Θα δώσω τις εντυπώσεις μου καθώς και ένα σύντομο αλλά πλήρες οδηγό seasoning ώστε να το κάνετε αντικολλητικό και έτοιμο για μαγείρεμα. Επίσης σε αντίθεση με το τι λέει το Skroutz αυτό το τηγάνι είναι φτιαγμένο από ανθρακούχο ατσάλι και ΟΧΙ από αλουμίνιο. Επίσης σίγουρα δεν είναι ανθεκτικό στη σκουριά όπως ισχυρίζονται και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στην αποθήκευση. Πρέπει να είναι στεγνό και σε ξηρό μέρος αλλιώς θα σκουριάσει σε κυριολεκτικά σε μερικές ώρες.
Εντυπώσεις:
Το τηγάνι 28cm είναι πολύ ποιοτικό και ζυγίζει 2 κιλά. Αυτό προσφέρει άφθονη θερμική μάζα, ενώ δεν ζυγίζει όσο ένα συγκρίσιμο τηγάνι από μαντέμι. Όπως και κάθε άλλο τηγάνι του τύπου του, είναι απλά εξαιρετικό για ρόδισμα και τσιγάρισμα.
Η λαβή είναι στερεωμένη με πριτσίνια και έχει κάποιου είδους επίστρωση. Δεν είμαι σίγουρος για το υλικό της επίστρωσης, αλλά μπορεί να ξεκολλήσει (με μαχαίρι, όχι αν το πιάσετε απλά με μια πετσέτα) όταν υποβάλλεται σε πολύ υψηλή θερμότητα. Αυτό καθιστά το τηγάνι μη ιδανικό για φούρνο, αλλά το έβαλα ούτως ή άλλως και ειλικρινά είναι μια χαρά. Ακόμα και ο κατασκευαστής προσφέρει αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα του φούρνου σε αυτό το μοντέλο. Οπότε με λίγα λόγια βάλτε το στο φούρνο με δική σας ευθύνη.
Αισθητικά είναι λιτό. Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα της De Buyer δεν διαθέτει φανταχτερά χαραγμένα λογότυπα εκτός από τη λαβή. Αυτό δεν έχει σημασία για μένα, αλλά μπορεί να έχει για εσάς.
Αν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο δεν με ευχαριστεί πλήρως θα ήταν η τεράστια και πολύ καμπυλωτή λαβή. Δεν προσθέτει πολλά από την άποψη της χρησιμότητας. Μπορεί να δυσκολέψει την αποθήκευση του και επίσης παρεμποδίζει την τοποθέτηση του τηγανιού στο φούρνο. Εξακολουθεί να χωράει, απλά δεν μπορείτε να το έχετε κεντραρισμένο.
Μπορώ λοιπόν να πω με σιγουριά ότι είναι ένα εξαιρετικό τηγάνι και η τιμή του, στην περίπτωσή μου 38€, είναι τέλεια.
Seasoning:
Δεν έχω κουζίνα υγραερίου, οπότε χρησιμοποίησα τη μέθοδο του φούρνου και δούλεψε πολύ καλά. Έκανα 2 seasonings με μια δύσκολη πρώτη δοκιμή. Έφτιαξα απλή ομελέτα με λίγες μόνο σταγόνες λάδι. Δεν κόλλησε καθόλου.
Βήμα 1: Αφαιρέστε την εργοστασιακή επίστρωση. Δεν πρόκειται για στρώμα seasoning, αλλά για μια ελαφριά στρώση λαδιού που βοηθάει στην αντίσταση στη σκουριά κατά τη μεταφορά. Δεν χρειάζεται πολύ κόπο για να την αφαιρέσετε. Απλά περάστε το κάτω από πολύ ζεστό νερό και τρίψτε το. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σαπούνι αν δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε με σκέτο νερό.
Βήμα 2: Προθερμάνετε το φούρνο σας μερικούς βαθμούς (~10%) πάνω από το σημείο καπνού του λαδιού που θα χρησιμοποιήσετε. Εγώ χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο με σημείο καπνού ~230°C και ο φούρνος μου ήταν στους 250°C. Μόνο άγευστα επεξεργασμένα έλαια με υψηλό σημείο καπνού είναι κατάλληλα.
Ενώ ο φούρνος προθερμαίνεται, ζεσταίνετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά (60%) για 6 λεπτά. Στη συνέχεια, πάρτε 2 βαμβακερά πανιά που δεν σας πειράζει να λαδωθούν. Λαδώστε ελαφρά ένα πανί με μερικές σταγόνες λάδι. Χρειάζεστε πολύ λίγο λάδι! Αντισταθείτε στο να χρησιμοποιήσετε περισσότερο, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχημένο seasoning. Στη συνέχεια, απλώστε το λάδι σε όλες τις πλευρές του τηγανιού, ακόμη και στον πάτο. Θέλετε ένα γυαλιστερό, σχεδόν υγρό φινίρισμα. Αν έχετε μπιλάκια, χρησιμοποιείτε υπερβολικά πολύ λάδι! Στη συνέχεια, με το άλλο πανί σκουπίστε το ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Δεν θα πρέπει να μαζέψετε πολύ λάδι, αυτό το κάνουμε πιο πολύ για να βεβαιωθούμε πως η επίστρωση είναι ομοιόμορφη. Θα φαίνεται σχεδόν στεγνό, αλλά η σχετικά ομοιόμορφη και γυαλιστερή επιφάνεια του ατσαλιού έχει όλο το λάδι που χρειάζεται.
Βήμα 3: Βάλτε το ανάποδα στο φούρνο στο μεσαίο ράφι για 1 ώρα.
Αφού περάσει η ώρα κλείστε το φούρνο, ανοίξτε την πόρτα και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν μπορείτε, θα σας συνιστούσα να το αφήσετε για μερικές ώρες χωρίς να κάνετε τίποτα.
Βήμα 4+: Τώρα λογικά είναι έτοιμο αλλά μπορείτε να επαναλάβετε τα βήματα 2-3 μέχρι και 4 ή 5 φορές, αλλά ειλικρινά απλά μαγειρέψτε κάτι. Εγώ το έκανα μόνο δύο φορές και δεν μπήκα στον κόπο να το βάλω μια ολόκληρη ώρα στο φούρνο τη δεύτερη φορά, μόνο μισή ώρα. Το αποτελέσματα είναι ένα πολύ αντικολλητικό τηγάνι.