Αξίζουν τα βιβλία του BOOKTOK;

Αξίζουν τα βιβλία του BOOKTOK;

5 προτάσεις για να γεμίσεις τη λίστα σου.

Όπως όλοι ξέρουμε, το Tik Tok έχει ανέβει τρελά από την εποχή της καραντίνας και μετά, και επηρεάζει τους χρήστες σε διάφορα θέματα. Από μόδα, σε μαγειρική, σε καλλυντικά, σε skincare κλπ. 

Η κατηγορία λοιπόν που έχει επηρεάσει περισσότερο εμένα όσο και άλλους αναγνώστες, είναι εκείνη του booktok, δηλαδή η κοινότητα των βιβλίων!

Μια ερώτηση που λαμβάνω συχνά, καθώς διαβάζω αρκετά βιβλία μέσα στον χρόνο, είναι αν όλα τα βιβλία του booktok αξίζουν το hype που έχουν. 

Η απάντηση είναι προφανώς και όχι!

Αλλά δεν σας κρύβω, πως λόγω του booktok έχω διαβάσει πολλά διαμαντάκια, οπότε σκέφτηκα να σας σώσω από την ατελείωτη αναζήτηση στο TikTok, δίνοντάς σας 5 προτασούλες που 100% αξίζουν. 

(Βέβαια θα γίνει και ένα part 2 κάποια στιγμή γιατί έχω κι άλλες προτάσεις)

Πάμε λοιπόν να τα δούμε:

(1) Το τραγούδι του Αχιλλέα, Madeline Miller από Εκδόσεις Διόπτρα

Το Τραγούδι του Αχιλλέα, Επετειακή Έκδοση

Είτε γνωρίζετε Το Τραγούδι του Αχιλλέα, είτε όχι, η επέτειος των 10 χρόνων είναι μία τέλεια ευκαιρία για να διαβάσετε ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που έγινε viral.

Η νέα Επετειακή Έκδοση κυκλοφορεί εμπλουτισμένο περιέχομενο:

  • Περιλαμβάνει ολόκληρο το διήγημα «Γαλάτεια» της συγγραφέως Madeline Miller
  • Ειδικό πρόλογο της συγγραφέως για το ελληνικό κοινό και σημείωμα για τα 10 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου
  • Προτάσεις θεμάτων για περαιτέρω συζήτηση με άλλους αναγνώστες και αναλυτική παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της συγγραφέως Κίρκη

Έχεις ακούσει το ψιθύρισμα του δάσους μια φθινοπωρινή νύχτα; Σου έχουν τραγουδήσει για τον πόλεμο και την αγάπη; Άγγιξες ποτέ με τα δάχτυλά σου το σώμα ενός ημίθεου;

Ο νεαρός Πάτροκλος απογοητεύει τον πατέρα του και εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί μεγαλώνει στη σκιά του εκθαμβωτικού Αχιλλέα, ο οποίος έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές των γύρω του και σύμφωνα με τις προφητείες θα γίνει ο άριστος των Ελλήνων.

Τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι και στέλνονται να μαθητεύσουν στη σπηλιά του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Εκεί η σχέση τους ανθίζει και ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν υφάνει το δικό τους σχέδιο.

Ξέπνοοι αγγελιαφόροι φέρνουν το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία έκλεψε την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Πρέπει τώρα οι βασιλιάδες να ξεπλύνουν την ντροπή και για να γίνει αυτό χρειάζονται το δόρυ και την ασπίδα του Αχιλλέα.

Ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ, αλλά πιστεύει ότι ένα τραγούδι μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους θεούς.

Η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης έχει μόλις ξεκινήσει.

Ε ναι, νομίζω όσοι χάζευαν στο TikTok πριν 3 χρόνια είχαν σίγουρα δει το βιβλίο αυτό. Παίζει να το διάβαζαν όλοι εκείνη τη περίοδο. Το έβλεπες παντού στο εξωτερικό, μαζί με την Κίρκη, ένα ακόμα βιβλίο της συγγραφέως. 

Όμως όταν ένα βιβλίο γίνεται τόσο διάσημο, σε αγχώνει και λίγο, γιατί αν δεν σ’αρέσει απογοητεύεσαι εντελώς.

Έχω να σας πω, πως ήταν υπέροχο. Έμπλεκε υπέροχα το ρομαντικό στοιχείο με την (παραποιημένη) ιστορία, και παρόλο που στην αρχή δεν καταλάβαινα γιατί όλοι είχαν ξετρελαθεί, οι τελευταίες σελίδες του με βρήκαν δακρυσμένη, και κλείνοντάς το ήξερα πως θα το σκέφτομαι για καιρό. 

Αφορά ουσιαστικά τον έρωτα του Αχιλλέα & του Πάτροκλου, και την εξέλιξη της ζωής τους όταν ξεσπά ο Τρωικός πόλεμος.

