Maskne: Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται


Maskne: Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται

Η μάσκα είναι εδώ και αρκετό καιρό μέρος της καθημερινότητάς μας και είναι απολύτως απαραίτητη για τη δική μας προστασία και των γύρω μας. Η παρατεταμένη, όμως, χρήση της σε συνδυασμό με το stress της καθημερινότητας, μπορεί να προκαλέσει τη δερματική πάθηση maskne.

Τι είναι;

Maskne (βγαίνει από τον συνδυασμό των όρων mask + acne) είναι η ακμή που δημιουργείται από την παρατεταμένη χρήση μάσκας, είτε αυτή είναι υφασμάτινη, είτε είναι μίας χρήσης. Η maskne εμφανίζεται κυρίως στις περιοχές του προσώπου που καλύπτει η μάσκα, δηλαδή στη μύτη, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στο πίσω μέρος των αυτιών. Για τους δερματολόγους αυτή η μορφή ακμής δεν είναι κάτι νέο, μιας και ανέκαθεν έπληττε τα επαγγέλματα που υποχρεούνται από τη φύση τους να κάνουν χρήση μάσκας όπως γιατροί, νοσοκόμοι, και άνθρωποι που φορούν κράνη ή άλλο προστατευτικό εξοπλισμό. Η εξάπλωση του covid-19 έφερε στην επιφάνεια το φαινόμενο αυτού του τύπου ακμής, που προκαλεί ο συνδυασμός της μάσκας με το έντονο στρες, το οποίο συχνά πυροδοτεί δερματικές παθήσεις. 


Πώς προκαλείται;

Όταν φοράμε μάσκα ο αέρας από την αναπνοή δεν απελευθερώνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υγρασία από την εφίδρωση, τη θερμότητα και την ομιλία. Η τριβή της μάσκας με το πρόσωπο διευκολύνει τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς να διεισδύουν στο δέρμα. Έτσι, οι πόροι φράζουν, δημιουργώντας σπυράκια, μαύρα στίγματα και ερεθισμούς. Η λιπαρότητα του δέρματος, το μακιγιάζ, ακόμα και το άγχος, επιδεινώνουν την κατάσταση με αποτέλεσμα να εμφανίζουν εξανθήματα ακόμα και άτομα που δεν έχουν προδιάθεση στην ακμή. 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Πρόληψη

Η πρόληψη αποτελεί πάντα το πρώτο βήμα για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Μπες σε μια ρουτίνα καθημερινής περιποίησης του προσώπου σου, που θα σε βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής:

  1. Η πρώτη κίνηση, πριν φορέσεις τη μάσκα, είναι ο καθαρισμός του προσώπου σου με ένα καθαριστικό προϊόν. Μπορείς να επιλέξεις αφρό, σαπούνι ή gel, ανάλογα με το τι ταιριάζει περισσότερο σε σένα, ενώ ιδανικά θα πρέπει να σκουπίσεις το πρόσωπό σου με χαρτί μίας χρήσης και όχι με πετσέτες που είναι εστίες μικροβίων.

  2. Στη συνέχεια, εφάρμοσε την ενυδατική σου κρέμα, η οποία θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό φιλμ και θα βοηθήσει την επιδερμίδα σου να μείνει θωρακισμένη απέναντι στα βακτήρια. Η κρέμα που θα επιλέξεις, θα πρέπει να είναι λεπτόρρευστη, απαλή, ώστε να μην φράζει τους πόρους, για να μην δημιουργείται σμήγμα και μαύρα στίγματα. Απόφυγε λιπαρά προϊόντα και εκείνα που περιέχουν ρετινόλη ή άλλες επιβαρυντικές για το δέρμα ουσίες. 

