To skroutz μπαίνει στην κουζίνα του Πάνου Ιωαννίδη και μαγειρεύει μαζί με τον αγαπημένο μας chef μια νόστιμη και εντυπωσιακή συνταγή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου.
ΥΛΙΚΑ
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας
600 γρ. | γλυκοπατάτες καθαρισμένες |
50 γρ. | χυμό από πορτοκάλι |
1/2 τμχ | ξύσμα από πορτοκάλι |
150 γρ. | βούτυρο κομμένο σε κυβάκια |
400 γρ. | ζωμός λαχανικών ή νερό |
Για το κρέας
1 κιλ. | χοιρινός λαιμός |
12 τμχ | ξερά δαμάσκηνα |
12 τμχ | ξερά βερίκοκα |
500 γρ. | μαυροδάφνη |
12 τμχ | κρεμμύδια κοκκάρια |
2 τμχ | καρότα κομμένα μικρό καρέ |
2 τμχ | δάφνη |
5 τμχ | μπαχάρι |
8 κλωνάρια | θυμάρι |
100 γρ. | καπνιστό μπέικον καλής ποιότητας κομμένο μικρό καρέ |
70 γρ. | χυμό από πορτοκάλι |
q.s. | αλεύρι |
q.s. | ελαιόλαδο |
q.s. | αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε ζάρια.
- Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες με το νερό και το χυμό από πορτοκάλι σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.
- Στη συνέχεια σουρώνουμε, χωρίζοντας τα στερεά από τα υγρά. Δεν πετάμε τα υγρά, σε περίπτωση που μας χρειαστούν στη συνέχεια.
- Χτυπάμε τις γλυκοπατάτες με το βούτυρο με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να πάρουμε μια φίνα και βελούδινη κρέμα η οποία θα στέκεται στο πιρούνι.
- Αν μας βγει πολύ σφιχτός ο πουρές, προσθέτουμε λίγα από τα υγρά που κρατήσαμε στην άκρη.
- Όταν έχουμε την επιθυμητή υφή, μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι σύμφωνα με το γούστο μας.
- Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα από πορτοκάλι για να τονίσουμε ακόμη περισσότερο τον πουρέ.
Για το κρέας
- Αρχικά κόβουμε το χοιρινό λαιμό σε μεγάλα κυβάκια και αλατοπιπερώνουμε.
- Αλευρώνουμε τα κομμάτια του χοιρινού και τα τινάζουμε απαλά, για να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγο-λίγο το χοιρινό καλά από όλες τις πλευρές.
- Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα κομμάτια στη γάστρα ή σε κατσαρόλα από μαντέμι.
- Απορρίπτουμε το καμένο λάδι από το τηγάνι, προσθέτουμε καινούριο και συνεχίζουμε σοτάροντας το καπνιστό μπέικον, δίνοντάς του ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και το μπέικον στη γάστρα / κατσαρόλα από μαντέμι.
- Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια κοκκάρια και τέλος με τα καρότα (κομμένα σε μικρό καρέ), σοτάροντας πρώτα στο τηγάνι και μετά τα προσθέτουμε και αυτά στη γάστρα / κατσαρόλα από μαντέμι.
TIP: Σοτάρουμε το κάθε υλικό ξεχωριστά, γιατί το κάθε υλικό χρειάζεται τον δικό του χρόνο.
- Περιχύνουμε όλα τα υλικά μας στη γάστρα με τη μαυροδάφνη και το χυμό πορτοκάλι.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί τα υλικά για περίπου πέντε λεπτά, ίσα-ίσα για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα / κατσαρόλα από μαντέμι και συνεχίζουμε το βράσιμο, τοποθετώντας την στον φούρνο για μία ώρα, στους 180 βαθμούς.
- Μετά το πέρας της ώρας βγάζουμε από τον φούρνο το χοιρινό και προσθέτουμε μέσα τα ξερά φρούτα, δηλαδή τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.
- Επαναφέρουμε στο φούρνο τη γάστρα / κατσαρόλα από μαντέμι, σκεπασμένη, για ακόμα 30 λεπτά.
…και το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Καλή απόλαυση!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