Ρακέτες Τένις: Βρες την κατάλληλη για σένα!

Ρακέτες Τένις: Βρες την κατάλληλη για σένα!

Ξεκινάς τένις ή απλά θέλεις να αλλάξεις ρακέτα και δεν ξέρεις ποια να διαλέξεις; Είσαι στο σωστό σημείο!

Αν μέχρι τώρα θεωρούσες πως για να παίξεις σωστά τένις, χρειάζεσαι τη ρακέτα του αγαπημένου σου πρωταθλητή, σήμερα ίσως αλλάξεις γνώμη. Η ιδανική ρακέτα, που θα μεγιστοποιήσει την απόδοσή σου, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ο οδηγός έχει χωριστεί σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος, θα δεις προτάσεις και βασικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το κάθε επίπεδο. Αφού βρεις το επίπεδο και την ρακέτα σου, στο δεύτερο μέρος, θα δεις έναν οδηγό μεγεθών, για διαλέξεις το κατάλληλο για εσένα! Kι αν θέλεις ακόμη πιο εξειδικευμένες πληροφοριές, στο τρίτο μέρος του οδηγού, θα δεις πιο αναλυτικά τα κύρια χαρακτηριστικά που παίζουν ρόλο στην επιλογή μιας ρακέτας!

Μέρος 1

Βρες το επίπεδό σου

‘’Πρώτη φορά τένις!’’ (Ρακέτες για αρχάριους)

Πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις; Το πιο σημαντικό στη ρακέτα που θα επιλέξεις είναι να μπορείς να τη χειρίζεσαι εύκολα.
Προτίμησε κάποιο ελαφρύ μοντέλο (από 226 έως 285γρ.), με μεγάλο εμβαδόν κεφαλής (περίπου 113-128 τετρ. ίντσες) , μεγάλο μήκος λαβής και, ιδανικά, με το βάρος της να κατανέμεται στην επάνω μέρος της ή ομοιόμορφα.

ΤOP Πρόταση (Βάσει αξιολογήσεων)

Head Ti Reward Ρακέτα Τένις
  • Βάρος: 285gr
  • Μήκος: 685mm
  • Ισορροπία: 325mm
  • Μοτίβο χορδών: 16/19

Η ρακέτα τένις head Ti Reward είναι ιδανική για άνδρες και γυναίκες που ξεκινούν την ενασχόληση τους με το τένις. Έχει βάρος 285gr και μεγάλο εμβαδόν κεφαλής (110 sq.in) που συγχωρεί τα λάθη.

  • Η ρακέτα χαρακτηρίζεται ως “Power” για δυνατά χτυπήματα.
  • Διαθέτει “Control” για καλύτερο έλεγχο και κράτημα της ρακέτας.
  • “Feel” για να προσφέρει βελτιωμένη αίσθηση.

‘’Παίζω τένις εδώ και κάποιο διάστημα’’ (Ρακέτες Τένις Μεσαίου επιπέδου)

Ήρθε η ώρα να αλλάξεις ρακέτα; Η ιδανική ρακέτα σού προσφέρει μεν δύναμη, αλλά και περισσότερο έλεγχο, σε σχέση με την προηγούμενη.

Πρόταση Skroutz

Babolat Pure Strike 100 Ρακέτα Τένις Χωρίς Πλέγμα
  • Εμβαδόν κεφαλής: 645 εκ
  • Βάρος: 300 γρ
  • Χωρίς πλέγμα
  • Ισορροπία: 320 mm

Η Babolat Pure Strike 100 είναι ιδανική για μεσαίους και προχωρημένους τενίστες που θέλουν να ελέγχουν κάθε πόντο. Κατάλληλη για ματς και προπονήσεις. Παρέχει εξαιρετική αίσθηση και δυναμικό έλεγχο. 

