Tι φορτιστή να πάρεις για το κινητό σου; Οδηγός Αγοράς Φορτιστή

Tι φορτιστή να πάρεις για το κινητό σου; Οδηγός Αγοράς Φορτιστή

Πώς να διαλέξεις τον καλύτερο φορτιστή για το κινητό σου.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας αποτελεί ένα κινητό τηλέφωνο. Γι' αυτό και η αγορά του γίνεται πάντα με γνώμονα τις ανάγκες μας σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που μπορεί να μας προσφέρει.

Ένα από τα προβλήματα βέβαια που μας απασχολεί είναι η απόδοση της μπαταρίας του κινητού και η γρήγορ φόρτισή της, καθώς λίγες είναι οι συσκευές που «βγάζουν» μια ολόκληρη «έντονη» ημέρα χρήσης.

Παρακάτω λοιπόν θα δούμε μερικούς παράγοντες, που μπορούμε να λάβουμε υπόψιν πριν την αγορά ενός φορτιστή smartphone ώστε να προσφέρουμε στην μπαταρία του κινητού μας σταθερή αλλά και ταχεία φόρτιση.

Tι φορτιστή να πάρεις για το κινητό σου; Οδηγός Αγοράς Φορτιστή

1. Τύπος φορτιστή

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά πλέον, τα οποία δεν υποστηρίζονται από όλα τα μοντέλα smartphone. Όπως επίσης υπάρχουν και αρκετοί τρόποι για να φορτίσεις το κινητό σου, καθώς πλέον τα περισσότερα μοντέρνα κινητά υποστηρίζουν ενσύρματους και ασύρματους τρόπους φόρτισης ή μόνο έναν από τους δύο. Γι' αυτό ειναι σημαντικό να ξέρεις αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον τύπο φορτιστή που θέλεις να αγοράσεις.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά λοιπόν σε αυτούς τους 2 βασικούς τύπους φορτιστή κινητών.

Ενσύρματοι vs Aσύρματοι φορτιστές smartphone

Οι ενσύρματοι φορτιστές κινητών είναι οι παραδοσιακοί φορτιστές που συνδέονται στην πρίζα με ένα καλώδιο και συνδέονται στη συσκευή μέσω ενός καλωδίου USB, το οποίο μπορείς να το βρεις ενσωματωμένο στον αντάπτορα ή και αποσπώμενο για μεγαλύτερη ευχρηστία. Βέβαια, θέλουν προσοχή, αφού η συχνή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει φθορά είτε στο καλώδιο, είτε στην ίδια τη θύρα του κινητού. Και εάν είσαι καλυμμένος ήδη με καλώδιο μπορείς να βρεις συμβατό αντάπτορα για να καλύψεις την ανάγκη φόρτισης του κινητού σου.

Επιπλέον πολλοί ενσύρματοι φορτιστές υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση με τεχνολογίες που μειώνουν το χρόνο πλήρης φόρτισης του κινητού μέχρι και κοντά στη μισή ώρα.

Από την άλλη οι ασύρματοι φορτιστές είναι η νέα τάση στον χώρο της φόρτισης. Σε απαλλάσσουν από την ανάγκη χρήσης καλωδίων, προσφέροντας άνεση και ευκολία. Λειτουργούν με την αρχή της ασύρματης φόρτισης Qi, η οποία βασίζεται στη μεταφορά ενέργειας μέσω ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Διαθέτουν ειδική βάση φόρτισης κινητών, πάνω στην οποία απλά τοποθετείς το κινητό σου και εκείνο φορτίζει ασύρματα, χωρίς την ανάγκη για σύνδεση με καλώδιο, το οποίο μπορεί να φθαρεί με πολύ συχνή και απρόσεκτη χρήση. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η ασύρματη φόρτιση είναι ασφαλέστερη, πιο απλή και δεν φθείρει τη θύρα φόρτισης του κινητού σου, ωστόσο παρέχει πλήρη φόρτιση σε περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με την ενσύρματη.

#Tipsbyskroutzteam: Απόφυγε να τυλίγεις το καλώδιο του φορτιστή γύρω από τον ίδιο τον φορτιστή. Με αυτόν τον τρόπο το καλώδιο κόβεται ή δεν δίνει αρκετό ρεύμα από τις τσακίσεις που αποκτά στο χρόνο.

