Χαιρετώ τους απανταχού ψήστες.
Καταρχήν να αναφέρω ότι το 4άστερο μπήκε για την value for money αγορά. Θα έβαζα και λιγότερα γιατί τα έχει τα θεματάκια της, αλλά είναι αμελητέα μπροστά στη χαώδη διαφορά τιμής από τις επώνυμες ψησταριές.
Η αγορά έγινε τέλη Σεπτεμβρίου 2019. Πέτυχα συνδυασμό εκπτώσεων και την αγόρασα 119 ευρώ, ενώ είχα και δωρεάν μεταφορικά. Το παρόν μοντέλο με 2 καυστήρες μόλις είχε κυκλοφορήσει ως αντικατάσταση του 661304. Η μόνη διαφορά που αντιλήφθηκα είναι στο ταψάκι που στραγγίζουν τα λίπη και το πιατάκι συγκέντρωσης αυτών. Σε όλα τα άλλα είναι ίδιες απολύτως. Στα site ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ αναφέρονται ως συνολικό μέγεθος επιφανείας ψησίματος τα 48x42cm, κάτι που δεν ισχύει. Το μέγεθος είναι ακριβώς ίδιο με το προηγούμενο μοντέλο 44x42cm.
Ο απαραίτητος ρυθμιστής-μειωτήρας του υγραερίου (κωδ. 661062), δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία και κοστίζει 7 ευρώ. (edit: μου έβγαλε σφάλμα και τον άλλαξα με ιταλικό μετά από 12 μήνες). Αγόρασα επιπροσθέτως με 18 ευρώ ένα κάλυμμα της ίδιας εταιρίας με το κατάλληλο μέγεθος (κωδ. 661391) και μία μαντεμένια πλάκα δύο όψεων (ριγωτή κι επίπεδη) με 17 ευρώ (κωδ. 661390).
Το στήσιμο είναι αρκετά χρονοβόρο. Οι οδηγίες που εσωκλείονται δεν είναι από τις καλύτερες που έχω δει και τα πράγματα γίνονται χειρότερα λόγω αρκετών άσχετων οπών που υπάρχουνε διάσπαρτες στα εξαρτήματα και δεν μπορείς να καταλάβεις επακριβώς πού πρέπει να βιδώσεις. Χρειάστηκε ένα σταυροκατσάβιδο για τη συναρμολόγηση, χρησιμοποίησα μερικές ροδέλες που δεν υπήρχανε μέσα στο κουτί, μία μεγάλη βίδα ήταν λειψή, επιστράτευσα αρκετή υπομονή, -εάν είσαι μόνος, θα το φας το τρίωρο χαλαρά!
Παρά τις πολλές γωνίες και καμπύλες, σε κανένα σημείο δεν υπήρχε κίνδυνος κοψίματος των δαχτύλων, όλα ήταν τροχισμένα και στρογγυλεμένα.
Στιβαρή κατασκευή από χάλυβα. Τα πλαϊνά ράφια είναι από μέταλλο, δεν διπλώνουνε και αντέχουνε αρκετό βάρος. Υπάρχει βοηθητική σχάρα για το ζέσταμα των κρεάτων. Πρακτικές κρεμάστρες για τα σύνεργα ψησίματος και μπροστινό ράφι για τα καρυκεύματα. Το χερούλι είναι από μέταλλο και καουτσούκ για να μην καιγόμαστε. Τα ροδάκια είναι πλαστικά με αυτοκόλλητο inox χρώματος. Διαθέτει και θερμόμετρο.
Η κατασκευή της είναι (όπως σχεδόν τα πάντα σήμερα) κινεζική, ενώ υπάρχουν άμεσα ανταλλακτικά σε καλές τιμές από την εδώ αντιπροσωπεία. Ο καυστήρας π.χ. κοστίζει 19 ευρώ.
Σε περίπτωση που αγοράσετε παρόμοια ψησταριά από κατάστημα, σκεφθείτε σοβαρά να την παραλάβετε έτοιμη στημένη. Συνήθως ένα 10ευρω κοστίζει, αλλά θα γλυτώσετε την ταλαιπωρία και τυχόν λάθη, μικροκαταστροφές από υπερβολικό σφίξιμο, κλπ.
