Τα ωραιότερα παιδικά βιβλία για τα Χριστούγεννα

Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν ή για να είμαστε πιο ακριβείς, οι μέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών πλησιάζουν! Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο από το να απολαμβάνεις το ζουμερό σου μελομακάρονο (εντάξει και κουραμπιέ, δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε) παρέα με ένα καλό βιβλίο; Η δική μας απάντηση είναι φυσικά και όχι και γι’ αυτό σου ετοιμάσαμε μια λίστα με τα ωραιότερα παιδικά βιβλία για τα Χριστούγεννα, για να διαλέξεις τη φετινή γιορτινή σου παρέα!

Οι διάσημοι & αγαπημένοι φίλοι Τικ και Τέλα (για παιδιά 1+ έτους)

Ένα λαγουδάκι και μια ποντικίνα είναι οι καλύτεροι φίλοι. Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν χορταίνουν να διαβάζουν τις περιπέτειές τους. Η αλήθεια είναι ότι μας έλειπε μια χριστουγεννιάτικη ιστορία τους και (μάλλον) το καλό πνεύμα των Χριστουγέννων μάς άκουσε και έτσι έχουμε στα χέρια μας το βιβλίο Τικ και Τέλα: Το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι δύο φίλοι έψησαν μπισκότα για τις γιορτές αλλά αυτά εξαφανίστηκαν (σου θυμίζει κάποιον;)! Διάβασε το βιβλίο, για να ανακαλύψεις τι συνέβη. Σου δίνουμε κι ένα στοιχείο, ώστε να σε βάλουμε σε υποψίες! Ο Τικ νιώθει λίγο άρρωστος! Στόχος μας είναι να σε κάνουμε να περάσεις αξέχαστες γιορτές, ορίστε και η επίσημη σελίδα των δύο φίλων με νέα, παιχνίδια αλλά και σχέδια για να ζωγραφίσεις!

Ο κύριος Ασβός θέλει να απαγορεύσει τις γιορτές στο δάσος (για παιδιά 1+ έτους)

Η ιστορία του γκρινιάρη κυρίου Ασβού τα έχει όλα: γκρίνια, νεύρα αλλά και πολύ γέλιο! Τα ζωάκια του δάσους που θα προσπαθήσουν να του αλλάξουν γνώμη, ώστε να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο δάσος.

Άλλοι δύο φίλοι, ο Πίκο και η Λόλα (για παιδιά 2+ ετών)

Ένα κουνελάκι, ο Πίκο κι ένα σκυλάκι, η Λόλα έχουν έρθει για να σου κάνουν παρέα τα φετινά Χριστούγεννα. Η Λόλα ετοιμάζει σχέδιο για φέτος. Δεν ξέρει ποιο είναι το τέλειο δώρο γι’ αυτήν. Έτσι θα ξεγελάσει τον Άι Βασίλη με μπόλικα γλυκά και αυτή θα έχει χρόνο να τρυπώσει στον μεγάλο σάκο με τα δώρα και θα ψάξει να βρει το καλύτερο γι’ αυτήν. Όμως πριν προλάβει να βγει ο Αη Βασίλης θα αρπάξει τον σάκο και θα συνεχίσει στην επόμενη στάση που είναι το σπίτι του Πίκο. Μάντεψε, διαβάζοντας την ιστορία τους, τι θα πιάσει μέσα από τον σάκο για να αφήσει κάτω από το δέντρο του Πίκο!

Άλλο ένα αγαπημένο λαγουδάκι, ο Τίμος (για παιδιά 2+ ετών)

Ο Τίμος έχει οργανωθεί για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα και είναι έτοιμος να τα γιορτάσετε παρέα! Είναι τόσο αποφασισμένος να περάσετε καλά, που μέσα στο βιβλίο θα βρεις και αυτοκόλλητα για το δωμάτιο αλλά κι ένα παιχνίδι για όλη την οικογένεια!

Ο κύριος Ήσυχος δεν ανυπομονεί για τα Χριστούγεννα (για παιδιά 2+ ετών)

Ο κύριος Φασαρίας επισκέπτεται κάθε χρόνο τον κύριο Ήσυχο κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα… Φασαρία! Αλλά κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει τα φετινά Χριστούγεννα για τον κύριο Ήσυχο που θέλει την ησυχία του. Διάβασε την ιστορία του, για να το ανακαλύψεις!

Ο κύριος Ξεχασιάρης που ξέχασε να πάρει χριστουγεννιάτικο δέντρο (για παιδιά 2+ ετών)

Ο κύριος Ξεχασιάρης είναι αυθεντία στο να… ξεχνάει. Τι θα κάνει τώρα που έχει φτάσει παραμονή Χριστουγέννων και έχει μείνει χωρίς δέντρο; Πού θα του αφήσει ο Αϊ-Βασίλης το δώρο του; Αποφασίζει, λοιπόν, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και η συνέχεια της ιστορίας είναι μαγευτική!

