16 συν 1 πράγματα που δε γνωρίζατε για το Skroutz

16 Facts about Skroutz

Η ομάδα του www.skroutz.gr αποτελείται από νέους ανθρώπους γεμάτους δημιουργικότητα και άφθονο χιούμορ. Από την καθημερινότητά μας δε θα μπορούσαν να λείπουν τα δικά μας μικρά geeky «μυστικά».

Ιδού λοιπόν 16 + 1 πράγματα, που ίσως να μη γνωρίζατε για το Skroutz:

  1. Η Τατιάνα είναι μια υπηρεσία που παρακολουθεί την ιστοσελίδα και καταγράφει επισκέψεις από «ύποπτες» πηγές, όπως bots και crawlers.

  2. Υπάρχει μία ακόμη υπηρεσία που ονομάζεται Αλέκα. Πρόκειται για ένα εργαλείο όπου αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία των μελών της ομάδας. Εκτελεί κατά κάποιο τρόπο χρέη «γραμματέα», εξ’ ου και το όνομα.

  3. Το εσωτερικό διαχειριστικό μας σύστημα αποκαλείται Earth. Αντικατέστησε το προηγούμενο το οποίο ονομαζόταν Deep thought.

  4. Ο γνωστός ψηφιακός ήρωας Tron της Disney, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινότητα των προγραμματιστών και μηχανικών Η/Υ. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από το δυναμικό μας. Ο δικός μας Tron, ταξινομεί τα εκατομμύρια προϊόντα του Skroutz, καθοδηγώντας τα στον προορισμό τους μέσα στην ιστοσελίδα.

  5. Σε ημερήσια βάση εξυπηρετούμε περίπου 6 εκατομμύρια pageviews. Ο αριθμός αυτός, σε ώρες υψηλής επισκεψιμότητας, μεταφράζεται περίπου σε 200 page requests ανά δευτερόλεπτο.

  6. Πολλοί πιστεύουν πως πίσω από το www.skroutz.gr κρύβονται 2-3 geeks, που δουλεύουν νυχθημερόν μπροστά από τα PC τρώγοντας πίτσα και πίνοντας μπύρες. Η αλήθεια είναι πως η ομάδα απαριθμεί πλέον 54 άτομα και συνεχώς μεγαλώνει.

  7. Οι server μας έχουν ονόματα χαρακτήρων από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Γυρίστε Το Γαλαξία Με Οτοστόπ» (The Hitchhiker's Guide To The Galaxy) του Ντάγκλας Άνταμς. Οι Benjy, Frankie και Lunkwill είναι διακομιστές εφαρμογών (application servers), ο Fook επιτελεί χρέη asset server, ο Agrajag είναι master database και ο Gargravarr slave database.

  8. Αυτή τη στιγμή το Skroutz περιλαμβάνει 76.000 γραμμές κώδικα, 99.000 γραμμές δοκιμαστικών προγραμμάτων - συνολικά 175.000 γραμμές κώδικα. Το σύστημα δοκιμών της ιστοσελίδας εκτελείται σε μόλις 8 λεπτά.

  9. Η βάση μας περιλαμβάνει περίπου 6 εκατομμύρια προϊόντα σε 1.000 e-shops. Επεξεργαζόμαστε περίπου 5.000 προϊόντα την ημέρα.

  10. Κάθε pageview απαιτεί 60 milliseconds για να παραχθεί. Δηλαδή πιο γρήγορα από το χρόνο που χρειάζεσαι για να ανοιγοκλείσεις μία φορά τα μάτια σου.

  11. Κάποτε στο γραφείο υπήρχε μια σκούπα ρομπότ Roomba. Με τον καιρό απέκτησε δική της νοημοσύνη και σταμάτησε το καθάρισμα.

  12. Ο προγραμματιστής που αναλαμβάνει υποστηρικτικά καθήκοντα, ονομάζεται Happy Dev και εναλλάσσεται κάθε εβδομάδα. Κανένα μέλος της ομάδας δεν έχει αναφέρει υψηλό δείκτη χαράς το διάστημα της εβδομάδας που επιτελεί καθήκοντα Happy Dev :)

  13. Η τρέχουσα έκδοση του Skroutz έχει κωδική ονομασία Helmet. Η προηγούμενη ονομαζόταν Yogurt, ενώ η πρώτη έκδοση της ιστοσελίδας το 2005 έφερε τον διακριτικό τίτλο Marvin.

  14. Κάποτε είχαμε μία μέθοδο που ονομαζόταν “I_am_a_ninja”.

  15. Οι όροι “moufa”, “koko”, “lala” και “fubar” εμφανίζονται 550 φορές στη βάση του κώδικα.

  16. Υπάρχει μία υπηρεσία που ονομάζεται "Μπούφος". Είναι η κεντρική βάση δεδομένων και είναι εξαιρετικά ευφυής.

16+1. Οι προγραμματιστές που «ρίχνουν» offline την ιστοσελίδα κερδίζουν ένα ειδικό τιμητικό badge.

Bonus fact: η πηγή έμπνευσης του www.skroutz.gr

Εκτός του ότι είναι γραμμένο παράδοξα συγκριτικά με την ορθή αναγραφή του στην Αγγλική γλώσσα και σε αντίθεση με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, το Skroutz έχει ως πηγή έμπνευσης τον ήρωα του μυθιστορήματος “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς (1843), τον εμβληματικό Εμπενίζερ Σκρούτζ (Ebenezer Scrooge) και όχι το ευρέως γνωστό και αγαπητό στους μικρούς φίλους παπί Σκρουτζ ΜακΝτάκ του Walt Disney (1947).

Ωστόσο, οι 2 χαρακτήρες μοιάζουν σε κάποια πολύ βασικά χαρακτηριστικά: είναι εξαιρετικά τσιγκούνηδες και άπληστοι κι έχουν χτίσει την περιουσία τους λίρα – λίρα, κάνοντας οικονομία. Κάπως έτσι, κι η ιδρυτική ομάδα (Γιώργος, Γιώργος και Βασίλης) του www.skroutz.gr, δημιούργησε την αγαπημένη μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών, βοηθώντας μας να κάνουμε περισσότερη οικονομία στις ηλεκτρονικές μας αγορές!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.cy. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της

Συγγραφέας

Communications & Marketing Director στο Skroutz.gr. Επικοινωνιολόγος μέχρι το κόκκαλο, παθιασμένος με την τεχνολογία κι οτιδήποτε ψηφιακό.