Η Unimac 661311 με δύο καυστήρες με κατεβασμένο καπάκι και στο φουλ, πιάνει τους 270~280 βαθμούς κελσίου σε 7-8 λεπτά Με την μαντεμένια πλάκα, κάνει 12-13 λεπτά να πιάσει αυτήν τη θερμοκρασία. Οι σχάρες για να κρυώσουν (με ανοιχτό καπάκι) χρειάζονται 4-5 λεπτά, ενώ η πλάκα κρατάει θερμότητα για σχεδόν 35 λεπτά! *Τα παραπάνω με θερμοκρασία περιβάλλοντος 15 βαθμών.
Ενημέρωση: Στην απόδοση της ψησταριάς παίζει ρόλο και ο ρυθμιστής υγραερίου. Στους 12 μήνες αυτός που είχα αγοράσει έριξε πολύ την απόδοση και νόμιζα ότι έφταιγε η ψησταριά. Όταν τον άλλαξα οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη μεγαλύτερες!
Η συγκεκριμένη ψησταριά ενδείκνυται για ψήσιμο επίπεδων κομματιών κρέατος και ψαριών. Εάν θέλετε να ψήσετε ολόκληρο κοτόπουλο, πίττες, ή ψωμί, καλό θα είναι να αναζητήσετε ψησταριές με πάνω από 2 καυστήρες γιατί το ψήσιμο δεν πρέπει να είναι "άμεσο" να μην είναι δηλαδή το φαγητό ακριβώς πάνω από τις εστίες θερμότητας, αλλά ανάμεσα σε αυτές.
Το άναμμα της φωτιάς είναι πολύ εύκολο στις Unimac. Πιέζεις τον διακόπτη προς τα μέσα ώστε να απελευθερωθεί υγραέριο και τον γυρνάς προς τα αριστερά, οπότε ακούγεται ο ήχος από τον μηχανισμό που δημιουργεί τον σπινθήρα και η καύση ξεκινάει.
1. Για να ψήσουμε τα φαγητά ανοίγουμε στο φουλ την ένταση της φωτιάς και κλείνουμε το καπάκι έως 10 λεπτά ώστε να ζεσταθούν οι σχάρες.
2. Ανάλογα με το είδος του κρέατος και την περιεκτικότητα σε λίπος, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς, λαδώνετε τις σχάρες και ψήνετε κατά προτίμηση με κλειστό καπάκι.
3. Τσεκάρουμε για αναφλέξεις όταν ψήνουμε λιπαρά κρέατα. Τα πολλά άνοιξε-κλείσε επηρεάζουν τη θερμοκρασία.
4. Μάθε την ψησταριά σου! Για να τελειοποιήσετε το ψήσιμο, θα πειραματιστείτε λίγο με τις θερμοκρασίες και σε ποιά σημεία είναι δυνατότερη η φωτιά ώστε να μετακινείτε τα κρέατα. Στις Unimac (και σε άλλες φθηνές μάρκες) η ένταση δεν είναι απολύτως ίδια σε όλο την επιφάνεια των σχαρών. Παρατήρησα σε αυτήν ότι στο πίσω μέρος είναι δυνατότερη. Αυτό συμβαίνει γιατί το καπάκι από την πίσω πλευρά την ώρα που κλείνει έχει ένα κενό 3 εκατοστών με αποτέλεσμα μέρος της θερμότητας να οδηγείται προς τα έξω και περνώντας προς τα πίσω να δημιουργεί μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Αυτό γενικά είναι κατασκευαστικό σφάλμα γιατί χάνουμε θερμότητα και δεν κατανέμεται σωστά η θερμοκρασία.
Προσοχή για τα μέρη που θερμαίνονται. Το καπάκι είναι φυσικό να ζεσταίνεται πολύ και δεν το ακουμπάμε -θα επιθυμούσα να έχει μία έξτρα λαμαρίνα που να το προστατεύει και να λειτουργεί ως ανακλαστήρας. Ανοιγοκλείνουμε από το χερούλι που διατηρείται κρύο. Τα ράφια θερμαίνονται μέχρι το σημείο όπου έχουνε τις τρύπες, οπότε καλό θα είναι να μην τοποθετείτε πλαστικές σακούλες. Εάν έχετε πιατέλα ή γάστρα θα την διατηρείτε πάνω σε αυτά τα σημεία ζεστή.