Η επανάσταση της κυρίας Χριστουγεννούλας (για παιδιά 2+ ετών)

Η κυρία Χριστουγεννούλα ήταν όλα τα χρόνια η βοηθός του Άι Βασίλη στο τύλιγμα των δώρων. Φέτος, όμως, αισθάνεται κουρασμένη και αποφασίζει να πάει διακοπές. Τι θα γίνει με τα δώρα; Διάβασε την ιστορία της και πες μας κι εμάς!

Ένας λύκος αυτή τη φορά, ο λύκος Ζαχαρίας (για παιδιά 3+ ετών)

Ο αγαπημένος λύκος των παιδιών, ο Ζαχαρίας δεν πολυσυμπαθεί τα Χριστούγεννα. Ψάχνει να βρει τους φίλους του, για να παίξουν χιονοπόλεμο αλλά όλοι είναι απασχολημένοι με τις γιορτινές ετοιμασίες. Όμως, δεν τον έχουν ξεχάσει, γιατί αλλιώς τι φίλοι είναι; Του έχουν μια έκπληξη, η οποία θα εκπλήξει κι εσένα, αν διαβάσεις την ιστορία του.

Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα (για παιδιά 3+ ετών)

Μέτρα κι εσύ μαζί με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας αντίστροφα για τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων. Ήσουν καλό παιδί;

Ο κουραμπιές που όλο λέει yes (για παιδιά 3+ ετών)

Διάβασε την ιστορία ενός κουραμπιέ (ακόμα κι αν προτιμάς τα μελομακάρονα), που επειδή είναι καλόβολος και δεκτικός, δεν τον προτιμά κανείς. Οι φίλοι του, όμως, είναι εκεί για να τον βοηθήσουν! Τι καλύτερο από μια ιστορία όλο γλυκά αλλά και γλύκα;

Επίσκεψη στο πολυκατάστημα που δουλεύουν πολικές αρκούδες (για παιδιά 3+ ετών)

Η ιστορία του Ορφέα ξεκινά κάπως θλιβερά, γιατί οι γονείς του δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν δέντρο για τις γιορτές. Αλλά εκείνος βρίσκει ένα πολυκατάστημα με πολικές αρκούδες για πωλητές και πολλά πολλά δώρα!

Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο (για παιδιά 4+ ετών)

Είναι δυνατόν να βρίσκει ο Ρόλαντ ένα τόσο μικροσκοπικό δώρο για εκείνον κάτω από το δέντρο; Δεν έχει ξαναδεί τόσο μικρό δώρο! Διάβασε την ιστορία του, για να ξετυλίξετε μαζί το μικρό αυτό δώρο!

Ο κλασικός Καρυοθραύστης (για παιδιά 4+ ετών)

Τι πιο μαγικό από έναν καρυοθράυστη ο οποίος ζωντανεύει, για να προστατεύσει την Κλάρα από τον βασιλιά των Ποντικών και τον στρατό του; Αυτή η ιστορία τα έχει όλα: μαγεία, περιπέτεια, μάχες, στρατιώτες, ποντίκια, ακόμα και τη βασίλισσα του Χιονιού!

Διαλεύκανση μυστηρίου: Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη (για παιδιά 4+ ετών)

Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης Μπούφος (ναι, σωστά διαβάζεις) έχει καταπιαστεί με το μυστήριο του Άι Βασίλη. Διάβασε την ιστορία του, για να φτάσεις κι εσύ στη λύση του μυστηρίου του παχουλού αγίου που χωράει από τις καμινάδες και καταφέρνει σε μία νύχτα να κάνει χαρούμενα όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ο μέγας Μελομακάρων, ο βασιλιάς της αγάπης (για παιδιά 4+ ετών)

Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου θα μπεις στον κόσμο ενός μελομακάρονου-βασιλιά, ο οποίος θα μάθει στους φίλους του τα σπουργίτια και τα χελιδόνια το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, την αγάπη.

Η Όλι και ο μαγικός τάρανδος (για παιδιά 4+ ετών)

Η Όλι ξυπνάει από ένα κουδουνάκι την παραμονή των Χριστουγέννων. Από πού έρχεται; Ποιος το φοράει; Διάβασε την ιστορία της, για να ανακαλύψεις μαζί της τον κάτοχο του κουδουνιού!

