Μαγειρεύοντας με το skroutz | Χοιρινό με δαμάσκηνα & βερίκοκα και πουρέ γλυκοπατάτας

To skroutz μπαίνει στην κουζίνα του Πάνου Ιωαννίδη και μαγειρεύει μαζί με τον αγαπημένο μας chef μια νόστιμη και εντυπωσιακή συνταγή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου.

ΥΛΙΚΑ

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

600 γρ.γλυκοπατάτες καθαρισμένες
50 γρ.χυμό από πορτοκάλι
1/2 τμχξύσμα από πορτοκάλι
150 γρ.βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
400 γρ.ζωμός λαχανικών ή νερό


Για το κρέας

1 κιλ.χοιρινός λαιμός
12 τμχξερά δαμάσκηνα
12 τμχξερά βερίκοκα
500 γρ.μαυροδάφνη
12 τμχκρεμμύδια κοκκάρια
2 τμχκαρότα κομμένα μικρό καρέ
2 τμχδάφνη
5 τμχμπαχάρι
8 κλωνάριαθυμάρι
100 γρ.καπνιστό μπέικον καλής ποιότητας κομμένο μικρό καρέ
70 γρ.χυμό από πορτοκάλι
q.s.αλεύρι
q.s.ελαιόλαδο
q.s.αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε ζάρια.
  • Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες με το νερό και το χυμό από πορτοκάλι σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.
  • Στη συνέχεια σουρώνουμε, χωρίζοντας τα στερεά από τα υγρά. Δεν πετάμε τα υγρά, σε περίπτωση που μας χρειαστούν στη συνέχεια.
  • Χτυπάμε τις γλυκοπατάτες με το βούτυρο με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να πάρουμε μια φίνα και βελούδινη κρέμα η οποία θα στέκεται στο πιρούνι.
  • Αν μας βγει πολύ σφιχτός ο πουρές, προσθέτουμε λίγα από τα υγρά που κρατήσαμε στην άκρη.
  • Όταν έχουμε την επιθυμητή υφή, μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
  • Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι σύμφωνα με το γούστο μας.
  • Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα από πορτοκάλι για να τονίσουμε ακόμη περισσότερο τον πουρέ.

Για το κρέας

  • Αρχικά κόβουμε το χοιρινό λαιμό σε μεγάλα κυβάκια και αλατοπιπερώνουμε.
  • Αλευρώνουμε τα κομμάτια του χοιρινού και τα τινάζουμε απαλά, για να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγο-λίγο το χοιρινό καλά από όλες τις πλευρές.
  • Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα κομμάτια στη γάστρα ή σε κατσαρόλα από μαντέμι.
  • Απορρίπτουμε το καμένο λάδι από το τηγάνι, προσθέτουμε καινούριο και συνεχίζουμε σοτάροντας το καπνιστό μπέικον, δίνοντάς του ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε και το μπέικον στη γάστρα / κατσαρόλα από μαντέμι.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια κοκκάρια και τέλος με τα καρότα (κομμένα σε μικρό καρέ), σοτάροντας πρώτα στο τηγάνι και μετά τα προσθέτουμε και αυτά στη γάστρα / κατσαρόλα από μαντέμι.

TIP: Σοτάρουμε το κάθε υλικό ξεχωριστά, γιατί το κάθε υλικό χρειάζεται τον δικό του χρόνο.

  • Περιχύνουμε όλα τα υλικά μας στη γάστρα με τη μαυροδάφνη και το χυμό πορτοκάλι.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί τα υλικά για περίπου πέντε λεπτά, ίσα-ίσα για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα / κατσαρόλα από μαντέμι και συνεχίζουμε το βράσιμο, τοποθετώντας την στον φούρνο για μία ώρα, στους 180 βαθμούς.
  • Μετά το πέρας της ώρας βγάζουμε από τον φούρνο το χοιρινό και προσθέτουμε μέσα τα ξερά φρούτα, δηλαδή τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.
  • Επαναφέρουμε στο φούρνο τη γάστρα / κατσαρόλα από μαντέμι, σκεπασμένη, για ακόμα 30 λεπτά.

…και το φαγητό μας είναι έτοιμο!

Καλή απόλαυση!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.cy. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της