Ο δυνατός αέρας επηρεάζει τους καυστήρες. Δεν σβήνει τη φωτιά, αλλά δεν αφήνει τις φλόγες να βγαίνουνε ομοιόμορφα από τους καυστήρες.
Στην πρώτη δοκιμή επέλεξα κοπανάκια από μικρομεσαία κοτόπουλα, που το έχουνε το λιπάκι τους, όχι δηλαδή κάτι πολύ λιπαρό ή πολύ στεγνό. Από την αριστερή πλευρά έβαλα την πλάκα με τη ριγωτή πλευρά και δεξιά άφησα την μία σχάρα. Σε 10 λεπτά πιάσαμε τους 270 βαθμούς. Τεστάρουμε τη θερμοκρασία της πλάκας ρίχνοντας λίγο νερό πάνω κι εάν αυτό τσιτσιρίζει κι εξατμίζεται, είμαστε έτοιμοι.
Την ένταση από την πλευρά της πλάκας δεν την μείωσα. Από την πλευρά της σχάρας την μείωσα περίπου 25%. Η πλάκα αργεί να τα ψήσει σε σχέση με τη σχάρα. Υπάρχουνε αναφλέξεις από την πλευρά της σχάρας που σβήνουν εάν μετακινήσεις το κρέας. Σαν αρχάριος ανοιγόκλεινα το καπάκι για να τσεκάρω και τα γύρισα 7-8 φορές. Δεν κόλλησε κανένα κομμάτι.
Τα κομμάτια από την πλευρά της σχάρας ήταν έτοιμα σε 30 λεπτά. Στα 35 λεπτά έβγαλα και τα κομμάτια από την πλευρά της πλάκας.
Δοκιμάζοντας από την σχάρα, ήταν από τα καλύτερα κοτόπουλα που έφαγα ποτέ :)
3 τσιπούρες συνολικού βάρους 1150γρ. ψήθηκαν σχεδόν άριστα στους 220 βαθμούς και σε 24 λεπτά (12 από κάθε πλευρά). Πριν το ψήσιμο λαδώθηκαν, αλατοπιπερώθηκαν, και μέσα σε κάθε μία έβαλα δύο φέτες λεμόνι και 2 κλωναράκια θυμάρι. Όταν βγήκαν τις ράντισα με λαδομουστάρδα. ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!
Όταν την "ζόρισα" λίγο παραπάνω, άρχιζαν να στάζουν λίπη κι έξω από το ταψί.
Tα έως τώρα ψηστικά συμπέρασματα: Τα μπούτια κοτόπουλου, ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΛΑΣ. Φυσικά είναι μπελάς και στο κάρβουνο όταν τα ψήνεις. Σε περίπτωση που έχετε μεγάλη παρέα, θα σας εκθέσουνε από άποψη χρόνου. Πολλές γενικά οι αναφλέξεις, ίσως κάνω εγώ κάτι λάθος... Σχεδόν το 30% της επιφάνειας ΔΕΝ ΨΗΝΕΙ ΣΩΣΤΑ. Ειδικά με ανοιχτό καπάκι, ίσα που ζεσταίνει το κρέας.
Για ψάρια είναι ό,τι πρέπει η ψησταριά! Στα χωριάτικα λουκάνικα ναι μεν έχει αναφλέξεις, αλλά δεν καίει-στεγνώνει το κρέας.
Με προβλημάτιζε εάν θα μύριζε ψαρίλα το κρέας μετά από το ψήσιμο των τσιπούρων, αλλά μετά από το κάψιμο των σχαρών και το καθάρισμα του ταψιού, καμία οσμή ψαριού δεν διέκρινα.
Δοκίμασα με λεπτοκομμένες παντσέτες και χοιρινές μπριζόλες λαιμού και ψηθήκανε άψογα. Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι δεν είχανε αναφλέξεις σε σχέση με τα άλλα κρέατα!
