμενο που μοιάζει με…τσαντάκι, και έρχεται με διάφορα αξεσουάρ, μεταξύ των οποίων και ένα λουράκι.

IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

Ένα ακόμα ξεχωριστό smartphone, ήταν το TCL 40 NXTPAPER 5G, το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία NXTPAPER που έχει αναπτύξει η ίδια η TLC, για εύκολη ανάγνωση της οθόνης ακόμα και κάτω από έντονο ήλιο, χωρίς αντανακλάσεις (όπως συμβαίνει με τα περισσότερα smartphones). Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο smartphone για πολλές ώρες, χωρίς να κουραστούν τα μάτια του, με την TCL να μειώνει δραστικά και την εκπομπή μπλε φωτός.

Στην ενότητα αυτή πρέπει να αναφερθούμε και στην ασύρματη φόρτιση, την οποία ολοένα και περισσότερα smartphones υποστηρίζουν. Στην IFA, κορυφαίες εταιρείες στον χώρο των αξεσουάρ για κινητά, όπως η Belkin, η Baseus, η Anker και άλλοι, ανακοίνωσαν τις πρώτες τους υλοποιήσεις σε ασύρματους φορτιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν το νέο πρότυπο qi2, το οποίο οριστικοποιήθηκε στις αρχές της χρονιάς. 

IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

Οι νέοι ασύρματοι φορτιστές αναμένεται να είναι πιο γρήγοροι, ενώ θα διαθέτουν και τις μαγνητικές δυνατότητες που περιέχουν οι φορτιστές MagSafe της Apple, για καλύτερη τοποθέτηση της συσκευής.

Εικόνα

Αν και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πολλές νέες τηλεοράσεις στην IFA, η φετινή χρονιά αποτελεί εξαίρεση. Ενδεικτικό είναι ότι μία από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου, η LG, έφερε μόνο ένα νέο μοντέλο στον εκθεσιακό της χώρο. Βέβαια αυτό μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστό. Με την ονομασία StandbyMe Go, στην ουσία αποτελεί μια οθόνη 27”, τοποθετημένη μέσα σε βαλίτσα, για σούπερ φορητότητα. Έτσι, μόλις ο χρήστης ανοίξει την βαλίτσα, η ενσωματωμένη βάση αποκαλύπτει την οθόνη σε μια ιδανική γωνία.

IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

Από την πλευρά της, η Samsung μας έδειξε τις τελευταίες σειρές τηλεοράσεών της, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών. Τηλεοράσεις που στηρίζονται στην τεχνολογία Neo qled, OLED, ακόμα και σε micro LED που για την ώρα είναι άπιαστο όνειρο, αποτελούν τη φαρέτρα της νοτιοκορεάτικης εταιρείας. 

Στη σειρά Neo Qled, η Samsung ανακοίνωσε και ένα μοντέλο 98”, με εξαιρετικά χρώματα και δυνατότητες, πέρα από το τεράστιο μέγεθός της. Επιπλέον είχε μια ειδική ανακοίνωση για τους φίλους της Disney, παρουσιάζοντας την The Frame – Disney100 Edition, μια ειδική έκδοση της γνωστής σειράς τηλεοράσεων, με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας του γίγαντα της ψυχαγωγίας. 

IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

Τέλος, η Samsung ανακοίνωσε τον διάδοχο του Freestyle Projector, του φορητού μίνι προβολέα της, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλαπλά μέρη. Η νέα έκδοση υποστηρίζει μεταξύ άλλων και το Gaming Hub της εταιρείας, για αναπαραγωγή παιχνιδιών από gaming streaming υπηρεσίες, όπως το Xbox Games Pass, χωρίς την ανάγκη παρουσίας κάποιας κονσόλας. 

Εννοείται ότι στον εκθεσιακό χώρο της Samsung είδαμε και τα υπόλοιπα μέρη του οικοσυστήματος της εταιρείας, μεταξύ των οποίων τα Galaxy Z Fold5, Galaxy Z Flip5 και Galaxy Tab S9 Series, τα οποία κυκλοφόρησαν πριν μερικές ημέρες.

IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

Και η TCL όμως είχε πολλά νέα, επιδεικνύοντας τις νέες σειρές QD Mini-LED (X955, C955, C755), που διαθέτουν μοντέλα με μεγέθη τα οποία φτάνουν τις 150”, χαρίζοντας εξαιρετικά χρώματα.

Η HISENSE είχε μια έντονη παρουσίαση, η οποία μας έδειξε τον πρώτο laser προβολέα που στηρίζεται στην 8K ανάλυση, υποστηρίζοντας όλα τα κορυφαία πρότυπα εικόνας και ήχου όπως Dolby Atmos, HDR10+ και Dolby Vision.

...και τώρα, οι εκπλήξεις!

Και φέτος μεταξύ των ανακοινώσεων υπήρξαν και κάποιες εκπλήξεις. Σε αυτές τοποθετούμε το Legion Go, τη φορητή κονσόλα της Lenovo για PC games, με την εταιρεία να μπαίνει σε μια κατηγορία με αρκετό ενδιαφέρον.

Η πρόταση της Lenovo ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, όπως το ROG Ally και το Steam Deck, αφού διαθέτει αποσπώμενα χειριστήρια, υποστηρίζοντας και το FPS mode που κάνει τη ζωή ενός gamer εύκολη σε παιχνίδια τύπου Fortnite, Call of Duty κ.α. 

IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

Στον τομέα του ήχου, ξεχωρίζουμε τη σειρά Authentics της JBL, μια συλλογή από τρία ηχεία διαφορετικού μεγέθους και δυνατοτήτων, με κοινό στοιχείο τον ρετρό σχεδιασμό, αλλά και την ταυτόχρονη υποστήριξη των ψηφιακών βοηθών της Google και της Amazon. H JBL παρουσίασε ακόμα και τα Soundgear Sense, ένα ζευγάρι ακουστικών τα οποία διαθέτουν «γάντζους» και ανοιχτό σχεδιασμό, επιτρέποντας στον χρήστη να διατηρεί την επαφή του με το περιβάλλον.

IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

Κάτι ακόμα που μας άρεσε στον τομέα του ήχου, είναι το Malibu, ένα φορητό Bluetooth ηχείο από την Urbanista, το οποίο υποστηρίζει ηλιακή φόρτιση, χωρίς να χρειαστεί να το συνδέσεις με το ρεύμα!


IFA Berlin 2023: Όσα ξεχωρίσαμε από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη!

Αυτά ξεχωρίσαμε από τη φετινή IFA, ενώ ήδη ετοιμαζόμαστε για την CES 2024, η οποία θα διεξαχθεί στο Las Vegas στις αρχές Ιανουαρίου. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα τεχνολογικά νέα!

Σχετικά Άρθρα

Όλα όσα μας έκαναν εντύπωση από την φετινή έκθεση τεχνολογίας CES
MWC Bαρκελώνη 2023 : Tα 11+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε
Tech highlights που ξεχώρισαν στην CES 2024
Ζήσε την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας με το PlayStation VR2!