Σχεση ποιοτητας/τιμης πολυ καλη. Πηρα μοντελο με 4 καυστηρες επειδη
α/ δεν εχω προβλημα χωρου
β/ ηθελα να μπορω να ψησω γρηγοροτερα για αρκετα ατομα (για 3-4 ατομα θα εφταναν και 2 καυστηρες)
και
γ/ διοτι στην πλειοψηφια τους οι ψησταριες (οι πιο οικονομικες τουλαχιστον) δεν ψηνουν το ιδιο δυνατα στο μπροστινό 1/4 περιπου της επιφανειας ψησιματος (προς την πλευρα των διακοπτων)
Οι οδηγιες συναρμολογησης ειναι για γελια (ιδιες για ολα τα μοντελα της σειρας Basic), αλλα με λιγη επιμονη βγαινει περα ΟΚ. Θελει για στησιμο ~90 λεπτα για 2 ατομα, ή 120+ λεπτα για 1 ατομο μονο του.
Δεν λειπουν βιδες ή εξαρτηματα απο το κιτ, αντιθέτως περισσευουν 2-3 για spare.
Καθαριζεται σχετικα ευκολα, περιπου 30 λεπτα 1 ατομο μονο του, για σχετικα καλο καθαρισμο + λαδωμα σχαρες να ειναι ετοιμες για το επομενο ψησιμο. Τα προστατευτικα πανω απο καθε καυστηρα (ανακλαστηρες ή flavorizers τα λενε νομιζω?) ειναι εμαγιε λαμαρινα ψιλη, σιγουρα θα χαλασουν και θα σκουριασουν γρηγορα με ολα αυτα τα λιπη/ζουμια που σταζουν επανω τους και καιγονται.
Ακομα και με πολύ καλο τριψιμο και καθαρισμα μετα απο καθε ψησιμο δεν νομιζω να αντέξουν πολύ. Θα αναζητησω λύση οταν θα ερθει το προβλημα. Το ταψακι συλλογης των λιπων κανει τελεια τη δουλεια του, το εστρωσα και με αλουμινοχαρτο και ετσι αποφευγω το καθαρισμα του στο τελος της καθε "συνεδρίας".
Οι αναφλέξεις ειναι αναποφευκτες απο οσο εγω εχω καταλαβει και μαλιστα σε καθε ακριβή ή φτηνη ψησταρια, μιλωντας για τα λιπαροτερα κρέατα, λουκανικα, παντσετες κλπ. Εγω πιστευω πως δεν ειναι κακες οι αναφλεξεις (μεχρι ενος σημειου νοστιμιζουν) και προτεινω ανοιχτο καπακι και επιβλεψη.
Χρειαζεται να παιξει κανεις με την ενταση των διακοπτων στις 4 εστιες, για να βρεί το ιδανικό ψησιμο σε καθε περιπτωση. Παντα αναλογα και με το ειδος και με το κοψιμο του κρέατος, το ποσο λιπαρο ειναι, το ποσο well-done ή οχι το προτιμαει κανεις, και άλλες παραμετρους. Στην 3η-4η φορά θα το βρει πιστευω ο "μεσος" ψηστης σαν εμενα.
Οι τυχον γνωσεις απο ψησιμο σε καρβουνο βοηθουν αφου πιθανοτατα υπάρχει ηδη η απαραίτητη "αισθηση" της συμπεριφορας καθε κομματιου στη σχαρα και στην ενταση της φωτιας.
Δεν λερωνεται η βεραντα οπως με τα καρβουνα (ουτε ακομα και στο ξυσιμο των σχαρών κατα τον καθαρισμο), καπνίζει σχετικά πολυ λιγοτερο απο τα καρβουνα, μαλλον δεν θα ακουσει κανεις τον απο πανω της πολυκατοικιας να λεει "εχω απλώσει μπουγαδα, σβηστο αναισθητε, θα φερω την αστυνομια, κλπ.) αλλα σιγουρα μυριζει η όλη γειτονια τι ψηνεται.
Γκαζι καταναλωση δεν μπορω να πω ακομα με σιγουρια, αλλα υπολογιζω οτι 4 καυστηρες πρεπει να ειναι συνολικα με προθερμανσεις και καθαρισμους γυρω στο 1- 1,2 Ευρω ανα ώρα.
Γλυτωνει καποιος ρευμα ομως διοτι σε πολλές περιπτωσεις η ψησταρια αντικαθιστα μαγειρεμα που θα γινοταν ετσι κι αλλιως στην ηλεκτρικη κουζινα αφου ειναι γρηγορο και ευκολο με την ψησταρια υγραεριου. Με καλο καιρο και παρεα προτιμουν ολοι νομιζω την ψησταρια.
Μπουκαλα γκαζιου ΔΕΝ μπανει απο κατω στο ραφι γιατι δεν κραταει το βαρος,
προτιμησα την 10kg την κλασσικη (πηρα 2 για να μην ψαχνομαι ολη την ωρα ποσο εχει μεινει), και για να μεταφερεται την εβαλα σε βαση γλαστρας με ροδακια (~10 Ευρω), μια χαρα την τραβαει καποιος και καθαριζει απο πισω.
Επιπλέον πλακες μαντεμενιες της Unimac μου ειπαν ειναι σε ελλειψη stock, θα ερθουν καποια στιγμη, ετσι πηρα δυο άλλης μαρκας, ειναι πολυ καλυτερες για πραγματα που ειναι ευπαθη να κολλήσουν/διαλυθούν ή να "χαθουν" στις σχαρες οπως λαχανικα, μπφτέκια- κεμπάπ - ψάρια. Με τις πλάκες, αν ανοιγει καποιος το καπάκι 2-3 φορες και σκουπιζει με χαρτι κουζινας τα υγρα απο τις πλακες , τοτε γλυτωνει το πολυ καθαρισμα αφου η υπόλοιπη ψησταριά παραμενει σχεδον καθαρή.
Ειναι ομως μικρότερη η επιφάνεια ψησίματος στις πλάκες, οπότε αν καποιος εχει πολλά μπιφτέκια για ψησιμο, ας τα λαδωσει καλα και τις σχαρες επισης, και θα γινουν και λιγο νοστιμότερα απο ότι στις πλάκες.
Κουκουλα ποιοτικη της Unimac , βαρεως τυπου, μια χαρα χωραει και τις φιαλες γκαζιου στα πλαινα.
Τσιμπίδες, βουτρσες, ξυστρες, παλιοπανα, γαντια χρειαζονται ολα, γνωμη ειναι οτι δεν αξιζουν τα λεφτα τους τα πολυ ακριβα. Πρεπει ομως καποιος να υπολογισει το κοστος και για αυτα.
Ψησταρια 249Ε, Ρυθμιστης γκαζιου μπουκαλας 11Ε, Καλυμμα 34Ε, 2 φιάλες Χ 40Ε αρχικη αγορα 80Ε, δυο πλακες συνολο 55Ε, αξεσουάρ ~45Ε ΣΥΝΟΛΟ 440Ε μην ξεναει κανεις οτι ξεκιναει με 250Ε
Επίσης καποιος πρεπει να υπολογισει και τα επιπλεον χρηματα που θα δωσει για το (επιπλέον) φαγητο που τυχον θα αγοράσει... ειναι συνηθισμενο να αγοραζουμε κατι παραπανω αφου την εχουμε την ψησταρια ...
Καλα ψησιματα σε ολους