Φορτιστές κινητών με ενσωματωμένο ή αποσπώμενο καλώδιο

  • Dudao Φορτιστής με Ενσωματωμένο Καλώδιο με 2 Θύρες USB-A USB-C 12W Μαύρος (A2ProT)

    Dudao Φορτιστής με Ενσωματωμένο Καλώδιο με 2 Θύρες USB-A USB-C 12W Μαύρος (A2ProT)

    από 4,30 €
  • Xiaomi Φορτιστής με Θύρα USB-A και Καλώδιο USB-C 22.5W Λευκός (MDY-11-EP)

    Xiaomi Φορτιστής με Θύρα USB-A και Καλώδιο USB-C 22.5W Λευκός (MDY-11-EP)

    από 12,13 €
  • Samsung Φορτιστής με Θύρα USB-C και Καλώδιο USB-C 15W Power Delivery Μαύρος (EP-T1510X)

    Samsung Φορτιστής με Θύρα USB-C και Καλώδιο USB-C 15W Power Delivery Μαύρος (EP-T1510X)

    από 10,65 €

Ασύρματοι φορτιστές κινητών

  • Haitronic Ασύρματος Φορτιστής (Qi Pad) 10W Μαύρος (HS1063)

    Haitronic Ασύρματος Φορτιστής (Qi Pad) 10W Μαύρος (HS1063)

    10,00 €
  • Baseus Ασύρματος Φορτιστής (Qi Pad) 15W Λευκός (Jelly)

    Baseus Ασύρματος Φορτιστής (Qi Pad) 15W Λευκός (Jelly)

    από 17,90 €
  • Xiaomi Ασύρματος Φορτιστής (Qi Pad) 20W Μαύρος (Wireless Charging Stand)

    Xiaomi Ασύρματος Φορτιστής (Qi Pad) 20W Μαύρος (Wireless Charging Stand)

    από 14,00 €
  • Anker Ασύρματος Φορτιστής (Qi Pad) 15W Μαύρος (Powerwave II Sense)

    Anker Ασύρματος Φορτιστής (Qi Pad) 15W Μαύρος (Powerwave II Sense)

    από 90,10 €

Αν χρησιμοποιείς καθημερινά το αμάξι σου ή σε ενδιαφέρει να φορτίζεις πολλές συσκευές ταυτόχρονα, σου έχουμε λύση!

  • QIHANG Σετ Αυτοκίνητου και Πρίζας με Θύρα USB-A και Καλώδιο USB-C Λευκός (QH-Z14)

    QIHANG Σετ Αυτοκίνητου και Πρίζας με Θύρα USB-A και Καλώδιο USB-C Λευκός (QH-Z14)

    3
    5
    3
    από 8,90 €
  • Anker Βάση Φόρτισης με 5 Θύρες USB-A 63W Quick Charge 3.0 σε Μαύρο χρώμα (A2054311)

    Anker Βάση Φόρτισης με 5 Θύρες USB-A 63W Quick Charge 3.0 σε Μαύρο χρώμα (A2054311)

    54,99 €

Φορτιστές iPhone

Πρόκειται για φορτιστές που αποτελούν από μόνοι τους μια κατηγορία μιας και απευθύνονται σε κατόχους iPhone κινητών. Η Apple κυκλοφορεί ενσύρματους και ασύρματους φορτιστές με τη τεχνολογία Magsafe να ξεχωρίζει. Αυτή είναι μία μαγνητική τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται από το iPhone 12 και μετά. Η κύρια καινοτομία του MagSafe φορτιστή είναι ότι δεν απαιτεί να τοποθετήσεις το κινητό σου σε συγκεκριμένο σημείο για να φορτίσει, καθώς ο φορτιστής βρίσκει τη σωστή θέση μόνος του.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μαγνητικής τεχνολογίας, η οποία εξασφαλίζει ότι το iPhone “κολλά” πάνω στον φορτιστή με απόλυτη ακρίβεια στη σωστή θέση. Αυτό εξασφαλίζει τέλεια ευθυγράμμιση και φόρτιση με μέγιστη απόδοση.

Επίσης, υπάρχουν και πολλές επιλογές από τρίτους κατασκευαστές αν θέλεις να φορτίσεις το iPhone σου ωστόσο θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός ως προς την συμβατότητα αλλά την ποιότητα και την ασφάλεια.

Συμβατοί φορτιστές για iPhone

  • Baseus Φορτιστής με Θύρα USB-C και Καλώδιο USB-C - Lightning 20W Power Delivery Μαύρος (Super Si)

    Baseus Φορτιστής με Θύρα USB-C και Καλώδιο USB-C - Lightning 20W Power Delivery Μαύρος (Super Si)

    από 11,50 €
  • Baseus Φορτιστής Magsafe 15W Λευκός (Simple Mini Magnetic)

    Baseus Φορτιστής Magsafe 15W Λευκός (Simple Mini Magnetic)

    29,90 €
  • Forever Βάση Φόρτισης και Καλώδιο Lightning σε Κίτρινο χρώμα (DS-01)

    Forever Βάση Φόρτισης και Καλώδιο Lightning σε Κίτρινο χρώμα (DS-01)

    4
    4
    4
    από 8,90 €
  • Anker Ασύρματος Φορτιστής (Qi Pad) 7.5W Λευκός (PowerWave Magnetic)

    Anker Ασύρματος Φορτιστής (Qi Pad) 7.5W Λευκός (PowerWave Magnetic)

    από 29,90 €

2. Δώσε προσοχή στη συμβατότητα

Και αφού έχεις βρει τον τύπο φορτιστή που θέλεις , καλό είναι να τσεκάρεις ότι το κινητό σου διαθέτει την απαραίτητη θύρα, αν πρόκειται για ενσύρματη φόρτιση ή ότι υποστηρίζει την ασύρματη τεχνολογία που χρειάζεται.