  3. Πολύ σημαντική για την πρόληψη των ερεθισμών είναι η συχνή αντικατάσταση της μάσκας. Πρέπει να ανανεώνεται συχνά με καινούργια, εάν πρόκειται για μίας χρήσης, ή να πλένεται συχνά, στους 60 βαθμούς Κελσίου, και να σιδερώνεται, εάν πρόκειται για υφασμάτινη. Στην περίπτωση της υφασμάτινης μάσκας, θα πρέπει να αποφεύγονται επίσης συνθετικά υλικά όπως νάιλον, πολυεστέρας, κλπ. Μια βαμβακερή μάσκα είναι πάντα πιο φιλική για το δέρμα και δύσκολα θα το ερεθίσει.

  4. Οι ειδικοί συστήνουν την αφαίρεση της μάσκας, ιδανικά κάθε 4 ώρες, για περίπου 10-15 λεπτά σε απομονωμένο ή πολύ ανοιχτό χώρο, για τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν συνεχώς.

Αντιμετώπιση

Αν τα πρώτα σπυράκια έχουν ήδη εμφανιστεί, ήρθε η ώρα να ενισχύσεις την περιποίηση της επιδερμίδας σου με εξειδικευμένα προϊόντα κατά της ακμής. Επίλεξε από μια σειρά ειδικών καλλυντικών που καταπολεμούν τη maskne και διατήρησε την καθημερινή σου ρουτίνα ως εξής:

  1. Πλύνε το πρόσωπό σου το πρωί με ειδικό καθαριστικό κατά της ακμής και καθάρισε με τονωτική λοσιόν. Εμείς σου προτείνουμε:

  2. Εφάρμοσε κρέμες προσώπου που θα βοηθήσουν το δέρμα σου να ενυδατωθεί και να ανακάμψει. Θα μειωθούν οι ατέλειες και η επιδερμίδα θα μείνει θωρακισμένη καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν πλέον ειδικές κρέμες για την αντιμετώπιση της maskne, όπως επίσης και kit που προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη περιποίηση, συνδυάζοντας κρέμα και καθαριστικό προσώπου μαζί. Καλές επιλογές είναι:

  3. Το βράδυ επανάλαβε τον καθαρισμό του προσώπου, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν ρύποι και μακιγιάζ που φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας σου.

  4. Εφάρμοσε τοπικά για μεμονωμένα σπυράκια, προϊόντα όπως:

  5. Το Σαββατοκύριακο που μπορεί να υπάρχει περισσότερος χρόνος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μάσκα προσώπου για βαθύ καθαρισμό και αναζωογόνηση. Επίσης, μια καλή απολέπιση θα απομακρύνει νεκρά κύτταρα και θα ανοίξει τους πόρους, ώστε να απορροφηθούν καλύτερα τα προϊόντα κατά της ακμής που θα εφαρμόσεις μέσα στην εβδομάδα.

  6. Μην ξεχνάς, όταν αγγίζεις το πρόσωπό σου, τα χέρια σου πρέπει να είναι καθαρά. Μην πιέζεις σε καμία περίπτωση τα σπυράκια γιατί θα εντείνεις το πρόβλημα. 

  7. Θυμήσου να πίνεις άφθονο νερό και να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή. Η ζάχαρη, το junk food και γενικότερα τα λιπαρά συνδέονται με την εμφάνιση της ακμής και την επιδείνωσή της.

Εάν παρά τις δικές σου προσπάθειες συνεχίζεις να έχεις έντονο κνησμό, ερυθρότητα και πολλά επιφανειακά σπυράκια, επισκέψου τον δερματολόγο, για να σε συμβουλεύσει και να σου παρέχει μια πιο εξατομικευμένη θεραπεία.

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.cy. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της

Συγγραφέας

Η Θάλεια είναι Head of Content και μέλος της ομάδας του Skroutz από το 2009. Μια εταιρεία γεμάτη από προγραμματιστές, designers και tech experts πάντα χρειάζεται μία γυναικεία πινελιά. Το moto της "Keep your heels, heads and standards high".