Είναι το μοντέλο PHILIPS HD9216/80. Έχει αναλογικά χειριστήρια (θερμοκρασία έως 200, "κουρδιστό" χρονοδιακόπτη 30' με καμπανάκι), που προσωπικά, αν και γκατζετάκιας, δεν με χαλάει καθόλου (συνταγές online και εμπειρία), ίσα-ίσα πιστεύω είναι υπέρ της αξιοπιστίας στο χρόνο.
Είναι 4.5lt ο κάδος της, αναφέρεται ως "0,8 κιλά πατάτες" (αν θέλετε και 0,8μ καλώδιο). Στην ουσία βάζεις πατάτες για 2 άτομα (1 μεγάλη, ή 2 μικρές). Όσο λιγότερες, τόσο πιο γρήγορα (15-20'). Όσο πιο λεπτά κομμένες, τόσο πιο τραγανές. Όπως προείπαν, είναι νόστιμες μόλις βγουν (όπως όλα, άλλωστε). Δυστυχώς οι προτηγανισμένες είναι ευκολία και νόστιμες!
Επειδή τη χρησιμοποιώ καθημερινά, δεν πλένω τον κάδο συνέχεια. Όταν χρειαστεί (π.χ. μετά από ψαρικά, ή όταν στάξουν λίπη), όπως είναι ζεστός, λίγο απορρυπαντικό και ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει τη σχάρα, για να φουσκώσει καμιά ώρα και μετά ξέπλυμα. Προσοχή στην παγίδα, όταν πατάτε το κουμπί να ελευθερωθεί η σχάρα, το εξωτερικό του κάδου φεύγει και πέφτει (εάν είστε εκτός πάγκου). Παρ' όλο το αυτοκόλλητο που προειδοποιούσε, την έπαθα και εγώ, με συνέπεια μικρά σπασιματάκια στο εξωτερικό (κοσμητικά μόνο).
Εν ολίγοις είναι πολύ καλή και χρήσιμη. Κάνει λίγο φασαρία όταν δουλεύει (περισσότερο από τον φούρνο), τουλάχιστο είναι για λίγο χρόνο! Στο ερώτημα "άλλη μία συσκευή στον πάγκο;" (πιάνει και αρκετό χώρο), λέω ναι, μεγάλη ευκολία, ειδικά για λίγα άτομα (εάν είναι οικογένειες 5+ ατόμων, δεν είμαι υπέρ των μεγάλων air fryers). Υποκαθιστά και το φούρνο μικροκυμάτων, αποψύχει κλπ. Όταν προβλέπεται "ζημιά" από τα ζουμιά, χρησιμοποιώ αντικολλητικό χαρτί (όσο πρέπει όμως, να περνάει αέρας προς τα κάτω).
Και λίγα για το θέμα υγεία: σε σχέση με τηγάνισμα (κολύμπι στο λάδι) είναι πολλές φορές καλύτερα, από θέματα θερμίδων, αλλά και καρκινογόνων ενώσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντελώς αθώα, ψήνει σε ψηλές θερμοκρασίες, το "τραγανό" έχει πάντα... ουσίες. Οπότε προσοχή στη θερμοκρασία (ας μην γίνουν τόσο γρήγορα) και στις υπερβολές (τραγανά σαν σχάρας!). Τι να κάνουμε, αμαρτίες... αλλιώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι, πιο αργοί, ατμός, slow cookers...
Άφησε πρώτος το σχόλιό σου!