Υπάρχουν διάφορα πρότυπα φόρτισης με το πλέον διαδεδομένο USB-C και ακολουθούν τα USB-A, micro USB και LightningΕπομένως, βεβαιωσου ότι ο φορτιστής είναι συμβατός με την συσκευή σου για να αποφύγεις ανεπιθύμητα προβλήματα. 

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως ψηφίστηκε νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για κοινή υποδοχή φόρτισης USB-C, που θα πρέπει να διαθέτουν οι ηλεκτρονικές συσκευές από το 2024, συμπεριλαμβανομένων και των κινητών, με στόχο την απλοποίηση και την εναρμόνιση των συσκευών φόρτισης για ηλεκτρονικές συσκευές. Οδηγία που εφάρμοσε πλέον και η Apple, για πρώτη φορά στη νέα σειρά iPhone 15 και 15 Pro.

Tι φορτιστή να πάρεις για το κινητό σου; Οδηγός Αγοράς Φορτιστή

3. Τάση (Volt) και ταχεία φόρτιση

Όταν αγοράσεις έναν φορτιστή, φρόντισε να πάρεις έναν που να ταιριάζει με την τάση του τηλεφώνου. Το τηλέφωνο θα φορτίζει πολύ αργά αν η τάση είναι πολύ χαμηλή, και μπορεί να μην είναι καν σε θέση να φτάσει σε πλήρη φόρτιση. Εάν η τάση είναι πολύ υψηλή, η μπαταρία και ίσως η συσκευή θα καταστραφούν. Η πλειονότητα των τηλεφώνων, καθώς και οι περισσότεροι φορτιστές, έχουν ονομαστική τάση 5V.

Από την άλλη οι απαιτήσεις της εποχής επιτάσσουν αστραπιαία φόρτιση των smartphones, μιας και κανένας δε μπορεί να περιμένει ώρες. Αν το κινητό σου υποστηρίζει τεχνολογίες ταχείας φόρτισης όπως Quick Charge ή Power Delivery, θα πρέπει και ο φορτιστής να είναι συμβατός με αυτές. Υπάρχουν επίσης διάφορες τεχνολογίες γρήγορης φόρτισης που χρησιμοποιούνται από διάφορους κατασκευαστές όπως οι Huawei SuperCharge, Apple Fast Charging, Oppo VOOC, Samsung Adaptive Fast Charging.

Συνήθως, οι φορτιστές κινητών με τεχνολογία γρήγορης φόρτισης έχουν υψηλότερη τάση και ένταση για να αυξήσουν τη συνολική ισχύ και, επομένως, να μειώσουν το χρόνο φόρτισης. Η ταχεία φόρτιση εκμεταλλεύεται τη φάση σταθερού ρεύματος, αντλώντας όσο το δυνατόν περισσότερο ρεύμα στην μπαταρία πριν φτάσει στην αιχμή της τάσης.

#Tipsbyskroutzteam: Οι τεχνολογίες γρήγορης φόρτισης είναι πιο αποτελεσματικές όταν η μπαταρία σας είναι λιγότερο από 50% γεμάτη, αλλά έχουν μικρότερη επίδραση στο χρόνο φόρτισης μόλις η μπαταρία περάσει το 80%.

Πίνακας σύγκρισης των δημοφιλών προτύπων ταχείας φόρτισης

Τεχνολογία Γρήγορης Φόρτισης Μέγιστη Τάση (Volts) Μέγιστη Ένταση (Amperes) Μέγιστη Ισχύς (Watts) Συμβατότητα
Qualcomm Quick Charge 20V 5A 100W Συσκευές με επεξεργαστή Qualcomm
USB Power Delivery (USB-PD) 20V 5A 240W Διάφορες συσκευές iPhone, Android
Huawei SuperCharge 10V 6A 65W Συσκευές Huawei
Oppo VOOC 10V 6A 240W Συσκευές Oppo
Samsung Adaptive Fast Charging 11V 2.25A 25W Συσκευές Samsung
Apple Fast Charging 20V 3A 96W Συσκευές iPhone

Και μην ξεχνάς πως εκτός από φορτιστές, στο Skroutz μπορείς να βρεις και τα καλύτερα Powerbanks της αγοράς για να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις τεχνολογίες τους αλλά και τη φορητότητα που προσφέρουν, ιδανικά για φόρτιση του κινητού σου όπου κι αν βρίσκεσαι!

Σχετικά Άρθρα

Samsung Galaxy Fold 6: Πιο λεπτό, πιο «έξυπνο»
Samsung Galaxy Flip 6: Καταφθάνει με σημαντικές αλλαγές
Η Huawei αλλάζει ονομασία στη σειρά P και παρουσιάζει τα Huawei Pura 70
Πριν αγοράσεις Smartphone, πρέπει να ξέρεις