Η Miller, με μια υπέροχη λυρική γραφή πλάθει μια νέα ιστορία, διαφορετική από αυτή που όλοι τόσα χρόνια γνωρίζουμε, κάνοντας τους αναγνώστες να δένονται με τους χαρακτήρες, να συγκινούνται, να θυμώνουν, να γελάνε και να κλαίνε.

Από εμένα λοιπόν, είναι ναι.

(2) Η αθέατη ζωή της Άντι Λαρί, V.E. Schwab από Εκδόσεις Σελήνη

Η Αθέατη Ζωή της Άντρι Λάρι

Γαλλία, 1714. Σε μια στιγμή απόγνωσης, μια νεαρή κοπέλα κλείνει συμφωνία με τον διάβολο. Θα ζει για πάντα, αλλά με ένα αντίτιμο: όσοι τη γνωρίζουν, θα την ξεχνούν την ίδια κιόλας στιγμή. Έτσι ξεκινά η περιπετειώδης και παράδοξη ζωή της Άντι Λαρί. Ως νέα γυναίκα διατρέχει τις ηπείρους και τους αιώνες, την τέχνη και την ιστορία, εξερευνώντας μέχρι πού είναι ικανή να φτάσει, ώστε να αφήσει το αποτύπωμά της στον κόσμο. Όμως όλα θα αλλάξουν, σχεδόν 300 χρόνια μετά, όταν η Άντι θα γνωρίσει αναπάντεχα, σε ένα απόμερο βιβλιοπωλείο, έναν νεαρό άντρα κι εκείνος δεν θα ξεχάσει το όνομά της.

Φαντάσου να είσαι ελεύθερος, να κάνεις ό,τι θέλεις, να ζεις για πολλαααά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα, να κάνεις αμέτρητα ταξίδια και να βλέπεις ένα σωρό κουλτούρες.

Τέλειο ε;

Τώρα φαντάσου να έχεις όλα αυτά, με ένα μικρό τίμημα. Να μην σε θυμάται κανένας. Όταν γνωρίζεις κάποιον, μιλάτε, λέτε αντίο και απομακρύνεσαι, εκείνος να σε ξεχνάει. Όσες φορές και να σε δει, θα σε ξεχνάει. 

Αυτή είναι η ζωή της Άντι. Από το 1714, έως τώρα, ζει ελέυθερη, 300 χρόνια πάνω στη γη κάνοντας ότι ποθεί η καρδιά της, αλλά μόνη, χωρίς κανέναν να ξέρει έστω το όνομά της.

«Αν ένα άτομο δεν μπορεί να αφήσει κάποιο σημάδι της παρουσίας του, υπάρχει πραγματικά;»

Μέχρι που μια μέρα μπαίνει σε ένα βιβλιοπωλείο, και κάποιος της λέει «Σε θυμάμαι».

Μιλάμε σίγουρα  για ένα πρωτότυπο βιβλίο, τουλάχιστον εγώ δεν έχω διαβάσει κάτι παρόμοιο, με υπέροχη παραστατική γραφή που σου δημιουργεί τις πιο έντονες εικόνες. Εννοείται έχει και το love story μέσα, ενώ τα γεγονότα εναλλάσσονται από παρόν σε παρελθόν αυξάνοντας την αγωνία.

Αν ψάχνετε ένα πιο ιδιαίτερο βιβλίο φαντασίας, this is the one.

(3) Daisy Jones and the Six, Taylor Jenkins Reid, από Εκδόσεις Αίολος

Daisy Jones And the Six
0
0
από 11,38 €

Όλοι ξέρουν τους Daisy Jones and the Six. Οι δίσκοι τους έπαιζαν σε όλα τα πικάπ, οι συναυλίες τους γέμιζαν στάδια σε ολόκληρη της Αμερική και ο ήχος τους σηματοδότησε τη δεκαετία του ’70. Και ξαφνικά, στις 12 Ιουλίου του 1979, στο απόγειο της δόξας τους, το συγκρότημα ανακοίνωσε τη διάλυση του. Κανένας δεν έχει μάθει το γιατί μέχρι και σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν η Ντέιζι Τζόουνς ανέβηκε ξυπόλητη στη σκηνή του Whisky, κάτι φαίνεται να είχε αλλάξει στην μπάντα…Εδώ θα βρείτε την ιστορία της απίστευτης ανόδου και πτώσης των Daisy Jones and the Six.Φιλοδοξίες, επιθυμίες, απογοητεύσεις και, φυσικά, μουσική. Όλοι ήταν εκεί, μα ο καθένας τα θυμάται διαφορετικά. Το νέο καθηλωτικό, μυθιστόρημα της Τέιλορ Τζένκινς Ριντ, συγγραφέα του «Οι εφτά σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο», στο οποίο αφηγείται με μοναδικό τρόπο την απίστευτη ιστορία του θρυλικού ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του ’70, Daisy Jones and the Six. Η μεγάλη εκδοτική επιτυχία συνετέλεσε και στην αναμενόμενη μεταφορά του σε μίνι σειρά σε συμπαραγωγή της Ρις Γουιδερσπόουν.

