Απομνημονεύματα του στρατηγού Ιωάννου Μακρυγιάννη
Βιβλία Ιστορίας

Απομνημονεύματα του στρατηγού Ιωάννου ΜακρυγιάννηΚωδικός: 215175

"... Λέγομεν μόνον ενταύθα πρώτον ότι ουδείς θα δυνηθή να προσβάλη την φιλαλήθειαν, την ειλικρίνειαν και την αγαθήν προαίρεσιν του Μακρυγιάννη συγγράφοντας τα "Απομνημονεύματα" αυτού... Ο Μακρυγιάννης...

Δες όλη την περιγραφή

"... Λέγομεν μόνον ενταύθα πρώτον ότι ουδείς θα δυνηθή να προσβάλη την φιλαλήθειαν, την ειλικρίνειαν και την αγαθήν προαίρεσιν του Μακρυγιάννη συγγράφοντας τα "Απομνημονεύματα" αυτού... Ο Μακρυγιάννης γράφει τρόπον τινά διά της σπάθης και ουχί διά της γραφίδας.

Υπάρχουσιν εν τοις Απομνημονεύμασιν αυτού χαρακτηρισμοί προσώπων, διάλογοι, επιγράμματα, οξύτατα,...

Δες όλη την περιγραφή
Το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο στο Skroutz Τελευταία ενημέρωση: περίπου ένα μήνα πριν

Περιγραφή

"... Λέγομεν μόνον ενταύθα πρώτον ότι ουδείς θα δυνηθή να προσβάλη την φιλαλήθειαν, την ειλικρίνειαν και την αγαθήν προαίρεσιν του Μακρυγιάννη συγγράφοντας τα "Απομνημονεύματα" αυτού... Ο Μακρυγιάννης γράφει τρόπον τινά διά της σπάθης και ουχί διά της γραφίδας.

Υπάρχουσιν εν τοις Απομνημονεύμασιν αυτού χαρακτηρισμοί προσώπων, διάλογοι, επιγράμματα, οξύτατα, εισδύοντα οδυνηρώς εις την ψυχήν, τραυματίζοντα την σάρκα...

Ίσως αυτή η φωνή της εθνικής ψυχής είναι η ψιθυρίσασα εις το ους του Μακρυγιάννη την ιεράν παραγγελίαν της συγγραφής του παρόντος έργου. Είναι δε τούτο αναμφισβητήτως το γνησιώτατον και καθαρώτατον κάτοπτρον των χρόνων εις ους αναφέρεται...

Κρίνοντες το έργον του Μακρυγιάννη, μετά πεποιθήσεως λέγομεν ότι είναι τούτο μοναδικόν και πολύτιμον ιστορικόν κειμήλιον, αληθής πινακοθήκη ζωντανών εικόνων, ηθογραφιών, περιγραφών, διαλόγων εκ των οποίων όχι μόνο ο ιστορικός, αλλά και ο ποιητής και ο ήθογράφος και ο φιλόσοφος θα δύνανται να αντλώσιν αφθόνως τα στοιχεία της μελέτης και της εμπνεύσεως αυτών".

Γιάννης Βλαχογιάννης

Χαρακτηριστικά

Είδος
Τουρκοκρατία - Ιστορία
Γλώσσα
Ελληνικά
Μορφή
Μαλακό Εξώφυλλο
Αριθμός σελίδων
972
Έτος έκδοσης
1998
Διαστάσεις
18x12 cm

Σημαντική πληροφορία

Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται από τις επίσημες σελίδες των προϊόντων. Επιβεβαίωσε τα στοιχεία πριν προχωρήσεις στην τελική αγορά. Εάν παρατηρήσεις κάποιο πρόβλημα μπορείς να το αναφέρεις εδώ.

Αξιολογήσεις

  1. 2
  2. 4 αστέρια
    0
  3. 3 αστέρια
    0
  4. 2 αστέρια
    0
  5. 1 αστέρι
    0
Αξιολόγησε το προϊόν
  • katsampu
    5
    17 στους 17 χρήστες τη βρήκαν χρήσιμη

    Επιβεβαιωμένη αγορά

    Το βιβλίο είναι ογκοδέστατο, περίπου 1.000 σελίδες.

    Χωρίζεται σε 4 μέρη, προ-επανάσταση κ επανάσταση, κ 2 μέρη μετά την επανάσταση του 1821 (εποχή καποδίστρια, όθωνα κτλ).

    Η γλώσσα του όπως είναι φυσικό είναι λίγο βαριά για το 2019, δεδομένου ότι είναι γραμμένο πριν από 150 χρόνια αλλά κ ο Μακρυγιάννης έμαθε γράμματα στα 30 του για να γράψει τα απομνημονεύματά του (ο ίδιος λέει στον πρόλογο ότι είμαι αμόρφωτος κ μη με κρίνετε αυστηρά).

    Για μένα, το σπουδαιότερο στοιχείο του βιβλίου είναι ότι αποτυπώνει το περιβάλλον του 1821 κ των επόμενων χρόνων, κ ειδικά τις σχέσεις των Ελλήνων μεταξύ τους, τις φατρίες, τις έριδες, το πώς συμπεριφέρονταν οι οπλαρχηγοί στους απλούς πολίτες αλλά κ ποιες ήταν οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων ένοπλων ομάδων. Πράγματα που δεν είναι γνωστά από τα ιστορικά βιβλία, τα βιβλία των σχολείων ή ακόμη κ τις ταινίες που παίζονται τις μέρες της επετείου. Για παράδειγμα, πουθενά αλλού δεν είχα διαβάσει ότι οι Ρουμελιώτες (Στερεοελλαδίτες) με τους Πελλοποννήσιους ήταν μονίμως σε διχόνοια κ κόντρα, οι μεν θεωρούσαν του δε αντίπαλους, κάθε ομάδα ήθελε να καρπωθεί τις μεγάλες νίκες εναντίον των Τούρκων (πχ στα Δερβενάκια), όλοι έριζαν για την εξουσία κτλ.

    Ένα άλλο βασικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι οι Έλληνες πολλές φορές πολεμούσαν μαζί με Τούρκους εναντίον άλλων Τούρκων ή κ Ελλήνων (π.χ. Αλή Πασάς).

    Ή ακόμη ότι πολλοί Έλληνες θεωρούσαν την εποχή της τουρκοκρατίας καλύτερη από την εποχή μετά την απελευθέρωση, λόγω πείνας, φτώχειας κτλ. Κ πολλοί Έλληνες προτίμησαν να πάνε με τους Τούρκους μετά την απελευθέρωση για καλύτερες συνθήκες ζωής.

    Για μένα ένα πολύ καλό βιβλίο, που αξίζει να διαβαστεί από όλους όσους θέλουν να έχουν μια καλύτερη εικόνα για την ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

    Σου φάνηκε χρήσιμη;
  • Επιβεβαιωμένη αγορά

    • Ποιότητα χαρτιού
    • Ήταν ευκολοδιάβαστο
    • Ήταν αρκετά ενδιαφέρον
    • Μου άρεσε το ύφος γραφής
    • Θα διάβαζα βιβλίο του ίδιου συγγραφέα
    • Θα το πρότεινα για ανάγνωση

Ερωτήσεις

Έχεις απορία για το προϊόν;

15 χρήστες έχουν το προϊόν και μπορούν να σε βοηθήσουν

Ρώτησε για το προϊόν
Όνομα χρήστη

Είδες πρόσφατα