  • Iδανική για δυναμικούς παίκτες
  • Ελαστικότητα: 72 RA
  • Μήκος: 685 mm
  • Σύνθεση: Γραφίτης
  • Τύπος πλέγματος: 16/19

    ‘’Ασχολούμαι χρόνια με το τένις’’ (Ρακέτες τένις προχωρημένου επιπέδου)

    Έχεις ήδη αναπτύξει την τεχνική σου, οπότε σε αυτήν την περίπτωση, κατά πάσα πιθανότητα, θα σε βολέψει κάτι που έχει τη χρυσή ισορροπία μεταξύ ελέγχου και δύναμης, με τον έλεγχο να υπερισχύει! Σ’ αυτό το επίπεδο, συνήθως, προτείνονται πιο βαριά μοντέλα, με μικρότερο μήκος ρακέτας, με το βάρος συχνά να κατανέμεται στο κάτω μέρος της ρακέτας και το εμβαδόν της κεφαλής να είναι μικρότερο, για μεγαλύτερο έλεγχο.

    TOP Πρόταση (βάσει αξιολογήσεων)

    Wilson Clash Ρακέτα Τένις Χωρίς Πλέγμα
    • Εμβαδόν κεφαλής: 100 sq.in.
    • Τύπος πλέξης: 16x19
    • Βάρος: 295 gr
    • Πάχος σκελετού: 24.5/24.5/24.5 χιλ.
    • Χρησιμοποιώντας μια ιδιόμορφη τεχνολογία χαρτογράφησης άνθρακα «FreeFlex» ενσωματωμένη στο πλαίσιο, μαζί με τη μοναδική γεωμετρία «StableSmart», προσφαίρει εύκολη ισχύ και άνεση
    • Οι παίκτες με προβλήματα στα χέρια θα εκπλαγούν με τα χαμηλά επίπεδα κραδασμών, ακόμη και σε βολές εκτός κέντρου
    • Μήκος: 27"
    • Βάρος αιώρησης: 312
    • Υλικό κατασκευής: 100% γραφίτης

    ''Πλέον είμαι pro!''’ (Ρακέτες αγωνιστικού επιπέδου)

    Όπως και στον αγώνα, θες να έχεις τον απόλυτο έλεγχο στη ρακέτα. Για σένα, προτείνονται τα πιο βαριά μοντέλα, με μικρότερη λαβή και μικρότερο εμβαδόν κεφαλής. Με άλλα λόγια, ψάχνεις μια πιο μικρή & στιβαρή ρακέτα, ώστε να έχεις τον απόλυτο έλεγχο, αφού έχεις ήδη την τεχνική που θα σου δώσει τη δύναμη που χρειάζεσαι.

    Πρόταση Skroutz

    Wilson Blade 100 V8.0 Ρακέτα Τένις Χωρίς Πλέγμα
    • Βάρος Ρακέτας: 300 gr
    • Μήκος Ρακέτας: 68,5 cm
    • Εμβαδόν Κεφαλής: 100 sq.in

    Το Blade 100 v8 προσφέρει την αίσθηση που υπογράφει η Blade μαζί με ένα εξαιρετικό μείγμα δυναμικού σχεδιασμού, ισχύος και ελέγχου για ανταγωνιστικούς παίκτες. Εξοπλισμένη με την ολοκαίνουργια FORTYFIVE°, μια κατασκευή από άνθρακα με προστασία πατέντας, αυτή η ρακέτα προσθέτει μερικούς βαθμούς ευελιξίας και σταθερότητας από την προηγούμενη έκδοση για να δημιουργήσει εξαιρετική αίσθηση της μπάλας. Διαθέτοντας μια ελαφρώς παχύτερη δοκό από άλλα μοντέλα Blade για ενίσχυση της ισχύος και ένα μοναδικό φινίρισμα που αλλάζει χρώμα μεταξύ των αποχρώσεων του πράσινου και του χαλκού, αυτή η ρακέτα τραβάει τα βλέμματα τόσο με την εμφάνισή της όσο και με τις επιδόσεις της επόμενου επιπέδου.

