Jumpsuits: Το must-have της γυναικείας γκαρνταρόμπας που ήρθε για να μείνει

Η ολόσωμη φόρμα, ένα αυστηρά ανδρικό ένδυμα, φορέθηκε για πρώτη φορά από το γυναικείο φύλο την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για πρακτικούς λόγους. Όσο διάστημα ο ανδρικός πληθυσμός πολεμούσε στα μέτωπα, οι γυναίκες πήραν τις θέσεις τους στα εργοστάσια και κατά συνέπεια φόρεσαν και τη στολή εργασίας τους. Η ολόσωμη φόρμα ίσως να είναι το μοναδικό ένδυμα που αποτέλεσε, τόσο συνώνυμο της θηλυκότητας, όσο και σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης.

Τα 60s και τα 70s τη μετέτρεψαν από ρουχισμό εργασίας στο πιο στιλάτο ρούχο. Αυτή η μεταστροφή συνέβη για δύο λόγους:

Πρώτον, χάρη στα ελαστικά υφάσματα με πρωτοπόρους το λίκρα και το νάιλον, οι φόρμες, πλέον, αντί να καλύπτουν αγκάλιαζαν τις γυναικείες καμπύλες. Έτσι, η ολόσωμη φόρμα έγινε κολλητή και σέξι και ήταν το κατάλληλο ρούχο για τις πιο εκκεντρικές εμφανίσεις στις ντίσκο.

Ο δεύτερος λόγος ήταν πως όταν ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη, η ολόσωμη φόρμα των αστροναυτών αποτέλεσε εκ νέου πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές μόδας της εποχής, δίνοντάς της νέα μορφή. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο ένδυμα να φοριέται από τις γυναίκες που ήθελαν να προβάλλουν τη θηλυκότητά τους, φορώντας τις εφαρμοστές με τακούνια, και τις φανατικές φεμινίστριες, που τις προτιμούσαν πιο φαρδιές για να καλύψουν τις καμπύλες τους.

Η ολόσωμη φόρμα είναι ίσως ένα από τα πιο ευέλικτα κομμάτια της γυναικείας γκαρνταρόμπας, αφού φοριέται από το πρωί ως το βράδυ, από την πιο casual μέχρι την πιο επίσημη περίσταση, ενώ συνδυάζεται με πολλά στυλ παπουτσιών και αφήνει περιθώριο για ατέλειωτο παιχνίδι με τα αγαπημένα μας αξεσουάρ. Επίσης, μας βγάζει από τη σπαζοκεφαλιά του πως να συνδυάσουμε τα ρούχα μας, αφού σε δευτερόλεπτα είμαστε ντυμένες.

Ποια φόρμα επιλέγω για το σωματότυπό μου

Η επαναφορά της ολόσωμης φόρμας αποτελεί must επιλογή για την ανοιξιάτικη, καθώς και την καλοκαιρινή μας γκαρνταρόμπα. Οι ολόσωμες φόρμες γενικά κολακεύουν τη γυναικεία σιλουέτα και υπάρχουν κατάλληλα σχέδια για κάθε σωματότυπο. Αυτό που πρέπει να προσέξει η κάθε μια από εμάς πριν την αποκτήσει, είναι να γνωρίζει τα δυνατά σημεία στο σώμα της και πως να τα αναδείξει σωστά με το κατάλληλο πατρόν.

  • Οι γυναίκες με σωματότυπο μήλο καλό θα ήταν να προτιμήσουν κομμάτια που κάνουν πτυχώσεις στο ντεκολτέ και γενικώς καλύπτουν μέσα από το σχέδιο τους την περιοχή της κοιλιάς. Αν έχετε λεπτά πόδια, τότε αναδείξτε τα με στενά μπατζάκια τύπου cigarette στο κάτω μέρος.
  • Όσες έχουν σωματότυπο αχλάδι, θα πρέπει να επιλέξουν μια φόρμα που να μην εφαρμόζει στην περιοχή των γλουτών, αλλά παράλληλα να τονίζει τη λεπτή μέση. Η φαρδιά γραμμή παντελονιού ή τύπου σαλβάρι είναι η ιδανική επιλογή.
  • Οι γυναίκες με σωματότυπο κλεψύδρα θα πρέπει να επιλέξουν μια γραμμή εφαρμοστή μεν, αλλά όχι υπερβολικά κολλητή και ίσως με διαγώνια ντραπέ.
  • Οι γυναίκες με σωματότυπο μολύβι ίσως είναι οι μοναδικές που μπορούν να φορέσουν με απόλυτη άνεση την πολύ στενή, τύπου cat-woman, φόρμα και το ολόσωμο σορτς. Λόγω έλλειψης καμπυλών τα πολύ φαρδιά μπατζάκια σε στυλ παντελόνας ταιριάζουν απόλυτα στη ψηλόλιγνη φιγούρα.
  • Όσες πάλι διαθέτουν πλούσιο στήθος, μπορούν να επενδύσουν σε ένα κομμάτι με εντυπωσιακό V, αποφεύγοντας όμως τα στράπλες τα οποία στερούνται στήριξης.

Μολονότι θεωρείται περισσότερο βραδινό ρούχο, μια denim ολόσωμη φόρμα μπορεί να φορεθεί άνετα και το πρωί, ενώ τα floral σχέδια δίνουν ένα ξεχωριστό κι ανάλαφρο ύφος στις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις. Οι ολόσωμες φόρμες εναλλάσσονται ως τάση στη μόδα, αλλά σίγουρα αποτελούν μία πολύ πρακτική και καλόγουστη επιλογή.

Πως συνδυάζεται

Όσον αφορά τα παπούτσια και τα κοσμήματα, οι επιλογές είναι απεριόριστες.

