Padel: Ανακάλυψε το νέο αθλητικό trend για όλες τις ηλικίες

06/10/2022 tips trends
0


Τι είναι το padel;

Το padel είναι ένα άθλημα που βασίζεται στη χρήση ρακέτας και συνδυάζει στοιχεία από το τένις, το squash και τις κλασικές ρακέτες, ενώ κάποιοι το ονομάζουν και «τένις με τοίχους». Το όνομά του (padel) είναι ισπανικό και σημαίνει κουπί, κάτι που αποδίδεται στο σχήμα της ρακέτας.

Έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα, λόγω της απλότητας και του διασκεδαστικού του χαρακτήρα.

Τι το ιδιαίτερο έχει;

Μην σε τρομάζει ο όρος «άθλημα». Αν έχεις παίξει έστω και μια φορά στη ζωή σου ρακέτες στην παραλία, τότε μπορείς εύκολα να ξεκινήσεις! 

Απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών, χωρίς να υπάρχει κάποιο ηλικιακό όριο, ενώ μπορεί πολύ εύκολα να αποτελέσει μια δραστηριότητα για όλη την οικογένεια!

Βελτιώνει την αντοχή, τα αντανακλαστικά, τη φυσική κατάσταση και ενισχύει την ομαδικότητα. Η ιδιαιτερότητα της περιόδου που ζούμε, το καθιστά ακόμα πιο ελκυστική επιλογή, αφού πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο, χωρίς να απαιτεί κοντινές αποστάσεις μεταξύ των παικτών.

Πώς παίζεται; Βασικοί κανόνες 

Συνήθως παίζεται από 2 ομάδες των 2 ατόμων η καθεμία, σε περιφραγμένο χώρο. 

Ο χώρος αυτός είναι περίπου 25% μικρότερος από αυτόν ενός γηπέδου τένις, οριοθετείται με τοιχώματα από άθραυστο γυαλί και χωρίζεται στη μέση από το φιλέ.

Οι κανόνες του padel είναι παρόμοιοι με αυτούς του τένις, με 2 βασικές διαφορές:

  • Η κίνηση του σερβίς στο padel γίνεται από κάτω.

  • Στο padel τα γυάλινα τοιχώματα γίνονται μέρος του παιχνιδιού.

Σε γενικές γραμμές, η μπάλα μπορεί να αναπηδήσει από τα τοιχώματα, αλλά επιτρέπεται να ακουμπήσει στο έδαφος μόνο μία φορά πριν χτυπηθεί πίσω. Πόντος κερδίζεται, όταν η μπάλα αναπηδήσει 2 φορές στη μεριά της αντίπαλης ομάδας.

Το σκορ μετριέται με τον ίδιο ιδιαίτερο τρόπο, όπως στο τένις:

  • Ένα παιχνίδι χωρίζεται σε sets, games και πόντους (points). Ένα set αποτελείται από games (τουλάχιστον 6), τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από πόντους.

  • Συνήθως το παιχνίδι κρίνεται στα τρία set (best of three) και κερδίζει η ομάδα που θα πάρει δύο set (2-0 ή 2-1).

  • Μια ομάδα παίρνει το set, όταν έχει κερδίσει έξι games, με διαφορά τουλάχιστον δύο games από την αντίπαλη (π.χ. 6-3, 6-4 ή 7-5).

  • Μια ομάδα παίρνει το game, όταν έχει πάρει τουλάχιστον 4 πόντους με διαφορά τουλάχιστον δύο πόντων από την αντίπαλη.

Skroutz Tip: Αν σου φαίνεται περίπλοκος αυτός ο τρόπος μέτρησης σκορ, μπορείς να επιλέξεις ένα πιο απλό σύστημα με τους συμπαίκτες σου. Εξάλλου, το παν είναι να περάσετε καλά! (Εκτός και αν κρύβεις μέσα σου μια Monica Geller, οπότε οι κανόνες και η νίκη είναι το Α και το Ω!)



Πώς μπορείς να ξεκινήσεις;

Βήμα 1: Ο εξοπλισμός

Πρώτα απ' όλα, χρειάζεσαι τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Αυτά που θα χρειαστείς σίγουρα είναι ρακέτα και μπαλάκια padel.

Στο κομμάτι του ρουχισμού, απλά αθλητικά ρούχα και άνετα αθλητικά παπούτσια αρκούν. Βέβαια, αν βλέπεις το padel πιο σοβαρά και θες να πας στο επόμενο level την εμπειρία σου σού προτείνουμε να επενδύσεις σε ειδικά παπούτσια padel, τα οποία ανταποκρίνονται καλύτερα στις γρήγορες και απότομες αλλαγές κατεύθυνσης-κίνησης.

Βρες αθλητικά παπούτσια ειδικά για σκληρά γήπεδα.

Βήμα 2: Βρες γήπεδο padel

Πλέον, θα βρεις σε πολλές περιοχές και η ενοικίαση για μία ώρα συνήθως δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ ανά άτομο (σε τετράδα), ενώ μπορείς να νοικιάσεις και ρακέτα σε περίπτωση που δεν έχεις δική σου. Επιπλέον, τα περισσότερα γήπεδα προσφέρουν και πακέτα μαθημάτων padel.

Πώς ξεκίνησε το padel; 

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την προέλευση του padel.

Η μια εκδοχή θέλει το padel να επινοήθηκε πριν από πολλά χρόνια σε βρετανικά κρουαζιερόπλοια για τη διασκέδαση των επιβατών.

Η επικρατέστερη εκδοχή, θέλει το padel να επινοήθηκε το 1969 στο Ακαπούλκο του Μεξικό από τον Enrique Corcuera. Ο φίλος του, Alfonso de Hohenlohe τον επισκέφθηκε και του άρεσε τόσο πολύ αυτό το νέο άθλημα που αποφάσισε να το μεταφέρει στη χώρα του, την Ισπανία το 1974.

Ποιοι είμαστε

Η Skroutz Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.cy. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της