Λάθος παραγγελία από τον κύριο Γουίλομπι (για παιδιά 4+ ετών)

Θύμα των καιρών μας, ο κύριος Γουίλομπι παρήγγειλε διαδικτυακά (μάλλον) χριστουγεννιάτικο δέντρο και του ήρθε το μεγαλύτερο δέντρο που είχε δει ποτέ του! Διάβασε την ιστορία του, για να δεις εάν τελικά κατάφερε να το χωρέσει στο σαλόνι του.

Ο περιπετειώδης μικρός δράκος Καρύδας (για παιδιά 5+ ετών)

Ακόμη δύο φίλοι, ένας δράκος και μια σκατζοχοιρίνα αυτή τη φορά, ο Καρύδας και η Ματίλντα απορούν που ο Άγιος Βασίλης δεν τους έχει επισκεφθεί ποτέ. Οπότε γιατί να ζουν με την απορία; Αποφασίζουν να τον επισκεφτούν εκείνοι και να του ζητήσουν τα ρέστα! Διάβασε το βιβλίο, για να μάθεις τα πάντα για να συμμετέχεις κι εσύ στο τόσο συναρπαστικό ταξίδι τους.

Η διάσημη Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη (για παιδιά 5+ ετών)

Σου έχουμε και κάτι διαφορετικό για τα Χριστούγεννα αυτά. Μια διάσημη κακιά μάγισσα που μισεί τα πάντα. Αλλά πιο πολύ απ’ όλα μισεί τα κάλαντα! Έρχεται στη ζωή της, όμως, ο Σεβαστιανός Μπισμπικούκης και την κάνει να αλλάξει γνώμη και στάση ζωής. Διάβασε την ιστορία της για να μάθεις πώς!

Σχέδιο διάσωσης των Χριστουγέννων (για παιδιά 6+ ετών)

Ποιος ξεσκόνισε τους κουραμπιέδες αναρωτιέται ο πράκτορας Δημόκριτος-35 και ξεκινά έναν αγώνα διάσωσης των Χριστουγέννων από τη μάγισσα Ξυπολύτη. Αυτή η ιστορία τα έχει όλα: ξωτικά, αλλεργικούς ταράνδους, ξόρκια και μία καινούρια οικογένεια που σου έρχεται ουρανοκατέβατη εκεί που δεν το περιμένεις!

Το χριστουγεννιάτικο γουρουνάκι (για παιδιά 7+ ετών)

Αυτή είναι η ιστορία του Τζακ που ψάχνει το λατρεμένο του γουρουνάκι, τον Γου που έχει χαθεί παραμονή Χριστουγέννων! Ακολούθησέ τον στον ταξίδι του, στη χώρα των Χαμένων.

Τα Χριστούγεννα του Κλουζ (για παιδιά 7+ ετών)

Ο διάσημος ντετέκτιβ Κλουζ δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα βρίσκει ένα μυστηριώδες σημείωμα σ' ένα καλάθι αχρήστων: "Αύριο, παιδιά, θα γίνει χαμός!" διαβάζει. Διάβασε την ιστορία του, που θα σε παρασύρει στα πιο περιπετειώδη Χριστούγεννα που έχεις ζήσει!

Ο ταχυδρόμος των Χριστουγέννων (για παιδιά 7+ ετών)

Ο Γουίνστον, ένα ποντικάκι ταχυδρόμος, βρίσκει παραπεταμένο ένα γράμμα που απευθύνεται στον Άγιο Βασίλη. Έτσι, αναλαμβάνει μια πολύ σημαντική αποστολή: θα ψάξει να βρει τον Άγιο Βασίλη, ώστε να του παραδώσει το γράμμα προτού ξημερώσουν Χριστούγεννα. Διάβασε την ιστορία του, για να δεις εάν θα τα καταφέρει!

Ο Αϊ-Βασίλης ψάχνει για δουλειά (για παιδιά 7 + ετών)

Ο Άι Βασίλης, ως γνωστόν, είναι εποχικός υπάλληλος. Όµως, εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης, μια μέρα απολύεται και αναγκάζεται να ψάξει για δουλειά. Μόνο που τα πράγµατα δεν εξελίσσονται και τόσο ρόδινα για εκείνον… Θα βρει άραγε δουλειά; Διάβασε την ιστορία του, για να μην ανησυχείς άλλο!

Η κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία του Dickens (για παιδιά 7+ ετών)

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας, σκληρός, εσωστρεφής, μοναχικός σαν στρείδι και χωρίς ίχνος καλοσύνης και γενναιοδωρίας. Δεν συμπαθεί καθόλου τις γιορτές και ιδίως τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί πως είναι η εποχή που γίνεσαι έναν χρόνο μεγαλύτερος αλλά ούτε μια ώρα πιο πλούσιος. Όμως, ο χαρακτήρας του και η συμπεριφορά του θα αλλάξουν ριζικά μετά την επίσκεψη που δέχεται από το φάντασμα του νεκρού συνεταίρου του, Τζέικομπ Μάρλεϊ, αλλά και από τρία πνεύματα: των περασμένων Χριστουγέννων, των φετινών και των μελλοντικών… Διάβασε τη συνέχεια της πιο όμορφης ιστορίας!