Παπούτσια:

Η ολόσωμη φόρμα στις καθημερινές εξόδους συνδυάζεται κυρίως με flat, δηλαδή με μπαλαρίνες ή σανδάλια, αλλά και με πλατφόρμες. Αντίθετα, το βράδυ αναδεικνύεται με ένα ζευγάρι πέδιλα ή ψηλοτάκουνες γόβες που αποτελούν το αιώνιο σύμβολο της θηλυκότητας. Σε άλλη περίπτωση, για ένα casual αποτέλεσμα φορέστε την ολόσωμη φόρμα με ένα ζευγάρι εσπαντρίγιες.

Επενδύοντας, ωστόσο, σε ένα κομμάτι που δεν έχει έντονα εμπριμέ, πέπλουμ ή βολάν, ούτε θα είναι μόνο καλοκαιρινό ή μόνο χειμωνιάτικο, μπορείτε να το φοράτε ανετα όλο το χρόνο. Ακόμα και η αμάνικη ολόσωμη φόρμα φοριέται και τους πιο κρύους μήνες με μια ζακέτα ή ένα πουκάμισο, με ankle boots και ίσως κάποιο ζεστό πανωφόρι.

Αξεσουάρ:

Αν θέλετε να επιτύχετε ένα πιο εκλεπτυσμένο στυλ και άφθονη λάμψη, τότε η λύση βρίσκεται στα κοσμήματα. Η επιλογή κομψών λεπτομερειών, θα δώσει έναν πιο classy αέρα στις εμφανίσεις σας. Επομένως, καλό είναι να αποφύγετε αξεσουάρ με μποέμ διάθεση, εκτός αν είστε σε διακοπές, επενδύοντας σε εκείνα που προσθέτουν μια αίσθηση πολυτέλειας, καθιστώντας τα διαχρονικά.

Αν θέλετε να κάνετε την εμφάνισή σας ακόμη πιο κομψή, με μια ζώνη θα δημιουργήσετε το εφέ των δυο κομματιών.

Εάν η φόρμα σας είναι μονόχρωμη και φαίνεται μονότονη, τότε με ένα μεγάλο κολιέ, έναν γιακά ή ακόμα και έναν φιόγκο μπορείτε να την αναβαθμίσετε, χαρίζοντάς της όγκο στο πάνω μέρος. Ό,τι κι αν επιλέξετε, καλό θα είναι το χρώμα, το σχέδιο και το ύφασμα της φόρμας να σας δίνει τη δυνατότητα να τη φοράτε όλη μέρα!

Tip: Αποφύγετε τις οριζόντιες ρίγες και τα έντονα καρό, γιατί στην πρώτη περίπτωση θα δείχνετε σαν κατάδικος και στη δεύτερη σαν κλόουν! Εάν η φόρμα σας είναι σε έντονη απόχρωση, απλά μη φορτώσετε το outfit με χρώμα, γιατί είναι ένα κομμάτι που μας καλύπτει από “την κορυφή μέχρι τα νύχια” και δε χωράει υπερβολές στα αξεσουάρ.

Η Τζιν Σαλοπέτα:

Η denim εκδοχή, γνωστή και ως σαλοπέτα, έχει girly και νεανικό ύφος και μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε διάφορα λουκ.

Ένας συνδυασμός που εντυπωσιάζει είναι με παπούτσια σε έντονο χρώμα και ένα λευκό T-shirt, ενώ για να πετύχουμε πιο σικ συνδυασμούς μπορούμε να την ταιριάξουμε με τσάντα φάκελο.

Κι αν πιστεύατε πως αυτό το casual και μερικές φορές σπορ κομμάτι δεν μπορεί να γίνει office outfit, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Το μόνο που λείπει για να συμπληρώσετε το σύνολο είναι ένα μοντέρνο blazer και ένα ζευγάρι γόβες.

Τhe Little Black Jumpsuit:

Η μαύρη ολόσωμη φόρμα είναι ευκολοφόρετη και μπορεί να αποκτήσει διαφορετικό στυλ και ύφος ανάλογα με τα αξεσουάρ που θα επιλέξετε. Για να την αναδείξετε, φορέστε παπούτσια και αξεσουάρ με έντονο χρώμα, διαφορετικά επιλέξτε το ασφαλές nude για ένα πιο ήσυχο λουκ. Μπορεί ακόμα και να αντικαταστήσει επάξια το διαχρονικό Little Black Dress.

Αυτό το statement κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας βέβαια έχει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά του.

Φοριέται εύκολα από το πρωί ως το βράδυ και όλες τις εποχές του έτους, χωρίς να χρειάζεται μεγάλη στιλιστική προσπάθεια. Μας απαλλάσσει από την άβολη διαδικασία να βάζουμε στη θέση του συνεχώς το τοπ, καθώς δε μετακινείται ποτέ από το κάτω μέρος.

Παρόλ’ αυτά, μπορεί να μοιάζει υπερβολικά μονοκόμματο σαν ρούχο και ίσως φανεί κάπως βαρετό, διότι συνήθως το πάνω και το κάτω μέρος είναι από το ίδιο ύφασμα.

Με τα συν και τα πλην της, το ρούχο-πασπαρτού της άνοιξης κυκλοφορεί σε τόσες γραμμές και σχέδια για κάθε γυναίκα και είναι σχεδόν απίθανο να μη βρείτε την ολόσωμη φόρμα που θα ταιριάζει στο προσωπικό σας στυλ.

Καλές αγορές!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.cy. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της

Συγγραφέας

Μέλος του Fashion & Beauty Team από το 2013. Δε θα μπορούσε να ανήκει σε άλλη ομάδα, καθώς η αγάπη της για τη μόδα δεν κρύβεται. Δε μπορεί να αντισταθεί στις online αγορές.