Τα 5 τρόφιμα που έχω πάντα στην κουζίνα μου

Τα 5 τρόφιμα που έχω πάντα στην κουζίνα μου

Σε καλωσορίζω στην κουζίνα μου, όπου η δημιουργία νόστιμων και γρήγορων γευμάτων γίνεται παιχνιδάκι με τα πέντε βασικά τρόφιμα που έχω πάντα στο ντουλάπι μου. Από τα απαραίτητα για το ντουλάπι όπως το ελαιόλαδο, μέχρι την ευκολία των αβγών, αυτά τα απλά αλλά ευέλικτα βασικά προϊόντα είναι το κλειδί για να ετοιμάσεις γρήγορα, γευστικά και χορταστικά πιάτα όταν ο χρόνος σε πιέζει. 

Έτσι, λοιπόν, στο σημερινό άρθρο σου αποκαλύπτω τα 5 τρόφιμα που έχω πάντα στην κουζίνα μου, με τα οποία μπορώ να ετοιμάσω ακόμα και όλα τα γεύματα της ημέρας! 

1. Τυρί cottage 

Τοτυρί κότατζ έχει κερδίσει μόνιμη θέση στο ψυγείο μου, τόσο για το πόσο εύκολο είναι να ετοιμάσεις ένα γεύμα με βάση το cottage όσο και για τα θρεπτικά του οφέλη. Αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου και είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κάνει τα γεύματα πιο χορταστικά, επομένως αποτελεί μια επιλογή κατάλληλη για όλες τις ώρες της ημέρας! 

2. Φρούτα και Λαχανικά 

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι δύο βασικές ομάδες τροφίμων που χρειάζεται να συμπεριλαμβάνουμε καθημερινά στη διατροφή μας. Είναι προτιμότερο, καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από άλλα και αυτά είναι βολικό να τα έχουμε στην κουζίνα μας τις εβδομάδες που δεν έχουμε τόσο χρόνο για ψώνια. 

α) Μερικά λαχανικά που διατηρούνται περισσότερο από άλλα στο ψυγείο είναι: τα καρότα, το λάχανο, η κολοκύθα, οι πατάτες, οι πιπεριές, τα κρεμμύδια, ντοματίνια. 

β) Αντίστοιχα για τα φρούτα είναι: το μήλο, το πορτοκάλι, τα μανταρίνια, οι μπανάνες, το ακτινίδιο, το αχλάδι, το καρπούζι και το πεπόνι. 

Για τις μέρες που δεν έχω καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά, έχω πάντα στο ψυγείο μία συσκευασία παντζάρια στον ατμό και στην κατάψυξη μία συσκευασία με μπρόκολο και μία κόκκινα φρούτα για smoothie ή smoothie bowl. Τέλος, τα αποξηραμένα φρούτα διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι τα φρέσκα, καθώς τους έχει αφαιρεθεί η υγρασία, επομένως αποτελούν μια πρακτική λύση για τις μέρες αυτές.

Βρες φρέσκα φρούτα και λαχανικά εδώ.

3. Αυγά 

Τα αυγά είναι άλλη μια καλή πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών στοιχείων όπως η χολίνη, οι βιταμίνες Β12, Α, D, Ε, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη και λιπαρά, έχουν την ιδιότητα να κάνουν τα γεύματα πιο χορταστικά. Μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα και γρήγορα με διάφορους τρόπους όπως: βραστά, μάτι, scrambled, καγιανάς, ποσέ κ.ά.. Είναι βοηθητικό να τα αποθηκεύεις ήδη βρασμένα στο ψυγείο για να τα καταναλώνεις άμεσα όποτε τα χρειαστείς!

4. Παξιμάδια (ή φρυγανιές, κράκερ)

Τα παξιμάδια, είναι ένα είδος τραγανού ψωμιού! Ουσιαστικά είναι σαν το ψωμί, αλλά τους έχει αφαιρεθεί η υγρασία, κάτι που τα κάνει να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η τραγανή τους υφή και η διακριτικά γλυκιά τους γεύση τα κάνουν ένα απολαυστικό συνοδευτικό για όλα τα γεύματα και τις σαλάτες. Επιλέγω παξιμάδια ολικής που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά στοιχεία χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Οι φυτικές ίνες, κάνουν τα τρόφιμα πιο χορταστικά, καθώς έχουν την ιδιότητα να τραβάνε το νερό στο πεπτικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον όγκο της τροφής στο στομάχι. Συγχρόνως, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν κατά τη διάρκεια της πέψης απ’ ότι οι απλοί, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, κάτι που μας παρέχει σταθερή ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  

  • Μπουκιές Κρίθινες Τσάνος (400 g)

    Μπουκιές Κρίθινες Τσάνος (400 g)

    0
    0
    από 2,54 €
  • Κρίθινο παξιμαδάκι Κρήτης Χατζής (400 g)

    Κρίθινο παξιμαδάκι Κρήτης Χατζής (400 g)

    0
    0
    από 2,68 €
  • Παξιμαδάκι σίκαλης Κρήτης Χατζής (300 g)

    Παξιμαδάκι σίκαλης Κρήτης Χατζής (300 g)

    0
    0
    από 2,79 €

5. Ελαιόλαδο

Καμία κουζίνα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πέρα από την πλούσια και ξεχωριστή του γεύση, το ελαιόλαδο μία εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, νοστιμίζοντας όλα τα φαγητά μας! Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στα μαγειρευτά σου φαγητά και στις σαλάτες.

Δες παρακάτω τις προτάσεις μου για γρήγορα γεύματα που μπορείς να ετοιμάσεις με τα παραπάνω τρόφιμα, ώστε να καλύψεις τις ανάγκες μίας ολόκληρης ημέρας!  

  • Ντακοσαλάτα: παξιμάδια, ντοματίνια, cottage, ελαιόλαδο, ρίγανη
  • Ομελέτα με πατάτες, λαχανικά και ελαιόλαδο 
  • Αβγά μάτι με ελαιόλαδο, cottage, παξιμάδια και λαχανικά
  • Καγιανάς με ντοματίνια, cottage, ελαιόλαδο
  • Σαλάτα με βάση το τριμμένο καρότο, με βραστά αβγά, cottage, παξιμάδια και ελαιόλαδο
  • Πατατοσαλάτα με βραστά αβγά και ελαιόλαδο

Τα φρούτα, μπορείς να τα προσθέσεις στις σαλάτες, ή να τα καταναλώσεις φρέσκα όποτε τα χρειαστείς μέσα στην ημέρα. 

Αυτά είναι, λοιπόν, τα 5 βασικά τρόφιμα δεν λείπουν ποτέ από τα ντουλάπια της κουζίνας μου. Αποτελούν μία εύκολη, γρήγορη, νόστιμη και πρακτική λύση για τις μέρες της εβδομάδας που δεν έχω τόσο χρόνο να μαγειρέψω και να προετοιμάσω τα γεύματά μου. Τέλος, αποτελούν προτάσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, παρέχοντας επιλογές από όλες τις ομάδες τροφίμων. 

Σχετικά Άρθρα

Συνταγή για healthy pancakes!
Foos Swaps: Η healthy εναλλακτική στο σουβλάκι
Δiatrefo συμβουλές για τις αγορές σας στο super-market!
Γιαούρτι: Το τέλειο σνακ!