Άνοιξη-Καλοκαίρι, η ψησταριά πιάνει γρηγορότερα θερμοκρασία (και ψήνει γρηγορότερα)
Η πλάκα από μαντέμι, βοηθάει πολύ, γλυτώνεις από αναφλέξεις και ίσως ψήνεις γρηγορότερα γιατί από το άνοιξε-κλείσε και μετακίνησε, χάνεις θερμότητα. Θέλει κι αυτή όμως προσοχή. Αν π.χ βγάζει λίπος το κρέας, χρειάζεται να το σκουπίζεις ώστε να μην τηγανίζεται ουσιαστικά το ψητό. Διαφορετικά είδη κρέατος, πάνω στην πλάκα, μπερδεύουν τις γεύσεις, μιας και τα λίπη πάνω σε αυτήν αναμειγνύονται. Επίσης, εάν έχεις πολλά κρέατα, θέλει καλό τρίψιμο-καθάρισμα ενδιάμεσα, ώστε να μην κολλάνε-μαυρίζουν τα επόμενα ψητά. -Αυτό την ώρα του ψησίματος με υψηλές θερμοκρασίες, είναι μπελάς.
Στην συγκεκριμένη ψησταριά όταν ψήνω με την πλάκα από μαντέμι στημένη κάθετα πάνω στις άλλες σχάρες, τα λίπη που στάζουνε, γλύφουνε τα τοιχώματα και πέφτουνε εκτός του ταψιού αποστράγγισης.
Μία καλή λύση για να περιορίσω τις αναφλέξεις, είναι να βάζω στο πίσω μέρος την πλάκα από μαντέμι και να ψήνω έως ένα σημείο τα κρέατα εκεί και να φύγουνε τα πολλά λίπη. Στη συνέχεια τα βάζω στο κάτω μέρος και ανάμεσα στους καυστήρες (όχι δηλαδή από πάνω ακριβώς).
Γενικά από άποψη συνολικού χρόνου και κόπου για έως 4 κιλά κρεάτων θα δουλεύω την συγκεκριμένη με υγραέριο. Πάνω από αυτό το βάρος, κάτι που για εμένα σημαίνει πολλά και διαφορετικά κρεατικά, θα δουλεύω το κάρβουνο.
Από τότε που πήρα την υγραερίου πάντως δεν έχω ξαναψήσει σε κάρβουνο. 3-4 κιλά κρέας για 4-5 άτομα σε μία ωρίτσα τα έχεις έτοιμα :)
Τον χρόνο που γλυτώνεις για το άναμμα των κάρβουνων, τον χάνεις για το καθάρισμα της ψησταριάς υγραερίου.
Η 10κιλη μποτίλια που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ, ήταν στο 80% περίπου γεμάτη. Μου έβγαλε 14~15 ώρες λειτουργίας (ψήσιμο+καθάρισμα). Από αυτές οι 12 τουλάχιστον με λειτουργία στο φουλ.
Το κυριότερο μειονέκτημα του συγκεκριμένου μοντέλου είναι οι πολύ πλατιοί διαχύτες γιατί πέφτοντας πάνω τους τα λίπη δημιουργούνε αναφλέξεις.
Εάν είχα ξανά τη δυνατότητα να επιλέξω νέα ψησταριά σε αυτό το εύρος τιμής, θα επέλεγα την Unimac με 3 καυστήρες (+30 ευρώ) και θα έψηνα έμμεσα σε 2 καυστήρες (έχοντας τον μεσαίο κλειστό) και με φουλ ένταση φλόγας, αποφεύγοντας έτσι τις αναφλέξεις.
Τα επόμενα τεστ θα γίνουν με αρνί, χταπόδι κι άλλα ψαρικά. Και αρκετές δοκιμές με την πλάκα μαντεμιού μπας και γλυτώσουμε τις αναφλέξεις.
Έφτιαξα κι ενημερώνω συνεχώς ένα άρθρο με πολλές φωτογραφίες για την συγκεκριμένη ψησταριά:
https://krasodad.blogspot.com/2019/10/unimac-basic.html