Αν γνωρίζετε τη συγγραφέα, θα αναρωτιέστε γιάτι δεν επέλεξα το πιο γνωστό της βιβλίο με τίτλο «Οι εφτά σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο». Παρόλο που μου άρεσε πολύ και εκείνο, έχω μια αδυναμία στο Daisy Jones & The Six, και θα σας εξηγήσω γιατί. 

Η ιστορία ακολουθεί ένα συγκρότημα, τη δεκαετία του ’70, από το ξεκίνημα της καριέρας τους, στην τεράστια επιτυχία τους, και τέλος στην καταστροφή τους.

Πόσο λάτρεψα αυτό το βιβλίο δεν φαντάζεστε. Αρχικά, το γεγονός πως το συγκρότημα δεν είναι αληθινό, ακόμα δεν το έχω αποδεχτεί. Είναι τόσο ρεαλιστικά γραμμένο, τόσο ζωντανό, τόσο παραστατικό. Μπαίνεις με τη μία στα βαθιά και δεν ξεκολλάς.

Είναι πολύ ευκολοδιάβαστο, άνετα διαβάζεται μέσα σε λίγες μέρες, ενώ είναι γραμμένο σε μορφή συνεντεύξεων καθώς υποτίθεται είναι ντοκιμαντέρ. Αυτό και μόνο το κάνει τόσο πρωτότυπο στα μάτια μου! 

Επίσης, θίγει πάρα πολλά κοινωνικά ζητήματα, κάποια εκ των οποίων είναι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, και γενικότερα οι αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή μας.

Αξίζουν τα βιβλία του BOOKTOK;

Note: Φέτος έγινε σειρά, με πρωταγωνιστές τον Sam Claflin & την Riley Keough, και ομολογώ πως είναι από τις καλύτερες σειρές που έχω δει, μένοντας ταυτόχρονα 100% πιστή στο βιβλίο. Αν δεν σας έχει ψήσει το βιβλίο ( που κακώς αλλά οκέι), δείτε τουλάχιστον τη σειρά!

(4) Διαλυμένο κορίτσι, Kathleen Glasgow από εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαλυμένο Κορίτσι

H Charlotte Davis είναι κομμάτια. Στα δεκαεπτά της, έχει ήδη χάσει περισσότερα απ’ όσα οι άνθρωποι χάνουν σε μια ολόκληρη ζωή. Όμως έχει μάθει να ξεχνάει. Το σπασμένο γυαλί διώχνει τη θλίψη κι αφήνει πίσω μόνο γαλήνη. Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τον πατέρα σου και τον ποταμό. Την καλύτερή σου φίλη, για πάντα χαμένη. Ή τη μητέρα σου, που δεν έχει τίποτα πια να σου προσφέρει.

Κάθε καινούργια ουλή σκληραίνει λίγο ακόμα την καρδιά της Charlie, κι ωστόσο ακόμα πονάει πάρα πολύ. Πονάει αρκετά ώστε να μην τη νοιάζει πια, κάτι που μερικές φορές είναι αναγκαίο να συμβεί πριν καταφέρεις να βρεις τον δρόμο της επιστροφής από τα άκρα.

Ένα βαθιά συγκινητικό πορτρέτο μιας κοπέλας σ’ έναν κόσμο που δεν της χρωστάει τίποτα, και της έχει πάρει τόσα και τόσα, και της διαδρομής της για να ξαναγίνει καλά. Το ντεμπούτο της Kathleen Glasgow είναι σπαρακτικό στην αλήθεια του και ατρόμητο στην ειλικρίνειά του. Είναι μια ιστορία που δεν θα σας αφήσει να την αφήσετε.

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία για φέτος, ήταν το Διαλυμένο Κορίτσι λοιπόν. Παρά τα ατελείωτα βίντεο που είχα δει στο TikTok να λένε πόσο δυνατό είναι, διατηρούσα τις αμφιβολίες μου, και ευτυχώς είχα άδικο. 

Η ιστορία ακολουθεί την 17χρονη Σάρλοτ, που αναγκάζεται να φύγει από την κλινική για άτομα με τάσεις αυτοτραυματισμού όπου νοσηλευόταν, και βρίσκεται μόνη της, σε έναν κόσμο που δεν της έχει φερθεί καλά και δεν ξέρει να εμπιστευτεί.