Δόκτωρ Πορδαλός: Η συνωμοσία των Χριστουγέννων (για παιδιά 8+ ετών)

Ο κύριος Τράνε αγόρασε όλα τα δικαιώματα των Χριστουγέννων και κανείς δεν μπορεί να τα γιορτάσει αν δεν ξοδέψει πρώτα μια μικρή περιουσία στα καταστήματά του. Ο Μπούλης, η Λίζα και ο δόκτωρ Πορδαλός αποφασίζουν να προσπαθήσουν να σώσουν τα Χριστούγεννα. Και δεν έχουν να αναμετρηθούν μόνο με τα ενοχλητικά δίδυμα Τράνε, μια καμηλοπάρδαλη-βρικόλακα σ’ ένα ρολόι-κούκο, κάτι φινλανδικά μαχητικά αεροσκάφη κι έναν βασιλιά με μούχλα στο κελάρι του, αλλά και μ’ έναν κυνικό, γκρινιάρη Άι Βασίλη που δεν έχει καμία σχέση με τον Άι Βασίλη που ξέρετε. Και το μόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι φίλοι μας είναι μια στάλα σαπούνι του χρόνου και απεριόριστη πορδαλόσκονη… Συνέχισε την ιστορία και ζήσε μια αξέχαστη περιπέτεια!

Ο Χριστουγεννόσαυρος (για παιδιά 10+ ετών)

Ξεχάστε όλα όσα νομίζατε πως ξέρατε για τον Βόρειο Πόλο, βάλτε μερικά πάνκεϊκ στο πιάτο σας και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε ένα αγόρι που λέγεται Γουίλιαμ Τραντλ, τον μπαμπά του, τον Άγιο Βασίλη, ένα ξωτικό που λέγεται Βραχνοτρομπέτας, την Μπρέντα Πονέσκι (το πιο κακιασμένο κορίτσι του σχολείου - μπορεί και του κόσμου όλου), έναν τύπο "ο Θεός να σε φυλάει", που τον φωνάζουν Κυνηγό και έναν πολύ παράξενο δεινόσαυρο.

Κάνε να χιονίσει (για παιδιά 13+ ετών)

Παραμονή Χριστουγέννων και η χειρότερη χιονοθύελλα όλων των εποχών μεταμορφώνει μια μικρή πόλη σε ρομαντικό καταφύγιο, σαν αυτά που βλέπεις στις ταινίες. Στο κάτω κάτω κανείς δε θα περίμενε ότι μια περιπλάνηση μέσα στο κρύο, στη μέση του πουθενά, θα κατέληγε σ’ ένα μεθυστικό φιλί από έναν γοητευτικό ξένο. Κανένας δε θα σκεφτόταν ότι μια βόλτα μέχρι ένα μαγαζί με βάφλες, θαμμένο στο χιόνι, θα οδηγούσε στον έρωτα με έναν παλιό φίλο. Ποιος να φανταζόταν ότι ανακάλυψη της αληθινής αγάπης θα άρχιζε με μια βασανιστική πρωινή βάρδια σ’ ένα καφέ. Ακούγεται ήδη ενδιαφέρουσα ιστορία, σωστά; Μην αργείς, ξεκίνα την!

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολύ ακόμα αλλά δεν θέλουμε να σπαταλάς άλλο τον χρόνο στη λίστα μας. Τρέχα γρήγορα να αγοράσεις ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο βιβλίο, βάλε ένα ποτήρι ζεστή σοκολάτα (ή και γάλα, είπαμε, δεν κρίνουμε) και ξεκίνα το μαγικό ταξίδι στη χώρα των βιβλίων!

Αν ακόμη δεν σε έχουμε πείσει, περισσότερα βιβλία για τα Χριστούγεννα μπορείς να βρεις εδώ: Παραμύθια για τα Χριστούγεννα ή Βιβλία Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας για τα Χριστούγεννα.

Καλές γιορτές & καλά διαβάσματα!

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.cy. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της

Συγγραφέας

Μέλος του Skroutz από το 2018 & content team lead στα βιβλία. Έχει τελειοποιήσει την τέχνη του tsundoku. Τον χειμώνα εντοπίζεται στις πρώτες σειρές καλών θεατρικών παραστάσεων, το καλοκαίρι στα πρώτα τραπέζια καλών ταβερνών της πατρίδας του της Λέσβου.