    Η ρακέτα χαρακτηρίζεται ως “Power” για δυνατά χτυπήματα.

    Διαθέτει “Control” για καλύτερο έλεγχο και κράτημα της ρακέτας.


    Disclaimer: Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές και αφορούν ενήλικους παίκτες και γενική κατηγοριοποίηση βάσει επιπέδου κάθε παίκτη. Άλλοι παράγοντες, όπως η φυσική διάπλαση, η ηλικία, το φύλο & το στιλ παιξίματος, μπορεί να παίξουν ρόλο στην τελική επιλογή ρακέτας.

    Μέρος 2

    Διάλεξε μέγεθoς

    Βρήκες τη ρακέτα που ταιριάζει στο επίπεδο σου; Τέλεια. Τώρα, πρέπει να βρεις και το σωστό μέγεθος για αυτήν!

    Το μέγεθος της λαβής είναι ένα αρκετά σημαντικό χαρακτηριστικό μιας και είναι το σημείο που θα καθορίσει πόσο σταθερό είναι το κράτημά σου. Επιπρόσθετα, η σωστή επιλογή θα μειώσει τις πιθανότητες ενός ενδεχόμενου τραυματισμού.

    Πώς μπορώ να υπολογίσω το νούμερο;

    Εύκολα! Με έναν χάρακα μέτρησε την απόσταση από την άκρη του παράμεσου μέχρι τη βάση της παλάμης σου (το σημείο που ξεκινάει το V της παλάμης.) Ενδεικτικά, τα μεγέθη διαμορφώνονται ως εξής:

    Μέγεθος 1 : Παιδιά 10-12 ετών ή γυναίκες με μικρή παλάμη (απόσταση άκρης μεσαίου δακτύλου και κάτω μέρους της παλάμης < 16 εκατοστά)

    Μέγεθος 2: Κυρίως γυναίκες με μέσο μήκος παλάμης. (Απόσταση άκρης του μεσαίου δακτύλου και κάτω μέρους παλάμης 16-17 εκατοστά)

    Μέγεθος 3: Κυρίως άνδρες με μέση παλάμη. (Απόσταση άκρης μεσαίου δακτύλου και κάτω μέρους παλάμης 17,5-18,5 εκατοστά)

    Μέγεθος 4: Άνδρες με μεγάλη παλάμη. (Απόσταση άκρης μεσαίου δακτύλου και κάτω μέρους παλάμης 19-20 εκατοστά)

    #SkroutzTip

    Αν δεν υπάρχει μέγεθος που να ταιριάζει ακριβώς με το χέρι σου, προτίμησε το λίγο μικρότερο και πρόσθεσε ένα overgrip, το οποίο θα σου προσφέρει ιδανικότερη εφαρμογή.

    Μέρος 3

    Μάθε περισσότερα

    Όλα για τα επιμέρους χαρακτηριστικά που παίζουν ρόλο στην τελική επιλογή ρακέτας.

    Βάρος

    Το βάρος έχει άμεση συσχέτιση με το επίπεδο, το στιλ παιξίματος και τη σωματική διάπλαση κάθε παίκτη.

    Κατά γενικό κανόνα, οι ρακέτες μέχρι 225γρ. απευθύνονται σε παιδιά. Οι ελαφριές ρακέτες (μέχρι 285-290γρ.) απευθύνονται κυρίως σε αρχάριους και μέσου επιπέδου παίκτες, σε ηλικιωμένα άτομα και παίκτες που η σωματική τους διάπλαση δεν τους επιτρέπει να έχουν πιο βαριά ρακέτα. Οι πιο βαριές (300+γρ.) απευθύνονται περισσότερο σε άτομα προχωρημένου επιπέδου , καθώς δίνουν περισσότερο έλεγχο αλλά και δύναμη, αρκεί να έχει κανείς την κατάλληλη τεχνική.