Είναι ένα βιβλίο που αφορά τις ψυχικές διαταραχές & τις τάσεις αυτοτραυματισμού, που θεωρώ αν μπορείτε να το διαχειριστείτε, αξίζει σίγουρα.

Δεν θα πολυλογήσω άλλο για το συγκεκριμένο μιας και έχω αφιερώσει ένα ξεχωριστό άρθρο καθαρά για το βιβλίο αυτό.

(5) Κρέσεντ Σίτι [ Ο οίκος της γης και του αίματος ], Sarah J. Maas, από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ο Οίκος της γης και του Αίματος, Crescent City

Δεμένοι με αίμα.

Παρασυρμένοι από τον πόθο.

Ελεύθεροι από το πεπρωμένο.

Η Μπράις Κουίνλαν ήταν η ψυχή της Κρέσεντ Σίτι, διασκέδαζε όλη νύχτα στα κλαμπ μαζί με ένα πλήθος από ξωτικά, φαύνους και μεταλλαγμένους.
Και ξαφνικά ένας δαίμονας σκότωσε τους καλύτερους φίλους της, αφήνοντάς τη μόνη σε έναν κόσμο εχθρικό.

Δύο χρόνια αργότερα, ο καταδικασμένος δολοφόνος είναι πίσω από τα σίδερα, αλλά οι φόνοι ξεκινούν πάλι.
Οι αρχηγοί της πόλης διατάζουν την Μπράις να βοηθήσει στην έρευνα.
Στέλνουν έναν έκπτωτο άγγελο, τον Χαντ Αθαλάρ, να βεβαιωθεί ότι θα το κάνει.
Καθώς η Μπράις προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια –και να αντισταθεί στην έλξη που νιώθει για τον βλοσυρό άγγελο που έχει γίνει η σκιά της–, καταλήγει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι που θα την οδηγήσει στο δικό της σκοτεινό παρελθόν.

Τώρα που κοιτάω τον κέρσορα να αναβοσβήνει, αναρωτιέμαι πως θα καταφέρω να σας μεταδώσω με λόγια, το πόσο ουάου (συγγνώμη αλλά ήταν όντως ουάου) βρήκα αυτό το βιβλίο.

Δεν διαβάζω συχνά βιβλία φαντασίας, πέρυσι άρχισα να ανακαλύπτω τον κόσμο του φανταστικού και ειλικρινά δε ξέρω γιατί δεν το έκανα νωρίτερα.

Είμαι αρκετά familiar με την γραφή και γενικότερα το στυλ της Sarah J. Maas, μιας και είχα λατρέψει την σειρά της με τίτλο Αγκάθια και Τριαντάφυλλα

  • Αγκάθια και Τριαντάφυλλα

    Αγκάθια και Τριαντάφυλλα

    από 13,73 €
  • Οργή και ομίχλη

    Οργή και ομίχλη

    6
    5
    6
    από 15,32 €
  • Φτερά και ερείπια

    Φτερά και ερείπια

    2
    5
    2
    από 15,32 €

Το Κρέσεντ Σίτι από την άλλη, ήταν εντελώς διαφορετικό. 

Έμπλεκε τέλεια το φανταστικό με τα στοιχεία του αστυνομικού, και έπλαθε έναν νέο κόσμο, που έθιζε τον αναγνώστη

Ομολογώ πως οι πρώτες 100 σελίδες μάλλον θα σας κάψουν τον εγκέφαλο καθώς συστήνει τους νέους χαρακτήρες και χτίζει τον κόσμο, όμως μετά σας υπόσχομαι θα το λατρέψετε.

Στο τέλος γίνεται χαμός, έκλαψα σε 3 διαφορετικά σημεία και έπαθα και κάποια εγκεφαλικά με τις ανατροπές! Είναι κλασικό μοτίβο της συγγραφέως στις τελευταίες 200 σελίδες να κάνει πανικούλη.

Δεν θέλω να σας πω πολλά για την υπόθεση, κρατήστε απλά πως η Μπράις, μαζί με τον έκπτωτο άγγελο Χαντ, βοηθάνε μια έρευνα φόνου, ψάχνοντας έναν δαίμονα.

Τραστι μι, είναι φοβερό βιβλίο, μη σας τρομάζει το μέγεθος.

Η συνέχεια θα κυκλοφορήσει στις 8/11 και ανυπομονώ.

Note: Σύμφωνα με τη συγγραφέα και άλλους αναγνώστες, είναι καλύτερο να διαβάσετε πρώτα την άλλη σειρά της, και μετά αυτό, αλλά you do you!

Σχετικά Άρθρα

Γιατί να διαβάσεις την Τετραλογία της Νάπολης;
Rebecca Yarros: Η συγγραφέας - φαινόμενο του BookTok & το βιβλίο που θα γίνει σειρά
Το πράσινο σημειωματάριο της Clare Pooley!
Τα must haves ενός βιβλιόφιλου!