    Ισορροπία

    Το πώς κατανέμεται το βάρος στον σκελετό της ρακέτας, καθορίζει την ισορροπία της. Θα βρεις εμπροσθόβαρες, οπισθόβαρες καθώς και ρακέτες που το βάρος τους έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Οι εμπροσθόβαρες (με υψηλό βάρος) προσφέρουν εύκολη και γρήγορη αιώρηση, αλλά είναι πιο ασταθείς κατά την κρούση με την μπάλα. Απευθύνονται κυρίως σε αρχάριους και μεσαίου επιπέδου παίκτες ή άτομα που δεν έχουν τη δύναμη, που θα απαιτούσε μια οπισθόβαρη ρακέτα, για να περιστραφεί αποτελεσματικά. Οι οπισθόβαρες ρακέτες (με χαμηλό βάρος αιώρησης) είναι πιο σταθερές κατά την επαφή με την μπάλα, αλλά απαιτούν δύναμη και τεχνική. Απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες και παίκτες προχωρημένου επιπέδου.

    Εμβαδόν κεφαλής

    Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της κεφαλής, τόσο μεγαλύτερο είναι και το Sweet Spot. Το Sweet spot είναι το ιδανικό σημείο χτυπήματος της μπάλας.Μία μικρότερη κεφαλή, ωστόσο, δίνει μεγαλύτερο έλεγχο. Για αρχάριους, προτείνεται εμβαδόν κεφαλής >105 sq.inches (675 τετραγωνικά εκατοστά), ενώ για τους προχωρημένους < 95 sq.inches (615 τετραγωνικά εκατοστά)

    Μήκος ρακέτας

    Το πιο σύνηθες μήκος είναι 68,5 εκατοστά. Οι ρακέτες μεγάλου μήκους προσφέρουν περισσότερη ταχύτητα κατά το χτύπημα, αλλά είναι πιο δύσκολες στον χειρισμό. Αν είσαι σε προχωρημένο επίπεδο ή επαγγελματίας, μία ρακέτα με μικρότερο μήκος λαβής, θα σου προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο, αφού η ταχύτητά ανακτάται από την τεχνική σου.

    Μοτίβο χορδών

    Όσον αφορά στις χορδές, τις περισσότερες φορές θα συναντήσεις 2 βασικά μοτίβα πλεξίματος:

    Πιο πυκνό (18 κάθετες x 20 οριζόντιες) Ένα τέτοιου είδους πλέξιμο, προσφέρει περισσότερο έλεγχο κατά την κρούση της μπάλας.

    Και πιο αραιό (16 κάθετες x 19 οριζόντιες) Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μεγαλύτερη διάταση χορδών κατά το χτύπημα, το οποίο προσφέρει περισσότερο spin, αλλά και ταχύτητα.

    —--------------------------------------------------------

    Βρήκες τη ρακέτα σου; Μην ξεχάσεις μπαλάκια τένις, για να μην χρειαστεί να σταματήσεις το ματς στη μέση. Βρες μέρος, αντίπαλο & από εμάς, καλούς αγώνες! Βρες τον ΤΟΠ εξοπλισμό τένις, και μάθε τα πάντα από τους καλύτερους προπονητές.

    Σχετικά Άρθρα

    Ο top τενιστικός εξοπλισμός από τους top προπονητές
    Τα πάντα για το τένις!
    Πώς να επιλέξεις τα κατάλληλα παπούτσια για tennis!
    Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για το Padel!
    Δες όλες τις κατηγορίες
    Δες όλες τις κατηγορίες
    Δες όλες τις κατηγορίες
    Δες όλες τις κατηγορίες
    Δες όλες τις κατηγορίες
    Δες όλες τις κατηγορίες
    Δες όλες τις κατηγορίες
    Δες όλες τις κατηγορίες